Andijviesalade met komkommer, blokjes kaas, spekjes en zoete aardappelpuree ( low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Bijgerecht,  Diner,  Recepten,  Salade

Andijviesalade met zoete aardappelpuree (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

In de koude maanden van het jaar eten mijn vriend en ik altijd graag andijviestamppot met spekjes. Maar als het warmer wordt, maak ik met bijna dezelfde ingrediënten een frisse andijviesalade met zoete aardappelpuree. Ik speel wel een beetje vals wat de zoete aardappelpuree betreft. Ik gebruik namelijk nog een deel gewone aardappelen, omdat zoete aardappel maar beperkt low FODMAP is. Je kunt er natuurlijk ook gewone aardappelpuree of bijvoorbeeld gekookte of gebakken aardappeltjes bij eten. Ik doe er vaak ook nog een klein stukje vlees of vis bij.

De afgelopen maanden staat deze andijviesalade bij ons thuis bijna elke week wel een keer op tafel. Ik voeg er krokant uitgebakken spekreepjes, blokjes oude kaas, komkommer en een mosterddressing aan toe. De zoete aardappelpuree breng ik op smaak met het vet van de uitgebakken spekreepjes. Heb jij al eens rauwe andijvie als salade gegeten? Zo niet, dan zou ik dit recept echt eens proberen. Of maak er in de winter of herfst een andijviestamppot van! Hoe? Kijk bij de notities onderaan het recept. Hierna vertel ik eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.

De ingrediënten

Andijvie en komkommer bevatten geen FODMAP’s en kun je dus onbeperkt eten. Ik gebruikte voorgesneden andijvie uit een zakje, maar je kunt natuurlijk ook verse andijvie gebruiken. De komkommer heb ik niet geschild, omdat komkommer mét schil net iets meer vezels, vitaminen en mineralen bevat dan komkommer zonder schil. En het heeft wat meer ‘bite’. Maar als je de schil niet lekker vindt, kun je de komkommer uiteraard ook eerst schillen. Kijk bij de variatietips onderaan het recept voor andere groenten die je toe kunt voegen.

Spekjes voegen een heerlijke zoute smaak en krokante ‘bite’ toe aan deze andijviesalade. Spekreepjes zijn vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij, maar kunnen wel FODMAP’s bevatten zoals niet-gespecificeerde specerijen. Als er op het etiket niet wordt vermeld welke specerijen er zijn gebruikt, kan er namelijk ui of knoflook in zitten. De gerookte spekreepjes van de Jumbo bevatten geen FODMAP’s, gluten of lactose. Ik gebruik zelf overigens wel spekreepjes met niet-gespecificeerde specerijen en krijg er geen last van. Je kunt dit voor jezelf ook uitproberen als je de eliminatie-en herintroductiefase achter de rug hebt. Eet je liever geen varkensvlees of mag het wat minder vet? Probeer dan eens de magere kalkoen spekreepjes van AH. Deze zijn ook low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Andijviesalade met komkommer, blokjes kaas, spekjes en zoete aardappelpuree ( low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Kaasblokjes zijn naar mijn mening altijd lekker in een salade. Ik gebruikte extra belegen 30+ kaas. Extra belegen kaas is lekker pittig en proef je beter in een salade dan jonge of jong belegen kaas. Belegen kaas bevat bovendien door het lange rijpingsproces helemaal geen lactose meer. Ik gebruikte 30+ kaas omdat deze kaas ongeveer 40% minder vet bevat dan 48+ kaas. Maar je kunt natuurlijk ook 48+ gebruiken.

Mosterd smaakt vaak erg goed in salades. Daarom maakte ik een mosterddressing met mayonaise, mosterd en olijfolie. Mosterd bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid altijd de allergie-informatie op het etiket. Mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. Mayonaise is vrijwel altijd glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Olijfolie is altijd glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP.

Zoete aardappelen zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Daarom maakte ik een puree met een combinatie van gewone aardappelen en zoete aardappelen. De zoete aardappel geeft net even wat meer smaak aan de puree en smaakt erg goed bij de andijviesalade. Voor nog wat extra smaak mengde ik het bakvet van de spekjes door de zoete aardappelpuree. Je kunt de zoete aardappel ook vervangen door pastinaak. Pastinaak geeft een zoetere en iets anijsachtige smaak aan de puree en bevat geen FODMAP’s.

Meer lekkere salades

Ben jij ook zo dol op salades? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze andijviesalade met zoete aardappelpuree gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner en salade recepten.

Andijviesalade met zoete aardappelpuree (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Bijgerecht, Diner, SaladeCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

30

minuten

Een lekkere, frisse andijviesalade met krokant, uitgebakken spekreepjes, blokjes oude kaas, komkommer en een mosterddressing. Lekker met zoete aardappelpuree en eventueel nog een stukje vlees of vis erbij. Of eet de andijviesalade eens als lunch, bijgerecht, of maak er zelfs een stamppot van! Kijk hiervoor bij de notities onderaan het recept. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 350 gram kruimige aardappelen

  • 150 gram zoete aardappel (gewogen zonder schil, zie notities)

  • 100 tot 125 gram gerookte spekreepjes (zie notities)

  • 150 gram fijngesneden andijvie (vers of uit het koelschap)

  • een halve komkommer

  • 75 gram extra belegen (30+) kaas

  • 1 flinke eetlepel mayonaise

  • 1 flinke eetlepel olijfolie extra vierge

  • 1 flinke theelepel mosterd (zie notities)

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen, snijd in stukken en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Bak ondertussen de spekreepjes in een koekenpan zonder vet zo’n 5 tot 7 minuten tot ze krokant zijn. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het overgebleven bakvet voor de puree. Als je nog een stukje vlees of vis gaat bakken, giet het vet van de spekjes dan in een kopje.
  • Ga dan verder met de salade. Als je verse andijvie hebt gekocht, was dan eerst de andijvie en laat goed uitlekken in een vergiet. Was de komkommer en snijd in stukjes. Als je wilt kun je de komkommer ook eerst schillen, maar mét schil is gezonder. Snijd daarna de kaas in kleine blokjes.
  • Meng de mayonaise, olijfolie en de mosterd in een kopje. Ik gebruik altijd maatlepels hiervoor.
  • Als je verse andijvie gebruikt, snijd dan eerst nog de andijvie in fijne reepjes en meng in een grote slakom met de komkommer, blokjes kaas, de spekreepjes en de mosterddressing en zet als het kan nog even in de koelkast.
  • Giet de aardappelen af en stamp fijn met een aardappelstamper. Als je net als mij een staafmixer hebt met een pureestamper, dan kun je die gebruiken voor een nog smeuïger en luchtiger resultaat. Meng het vet van de spekjes door de puree en breng verder op smaak met een snuf peper en zout. Indien nodig kun je er nog wat lactosevrije melk of boter door doen. Bij mij was dit niet nodig.
  • Haal de salade uit de koelkast, serveer met de puree en eventueel een stukje vlees of vis en geniet!

Notities

  • Variatietips: Vervang de komkommer eens door augurken (l.f. tot 75 gram p.p.) en/of radijsjes. De zoete aardappel kun je vervangen door pastinaak, of vervang een deel van de gewone aardappelen door pastinaak voor een nog zoetere puree. Je kunt natuurlijk ook gewone gekookte aardappelen of gebakken aardappeltjes erbij serveren. Eet je liever geen varkensvlees of mag het wat minder vet? Probeer dan eens de magere kalkoen spekreepjes van AH. Deze zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
  • Stamppot: In de koudere maanden van het jaar kun je met bijna dezelfde ingrediënten ook een stamppot maken. Bak de spekreepjes dan tijdens de laatste 5 minuten van de kooktijd van de aardappelen. Voeg daarna de andijvie (in gedeeltes) en de komkommer nog 1 á 2 minuutjes toe aan de spekreepjes in de koekenpan om op te warmen. Stamp ondertussen de aardappelen fijn met 2 theelepels mosterd en wat peper en zout, en meng vervolgens de spekreepjes, andijvie, komkommer en de kaasblokjes erdoor. Voeg zo nodig een scheutje l.v. melk en/of nog een klontje boter toe.
  • Serveertips: Je kunt nog een stukje vlees of vis erbij serveren, zoals een naturel varkensfiletlapje, speklapje, kipfilet of zalm. Het vlees kun je kruiden met wat peper en zout of de Verstegen kruidenmix voor varkensvlees. Vis kun je kruiden met wat peper en zout en eventueel wat verse of gedroogde dille.
  • FODMAP: Zoete aardappelen zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Houd je niet van zoete aardappelen of gebruik je liever iets anders, kijk dan bij de variatietips hierboven. Spekreepjes bevatten vaak niet-gespecificeerde specerijen. Dit betekent dat er ui of knoflook in kan zitten. Als je de eliminatie- en herintroductiefase achter de rug hebt, kun je proberen of je hier last van krijgt of niet. Of gebruik de gerookte spekreepjes van Jumbo of de magere kalkoen spekreepjes van AH, die bevatten allebei geen FODMAP’s. Mayonaise, olijfolie en harde, Nederlandse kaassoorten zijn low FODMAP. Mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Spekreepjes en mayonaise zijn vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij. Belegen kaas bevat door het lange rijpingsproces helemaal geen lactose meer. Mosterd bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid altijd de allergie-informatie op het etiket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *