Ananas kokos kwarktaart (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Feestdagen,  Recepten,  Taarten

Ananas kokos kwarktaart (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Kwarktaart is eigenlijk een hele simpele taart, maar blijft altijd één van mijn favoriete taarten. Dat komt omdat je er zo lekker mee kunt variëren. En als het hartje zomer is, ben ik altijd blij dat er taarten bestaan waar geen oven voor aan hoeft! Ook is het een ideale taart om te maken als je bezoek verwacht, want niemand zal proeven dat het low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij is. Door te variëren met smaken en toppings kun je iedere keer weer een andere taart presenteren. Zo heb ik nu een ananas kokos kwarktaart gemaakt. De smaak van kokos combineert erg goed met de ananas, waardoor het een heerlijke tropische kwarktaart is geworden. Ook is de taart lekker romig door de toevoeging van wat extra slagroom. Het is een ideale taart voor de zomer, maar door de frisse gele kleur is het bijvoorbeeld ook een leuke taart voor Pasen.

Deze kwarktaart is qua structuur waarschijnlijk iets anders dan je gewend bent van andere kwarktaarten. Dit komt omdat ik geen gelatine gebruik. Ik hou niet zo van die glibberige, gel-achtige structuur die het aan kwarktaarten geeft. Om mijn kwarktaarten op te laten stijven gebruik ik altijd Klopfix en xanthaangom. Klopfix wordt ook gebruikt om slagroom beter stijf te kunnen kloppen. Xanthaangom wordt vaak gebruikt als glutenvervanger in glutenvrije baksels. Maar het kan ook gebruikt worden in vloeistoffen om een hogere viscositeit te krijgen. Het werkt dus ook perfect in kwarktaarten! Maar als je toch liever gelatine gebruikt, kijk dan bij de notities onder aan het recept. Wil je nog iets meer weten over de ingrediënten? Lees dan verder of ga direct naar het recept.

Ananas kokos kwarktaart (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

De ingrediënten

Zowel in de koekjesbodem als in de kwarklaag heb ik kokosrasp gedaan. Gedroogde kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie. Ik gebruikte in totaal 75 gram kokosrasp en je kunt ongeveer 8 stukjes uit deze taart snijden. Dus er zit nog geen 10 gram kokosrasp in 1 stukje taart. Kokosrasp is van nature gluten- en lactosevrij, maar kan door het productieproces soms toch sporen van gluten of lactose bevatten. Heb je een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie let dan goed op de allergie-informatie op het etiket.

Voor de kwarklaag heb ik lactosevrije kwark en lactosevrije slagroom gebruikt. Denk er bij de lactosevrije slagroom om dat je hem op tijd in de koeling zet, anders is hij niet stijf te kloppen. Zet de slagroom bij voorkeur een dag van tevoren al in de koelkast. Ik zet zelf ook altijd de kom en kloppers/gardes in de koeling. Dit maakt het stijf kloppen nog makkelijker.

Voor de topping heb ik ananas uit blik gebruikt. Verse ananas kan soms wat minder zoet en wat hard en vezelig zijn. Ananas uit blik hoef je niet te schillen en is makkelijker te pureren. Ananas is low FODMAP tot 140 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Wil je gelatine gebruiken om de topping stevig te maken, gebruik ook dan ananas uit blik. Verse ananas bevat namelijk een enzym dat gelatine af kan breken. Door verhitting worden deze enzymen onwerkzaam. Je kunt dus ook verse ananas eerst verhitten (uit blik is al verhit).

In plaats van gelatine heb ik kokosolie en nog een beetje maïzena gebruikt om de topping stevig te maken. Door gebruik te maken van Extra Virgin (koudgeperste) kokosolie geef je bovendien een extra kokossmaakje aan de ananas topping. Maar heb je alleen ontgeurde kokosolie in huis, dan kun je die uiteraard ook gebruiken. Kokosolie is low FODMAP, gluten-, en lactosevrij.

Ananas kokos kwarktaart (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Zoals ik in de inleiding al aangaf, hou ik niet van het glibberige ‘mondgevoel’ dat gelatine aan voedingsmiddelen geeft. In plaats daarvan gebruik ik xanthaangom en Klopfix om de kwarklaag te verstevigen. Xanthaangom is een verdikkingsmiddel dat ontstaat door bacteriële fermentatie uit suiker en melasse. Het verbetert niet alleen de structuur en elasticiteit van glutenvrije baksels. Maar het heeft ook een viscositeitsverhogend effect in vloeistoffen. Het is een duur goedje, maar je hebt er altijd maar heel weinig van nodig. Ik doe zelf een paar jaar met een doosje. Wil je toch liever gelatine gebruiken? Kijk dan bij de notities onderaan het recept.

De decoraties die ik heb gebruikt, zijn van de Lidl. Het waren tijdelijke producten die nu hoogstwaarschijnlijk niet verkrijgbaar meer zijn. Wil je soortgelijke decoraties gebruiken? Let er dan op dat niet alle taartdecoraties geschikt zijn. Deze meringues van de Jumbo zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Gesuikerde decoraties die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Dr. Oetker suikerhartjes en Dr. Oetker zilveren parels. Doe gesuikerde decoraties en meringues bij voorkeur pas vlak voor het serveren op de taart, want anders nemen ze teveel vocht op. Bij mij waren de suikerbloemetjes na een halve dag voor een deel ‘weg gesmolten’! Je kunt uiteraard ook andere decoraties gebruiken. Zoals kokossnippers of wat extra kokosrasp.

Maak je liever een grotere taart of maak je deze kwarktaart liever met gelatine? Kijk dan bij de notities onderaan het recept. Check ook mijn andere taartrecepten! Heb jij deze ananas kokos kwarktaart gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. 

Ananas kokos kwarktaart (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Feestdagen, TaartenDifficulty: Makkelijk
Porties

8-10

stukjes
Bereidingstijd

40

minuten
Koeltijd

3

uur

Deze heerlijke ananas kokos kwarktaart brengt je in tropische sferen. Hij is romig en vol van smaak. En niemand die zal proeven dat deze taart low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij is! Ook leuk als paastaart!

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee*
  • Bodem:
  • 150 gram gluten- en lactosevrije digestives

  • 25 gram kokosrasp (zie notities)

  • 10 gram (riet)suiker

  • snufje zout

  • 65 gram gesmolten roomboter of margarine (zie notities)

  • Kwarklaag:
  • sap en rasp van 1 citroen

  • 85 gram witte basterdsuiker

  • 1 theelepel of 4 gram xanthaangom (bv. Peak’s of Holland & Barrett)

  • 300 gram lactosevrije kwark (bv. Arla of AH)

  • 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker

  • 2 zakjes Klopfix

  • 200 ml lactosevrije slagroom (zet bij voorkeur een dag van tevoren al in de koelkast met de kom en gardes)

  • 50 gram kokosrasp (zie notities)

  • Topping:
  • 300 gram ananas uit blik op sap (uitlekgewicht, bv. Del Monte)

  • 30 gram kokosolie (gebruik Extra Virgin of koudgeperste kokosolie voor extra kokossmaak)

  • ½ theelepel maïzena (Duryea is glutenvrij)

  • Decoratietips (optioneel):
  • meringues (deze meringues van Jumbo zijn geschikt)

  • gesuikerde decoraties (Dr. Oetker suikerhartjes en Dr. Oetker zilveren parels zijn geschikt)

  • kokosrasp (Take One van AH is gluten- en lactosevrij)

  • kokossnippers (Take one is gluten- en lactosevrij)

  • (lactose- en glutenvrij) chocoladeschaafsel

Bereidingswijze

  • Bodem
  • Bekleed de bodem van een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee met bakpapier.
  • Maal de koekjes fijn in een foodprocessor of in het hakmolentje van een staafmixer, of doe de koekjes in een grote diepvrieszak en sla ze fijn met een deegroller.
  • Smelt de boter al roerende in een pannetje op middelhoog vuur. Haal van het vuur en meng dit met de fijngemalen koekjes, de kokosrasp, de suiker, en een snufje zout.
  • Doe dit mengsel op de bodem van de springvorm en druk stevig aan met een lepel of met de hand. Zet dan in de koelkast en ga verder met de kwarklaag.
  • Kwarklaag:
  • Was en boen de citroen schoon en rasp de schil boven een grote kom. Pers dan de citroen uit en voeg 40 gram sap toe aan de kom.
  • Doe de basterdsuiker en de xanthaangom in een apart schaaltje en meng dit met een lepel goed door elkaar. (Als je xanthaangom direct aan een vloeistof toevoegt, kan het gaan klonteren).
  • Doe de kwark, de suiker met xanthaangom, het vanille-extract en 1 zakje Klopfix bij het citroensap en rasp en meng met een lepel of spatel tot een egaal mengsel. Het mengsel kan wat stugger worden door de xanthaangom maar dat komt goed.
  • Haal dan de slagroom en de kom met kloppers/garde(s) uit de koelkast en klop de slagroom stijf. Begin op een lage stand te kloppen en voeg geleidelijk de snelheid op. Voeg tijdens het kloppen nog 1 zakje Klopfix toe.
  • Doe dan de slagroom en de kokosrasp bij het kwarkmengsel en spatel er voorzichtig door tot een egaal mengsel.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel de kwarklaag met een lepel of spatel over de koekjesbodem en strijk glad. Zet nu weer terug in de koelkast en ga verder met de topping.
  • Topping:
  • Giet de ananas af en snijd in wat kleinere stukken. Laat even uitlekken op keukenpapier en dep ook de bovenkant droog. Weeg nu 300 gram af. Doe de ananas in een pannetje en maal fijn met een staafmixer. Doe de kokosolie erbij en zet op het vuur. Verwarm tot de kokosolie gesmolten is en laat op het vuur staan.
  • Meng dan een halve theelepel maïzena (gebruik een maatlepel) met een halve theelepel koud water en voeg dit toe aan het ananasmengsel.
  • Breng het ananasmengsel nu aan de kook en laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Haal dan van het vuur en laat ongeveer een half uur afkoelen. Het gaat sneller als je het in een schaaltje giet.
  • Giet het dan op de kwarklaag en strijk glad. Zet de taart nu nog ongeveer 2 en een half uur in de koelkast om op te stijven.
  • Decoratie (optioneel):
  • Doe de decoratie bij voorkeur pas vlak voor het serveren op de taart. Serveer en geniet!

Notities

  • *Bakvorm: Wil je liever een taart maken in een springvorm van 23 à 24 cm doorsnee? Vermenigvuldig dan alle ingrediënten met 1,5.
  • Bereiding met gelatine: Wil je de taart toch graag met gelatine maken? Gebruik dan 4 gelatineblaadjes voor de kwarklaag en laat de xanthaangom en Klopfix weg. Laat de gelatine eerst 5 tot 10 minuten in koud water weken. Knijp dan de gelatineblaadjes goed uit en verwarm met het citroensap in een pannetje op het vuur (niet koken). Blijf roeren tot de blaadjes zijn opgelost en haal van het vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg voordat het begint te binden al roerend toe aan het kwark/slagroommengsel. Voor de topping kun je 2 gelatineblaadjes gebruiken in plaats van de kokosolie en de maïzena. Laat dan de gelatine eerst weer 5 tot 10 minuten in koud water weken. Verwarm ondertussen de gepureerde ananas maar laat het niet koken. Haal de pan van het vuur. Knijp nu de blaadjes goed uit en voeg al roerend toe aan de ananaspuree tot de blaadjes zijn opgelost.
  • FODMAP: gedroogde kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie. Als je de taart in 8 stukjes snijdt, zit er nog geen 10 gram kokosrasp per stukje in. Roomboter bevat heel weinig lactose en is daarom low FODMAP. Ananas is low FODMAP tot 140 gram per portie. Hier blijf je ruim onder.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Kokosrasp kan sporen van gluten of lactose bevatten. Heb je een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie let dan goed op de allergie-informatie op het etiket.Take One kokosrasp is gluten- en lactosevrij. Roomboter is bij een lactose-intolerantie meestal geen probleem, maar je kunt ook lactosevrije margarine gebruiken.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *