Gevulde varkenshaas met cranberry compote, roomkaas en omwikkeld met parmaham en rösti rondjes op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Feestdagen,  Ovenschotel,  Recepten

Varkenshaas met cranberry compote (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Een paar dagen geleden deelde ik een recept voor cranberry compote. Ik maakte deze cranberry compote als onderdeel van het recept voor deze heerlijke gevulde varkenshaas uit de oven. Het is gebaseerd op een recept dat ik tegenkwam op boodschappen.nl. Met een paar aanpassingen heb ik er mijn eigen versie van gemaakt. Het eindresultaat was echt heerlijk! De varkenshaas wordt gevuld met lactosevrije roomkaas en cranberry compote. Daarna wikkel je er een paar plakken parmaham omheen, braad je het even rondom aan en vervolgens doet de oven de rest. Zo heb je mooi de tijd om ondertussen nog wat andere gerechten klaar te maken.

Ik vind het zelf een perfect hoofdgerecht voor de Kerst of andere feestdagen. En je kunt het heel makkelijk combineren met andere gerechten. Ik maakte er nog rösti rondjes bij en een salade. Maar je kunt er ook gebakken aardappeltjes, friet, en andere groenten bij serveren. Kijk hiervoor bij de serveertips. En mocht je nou niet zo’n keukenprins(es) zijn, dan kun je de varkenshaas ook gewoon even bakken in de pan en er warme cranberry compote los bij serveren. Ben je bereid er iets meer moeite voor te doen? Kijk dan bij het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze varkenshaas met cranberry compote? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.

Varkenshaas

Koop het liefst varkenshaasjes van ongeveer gelijke dikte zodat ze tegelijk gaar zijn. Laat het vlees altijd nog even een paar minuten rusten onder aluminiumfolie voor je het serveert. Dit zorgt ervoor dat de vleessappen in het vlees blijven en niet al het vocht direct uit het vlees vloeit als je het aansnijdt. Zo blijft het vlees dus malser. Varkenshaas is, net als al het vlees dat niet gepaneerd en gekruid is, low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Cranberry compote

Je kunt cranberry compote in de winkel kopen, maar het is echt het lekkerst om de cranberry compote zelf te maken. Het recept is simpel en snel klaar en je kunt het al ruim van tevoren bereiden. Je kunt hiervoor het recept volgen dat ik eerder deze week al maakte. Voeg niet meer vocht toe dan in het recept wordt aangegeven, want dan heb je kans dat de cranberry compote uit de varkenshaas gaat lopen. Zorg er dus voor dat je een mooie dikke compote hebt. Verse cranberry’s zijn onlangs getest op FODMAP’s en blijken low FODMAP te zijn tot 50 gram per portie. Pas vanaf 135 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructanen. Ik houd hier uiteraard rekening mee in het recept.

Gevulde varkenshaas met cranberry compote, roomkaas en omwikkeld met parmaham en rösti rondjes op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Lactosevrije roomkaas

De varkenshaasjes worden gevuld met een beetje roomkaas en een laagje cranberry compote. Echt een heerlijke combinatie! De meeste grote supermarkten verkopen lactosevrije roomkaas van Arla Lactofree, zoals de Albert Heijn en de Jumbo. Bij het FODMAP dieet kun je voor dit recept ook gewone roomkaas gebruiken. Gewone roomkaas is low FODMAP tot 40 gram per portie en zou pas vanaf 80 gram een matige hoeveelheid lactose bevatten. De hoeveelheid lactose verschilt echter wel per merk. Zo bevat Philadelphia 4 gram lactose per 100 gram, terwijl Monchou maar 2,4 gram per 100 gram bevat. Ik gebruik zelf altijd lactosevrije roomkaas omdat ik erg gevoelig ben voor lactose.

Parmaham

Parmaham is gedroogde rauwe ham en bestaat uit slechts 2 ingrediënten, namelijk puur varkensvlees en een beetje zout. Om die reden is parmaham, ook wel Prosciutto di Parma genoemd, altijd glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Je zou het ook kunnen vervangen door Prosciutto crudo.

Serveertips:

Deze varkenshaas met cranberry compote kun je heel goed combineren met de volgende recepten en gerechten:

Heb jij deze varkenshaas met cranberry compote gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten en recepten voor de feestdagen.

Varkenshaas met cranberry compote
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, Feestdagen, Ovenschotel, KerstDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereidingstijd

20

minuten
Baktijd

20

minuten

Gevulde varkenshaas uit de oven met verse cranberry compote, lactosevrije roomkaas en omwikkeld met parmaham. Een heerlijk luxe hoofdgerecht dat ideaal is voor de feestdagen zoals Kerst. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak eerst de cranberry compote volgens dit recept. Je kunt dit ook al een paar dagen eerder maken. Als je het net hebt gemaakt, laat het dan eerst nog even afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Pak een grote snijplank en leg hier om de 3 cm 5 stukken bindtouw verticaal op. Leg hier bovenop weer verticaal 4 à 5 overlappende plakken parmaham. Leg 1 varkenshaasje horizontaal op de parmaham. Snijd de varkenshaas in de lengte open zonder helemaal door te snijden. Bestrooi de snijkanten met wat peper en zout en smeer hier ongeveer 40 gram roomkaas op. Verdeel daarover ongeveer 5 eetlepels cranberry compote. Druk dan voorzichtig het varkenshaasje weer dicht (voor zover dat kan) en vouw de parmaham erom heen. Bind losjes vast met het touw.
  • Herhaal bovenstaande stap voor het tweede varkenshaasje.
  • Verhit nu een flinke klont boter of margarine in een grote koekenpan of braadpan en bak de varkenshaasjes 3 minuten rondom aan. Leg de varkenshaasjes dan voorzichtig in een ingevette ovenschaal of laat ze in de braadpan als deze ovenbestendig is. Zet de varkenshaasjes nu ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Laat de varkenshaasjes daarna nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie en serveer ze dan in dikke plakken gesneden. Gebruik hiervoor een scherp mes en vergeet de touwtjes niet te verwijderen. Serveer er nog wat lekkere bijgerechtjes bij (zie serveertips) en geniet!

Notities

  • FODMAP: Verse cranberry’s zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Voor dit recept kun je ook gewone roomkaas gebruiken. Gewone roomkaas is low FODMAP tot 40 gram per portie. De hoeveelheid lactose kan per merk wel verschillen. Als je erg gevoelig bent voor lactose, gebruik dan lactosevrije roomkaas. Roomboter, varkenshaas en parmaham zijn low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat maar een hele kleine hoeveelheid lactose en wordt meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Als je erg gevoelig bent voor lactose, gebruik dan lactosevrije margarine. Alle overige ingrediënten zijn glutenvrij en lactosevrij.
  • Serveertips: Kijk in de tekst hierboven bij ‘Serveertips’.

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *