Pizza met rucolapesto, brie, walnoten, broccoli en oesterzwammen (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)
Diner,  Recepten

Pizza met rucolapesto, brie en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Dit is echt de lekkerste glutenvrije pizza die ik tot nu toe heb gehad! Ik ben nooit zo dol op glutenvrij brood geweest, en dus ook niet op glutenvrije pizzabodems. Maar sinds Schär de receptuur voor hun glutenvrije pizzabodems heeft aangepast, vind ik ze een stuk beter geworden. Toen ik vervolgens op het idee kwam om deze pizza te beleggen met rucolapesto, brie en walnoten was ik pas echt helemaal om. Zelfs mijn vriend heeft heerlijk meegesmuld, ondanks het feit dat hij ook een glutenvrije pizzabodem kreeg. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor andere mensen een gewone pizzabodem te gebruiken. Het is een vegetarische pizza, maar het vlees misten wij absoluut niet.

Omdat ik toch al rucola in huis had, besloot ik een rucolapesto te maken in plaats van gewone pesto. Daarnaast leek het me erg lekker om er eens brie en walnoten op te doen. En omdat ik het belangrijk vind om voldoende groente binnen te krijgen, heb ik de pizza nog rijkelijk belegd met broccoli en oesterzwammen. De ietwat bittere smaak van de rucolapesto combineert geweldig met het romige van de brie. De groenten en de walnoten geven nog wat extra smaak en een lekkere bite. Deze pizza met rucolapesto, brie en walnoten is echt de moeite waard om eens te proberen! Ga met de knop hierboven direct naar het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Hieronder bespreek ik de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze pizza. En ik geef tips over hoe je ze eventueel zou kunnen vervangen.

Glutenvrije pizzabodem

Ik koos ervoor om een kant-en-klare glutenvrije pizzabodem te gebruiken van het merk Schär. Deze pizza is getest door de Monash University en bleek low FODMAP te zijn. Daarnaast is deze pizza ook glutenvrij en lactosevrij. Ik vond deze pizzabodems eerst niet zo geweldig. Maar sinds de receptuur aangepast is, zijn ze echt veel lekkerder geworden. En nee, ik word niet gesponsord door Schär om dit te zeggen! Ik eet nu graag weer een pizza. Ik heb ook al eens een paar pogingen gedaan om zelf een pizzabodem te maken. Maar dit kostte best veel tijd en smaakte meestal niet eens veel beter of zelfs slechter. Daarom houd ik het voorlopig maar mooi bij deze pizzabodem.

Rucolapesto

Pesto wordt normaal gesproken altijd gemaakt van basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Maar er zijn ook recepten waarbij de basilicum wordt vervangen door rucola. Ook pijnboompitten worden soms vervangen door bijvoorbeeld noten. Omdat ik al rucola en walnoten voor deze pizza gebruik, leek het mij handig om deze ook voor de pesto te gebruiken. Zo hoef je niet een hele lijst met ingrediënten te kopen en het is nog lekker ook! Parmezaanse kaas is overigens glutenvrij en bevat door het lange rijpingsproces meestal geen lactose meer. Rucola bevat geen FODMAP’s en kan onbeperkt gegeten worden. Als je toch liever basilicum en/of pijnboompitten gebruikt, dan kan dat natuurlijk ook. Of vervang de rucola eens door spinazie.

Pizza met rucolapesto, brie, walnoten, broccoli en oesterzwammen (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Brie

In plaats van de mozzarella waar pizza’s vaak mee worden belegd, gebruikte ik brie. Het romige van de brie combineert uitstekend met de ietwat bittere smaak van de rucolapesto. Brie bevat vaak nog wel een beetje lactose en is low FODMAP tot 40 gram per portie. Deze portiegrootte is overigens niet gebaseerd op de hoeveelheid lactose, want volgens de Monash University zijn er slechts sporen van FODMAP’s (oftewel lactose) gevonden in brie. De portiegrootte is gebaseerd op de hoeveelheid vet die brie bevat. Een te grote hoeveelheid vet kan namelijk ook de darmen prikkelen. De meeste mensen met een lactose-intolerantie zullen dus ook gewoon brie kunnen eten. Check voor de zekerheid nog wel even de hoeveelheid koolhydraten of suikers op het etiket. Lactose is immers een suiker en de hoeveelheid kan per merk verschillen van 0 tot 2 gram per 100 gram. Om deze reden noem ik dit recept lactose-arm in plaats van lactosevrij.

Walnoten

Walnoten en brie vind ik altijd een goede combinatie. Daarom leek het mij lekker om ook een paar walnoten op de pizza te doen. Door het bakken in de oven krijgen de walnoten een lekkere ‘crunch’ en krijgen ze ook meer smaak. Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie, maar bevatten pas vanaf 135 gram een matige hoeveelheid fructanen. Je kunt er dus niet zo snel teveel van eten. Walnoten kunnen heel soms sporen van gluten en lactose bevatten. Check bij een intolerantie daarom altijd de allergie-informatie op het etiket.

Oesterzwammen

Ik vind champignons of oesterzwammen altijd erg lekker op een pizza. Maar omdat verse champignons een grote hoeveelheid mannitol bevatten, zijn ze niet geschikt voor het FODMAP dieet. Je kunt wel champignons uit pot of blik gebruiken. Sommige FODMAP’s kunnen namelijk oplossen in water. Als je champignons uit een pot goed afspoelt, zijn ze low FODMAP tot 75 gram per portie. Ik koos zelf voor oesterzwammen omdat ik die op een pizza lekkerder vind dan champignons uit een pot. Oesterzwammen zijn ook low FODMAP tot 75 gram (dit is gewoon de standaardportie waar de Monash University op test), maar bevatten pas vanaf 1 kg(!) een matige hoeveelheid FODMAP’s.

Broccoli

Omdat ik het belangrijk vind om voldoende groente te eten, deed ik ook nog wat broccoli op de pizza. Broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie, en bevatten pas vanaf 240 gram een matige hoeveelheid fructose. Je kunt de broccoli ook weglaten en de pizza na het bakken met wat extra rucola beleggen. Of vervang de broccoli bijvoorbeeld eens door een handje spinazie of boerenkool. Spinazie en boerenkool bevatten geen FODMAP’s en kunnen onbeperkt gegeten worden.

Heb jij deze pizza met rucolapesto, brie en walnoten gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten.

Pizza met rucolapesto, brie en walnoten
(low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Recipe by HenriëtteCourse: DinerCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Baktijd

10-15

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een overheerlijke pizza met rucolapesto, brie, walnoten, broccoli en oesterzwammen. Gebruik eventueel een gewone pizzabodem voor als er iemand met jou mee eet die geen speciaal dieet hoeft te volgen. Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept. Low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm en vegetarisch.

Ingrediënten

  • Voor de rucolapesto:
  • 20 gram walnoten (zie notities)

  • 30 gram Parmezaanse kaas (zie notities)

  • 20 gram rucola

  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

  • 1 eetlepel knoflookolie (of vervang door een extra eetlepel olijfolie)

  • snuf peper en zout

  • Voor de pizza’s:
  • 2 glutenvrije pizzabodems van Schär

  • 150 gram broccoliroosjes (zie notities)

  • 150 gram oesterzwammen

  • 80 gram brie (zie notities)

  • 40 gram walnoten

  • optioneel: extra geraspte Parmezaanse kaas

  • optioneel: extra rucola

Bereidingswijze

  • Haal het rooster uit de oven en verwarm de oven voor op 210 °C. Ik leg voor de zekerheid altijd nog een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven omdat er soms vet of kaas van de pizza’s afdrupt. Leg de pizzabodems vast klaar op het rooster.
  • Maak dan de rucolapesto door alle ingrediënten kort fijn te malen in een blender, foodprocessor of in het hakmolentje van een staafmixer. De pesto blijft een beetje korrelig maar dat hoort zo. Proef of het op smaak is en voeg zo nodig nog wat extra peper of zout toe.
  • Was dan de broccoli en snijd in kleine stukjes/roosjes. Te grote stukken worden niet goed gaar. Oesterzwammen kun je schoonmaken met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Maak ze niet schoon onder de kraan want dan zuigen ze zich vol met water en smaken ze een stuk minder lekker. Snijd eventueel de harde steeltjes eraf en snijd grote oesterzwammen nog wat kleiner. Snijd de brie in kleine plakjes.
  • Verdeel nu de rucolapesto over de pizza’s met de bolle kant van een lepel. Beleg ze dan met de broccoli en de oesterzwammen. Verdeel als laatste de brie en de walnoten erover en strooi er eventueel nog een beetje Parmezaanse kaas over. Schuif het rooster in de oven en bak de pizza’s in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin.
  • Als de pizza’s klaar zijn kun je er eventueel nog wat rucola op doen en dan is het genieten geblazen!

Notities

  • FODMAP: Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie, maar bevatten pas vanaf 135 gram een matige hoeveelheid fructanen. Parmezaanse kaas en andere oude, harde kazen zijn low FODMAP omdat deze door het lange rijpingsproces geen of zeer weinig lactose bevatten. Broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie maar bevatten pas vanaf 240 gram een matige hoeveelheid fructose. Oesterzwammen zijn ook low FODMAP tot 75 gram per portie maar bevatten pas vanaf 1 kg een matige hoeveelheid mannitol. Brie is low FODMAP tot 40 gram per portie.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Walnoten kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Check bij een intolerantie altijd de allergie-informatie op het etiket. De walnoten van bijvoorbeeld AH zijn in ieder geval gluten- en lactosevrij. Parmezaanse kaas is glutenvrij en bevat door het lange rijpingsproces meestal ook geen lactose meer. Je kunt dit checken in de voedingswaardentabel op het etiket. Als de koolhydraten en suikers op 0 gram staan, zit er geen lactose in. Dit geldt ook voor brie. De hoeveelheid lactose in brie kan echter nogal verschillen per merk. De roombrie van AH bevat bijvoorbeeld 0 gram koolhydraten en 0 gram suiker.
  • Variatietips: Je kunt de pesto ook maken met basilicum of spinazie in plaats van rucola, en/of pijnboompitten in plaats van walnoten. De broccoli kun je weglaten of vervangen door een handje spinazie of boerenkool (beide bevatten geen FODMAP’s). De oesterzwammen kun je ook vervangen door champignons. Alleen champignons uit pot of blik zijn low FODMAP tot 75 gram omdat FODMAP’s op kunnen lossen in water. Spoel ze dan dus wel goed af.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *