Als je nog nooit lemon curd hebt gehad, weet je niet wat je mist. Het is een heerlijke, friszoete en romige spread die eigenlijk alles waar je het bij serveert nog lekkerder maakt! Het komt oorspronkelijk uit Engeland waar het meestal op brood en scones wordt gegeten tijdens de Afternoon Tea. Ook wordt het veel gebruikt als vulling of topping voor taarten en cakes. Zelf vind ik het ook erg lekker in toetjes en bij het ontbijt met yoghurt of kwark. Eigenlijk kun je het gewoon bijna overal bij eten! Je kunt het in de winkel kopen, maar zelfgemaakte lemon curd is het lekkerst.
Normaal gesproken maakte ik lemon curd altijd met roomboter. Maar omdat er geen volledig lactosevrije lemon curd in de supermarkten te koop is, wilde ik zelf eens lactosevrije lemon curd gaan maken. In roomboter zit maar een heel klein beetje lactose, maar dit kan voor mensen met een ernstige lactose-intolerantie toch een probleem zijn. Daarom maakte ik de lemon curd deze keer met margarine in plaats van roomboter. En tot mijn verbazing proefde ik nauwelijks verschil! Hoef je alleen low FODMAP en/of glutenvrij te eten, dan kun je ook gewoon roomboter gebruiken in dit recept. Er komen binnenkort verschillende recepten online waar je lemon curd voor kunt gebruiken. Dus ga snel aan de slag met deze heerlijke, lactosevrije lemon curd! Of lees eerst mijn review over lemon curd uit de winkel.
Lemon curd uit de winkel
Ik kon zelf maar 2 merken lemon curd in de supermarkten vinden en heb ze allebei getest. De lemon curd van het merk Chivers vond ik erg chemisch smaken. Als je het etiket ziet, snap je ook wel waarom. Ondanks dat ze zelf beweren de beste ingrediënten te gebruiken, zie ik geen enkel vers ingrediënt staan. Er wordt eipoeder gebruikt in plaats van eieren, citroensap uit concentraat (dit is dus geen vers citroensap), palmolie in plaats van boter, een berg suiker en voor de rest allemaal conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen en kleurstof. Water is zelfs één van de hoofdingrediënten! Ook is dit merk niet volledig gluten- en lactosevrij, maar wel low FODMAP.
Het andere merk dat ik heb geproefd is Bonne Maman. Deze komt een stuk dichter in de buurt van echte lemon curd. Het wordt gemaakt van echte eieren, vers citroensap en echte boter. Er zijn geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen aan toegevoegd, en alleen een klein beetje verdikkingsmiddel in de vorm van tapiocazetmeel. Wel wordt er weer erg veel suiker toegevoegd, en dat is te proeven. Het is een lekkere lemon curd, maar naar mijn mening echt te zoet. Dit merk is wel glutenvrij en low FODMAP, maar niet lactosevrij vanwege de boter.
Ik heb online ook nog even gezocht en kon daar wel veel andere merken vinden. De meeste merken waren vergelijkbaar met Chivers of Bonne Maman, maar vaak veel duurder met meestal ook nog minder inhoud. Sommige merken bevatten wel iets minder suiker, maar ik had zelf de hoge prijs er niet voor over. Ook online kon ik geen lactosevrije lemon curd vinden.
Eindconclusie: maak het lekker zelf! Het is goedkoper, lekkerder en echt niet moeilijk om te maken. En je kunt het, indien nodig, lactosevrij maken. Het is bovendien tot wel 2 weken houdbaar in de koelkast en nog langer als je het in een gesteriliseerde pot doet of invriest. Het recept is voldoende voor 1 pot van ongeveer 350 gram. Ik gebruikte een lege, schoongemaakte pot van Bonne Maman en hier paste het net in. Je kunt deze hoeveelheid voor meerdere keren of meerdere recepten gebruiken. Heb je toch moeite om het op te krijgen? Houd dan goed mijn website in de gaten, want er komen nog allemaal lekkere recepten met lemon curd online!
Heb jij deze lactosevrije lemon curd gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.
Lactosevrije lemon curd (low FODMAP, glutenvrij)
Course: Basis, BijgerechtCuisine: EngelsDifficulty: Makkelijk25
minutenEen basisrecept voor een heerlijke, friszoete en romige lactosevrije lemon curd. Gebruik het als vulling of topping voor bijvoorbeeld scones, taarten, muffins en cake. Of eet het bij het ontbijt of het dessert met yoghurt of kwark. Ook low FODMAP en glutenvrij.
Ingrediënten
- Voor 1 pot vol (ongeveer 350 gram):
2 middelgrote citroenen, sap en rasp
125 gram lactosevrije margarine (of roomboter, zie notities)
150 gram fijne kristalsuiker
2 eieren (M), op kamertemperatuur
Bereidingswijze
- Was en boen de citroenen schoon en rasp de schil (alleen het gele). Pers daarna het sap uit, ongeveer 100 gram.
- Doe alles behalve de eieren in een vuurvaste kom en verwarm dit au bain-marie* tot de margarine gesmolten is. Roer het zo nu en dan door. *Au bain-marie betekent dat je een pan met een laagje water op middelhoog vuur zet en hier weer een vuurvaste kom in zet. De kom mag het water niet raken. Deze manier van verwarmen voorkomt dat de eieren straks te heet worden en gaan stollen.
- Kluts ondertussen de eieren los in een andere kom.
- Haal de kom met het citroenmengsel van de pan zodra de margarine gesmolten is. Giet langzaam en al roerend ongeveer de helft van het citroenmengsel bij de eieren en giet dan dit mengsel al roerend weer terug in de vuurvaste kom.
- Zet de kom weer op de pan en blijf nu roeren tot het mengsel dikker wordt. Dit kan ongeveer 15 tot 20 minuten duren. Als het mengsel niet dikker wordt, kun je het vuur nog wat hoger zetten. Maar laat het mengsel niet koken! Als het ongeveer de dikte van yoghurt heeft, is de lemon curd klaar. Tijdens het afkoelen dikt het nog iets meer in.
- Als je een hele gladde curd wilt zonder stukjes citroenrasp, dan kun je de curd nu nog door een zeef drukken. Als je witte stukjes of sliertjes ziet, dan is dit gestold ei. Ook die kun je verwijderen door de curd door een zeef te drukken. Dat weet ik uit ervaring…!
- Doe de lemon curd vervolgens in een pot en laat afkoelen. Ik roer het zelf zo nu en dan nog even door. Als het afgekoeld is, zet je de afgesloten pot in de koelkast. Hier blijft het ongeveer 2 weken goed.
Notities
- Lactosevrij: Als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, maak dan de lemon curd met margarine. Let op dat er veel merken margarine zijn die nog wel lactose bevatten. Voorbeelden van lactosevrije margarine zijn AH plantenmargarine, Wajang en Blue Band voor koken, bakken en braden (bevatten alledrie wel fodmaps). Gebruik geen kuipjes margarine die bedoeld zijn om op brood te smeren.
- FODMAP/glutenvrij: Als je het FODMAP dieet volgt, kun je ook roomboter gebruiken. Roomboter bevat maar een heel klein beetje lactose en is daarom low FODMAP. Wil je toch margarine gebruiken, let dan op fodmaps zoals lactose en lupinebloem. De margarine van Jumbo is geschikt. Volg je een glutenvrij dieet? Ook dan kun je kiezen. Roomboter en vaste bak en braad margarine bevatten allebei geen gluten.
- Serveertips: Gebruik de lemon curd als topping of vulling voor taarten, cakes, muffins of scones. Of doe een lepel lemon curd door de yoghurt of kwark. Lemon curd wordt ook in veel recepten verwerkt. Als je de zoekterm ‘lemon curd’ invoert in het zoekveld rechts bovenin het scherm, dan krijg je al mijn recepten met lemon curd te zien.
- Bewaartips: Je kunt de lemon curd in een schone pot ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren. In een gesteriliseerde, afgesloten pot of in de diepvries zou je het wel een paar maanden moeten kunnen bewaren. Maar ik heb dit zelf nog nooit gedaan.
5 reacties
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: