Pasta met broccoli-roomsaus, cherrytomaatjes en gerookte zalm op een houten plank (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Pasta,  Recepten

Pasta met broccoli-roomsaus (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Heb jij ook gezinsleden die zuur gaan kijken zodra ze broccoli op hun bord zien liggen? Schotel ze dan eens deze pasta met broccoli-roomsaus voor. Wedden dat ze niet door hebben dat ze broccoli zitten te eten? De broccoli maal je namelijk fijn voor de saus. Mijn vriend die niet zo dol op broccoli is, smikkelt het altijd heerlijk op! En zelf ben ik ook heel tevreden met dit recept. Het is niet alleen heel lekker, maar staat ook nog in 20 minuten op tafel!

Ik maakte deze pasta met glutenvrije tagliatelle, maar je kunt natuurlijk ook (glutenvrije) penne, fusilli, macaroni of spaghetti gebruiken. De heerlijke romige broccolisaus bracht ik op smaak met tijm en Parmezaanse kaas. Maar je kunt ook andere kruiden proberen of gewone oude kaas. De broccoli-roomsaus smaakt perfect in combinatie met gerookte zalm, maar je kunt dit ook vervangen door bijvoorbeeld hamblokjes, spekjes, parmaham of kip. Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept.

Pasta met broccoli-roomsaus, cherrytomaatjes en gerookte zalm (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Meer lekkere recepten met broccoli

Zoek je nog meer inspiratie over hoe je broccoli op een smakelijke manier klaar kunt maken binnen het low FODMAP dieet, een glutenvrij of lactosevrij dieet? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze pasta met broccoli-roomsaus gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere pasta recepten en diner recepten.

Pasta met broccoli-roomsaus (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, PastaDifficulty: Easy
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

10

minuten
Bereidingstijd

10

minuten

Een makkelijk, snel en ‘kidsproof’ pastarecept waarbij broccoli is verwerkt tot een heerlijke romige saus met tijm en Parmezaanse kaas. Lekker met cherrytomaatjes, champignons en gerookte zalm. Of vervang de zalm door hamblokjes, spekjes of parmaham. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept.

Ingrediënten

  • 150 gram broccoliroosjes (zie notities)

  • 150 gram champignons uit blik/pot of verse oesterzwammen (zie notities)

  • 90 tot 120 gram cherrytomaatjes (zie notities)

  • 100 gram gerookte zalm

  • 125 gram glutenvrije pasta (bv. tagliatelle, fusilli, macaroni of spaghetti)

  • scheutje (knoflook)olie (zie notities)

  • 100 ml lactosevrije slagroom of lactosevrije/plantaardige kookroom (zie notities)

  • 40 gram Parmezaanse geraspte kaas of andere pittige oude kaas

  • 1 eetlepel gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm

  • snuf peper en zout

  • optioneel: extra geraspte kaas

Bereidingswijze

  • Was de broccoli en snijd in kleine roosjes. Doe de broccoliroosjes in een pan met een kleine laag water en kook in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Spoel ondertussen de champignons goed af met water en laat ze uitlekken tussen keukenpapier of een schone theedoek. Als je oesterzwammen gebruikt, maak deze dan schoon met keukenpapier of een borsteltje en snijd ze eventueel nog wat kleiner.
  • Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Snijd de gerookte zalm in reepjes.
  • Als de broccoli gaar is, giet deze dan goed af en zet even apart.
  • Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit ondertussen een klein scheutje (knoflook)olie in een grote koekenpan en bak de champignons (of oesterzwammen) 8 tot 10 minuten. Schep ze niet te vaak om zodat ze de tijd krijgen om een beetje bruin te worden.
  • In de tussentijd kun je de saus bereiden. Doe de broccoli met de room, de geraspte kaas, de tijm en een flinke snuf peper en zout in een blender of maal fijn met een staafmixer.
  • Doe de laatste 2 minuten de saus, de cherrytomaatjes en de gerookte zalm bij de champignons in de koekenpan en verwarm.
  • Serveer dit met de pasta en eventueel nog wat extra geraspte kaas en geniet!

Notities

  • FODMAP: Broccoliroosjes en champignons uit pot of blik zijn low FODMAP tot 75 gram per persoon. Spoel de champignons wel goed af met water omdat FODMAP’s oplossen in het vocht waarin ze bewaard worden. Verse champignons zijn hoog in FODMAP’s en zijn daarom niet geschikt om te gebruiken. Je kunt ze wel vervangen door verse oesterzwammen. Cherrytomaatjes zijn low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram cherrytomaatjes voor 2 personen proberen. Knoflookolie is (in tegenstelling tot knoflook) low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook onderin de fles zitten, kun je er een zeefje voor houden bij het uitgieten. Gebruik je liever een plantaardige kookroom? Kies dan bij het FODMAP dieet (of een lactosevrij dieet) voor Oatly Haver Cuisine of AH Haver Keuken. Hier zitten wel sporen van gluten in, maar dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. AH Kokos Keuken is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Parmezaanse kaas en andere oude, harde kazen zijn low FODMAP omdat deze door het lange rijpingsproces geen of zeer weinig lactose bevatten.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Parmezaanse kaas en andere oude gele kaassoorten zijn glutenvrij en bevatten door het lange rijpingsproces meestal ook geen lactose meer. Je kunt dit checken in de voedingswaardentabel op het etiket. Als de suikers op 0 gram staan, zit er geen lactose in. Lactose is immers een melksuiker. Gebruik je liever een plantaardige kookroom? Dan zijn er bij een lactosevrij dieet verschillende opties, bijvoorbeeld Oatly Haver Cuisine of AH Haver Keuken. Deze kookromen kunnen nog wel sporen van gluten bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je de plantaardige kookroom van Blue Band gebruiken. Deze kookroom is naast glutenvrij ook lactosevrij, maar is vanwege de linzen waarschijnlijk niet geschikt voor het FODMAP-dieet. AH Kokos Keuken is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP.
  • Variatietips: Je kunt de cherrytomaatjes ook vervangen door stukjes gewone tomaat (l.f. tot 65 gram p.p.). Tijm kun je vervangen door oregano, rozemarijn of andere Italiaanse kruiden. De gerookte zalm kun je vervangen door bijvoorbeeld parmaham, kipblokjes (even kruiden met wat peper en zout), spekjes of hamblokjes. Geschikte producten zijn o.a.: de gerookte spekreepjes van de JumboAH bacon reepjes, de magere kalkoen spekreepjes van AH, en de hamblokjes van AH. Parmaham is altijd glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Parmaham scheur je even in stukjes en kun je net als gerookte zalm de laatste 2 minuten even mee verwarmen. Hamblokjes, spekjes en kip kun je ongeveer 5 tot 7 minuten even meebakken met de champignons. Je kunt uiteraard ook verse vis bakken, zoals verse zalmfilet of kabeljauwfilet. Verse vis kun je kruiden met peper en zout en eventueel nog wat dille of peterselie.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *