Nasi goreng met pindasaus en kroepoek op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Feestdagen,  Recepten,  Rijstgerechten

Nasi goreng met pindasaus (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Eén van de dingen waar ik het meest van baal sinds ik het FODMAP dieet volg, is dat je niet zomaar even eten kunt bestellen of uit eten kunt gaan. Even wat bij de Chinees bestellen bijvoorbeeld gaat niet meer. Daarom maak ik tegenwoordig zelf mijn favoriete Chinese gerechten, zoals deze nasi goreng met pindasaus. Volgens wikipedia komt nasi goreng trouwens oorspronkelijk uit Indonesië en betekent het ‘gebakken gekookte rijst’. Als je dus eens wat gekookte rijst overhoudt, kun je dit gewoon bewaren en gebruiken om nasi te maken. Zo is dit gerecht namelijk ook ontstaan.

De Indonesische nasi goreng wordt vaak gegeten met pindasaus, atjar, kroepoek en seroendeng. Dit zijn tevens mijn favoriete bijgerechten. Omdat ik geen pindasaus, atjar en seroendeng kon vinden die geschikt zijn voor het FODMAP dieet, maakte ik deze gewoon zelf. Ook de nasikruiden heb ik zelf samengesteld. Dit lijkt misschien allemaal veel werk, maar dat valt echt reuze mee. Iedere keer als ik deze nasi goreng met pindasaus op tafel zet, ben ik weer helemaal gelukkig dat ik toch nog lekker kan genieten. Wil jij ook weer lekker genieten van een heerlijke nasi zonder buikpijn? Kijk dan bij het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.

De ingrediënten

Rijst

Bij nasi goreng wordt de rijst gebakken. Je kunt hiervoor eerst de rijst koken, maar je kunt nog beter restjes gekookte rijst of kant-en-klare voorgekookte rijst gebruiken. Deze rijst is namelijk al wat droger en daardoor beter te bakken. Restjes rijst kun je 1 á 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Gooi dus nooit meer restjes rijst weg, want je kunt er deze heerlijke nasi mee maken! Ik gebruikte kant-en-klare voorgestoomde basmati rijst van Tilda. Basmati rijst en zilvervliesrijst zijn zeer geschikte rijstsoorten om te bakken omdat de rijstkorrels wat droger zijn dan die van bijvoorbeeld pandanrijst of risottorijst. Ben je meer een bami liefhebber? Glutenvrije bami ben ik nog niet tegen gekomen, maar je zou dit heel goed kunnen vervangen door rijstnoedels.

Nasikruiden

Ik maakte mijn eigen nasi kruidenmix omdat kant-en-klare kruidenmixen vaak knoflook en ui (FODMAP’s) bevatten. Dit bleek wat moeilijker te zijn dan ik had gedacht. Maar na een aantal proefversies ben ik nu eindelijk tevreden met het resultaat. Het smaakt niet exact zoals bij de Chinees, maar ik vind het zelf absoluut niet minder smaken dan de kruidenmixen uit de supermarkt. De reden dat het bij de Chinees anders smaakt, komt denk ik niet eens doordat er geen knoflook- of uipoeder in zit. Maar waarschijnlijk omdat in de Chinese keuken vaak ve-tsin wordt gebruikt. Dit is een smaakversterker die, voor zover ik weet, niet getest is op FODMAP’s. Maar met mijn zelfgemaakte nasikruiden kun je nu toch weer lekker genieten van de nasi en je kunt het meerdere keren gebruiken.

Nasi goreng met pindasaus en kroepoek op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Vlees/vega

Je kunt uiteraard zelf bepalen of je vlees wilt toevoegen en welk vlees. Ik gebruikte hamblokjes en kipdijfilet, maar je kunt ook varkensvlees en/of spek toevoegen. Omdat de pindasaus ook al veel vet bevat, koos ik voor wat minder vet vlees. Een overmaat aan vet, ook al zijn dit de ‘goede’ vetten zoals in pindasaus, kunnen namelijk de darmen te veel prikkelen. Als je liever geen vlees eet, kun je Quorn vegetarische stukjes Dés gebruiken. Dit zijn vegetarische stukjes kip zonder gluten, lactose en FODMAP’s. Daarnaast is een gebakken ei ook altijd lekker bij nasi goreng.

Groenten

Ook met de groenten kun je uiteraard variëren. Ik koos voor sperziebonen, paprika, taugé en bosui. Voor het gemak gebruikte ik sperziebonen uit de diepvries. Die smaken bijna net zo lekker als verse en hoef je niet eerst te doppen en te wassen. Sperziebonen uit blik of pot kunnen ook, maar vind ik zelf wat minder lekker. Gebruik niet meer dan de aangegeven hoeveelheid, want sperziebonen zijn low FODMAP tot 75 gram per persoon. Je hoeft echter niet bang te zijn als er iets meer op jouw bord belandt, want sperziebonen bevatten pas vanaf 120 gram een matige hoeveelheid sorbitol. Taugé en de groene delen van de bosui zijn ook low FODMAP. Kijk bij de variatietips onderaan het recept voor andere groenten die je kunt gebruiken.

Update: Paprika’s zijn in 2022 opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s (fructose) blijken te bevatten. Ik gebruikte 2 rode paprika’s in dit recept. Maar als je erg gevoelig bent voor fructose kun je het beste kiezen voor groene paprika. Rode paprika is namelijk slechts low FODMAP tot 43 gram en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid frustose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat pas vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen (dus geen fructose!). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere groente zoals wortels.

Pindasaus

Omdat kant-en-klare pindasaus of satésaus meestal knoflook of ui bevat en vaak ook gluten en lactose, maakte ik de pindasaus zelf. Ik vind bovendien zelfgemaakte pindasaus lekkerder dan die uit de supermarkt. En het kost helemaal niet zoveel moeite om het te maken.

Seroendeng

Seroendeng is van oorsprong een Indonesisch bijgerecht op basis van geroosterde kokos, pinda’s en specerijen dat vaak gegeten wordt bij nasi of bami. Het bevat meestal geen gluten of lactose, maar wel FODMAP’s in de vorm van knoflook of ui. Ik heb daarom ook nog een recept voor seroendeng bedacht. Met dit recept maak je een grote pot vol zodat je er meerdere keren van kunt genieten. Je kunt dit ook weglaten, maar ik vind het zelf erg lekker bij nasi met pindasaus. Je kunt de seroendeng al eerder maken, want het is wel een paar weken houdbaar.

Overige bijgerechten

Het is ook lekker om nog wat kroepoek en atjar tjampoer bij de nasi te serveren. Kroepoek kan soms FODMAP’s, (sporen van) gluten of lactose bevatten. Kijk bij de notities onderaan het recept welke varianten geschikt zijn. Ik kon geen atjar tjampoer (groenten op zuur) vinden zonder FODMAP-rijke groenten erin. Ik vond wel de Hollandse wortelsalade en augurkenblokjes op zuur van Kesbeke. Ik deed deze twee bij elkaar en, voilá mijn eigen atjar tampoer! De wortelsalade op zuur is helaas niet overal verkrijgbaar en die van het merk Kühne bevat appelsap (FODMAP’s). Je kunt ook zilveruitjes of andere augurken gebruiken. Kijk bij de notities welke varianten geschikt zijn. Atjar tjampoer bevat geen gluten of lactose en kun je dus wel kopen als je niet het FODMAP dieet hoeft te volgen. Andere lekkere bijgerechten zijn bijvoorbeeld komkommer (op zuur) en gebakken of gekookte eieren.

Meer buitenlandse gerechten

Ben jij ook zo dol op gerechten uit de buitenlandse keuken? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze nasi goreng met pindasaus gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten.

Nasi goreng met pindasaus (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, FeestdagenCuisine: Chinees, Indonesisch, OostersDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereidingstijd

20

minuten
Bereidingstijd

20

minuten

Nasi goreng met kip, hamblokjes, sperziebonen, paprika, taugé, bosui, zelfgemaakte pindasaus en nasikruiden. Ook erg lekker met wat kroepoek, seroendeng, augurken en eventueel een gebakken ei erbij. Een heerlijke Chinees-Indonesische maaltijd om met het hele gezin van te genieten! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Nasi kruidenmix (voor 4 à 5 keer) :
  • 4 theelepels gemalen laos

  • 4 theelepels zout

  • 2 theelepels zwarte peper

  • 2 theelepels gemalen komijnzaad (djinten)

  • 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)

  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)

  • 2 theelepels gemalen citroengras (sereh)

  • 2 theelepels gemalen gember (djahé)

  • Nasi goreng:
  • 300 gram rijst (ongekookt gewicht) of 2 zakjes kant-en-klare rijst (bv. Tilda Brown Steamed Basmati Rice of Lassie Panklaar zilvervliesrijst)

  • 2 paprika’s (zie notities)

  • 300 gram (diepvries) sperziebonen (zie notities)

  • 4 à 5 bosuitjes (alleen de groene stengels zijn low FODMAP)

  • scheutje (knoflook)olie (zie notities)

  • 400 gram kipdijfilet (kijk ook bij de variatietips)

  • 150 gram hamblokjes (bv. van AH)

  • 200 gram taugé

  • 4 à 5 theelepels nasikruiden

  • Pindasaus:
  • 6 flinke eetlepels of 120 gram pindakaas (ik gebruikte de 100%, zonder toevoegingen)

  • 200 ml water

  • 1 flinke eetlepel of 20 gram bruine basterdsuiker

  • 2 flinke eetlepels of 40 gram (glutenvrije) ketjap manis (zie notities)

  • 1 theelepel sambal oelek

  • snufje zout

  • optioneel: 1 eetlepel of 2 kneepjes limoen- of citroensap

  • Bijgerechten (optioneel):
  • zelfgemaakte seroendeng (dit kun je al eerder maken, zie notities)

  • kroepoek (zie notities)

  • augurken of augurkenblokjes (zie notities)

  • zilveruitjes (zie notities)

  • Kesbeke wortelsalade (zie notities)

  • komkommer

  • gebakken of gekookte eieren

Bereidingswijze

  • Gebruik bij voorkeur restjes rijst van de vorige dag of uit de diepvries (ontdooid), of gebruik kant-en-klare rijst. Heb je die niet? Kook dan het liefst de rijst al ruim van te voren, zodat de rijst goed kan afkoelen en kan drogen. Dit zorgt ervoor dat de rijst straks niet aan elkaar gaat klonteren tijdens het bakken.
  • Maak nu eerst de kruidenmix (gebruik maatlepels). Doe alle kruiden in een potje en schud het dichte potje tot de kruiden goed gemengd zijn. Plak er een label op zodat je later ook nog weet wat erin zit en zet het even aan de kant. Ga nu verder met de nasi.
  • Was de groenten. Snijd de paprika in stukjes en de groene stengels van de bosui in ringetjes. Verse sperziebonen zul je eerst nog even moeten doppen. Sperziebonen uit de diepvries kun je het beste vast een beetje laten ontdooien. Breek of snijd de sperziebonen eventueel in kleinere stukken.
  • Snijd de kipdijfilet in blokjes.
  • Verhit een scheutje (knoflook)olie in een grote wokpan en fruit hierin de bosuitjes gedurende 2 minuten. Doe ondertussen alle ingrediënten voor de pindasaus alvast in een steelpan en zet aan de kant.
  • Voeg dan de kipblokjes toe en strooi hier 2 theelepels nasikruiden over. Bak de kip rondom gaar. Voeg na een paar minuten ook de hamblokjes toe en laat samen met de kip een beetje bruin worden.
  • Doe dan de paprika en de sperziebonen erbij en wok deze ongeveer 5 minuten mee.
  • Zet ondertussen de steelpan met de pindasaus op het vuur en breng dit al roerend aan de kook. Het lijkt eerst heel dun, maar dit komt goed!
  • Zet het vuur lager zodra de pindasaus begint te koken en blijf roeren tot het de voor jouw gewenste dikte heeft. Als het toch iets te dik is geworden, kun je er nog een beetje extra water bij doen. Blijf dan weer roerend verwarmen tot het een mooie saus is.
  • Proef of de saus op smaak is en voeg zo nodig nog wat extra basterdsuiker of sambal toe. Haal dan van het vuur.
  • Maak daarna de rijst even wat losser met een vork of knijp een paar keer in de zakjes kant-en-klare rijst en doe dit samen met 2 theelepels nasikruiden en de taugé bij de groenten en het vlees in de wok. Bak dit op hoog vuur al omscheppend nog 3 minuten en proef of het op smaak is. Voeg zo nodig nog wat extra nasikruiden toe.
  • Serveer dan de nasi goreng met de pindasaus, eventueel nog wat kroepoek, seroendeng en een zelf samengestelde atjar (groenten op zuur) en geniet!

Notities

  • FODMAP: Update: paprika’s zijn in 2022 opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s blijken te bevatten. Ik gebruikte 2 rode paprika’s in dit recept. Maar om klachten te voorkomen (vooral als je erg gevoelig bent voor fructose) kun je het beste groene paprika’s gebruiken, of dit vervangen door bv. wortel. Rode paprika is low FODMAP tot 43 gram en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid fructose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen. Sperziebonen zijn low FODMAP tot 75 gram per persoon. Gebruik dus niet meer dan de aangegeven hoeveelheid. De andere groenten zijn low FODMAP. Knoflookolie is low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook in de olie zitten, houd er dan een zeefje onder bij het uitgieten. Ketjap manis is low FODMAP tot 20 gram per persoon. Hier blijf je ruim onder. Sambal oelek van Conimex bestaat voor ongeveer 90% uit vers gemalen chilipepers en 10% zout. Verse chilipeper is low FODMAP tot 28 gram per persoon. Hier blijf je ruim onder. Pindakaas is low FODMAP. Seroendeng bevat meestal knoflook en ui, maar met mijn recept voor seroendeng kun je het zelf maken. Het is lang houdbaar, dus je kunt dit al eerder maken. Naturel kroepoek bevat meestal geen FODMAP’s. Augurken zijn low FODMAP tot 75 gram per portie en zilveruitjes tot 45 gram. Let op dat er geen ui is toegevoegd aan het vocht van de augurken. Ik gebruikte zelf de augurkenblokjes van Kesbeke gecombineerd met de wortelsalade van Kesbeke. Er is ook een wortelsalade van het merk Kühne, maar die bevat appelsap.
  • Glutenvrij/lactosevrij: De genoemde kruiden kunnen heel soms sporen van gluten bevatten. De kruiden van het merk Verstegen zijn gluten- en lactosevrij. Rijst is gluten- en lactosevrij. Hamblokjes, seroendeng en atjar zijn meestal ook gluten- en lactosevrij, maar check voor de zekerheid het etiket. Ketjap en kroepoek kunnen (sporen van) gluten bevatten. Glutenvrije varianten zijn: Go-Tan Ketjap Bio Glutenvrij, Inproba ketjap manis, AH naturel Kroepoek lang. Deze merken bevatten ook geen lactose.
  • Variatietips: Rijst kun je vervangen door rijstnoedels. Als je brede rijstnoedels gebruikt, dan lijkt het net op bami. Andere groenten die je kunt gebruiken zijn: champignons (alleen afgespoeld uit pot zijn l.f. tot 75 gram), oesterzwammen, wortels, paksoi (l.f. tot 75 gram), prei (alleen de groene bladeren zijn l.f. tot 100 gram) en komkommer. Het vlees kun je vervangen door ongekruid nasivlees/varkensvlees (zelf kruiden), spek, Quorn vegetarische stukjes Dés (vegetarische kipblokjes) en/of gebakken of gekookte eieren. Ik gebruikte kipdijfilet en geen kipfilet, omdat die al snel te droog wordt als je het te lang bakt.
  • Bewaartips: Zowel de nasi als de pindasaus kun je heel goed invriezen, het liefst wel afzonderlijk van elkaar. Laat het eerst goed afkoelen en zet het dan pas in de vriezer. Je kunt het dan maximaal 3 maanden bewaren.

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *