Salade met sinaasappel-mosterddressing en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Bijgerecht,  Feestdagen,  Recepten,  Salade

Salade met sinaasappel-mosterddressing (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Nu de restaurants nog steeds dicht zijn wegens de lockdown, zijn mensen massaal lekker thuis aan het kokkerellen geslagen. Eigenlijk kwam ik zelf al bijna nooit meer in restaurants sinds ik het FODMAP dieet volg. De meeste restaurants hebben nog nooit van dit dieet gehoord. En leg maar eens in een paar minuten uit wat je allemaal wel of niet kunt eten. Daarom probeer ik vooral tijdens de feestdagen en zo nu en dan in het weekend wat uitgebreider te koken. Soms ook echt met een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Zo heb je toch een beetje het ‘restaurantgevoel’. Deze salade met sinaasappel-mosterddressing heb ik bijvoorbeeld afgelopen Kerst als voorgerecht gemaakt. Ik was helemaal vergeten dit recept nog eens uit te werken en online te zetten. En nu Pasen alweer bijna in zicht is, dacht ik dat het nu wel leuk zou zijn om dit recept te delen.

Het is een makkelijk recept met een heerlijke fris fruitige saladedressing met een beetje pit. Er zit een ‘zoetje’, ‘zuurtje’, ‘zoutje’ en een ‘bittertje’ in, zoals het de echte chefkok betaamt! Het zoete van de ahornsiroop, het zure van de sinaasappel, het zoute van de peper en zout en het bittere van de mosterd. Ook voegde ik er nog knapperige, geroosterde walnoten en een beetje Parmezaanse kaas aan toe. Echt heerlijk! De smaken in deze salade kloppen precies! Wil je nog iets meer weten over de ingrediënten? Lees dan verder of ga direct aan de slag met het recept!

De ingrediënten

Omdat het erg veel werk kan zijn om een drie-gangenmenu te maken, heb ik voor dit voorgerecht gekozen voor kant-en-klare sla uit een zakje. Kies bij voorkeur een slamelange waar wat rucola in zit. Het bittere van de rucola combineert goed met de frisse sinaasappel-mosterddressing. Sommige slamelanges bevatten ui. Ui is niet low FODMAP, kies dan dus wat anders. Bijvoorbeeld AH Rucola slamelange, AH Jonge bladsla met rucola, Jumbo Rucola melange of Jumbo Jonge bladsla en rucola melange.

Voor de dressing heb ik sinaasappel, olijfolie, mosterd, ahornsiroop en een beetje peper en zout gebruikt. Al deze ingrediënten zijn (in de gebruikte hoeveelheden) low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Alleen mosterd kan soms sporen van gluten bevatten. Kijk dus wel altijd nog even bij de allergie-informatie op het etiket als je een gluten-intolerantie hebt.

Salade met sinaasappel-mosterddressing en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De walnoten die ik heb gebruikt, heb ik eerst nog even geroosterd in een koekenpan. Het kost misschien net even iets meer tijd, maar ik zou deze stap niet overslaan. Het roosteren zorgt er niet alleen voor dat de walnoten lekker knapperig worden, maar ze krijgen zo ook veel meer smaak. Je zult het verschil echt proeven! Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Walnoten kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. De walnoten van AH zijn gluten-, en lactosevrij.

Tot slot heb ik nog wat geraspte Parmezaanse kaas toegevoegd. Op mijn foto’s ontbreekt de kaas, want ik bleek niks meer in huis te hebben! Maar ook zonder de kaas is de salade lekker. Dus je kunt het ook weglaten. Je kunt ook oude of belegen kaas gebruiken. Deze kaassoorten zijn low FODMAP omdat ze door het rijpings-, of productieproces nauwelijks of helemaal geen lactose meer bevatten. Je kunt dit bij kaas checken aan de hand van de voedingswaardetabel op het etiket. Als de hoeveelheid koolhydraten of suikers op 0 gram staat, zit er geen lactose in. Lactose is namelijk een (melk)suiker.

Zoek je ook nog naar ideeën voor een hoofdgerecht en een nagerecht? Kijk dan eens bij mijn recepten voor een diner of dessert. Heb jij deze salade met sinaasappel-mosterddressing gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.

Salade met sinaasappel-mosterddressing
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Bijgerecht, Salade, Voorgerecht, FeestdagenDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

10

minuten

Een makkelijk recept voor een salade met een heerlijke, frisse sinaasappel-mosterddressing en knapperige, geroosterde walnoten. Lekker als voorgerecht of als bijgerecht bij het diner. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor de sla:
  • 30 gram walnoten (zie notities)

  • 1 sinaasappel (je gebruikt deze ook voor de dressing)

  • 60 gram slamelange, bij voorkeur met rucola (zie notities)

  • optioneel: beetje oude geraspte kaas of Parmezaanse kaas, geraspt of poeder (zie notities)

  • Sinaasappel-mosterddressing:
  • sinaasappelrasp van ongeveer een kwart sinaasappel

  • 1 eetlepel sinaasappelsap

  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

  • 1 theelepel Dijon mosterd (zie notities)

  • 1 theelepel ahornsiroop

  • snufje peper en zout

Bereidingswijze

  • Zet een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster hierin de walnoten ongeveer 5 minuten. Keer ze regelmatig om. Als de noten lekker beginnen te ruiken, zijn ze klaar. Laat ze even afkoelen op een bordje.
  • Was en boen de sinaasappel schoon. Rasp alvast een beetje van de schil voor de dressing (ongeveer de rasp van een kwart sinaasappel). Snijd de sinaasappel doormidden en bewaar 1 helft voor de dressing. Snijd van de andere helft de schil er af en snijd de sinaasappel (zonder vlies) in stukjes.
  • Verdeel de slamelange over 2 borden en leg hier de stukjes sinaasappel en de walnoten op.
  • Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar en druppel het over de slamelange. Strooi er eventueel nog wat geraspte oude of Parmezaanse kaas over en geniet!

Notities

  • FODMAP: Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Let er bij de slamelange op dat er geen ui in zit. Geschikte slamelanges zijn bv. AH Rucola slamelange, AH Jonge bladsla met rucola, Jumbo Rucola melange of Jumbo Jonge bladsla en rucola melange. Parmezaanse, oude of belegen kaas zijn allemaal low FODMAP. Door het rijpings-, en productieproces zit er (vrijwel) geen lactose meer in.
  • Lactosevrij/glutenvrij: Walnoten kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. De walnoten van AH zijn gluten-, en lactosevrij. Parmezaanse, oude of belegen kaas zijn meestal lactosevrij. Door het rijpings-, en productieproces zit er (vrijwel) geen lactose meer in. Als de hoeveelheid suikers in de voedingswaardetabel op 0 gram staat, zit er geen lactose in. Mosterd kan heel soms sporen van gluten bevatten. De Dijon mosterd van o.a. Marne en Kühne zijn glutenvrij.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.