Een doosje Quatrase 10.000 met een blikje capsules (supplement met spijsverteringsenzymen)
FODMAP,  Spijsverteringsenzymen slikken

Enzymen slikken voor je spijsvertering + WINACTIE

Heb jij je al eens afgevraagd of het slikken van enzymen kan helpen bij het verteren van voeding? Ik gebruik zelf nu al een paar jaar af en toe de spijsverteringsenzymen van Intoleran en vond het hoog tijd worden om mijn ervaringen met jullie te delen. Daarom heb ik nu deze blog geschreven over het gebruik van Quatrase 10.000 (voorheen Quatrase Forte), mijn favoriete product van Intoleran. Het is een capsule met een mix van enzymen die kan helpen bij de vertering van bepaalde type koolhydraten. Hoe dat precies werkt, zal ik je in deze blog uitleggen. Daarnaast heb ik een hele leuke winactie voor jullie!

Het FODMAP dieet

Helaas bestaat er nog geen medicijn dat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan genezen. Maar een groot deel van de mensen met PDS blijkt wel baat te hebben bij het FODMAP dieet. Bij het FODMAP dieet vermijd je zo veel mogelijk bepaalde groepen koolhydraten (suikers) die voor klachten kunnen zorgen bij een prikkelbare darm. Lees er hier meer over.

Omdat iedere persoon weer anders reageert op de verschillende koolhydraten, wordt er bij het FODMAP dieet getest welke koolhydraten jouw klachten veroorzaken en in welke mate. Toen ik het FODMAP dieet ben gaan doen, kwam ik er al gauw achter dat ik helaas op alle FODMAP groepen reageer. Hierdoor ben ik zeer beperkt in mijn keuze voor voedingsmiddelen.

Dit zorgde zo vaak voor problemen als ik buiten de deur ging eten, dat ik op zoek ben gegaan naar aanvullende oplossingen.

Enzymen slikken

Koolhydraten worden in je lichaam afgebroken door enzymen zodat je lichaam ze beter kan verteren. Zo wordt lactose (of melksuiker) in het lichaam van nature afgebroken door het enzym lactase. Bij een lactose-intolerantie wordt er geen of te weinig lactase aangemaakt in het lichaam. Ik bleek hier ook last van te hebben en gebruikte daarom al af en toe eens een capsule met lactase. Zo kon ik in de zomer bijvoorbeeld toch eens een ijsje eten als we er lekker op uit waren.

Ijsjes eten met Quatrase 10.000

Omdat dit wel goed beviel, ben ik uit gaan zoeken of er niet meer enzymen zijn die je kunt slikken voor de andere FODMAP koolhydraatgroepen. En zo kwam ik op de website van Intoleran (toen nog Disolut) terecht waar ik Quatrase 10.000 (toen nog Quatrase Forte) tegenkwam. Dit supplement bevat een mix van enzymen die volgens Intoleran kan helpen bij de vertering van verschillende koolhydraatgroepen.

Aangezien huisartsen alleen lactase adviseren en geen andere enzymen, verwachtte ik er echter niet zo veel van. Wat mij over de streep trok om het toch te proberen was ten eerste de mogelijkheid om een proefmonster te bestellen voor een paar euro.

Daarnaast blijkt Intoleran zoveel vertrouwen in hun producten te hebben dat ze een ‘niet tevreden, geld terug’ garantie bieden. Dit houdt in dat je 100(!) dagen hun producten uit kunt proberen. Als je daarna niet tevreden bent, kun je je geld terug krijgen! Is dat niet geweldig?! Ik nam de proef op de som en dat pakte goed uit!

Helpen de enzymen in Quatrase?

Van lactase is wetenschappelijk bewezen dat het slikken hiervan helpt bij de vertering van lactose uit voeding (bron). Van alpha-galactosidase, een ander enzym in Quatrase, zegt Intoleran dat het helpt bij de vertering van complexe koolhydraten, zoals fructanen en galactanen die o.a. voorkomen in granen, groentes en peulvruchten en dat dit het risico op gasvorming vermindert (bron). Dit is een gezondheidsclaim die nog in afwachting is van Europese toelating. Daarnaast bevat Quatrase het enzym xylose isomerase waar aanwijzingen voor zijn dat het kan helpen bij de vertering van fructose (bron).

Een bord met broodjes en een doosje Quatrase 10.000 met een paar capsules met spijsverteringsenzymen erbij

Het is dus vooral een kwestie van uitproberen of deze enzymen iets voor jou kunnen doen. Maar zoals ik hierboven al noemde kun je gelukkig een proefmonster bestellen en krijg je je geld terug als je niet tevreden bent.

Ik denk zelf dat Quatrase vooral helpt bij mensen die weten dat ze op bepaalde voedingsmiddelen reageren, doordat ze bijvoorbeeld het FODMAP dieet hebben gevolgd. Weet je nog niet zeker of je op bepaalde voedingsmiddelen reageert? Dan heeft Intoleran een intolerantie-test ontwikkeld waarmee je dit snel globaal kunt checken.

Voor welke FODMAP’s kun je Quatrase gebruiken?

Quatrase is een supplement met de spijsverteringsenzymen: lactase, alpha-galactosidase, xylose isomerase en invertase. Deze enzymen kunnen helpen bij de vertering van de volgende FODMAP groepen:

Lactose

Lactose wordt in het lichaam afgebroken door het enzym lactase. Lactose is een melksuiker die vooral voorkomt in zuivelproducten zoals melk, ijs, yoghurt en kwark. Daarnaast zit het ook vaak in bewerkte producten zoals koek, gebak, chocolade, soepen en sauzen.

Bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam te weinig of geen lactase aan. De lactose uit voeding kan dan niet goed worden verteerd en komt in de dikke darm terecht. In de dikke darm ontstaat dan fermentatie waardoor je onder andere last kunt krijgen van gasvorming. Door het enzym lactase te slikken kun je het tekort aanvullen zodat je lichaam beter in staat is lactose af te breken. Lees hier meer over lactose in voeding.

Fructanen en Galactanen

Fructanen (of fructo-oligosacchariden / FOS) en galactanen (of galacto-oligosacchariden / GOS) zijn koolhydraten die o.a. voorkomen in producten met tarwe, rogge en gerst (zoals brood, pasta en koek), in peulvruchten (zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen), en in noten, knoflook en ui. Alpha-galactosidase is een enzym dat helpt bij de vertering van fructanen en galactanen en vermindert het risico op gasvorming. (Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating).

Fructose

Fructose is een fruitsuiker die, zoals de naam al aangeeft, vooral voorkomt in fruit zoals druiven, mango en kersen. Ook zit het in sommige groentes zoals tomaten en paprika’s (behalve in groene paprika). Daarnaast zit het in sommige vruchtensappen, bepaalde soorten jam en in honing, en wordt het soms als zoetstof toegevoegd aan bijvoorbeeld frisdrank of koek. Xylose isomerase is een enzym dat kan helpen om fructose uit de voeding te verteren.

Pasta met tomatensaus en tomaatjes eten met Quatrase 10.000

Sucrose

Sucrose (of sacharose) is gewone kristalsuiker en is geen FODMAP. Maar net als bij FODMAP’s gaat de vertering van suiker niet altijd goed. Vooral een overmaat aan suiker wordt soms niet goed verteerd. Invertase is een enzym dat kan helpen bij de vertering van suiker (of sucrose).

Waar kun je Quatrase niet voor gebruiken?

De enige FODMAP groep waar je Quatrase niet voor kunt gebruiken zijn de polyolen. Er bestaat helaas nog geen enzym dat je kunt slikken voor de vertering van polyolen. Let daar dus op als je buiten de deur gaat eten of iets wilt kopen of bestellen buiten het FODMAP dieet om. Polyolen zoals sorbitol en mannitol zitten onder andere in:

 • Appels
 • Abrikozen
 • Bloemkool
 • Bramen
 • Champignons, vers
 • Mais(kolven), vers
 • Paddenstoelen (behalve oesterzwammen)
 • Peren
 • Peulen
 • Perzik
 • Pruimen
 • Venkel
 • Zuurkool

Daarnaast worden polyolen ook als suikervervangers toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals light frisdranken en suikervrije kauwgom en snoep. Je kunt ze in de ingrediëntenlijst herkennen aan de volgende naamgevingen en/of E-nummering:

 • Isomalt: E953
 • Lactitol: E966
 • Maltitol: E965
 • Mannitol: E421
 • Sorbitol: E420
 • Xylitol: E967

Glycerol (E422) en erythritol (E968) behoren ook tot de polyolen maar van glycerol is bekend dat het geen klachten geeft bij PDS. Ditzelfde geldt waarschijnlijk ook voor erythritol, al is hier nog geen gedegen onderzoek naar verricht (bron).

Hoe gebruik je Quatrase?

Quatrase is er in 2 sterktes, Quatrase 5000 en 10.000. Als je voor het eerst Quatrase wilt gebruiken, raad ik je aan eerst de Quatrase 10.000 te proberen. In het begin gebruikte ik zelf Quatrase 5000 waarbij ik merkte dat het niet veel deed. Nadat ik echter de sterke variant had besteld kwam ik erachter dat ik gewoon een hogere dosis nodig had. Dat komt waarschijnlijk omdat ik op alle FODMAP groepen reageer. Probeer dus eerst een hoge dosis van de sterke variant (maximaal 3 capsules per keer) en als dit goed gaat, kun je de volgende keer een lagere dosis proberen.

Een doosje Quatrase 10.000 met een blikje capsules (supplement met spijsverteringsenzymen)

Neem de capsules direct voor, of bij de eerste hap van de maaltijd in. Wanneer je moeite hebt met slikken kan je de capsules opendraaien en de inhoud los innemen, of oplossen in een glas water. Neem maximaal 3 capsules per keer in. De capsules zijn 30 tot 45 minuten werkzaam. Daarna mag je weer een nieuwe dosis innemen tot een maximum van 15 capsules per dag.

Als je net begonnen bent met het FODMAP dieet raad ik je aan pas met supplementen te beginnen na de eliminatie- en herintroductiefase. Het doel van deze twee fases van het dieet is om te achterhalen op welke koolhydraten je reageert. Door het slikken van de supplementen kan dit onduidelijk worden.

Mijn ervaring met Quatrase

Ik gebruik Quatrase zelf vaak als ik een keer uit eten wil of zin heb in een afhaalmaaltijd en niet overal op wil letten. Ook zijn de capsules erg handig voor als je op vakantie gaat of bij iemand bent uitgenodigd voor een etentje of een feestje. Ik zorg ervoor dat ik altijd een paar bij me heb voor onvoorziene omstandigheden. De capsules zitten in een handig blikje in zakformaat.

Het is soms wel even gokken hoeveel capsules je in moet nemen. In het begin dacht ik dat de enzymen niet veel deden. Toen ik echter de sterkere variant had besteld merkte ik pas het verschil. Ik eet nu zelfs wel eens een Chinese afhaalmaaltijd en dit gaat over het algemeen goed. Ik neem dan wel de maximale dosis van 3 capsules.

Een belegde pizza (zonder champignons) eten met Quatrase 10.000

Ik ben dus heel tevreden met dit supplement. Let er echter wel op, zoals eerder vermeld, dat het supplement niet helpt tegen polyolen. Ik bestel bijvoorbeeld wel eens een pizza maar vraag dan of ze de champignons weg kunnen laten. Houd er verder rekening mee dat een overmaat aan vet en/of suiker ook de darmen kan prikkelen, en dat daarnaast nog andere factoren van invloed kunnen zijn op je spijsvertering zoals slecht slapen of stress.

Quatrase bestellen

Je kunt Quatrase 10.000 alleen online bestellen op intoleran.com of in andere webshops zoals bij deonlinedrogist.nl. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een proefmonster van 5 capsules voor € 4,50 te bestellen. Een verpakking van 36 capsules kost € 37,95 en zit in een handig blikje in zakformaat. Een grote pot met 108 capsules kost € 94,50.

TIP: Als je maar op enkele FODMAP groepen reageert, kun je de enzymen ook los bestellen.

WINACTIE

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de werking van Quatrase of naar de los verkrijgbare enzymen, en zou je het graag eens uit willen proberen? Ik mag in samenwerking met Intoleran 1 gratis verpakking* naar keuze weggeven!! Je kunt kiezen uit 6 verschillende Lactase producten, Quatrase 5000 of 10.000, DAO Mini of Plus, Cozidase, Fibractase, Fructase of Starchway. *(uitgezonderd de grootverpakkingen in pot). Je kunt hier de producten bekijken.

Wat moet je doen om deel te kunnen nemen aan deze winactie?

 1. Volg Blije Buik Recepten en Intoleran op Instagram (en/of op Facebook).
 2. Like 💗 het bericht met de winactie op Instagram (en/of op Facebook).
 3. Geef in je reactie op Instagram (en/of Facebook) aan welk product je graag zou willen winnen en waarom.

Deze winactie is inmiddels gesloten. De winnaar heeft een persoonlijk bericht gekregen.

Ik heb deze blog in samenwerking met Intoleran geschreven, maar dit beïnvloedt niet mijn mening over hun producten. Bij het beoordelen van producten geef ik mijn eigen mening, of dit nu positief of negatief is, ongeacht de vergoeding of giften van de betreffende samenwerkende partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *