Citroen kwarktaart met swirls van blauwe bessen saus (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Feestdagen,  Recepten,  Taarten,  Tussendoortje

Citroen kwarktaart met blauwe bessen (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Een lekkere frisse kwarktaart doet het altijd goed op feesten en verjaardagen. En het is niet alleen erg lekker, maar ook heel makkelijk. Je hebt er geen oven voor nodig en je kunt de taart al 1 of 2 dagen eerder maken. Daarom maakte ik altijd graag een kwarktaart. Citroen kwarktaart was net als de aardbeien kwarktaart mijn favoriet. Ik kocht dan de naturel kwarktaart uit een pakje omdat de citroen en aardbeien variant zo’n chemisch smaakje hebben. Ik voegde er dan zelf vers fruit of sap aan toe.

Toen ik echter met het FODMAP dieet begon, kon ik de pakjes niet meer gebruiken. Daarom maak ik tegenwoordig bijvoorbeeld mijn eigen citroen kwarktaart, zonder pakjes en zakjes. En dat is niet alleen handig als je low FODMAP, lactosevrij of glutenvrij moet eten. Het is ook nog eens veel lekkerder! Ook mensen die geen aangepaste voeding hoeven, vinden deze citroen kwarktaart heerlijk. Hij is lekker fris en romig en ik maakte nog mooie ‘swirls’ van zelfgemaakte blauwe bessen saus. Is het geen plaatje?

Bereidingstips

Wil jij ook deze heerlijke citroen kwarktaart met blauwe bessen saus maken? Of ben je benieuwd of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan de bereidingstips nog even door, of scrol direct door naar het recept.

Citroen

Vers geperst citroensap en geraspte citroenschil geven deze kwarktaart een lekkere frisse smaak. Let er bij het raspen van de citroen op dat je alleen de gele schil raspt. Het witte deel onder de schil is namelijk bitter en smaakt niet lekker. Houd je niet van citroen? Dan kun je ook limoenen of sinaasappels gebruiken. Bij sinaasappels kun je iets minder suiker toevoegen omdat sinaasappels zoeter zijn dan citroenen. Houd er rekening mee dat limoenen kleiner en sinaasappels groter zijn dan citroenen. Gebruik 90 tot 100 ml (of 6 à 7 eetlepels) sap en ongeveer 2 (maat)theelepels rasp.

Vers geperst citroensap is low FODMAP tot 125 gram en citroenrasp tot 3 gram per portie. Vers geperst sinaasappelsap is low FODMAP tot 72 gram en sinaasappelrasp is low FODMAP tot 5 gram per portie. Vers geperst limoensap is low FODMAP tot 250 gram per portie. Hier blijf je allemaal ruim onder. Limoenrasp is (nog) niet getest maar komt waarschijnlijk overeen met de rasp van andere citrusvruchten.

Citroen kwarktaart met swirls van blauwe bessen saus (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Blauwe bessen

Ik vond het een leuk en lekker idee om mooie ‘swirls’ met blauwe bessen saus bovenop de kwarktaart te maken. Het is echt heel makkelijk om de blauwe bessen saus te maken. Ook het maken van de ‘swirls’ is heel makkelijk. Het kost wel wat meer tijd. Je kunt het uiteraard ook weglaten of de taart alleen garneren met verse blauwe bessen of ander fruit. Voor de saus kun je diepvries fruit gebruiken.

Als je wel een saus wilt maken, maar liever ander fruit gebruikt dan kun je kiezen voor frambozen of aardbeien (uit de diepvries). Blauwe bessen blijven low FODMAP tot 500 gram per portie. Frambozen zijn low FODMAP tot 58 gram en aardbeien tot 65 gram per portie.

De saus wordt bij het aansnijden wel weer een beetje vloeibaar. Ik vond dat zelf niet erg. Wil je dat liever niet? Leg dan een half blaadje gelatine (even doormidden knippen met een schaar) minimaal 5 minuten in een schaaltje met koud water. Verwarm dan de saus even opnieuw nadat je het door de zeef hebt gedrukt. Knijp dan het halve blaadje gelatine uit en roer het door de saus.

Lactosevrije kwark

Ik gebruikte lactosevrije magere kwark, maar je zou ook lactosevrije (Griekse) yoghurt kunnen gebruiken. Gebruik dan wel 1 tot 2 extra blaadjes gelatine (afhankelijk van de dikte van de yoghurt). Als je een vegan kwarktaart wilt maken, dan zou je bij het FODMAP dieet plantaardige kokosyoghurt kunnen gebruiken. Als je niet het FODMAP dieet volgt, dan kun je ook plantaardige soja kwark kiezen. Plantaardige kokosyoghurt is low FODMAP tot 125 gram per portie. Je proeft dan wel kokos, maar dit smaakt ook lekker in combinatie met citroen (of limoen).

Citroen kwarktaart met swirls van blauwe bessen saus bovenaanzicht (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Lactosevrije slagroom

Voor een lekkere romige kwarktaart gebruik je ook wat opgeklopte slagroom. Zorg ervoor dat de lactosevrije slagroom goed gekoeld is, anders is hij niet goed stijf te kloppen. Zet de slagroom, en liefst ook de kom en kloppers of garde, bij voorkeur al een paar uur (of nog eerder) van te voren in de koelkast. Bij het FODMAP dieet kun je overigens ook gewone slagroom gebruiken, dit is namelijk low FODMAP tot 60 gram. Ik gebruik het zelf liever niet omdat ik erg gevoelig ben voor lactose.

Voor een vegan kwarktaart kun je kokosroom gebruiken. Hiervoor dien je een blik volvette kokosmelk (dus geen light!) minimaal een nacht in de koelkast te zetten. Het vette deel (kokosroom) scheidt zich dan van het waterige deel (kokoswater). Haal het blik daarna uit de koelkast (niet schudden!) en schep dan het vette deel eruit. Doe dit in een kom en klop dit, net als bij slagroom, bij voorkeur op in een koude kom met koude kloppers. Kokosroom blijft tot een hoeveelheid van zelfs 500 gram low FODMAP. Als je niet het FODMAP dieet volgt kun je voor een vegan taart ook plantaardige op te kloppen room op sojabasis gebruiken.

Gelatine

Gelatine zorgt ervoor dat de kwarktaart goed opstijft. Gelatine kun je bij de supermarkt kopen in de vorm van blaadjes. Gelatine bevat geen FODMAP’s, gluten of lactose. Heb je nog nooit met gelatine gewerkt of vind je het moeilijk om te verwerken in een gerecht? Lees dan deze tips eens door.

Voor een vegan kwarktaart kun je de gelatine vervangen door agar-agar of vegatine van Dr. Oetker. Kijk op de verpakking hoe je het moet bereiden. Als je het moet mengen met een vloeistof als water, dan kun je het in dit geval mengen met het citroensap vóórdat je het gaat verhitten. Agar-agar en vegatine zijn glutenvrij en lactosevrij. Vegatine is niet getest op FODMAP’s maar is hoogstwaarschijnlijk low FODMAP. Agar-agar is low FODMAP tot 7 gram per portie.

Citroen kwarktaart met swirls van blauwe bessen saus (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Gluten- en lactosevrije koekjes

Je kunt verschillende gluten- en lactosevrije koekjes gebruiken voor de koekbodem van deze kwarktaart. Let er bij het FODMAP dieet op dat ook in gluten- en lactosevrije koekjes nog FODMAP’s kunnen zitten. Ik gebruik zelf vaak de haverkoekjes van Damhert of de digestive koekjes van Schär. Deze koekjes zijn allebei low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en vegan. Kijk hier voor nog meer FODMAP-arme koekjes.

Roomboter of margarine

Voor de koekjesbodem van een kwarktaart gebruik je gesmolten roomboter of margarine. Omdat roomboter nauwelijks lactose bevat is het low FODMAP en ook geschikt voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie. Ook is het glutenvrij. Bij een ernstige lactose-intolerantie of voor een vegan taart kun je plantaardige margarine in een wikkel gebruiken. Plantaardige margarine is naast vegan en lactosevrij ook low FODMAP en glutenvrij.

Meer lekkere taarten zonder oven

Wil je nog meer lekkere taarten maken waar je geen oven voor nodig hebt? Kijk dan ook eens bij de onderstaande ‘no bake’ taart recepten. Al deze taarten zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij:

Heb jij deze citroen kwarktaart met blauwe bessen gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor taarten en cake.

Citroen kwarktaart met blauwe bessen (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, Feestdagen, Taarten, TussendoortjeCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

8

stukjes
Bereidingstijd

45

minuten
Koeltijd

3 tot 4

uur

Een heerlijke frisse en romige citroen kwarktaart met blauwe bessen saus! Lekker en makkelijk voor feestjes of voor een mooie zomerse dag, want de oven hoeft er niet voor aan! Wil je nog sneller klaar zijn? Laat de saus dan weg en serveer de taart met lekker vers fruit. Kijk ook bij de bereidingstips in de blog hierboven en bij de notities onderaan het recept. Low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij en met vegan opties.

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 18 (of 20 cm) doorsnee*
  • Bodem:
  • 150 gram gluten- en lactosevrije koekjes (bv. Damhert Haverkoekjes naturel of Schär Digestive)

  • 60 gram roomboter of plantaardige margarine (zie notities)

  • Kwarklaag:
  • 5 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)

  • 2 (biologische) citroenen (90 à 100 ml sap + rasp van 1 citroen)

  • 120 gram suiker

  • 200 ml koude lactosevrije slagroom (zet op tijd in de koelkast, bij voorkeur ook kom en gardes)

  • zakje vanillesuiker (8 gram)

  • 450 gram lactosevrije kwark (bv. Arla Lactofree of AH)

  • Blauwe bessen saus (optioneel):
  • 90 gram (ontdooide diepvries) blauwe bessen (of ander fruit, zie notities)

  • 2 theelepels suiker

  • 1 theelepel citroensap

  • Topping (optioneel):
  • Vers fruit (bv. blauwe bessen, frambozen of aardbeien)

Bereidingswijze

  • Bekleed de bodem van een springvorm van 18 (of 20 cm)* doorsnee met bakpapier.
  • Doe de boter in een pannetje en verwarm op laag vuur tot het gesmolten is.
  • Maal ondertussen de koekjes fijn in een keukenmachine of in het hakmolentje van een staafmixer, óf doe de koekjes in een grote diepvrieszak en sla ze fijn met een deegroller.
  • Roer de fijngemalen koekjes door de gesmolten boter en verdeel dit mengsel dan over de bodem van de springvorm. Druk de kruimels stevig aan met een lepel of met de hand en zet de vorm dan in de koelkast.
  • Leg de blaadjes gelatine één voor één in een bakje met ruim koud water en laat minimaal 10 minuten weken.
  • Was en boen de citroenen schoon. Rasp 1 citroen en pers dan beide citroenen uit. (Als je geen saus maakt, kun je stap 7, 8 en 13 overslaan).
  • Als je ook de saus wilt maken, pak dan een pannetje en verwarm al roerend de blauwe bessen met 2 theelepels suiker en 1 theelepel van het citroensap tot het kookt. Blijf roeren en laat het nog ongeveer 3 à 4 minuten zachtjes doorkoken tot de bessen kapot gaan en de saus iets indikt.
  • Pak een kommetje en druk daarboven de blauwe bessen saus al wrijvend met een lepel door een zeef. Zo krijg je een mooie gladde saus. Aan de onderkant van de zeef blijft ook veel saus hangen. Schraap dat er nog even bij. Je houdt zo’n 45 gram saus over.
  • Maak het pannetje weer even schoon en verwarm nu het citroensap en de citroenrasp met 120 gram suiker tot het net begint te koken en de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het citroensap. Laat kort afkoelen.
  • Klop ondertussen de slagroom stijf met de vanillesuiker.
  • Spatel de kwark rustig door de slagroom.
  • Giet daarna het citroensap in een dunne straal al roerend door het kwark-slagroom mengsel. Blijf roeren tot het een egaal mengsel is en giet het daarna op de koekbodem.
  • Druppel met een lepeltje kleine kloddertjes blauwe bessen saus op de citroen kwarktaart. Trek er voorzichtig een satéprikker of een mes doorheen om een mooi patroon te maken.
  • Laat de kwarktaart nu minimaal 3 tot 4 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast.
  • Snijd de randen van de taart los met een dun mes voordat je de springvorm verwijdert. En garneer bij voorkeur pas vlak voor het serveren met eventueel nog wat vers fruit.

Notities

  • *Omrekenen naar een ander formaat bakvorm: Ik maakte de taart in een springvorm van 18 cm doorsnee. Je kunt bij een springvorm van 20 cm doorsnee dezelfde hoeveelheid ingrediënten gebruiken, maar de taart wordt dan wel wat lager. Voor een mooie hoge taart kun je de ingrediënten vermenigvuldigen met 1,24. Bij een springvorm van 24 cm doorsnee vermenigvuldig je de ingrediënten met 1,78 en bij een springvorm van 26 cm kun je de ingrediënten verdubbelen. Als de hoeveelheden niet helemaal mooi uitkomen kun je iets naar boven of beneden afronden.
  • FODMAP: Wil je liever andere koekjes gebruiken? Kijk hier voor nog meer FODMAP-arme koekjes. Roomboter bevat zeer weinig lactose en is daarom low FODMAP. Ook plantaardige margarine is low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat zeer weinig lactose en wordt daarom meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie lactosevrije margarine of plantaardige margarine.
  • Vegan: Kijk voor vegan opties bij de bereidingstips in de blog boven het recept.
  • Variatietips: De citroenen kun je door sinaasappels of limoenen vervangen. Kijk hiervoor bij de bereidingstips in de blog boven het recept. Voor de saus kun je ook ander fruit gebruiken zoals: frambozen (low FODMAP tot 58 gram p.p.) of aardbeien (low FODMAP tot 65 gram p.p.).
  • Bewaartips: Je kunt de kwarktaart ongeveer 3 tot 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *