Salade met veldsla, rode biet, feta en walnoten in een kom (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)
Bijgerecht,  Feestdagen,  Lunch,  Recepten,  Salade

Salade met rode biet, feta en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Recepten met rode biet is iets wat je bij het FODMAP dieet niet snel tegen zult komen. Dat komt omdat verse rode biet veel fructanen bevat. Groenten uit een pot of blik kunnen soms minder FODMAP’s bevatten. FODMAP’s kunnen namelijk oplossen in het vocht. Dit geldt gelukkig ook voor rode biet. Een kleine portie rode biet uit blik of pot is low FODMAP. Dit kun je bijvoorbeeld prima verwerken in een salade, zoals in deze salade met rode biet, feta en walnoten. Een heerlijke combinatie! Deze salade smaakt erg goed bij gekookte of gebakken aardappeltjes en een speklapje of saucijzenworstje. Maar je kunt het ook prima als lunch eten of als voorgerecht of bijgerecht. Wil je graag ingrediënten vervangen? Lees dan nog even verder.

Bereidingstips

Wil je sommige ingrediënten vervangen omdat je ze niet lust of niet kunt eten? Lees dan deze tips nog even door.

Feta, witte kaas, geitenkaas of lactosevrije kaas

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n fan ben van echte feta of geitenkaas. Daarom gebruik ik zelf altijd witte kaasblokjes. Witte kaasblokjes zijn gewoon van koemelk gemaakt en zijn daardoor wat minder uitgesproken van smaak. Witte kaasblokjes bevatten nog wel een beetje lactose. De hoeveelheid verschilt per merk, maar voor het FODMAP dieet is dit meestal laag genoeg. De meeste mensen met een lactose-intolerantie verdragen nog kaassoorten met maximaal 1 gram koolhydraten of suikers per 100 gram. Wil je helemaal lactosevrij eten? Kijk dan in de voedingswaardentabel op het etiket. Als de suikers en koolhydraten op 0 gram staan dan zit er geen lactose (=melksuiker) in. Echte feta bevat geen tot zeer weinig lactose. Je kunt ook lactosevrije plantaardige varianten kiezen. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte varianten voor jouw dieet.

Veldsla, spinazie of rucola

Naast feta, witte kaas of geitenkaas smaakt rode biet erg lekker in combinatie met veldsla. Veldsla is nog niet getest op FODMAP’s, maar sla is over het algemeen laag in FODMAP’s. Als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, kies dan voor de zekerheid een slasoort of bladgroente die wel is getest. Bijvoorbeeld spinazie of rucola (slamelange), die staan op de groene lijst en smaken ook heel goed in deze salade.

Salade met veldsla, rode biet, feta en walnoten in een kom (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Walnoten

Rode biet en feta (of witte kaas) smaken ook perfect in combinatie met knapperige walnoten. Je kunt ze eventueel vervangen door pecannoten. Maar pecannoten zijn wel wat zachter van structuur en kun je daarom beter eerst een paar minuten roosteren in een koekenpan zonder vet. Als je wilt, kun je de walnoten ook eerst even roosteren in een koekenpan. Geroosterde noten zijn altijd wat knapperiger en hebben meer smaak. Laat ze na het roosteren wel eerst even afkoelen op een bordje. Je kunt de noten natuurlijk ook weglaten als je een notenallergie hebt of er niet van houdt.

Dressing

Ik maakte zelf een heerlijke en simpele sladressing. De dressing is een soort vinaigrette met olijfolie en balsamico-azijn. Je kunt ook gewone azijn gebruiken, maar gebruik dan wel iets minder want gewone azijn is zuurder dan balsamico-azijn. Ik vervang de balsamico-azijn ook vaak door vers citroen- of limoensap. Dit vind ik eigenlijk nog lekkerder, maar ik heb niet altijd verse citroenen of limoenen in huis. Een kant-en-klaar flesje is dan soms wel handig! Met nog een theelepel mosterd en een snufje peper en zout heb je dan een smaakvolle en simpele dressing. Hou je van een zachtere zoete smaak, dan kun je de mosterd vervangen door een theelepel ahornsiroop of een beetje suiker. Of gebruik mosterd én iets zoets voor de perfecte smaakbalans.

Meer lekkere salades

Wil je nog meer lekkere salades maken? Kijk dan eens bij deze recepten:

Heb jij deze salade met rode biet, feta en walnoten gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere salades en bijgerechten.

Salade met rode biet, feta en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Recipe by HenriëtteCourse: Bijgerecht, Feestdagen, Lunch, Salade, VoorgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

2-4

personen
Bereidingstijd

12

minuten

Een heerlijke salade met veldsla, rode biet, feta (of witte kaas) en walnoten. Makkelijk, lekker en gezond als lunch, bijgerecht of voorgerecht. Kijk ook bij de bereidingstips in de blog. Low FODMAP, glutenvrij en met lactosevrije opties.

Ingrediënten

  • Salade:
  • 120 gram rode biet uit blik of pot (zie notities)

  • 150 gram komkommer (ongeveer een halve)

  • 100 gram veldsla, spinazie of rucola slamelange (zie notities)

  • 70 gram feta of (lactosevrije) witte kaas (zie notities)

  • 40 gram walnoten

  • Vinaigrette dressing:
  • 1 theelepel Dijon mosterd

  • 1 eetlepel balsamico-azijn of vers citroen- of limoensap

  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge

  • snufje peper en zout

Bereidingswijze

  • Optioneel: voor extra knapperige en smaakvolle walnoten, kun je ze eerst een paar minuten roosteren in een koekenpan zonder vet. Laat ze daarna afkoelen op een bordje.
  • Spoel de rode biet goed af met water en laat uitlekken. Snijd eventueel nog wat kleiner.
  • Was de komkommer en eventueel verse spinazie of sla en laat uitlekken. Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Als je een grote plak feta of witte kaas hebt gekocht, snijd deze dan in kleine blokjes.
  • Pak nu een kopje en meng de mosterd met de azijn of het citroen-/limoensap. Meng de olijfolie er vervolgens goed doorheen en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Meng nu alle ingrediënten met de dressing in een kom. Houd eventueel een paar kaasblokjes, rode biet en walnoten apart voor garnering bovenop. Serveer bij voorkeur direct. Als je de salade niet direct serveert, meng het dan nog even goed door elkaar vlak voor het serveren. Eet smakelijk!

Notities

  • FODMAP: Verse rode biet bevat veel fructanen, maar rode biet uit pot of blik (zonder ui) is wel low FODMAP tot 60 gram per portie. Dit komt omdat FODMAP’s (deels) kunnen oplossen in het vocht. Spoel het daarom goed af met water en eet maximaal de helft van deze salade. Een beetje extra is overigens geen ramp, want pas vanaf 120 gram bevat het een matige hoeveelheid fructanen. Veldsla is nog niet getest op FODMAP’s, maar sla is over het algemeen low FODMAP. Als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, kies dan voor de zekerheid spinazie of rucola (slamelange) want die staan op de groene lijst. Feta, geitenkaas en witte kaas (zoals Apetina Original) bevatten slechts een kleine hoeveelheid lactose en zijn daarom low FODMAP tot 40 gram per portie. Als je erg gevoelig bent voor lactose kun je ook lactosevrije witte kaas gebruiken, bv. ViolifeAH TerraNurishh). Balsamico-azijn is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Walnoten zijn vrijwel altijd glutenvrij, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Heel soms zitten er sporen van gluten in. Witte kaas en feta bevatten heel weinig lactose en worden meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Kies bij een ernstige lactose-intolerantie lactosevrije witte kaas, zoals van ViolifeAH Terra of Nurishh. Verder zijn alle ingrediënten glutenvrij en lactosevrij.
  • Serveertips: Maak de salade bij voorkeur pas vlak voor het serveren klaar. Houd een paar kaasblokjes en wat walnoten en rode biet apart voor een mooie garnering bovenop. Eet het als lunch (voor 2 personen), voorgerecht (voor 4 personen) of bijgerecht (2 tot 4 personen). Lekker met gekookte of gebakken aardappeltjes en een speklapje of saucijzenworstje (kijk hier voor geschikte soorten bij het FODMAP dieet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *