Low Fodmap Pasta bolognese
Diner,  Pasta,  Recepten

Pasta Bolognese (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Niets is lekkerder dan een heerlijke pasta Bolognese toch? Als je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom en je hebt nog nooit van FODMAP’s gehoord, kan dit heel anders zijn. Ik spreek uit ervaring. Ik was altijd dol op spaghetti Bolognese. Maar in de uren nadat ik het gegeten had, dacht ik er wel anders over. Vaak kreeg ik last van krampen in mijn buik en moest ik plots dringend naar de wc. Op een gegeven moment had ik ergens gelezen dat ui bij sommige mensen klachten kan geven. Vanaf dat moment liet ik de ui weg. Maar desondanks kreeg ik zo nu en dan toch weer last na het eten van mijn geliefde gerecht.

Toen ik later het FODMAP dieet ging volgen, snapte ik eindelijk waarom. In tarwe zitten ook FODMAP’s en ik at nog steeds spaghetti gemaakt van tarwe. Sinds ik de spaghetti heb vervangen door glutenvrije pasta en mijn eigen pastasaus maak, heb ik nergens last meer van. Eindelijk kan ik weer genieten van een heerlijke pasta Bolognese!

De ingrediënten

Ik heb tot nu toe nog niet een lekkere glutenvrije spaghetti kunnen vinden. Dus vandaar dat ik heb gekozen voor een andere soort glutenvrije pasta, de glutenvrije penne van Grand’ Italia. Hij is er ook in de vorm van fusilli. Ik ben ook erg tevreden over de penne van Schär en de fusilli van Schär. Er is wel een glutenvrije spaghetti van AH Vrij van Gluten, maar ik vond deze niet geweldig. Je kunt het zelf natuurlijk altijd uitproberen. Smaken verschillen niet waar? Mijn ervaring is dat glutenvrije pasta die voor 100% van maïsmeel is gemaakt, vaak niet de lekkerste is. Dit zijn ook vaak de goedkopere glutenvrije varianten. Er schijnt nu echter wel een nieuwe glutenvrije spaghetti verkrijgbaar te zijn bij de Albert Heijn van het merk Barilla. Deze heb ik nog niet getest.

De ui in dit pastagerecht heb ik vervangen door bosui (ook wel salade-ui of lente-ui genoemd). Let op dat alleen het groene deel low FODMAP is. Wortels zijn ook low FODMAP. Ik heb er verder voor gekozen om paprika en cherrytomaatjes toe te voegen. Je kunt de cherrytomaatjes eventueel vervangen door gewone tomaten. Voor de saus heb ik gebruik gemaakt van de naturel tomatenblokjes van Heinz. Deze zijn ook glutenvrij en lactosevrij. Je kunt ook gepelde tomaten uit blik gebruiken. Neem niet meer dan 100 gram per persoon om het low FODMAP te houden.

Update: Paprika’s, cherrytomaatjes en gewone tomaten zijn in 2022 opnieuw getest. Rode paprika is slechts low FODMAP tot 43 gram per portie en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid frustose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram en bevat pas vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen (dus geen fructose!). Cherrytomaatjes zijn slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 180 gram cherrytomaatjes voor 4 personen en gebruik 2 groene paprika’s. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 240 gram cherrytomaatjes voor 4 personen proberen. Als je gewone tomaten gebruikt kun je ook iets meer toevoegen. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose. Wil je graag rode paprika gebruiken, neem dan maximaal 170 gram voor 4 personen.

Knoflook gebruikte ik voorheen niet in mijn pasta, maar het geeft wel veel smaak. Helaas is knoflook rijk aan FODMAP’s en dus niet toegestaan tijdens het FODMAP dieet. Gelukkig is er een alternatief, namelijk knoflookolie. FODMAP’s lossen namelijk wel op in water, maar niet in olie. Je kunt zelf knoflookolie maken door teentjes knofook in olie te bakken en vervolgens door een zeef te gieten. Maar voor de luilakken onder ons (waaronder ikzelf 😉), is deze olie ook te koop bij bijvoorbeeld de Action, Xenos of AH. Er kunnen soms nog wel kleine deeltjes knoflook in zitten maar die zou je er uit kunnen zeven. Meestal blijven ze gewoon onderin de fles zitten.

Ik heb verder nog gebruik gemaakt van gekruid rundergehakt. Mijn slager gebruikt gelukkig geen FODMAP’s of gluten in het gehakt. Kijk altijd even op het etiket of er bijvoorbeeld geen ui of knoflook in zit of tarwe. Soms staat er alleen ‘specerijen en kruiden’ vermeldt op het etiket. Je kunt het dan beter niet kopen, want je weet dan niet of er ook knoflook en/of ui in zit. Je kunt het gehakt ook zelf kruiden met gehakt- of vleeskruiden. Kijk ook dan goed uit of er geen FODMAP’s in zitten, of gluten als je een glutenintolerantie hebt. De vlees- en gehaktkruiden van de Aldi bevatten geen FODMAP’s. En de gehaktkruiden van Verstegen in pot ook niet.

Je kunt eventueel nog wat geraspte Parmezaanse of oude kaas over de pasta Bolognese strooien. Deze zijn allebei lactosevrij. Check eventueel op het etiket bij de voedingswaarden. Als de suikers op 0 gram staan, zit er geen lactose in. Lactose is namelijk een (melk)suiker.

Zo nu is het tijd om dit heerlijke pastagerecht te gaan bereiden! Ik hoop dat je er net zo van kunt genieten als ik. Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je er van vond!

Pasta Bolognese (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, PastaCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Bereidingstijd

20

minuten

Een heerlijke low FODMAP pasta Bolognese waar het hele gezin van kan genieten! Ook glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 400 gram wortels

  • 2 paprika’s (zie notities)

  • 5 stengels bosui/lente-ui (alleen het groene deel is low FODMAP)

  • 180 tot 240 gram cherrytomaatjes of gewone tomaten (zie notities)

  • 2 eetlepels knoflookolie (zie notities)

  • 400 gram gekruid rundergehakt (of kruid zelf met bv. gehaktkruiden van Verstegen, zie ook de notities)

  • 200 tot 250 gram glutenvrije pasta (bv. Glutenvrije Penne van Grand’ Italia of Schär)

  • 400 gram tomatenblokjes of gepelde tomaten (bv. van Heinz)

  • zout en peper

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 2 eetlepels gedroogde oregano

  • 1 flinke handvol verse basilicum

  • geraspte Goudse of Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereidingswijze

  • Schraap de wortels en was samen met de andere groenten schoon.
  • Snijd de wortels in kleine blokjes of dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd in kleine stukjes, en snijd het groene deel van de bosuitjes in ringetjes. Halveer de cherrytomaatjes of snijd de tomaten in stukjes.
  • Verhit 1 eetlepel knoflookolie in een grote wokpan en fruit hierin de helft van de bosuitjes een paar minuten aan. Voeg dan het gehakt toe en bak in een paar minuten gaar en rul.
  • Doe dan de wortel en paprika erbij.
  • Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook en bereid de pasta volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
  • Als je de groenten een paar minuten hebt gewokt, doe dan de tomatenblokjes of de gepelde tomaten, de (cherry)tomaten, de paprikapoeder, de oregano en een flinke snuf zout en peper erbij. Laat sudderen tot de tomaten zacht zijn geworden (cherrytomaatjes worden niet helemaal zacht) en er een saus ontstaat. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Hak ondertussen de basilicum fijn.
  • Giet de pasta af en meng met de saus, de basilicum, de rest van de bosuitjes en nog 1 eetlepel knoflookolie. Serveer eventueel met nog wat (Parmezaanse) geraspte kaas, en geniet!

Notities

  • FODMAP: Tomatenblokjes of gepelde tomaten uit blik of pak zijn low FODMAP tot 100 gram per persoon. Knoflook is rijk aan FODMAP’s, maar omdat FODMAP’s niet oplossen in vet, is knoflookolie wel toegestaan. Je kunt dit o.a. kopen bij de Action, Xenos of AH. Er zitten vaak wel wat kleine stukjes knoflook onderin de fles. Meestal blijven ze in de fles zitten. Eventueel kun je bij het uitgieten een zeefje eronder houden die de knoflookdeeltjes op kan vangen. Update: Paprika’s, cherrytomaatjes en gewone tomaten zijn in 2022 opnieuw getest. Rode paprika is slechts low FODMAP tot 43 gram per portie en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid frustose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram en bevat pas vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen (dus geen fructose!). Cherrytomaatjes zijn slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 180 gram cherrytomaatjes voor 4 personen en gebruik 2 groene paprika’s. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 240 gram cherrytomaatjes voor 4 personen proberen. Als je gewone tomaten gebruikt kun je ook iets meer toevoegen. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose. Wil je graag rode paprika gebruiken, neem dan maximaal 170 gram voor 4 personen.
  • FODMAP/gluten: Gekruid rundergehakt kan gluten of FODMAP’s bevatten zoals, knoflook, ui of tarwe. Check dus de ingrediënten op het etiket. Je kunt het gehakt ook zelf kruiden met gehaktkruiden, maar let ook dan op FODMAP’s en gluten.
  • Kooktips: Hou je van lekker veel saus? Gebruik dan gewone tomaten i.p.v. cherrytomaatjes. Gewone tomaten worden zachter tijdens het koken. Maal ze eventueel (samen met de tomatenblokjes) eerst fijn met een staafmixer. Gebruik echte maatlepels bij het afmeten van de kruiden. Een gewone theelepel is bijvoorbeeld vaak veel kleiner dan een maat(thee)lepel.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *