Havermout taartjes met lemon curd en kwark (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Ontbijt,  Recepten,  Taarten,  Tussendoortje

Havermout taartjes met lemon curd en kwark (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Je bent ze online vast al eens tegen gekomen: havermout taartjes, ook wel havermout cups genoemd. Je kunt ze vullen met kwark, yoghurt, roomkaas, fruit, noten, jam, of wat je maar wilt. Ik was er erg benieuwd naar en heb ze zelf ook eens gemaakt. Ik maakte ze van havervlokken met kokosolie en ahornsiroop en een beetje kaneel. Ik vond de taartjes erg geslaagd! Ze waren heerlijk knapperig en krokant, en zonder vulling blijven ze dat zelfs ook nog een aantal dagen!

Deze gezonde taartjes kun je zelfs bij het ontbijt eten. Maar ze zijn ook erg lekker bij de koffie, thee of brunch. Je kunt zelf kiezen hoe gezond je ze gaat maken door te variëren met de toppings. Ik vulde mijn havermout taartjes met lemon curd en kwark en serveerde ze met verse aardbeien. Een heerlijke combinatie als je het mij vraagt! Ik maakte ze in mini taartvormpjes, maar je kunt ze ook maken in een muffinvorm. Ben je al benieuwd geworden naar deze lekkere, krokante havermout taartjes? Kijk dan bij het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Zoals ik al eerder noemde, heb ik deze taartjes gemaakt van havervlokken. Omdat havervlokken meestal een vrij grove structuur hebben, kun je er wel wat moeilijker een deeg van vormen. Het kostte mij daardoor ook wel enige moeite om het mengsel mooi in de vormpjes te drukken. Vervolgens heb ik ze ook nog een keer gemaakt nadat ik de helft van de havervlokken eerst fijn gemalen had. Toen ging het een stuk beter. Ook denk ik dat het wat makkelijker gaat als je ze in een muffinvorm doet, omdat je dan geen gekartelde randen hebt. Of gebruik havermout dat iets fijner van structuur is. De keus is aan jou.

Ik vond ze wel het lekkerst met grove havervlokken, al was het dan een beetje een gepriegel om het in de vormpjes te krijgen. Op de foto’s zie je ook de versie met grove havervlokken. Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Havervlokken en havermout kunnen sporen van gluten of lactose bevatten. De Volkoren Havervlokken en de Volkoren Havermout van AH Glutenvrij zijn allebei vrij van gluten en lactose.

Havermout taartjes met lemon curd en kwark (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De kokosolie en de ahornsiroop zorgen er allebei voor dat er een samenhangend geheel ontstaat. Ook zorgt de ahornsiroop uiteraard nog voor wat zoetheid. Ik heb geprobeerd om de hoeveelheid kokosolie en ahornsiroop tot een minimum te beperken om het zo gezond mogelijk te houden. Maar minder dan de aangegeven hoeveelheden is niet aan te raden, want dan vallen de taartjes uit elkaar. Zowel kokosolie als ahornsiroop zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ik vulde de havermout taartjes met lemon curd en lactosevrije kwark. Je kunt lemon curd in de winkel kopen, maar zelfgemaakte lemon curd is het lekkerst! Ook bevat lemon curd uit de winkel meestal nog een klein beetje lactose. Dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. Maar als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, dan kun je mijn recept gebruiken voor lactosevrije lemon curd. En ook als je niet (volledig) lactosevrij hoeft te eten, is dit een heerlijk recept! Ik heb in dit recept margarine gebruikt in plaats van roomboter, maar je kunt de lemon curd ook met roomboter maken als je dat verdraagt.

Havermout taartjes met lemon curd en kwark (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Wil je toch graag kant-en-klare lemon curd gebruiken, dan zou ik die van Bonne Maman kopen. Deze lemon curd komt qua smaak en ingrediënten het dichtst in de buurt van echte lemon curd. Het is wel heel zoet, maar dat geldt eigenlijk voor elke lemon curd uit de winkel. De lemon curd van Bonne Maman is low FODMAP en glutenvrij, maar niet lactosevrij vanwege de roomboter die erin zit.

Ik serveerde er nog lekkere verse aardbeien bij. Aardbeien zijn volledig low FODMAP. Uiteraard kun je ook andere toppings kiezen. Kijk maar eens bij de variatietips onderaan het recept.

Update: Aardbeien zijn onlangs opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie.

Heb jij deze havermout taartjes met lemon curd en kwark gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.

Havermout taartjes met lemon curd en kwark (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Ontbijt, Taarten, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

5 á 6

taartjes
Bereidingstijd

15

minuten
Baktijd

15

minuten

Heerlijke, krokante havermout taartjes met lemon curd, kwark en aardbeien. Ontbijten met taart, wie wil dat nou niet! Met deze gezonde taartjes kan dat! Ook lekker bij de koffie, thee of brunch. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor 5 á 6 taartjes:
  • 140 gram havervlokken of havermout (zie notities)

  • 50 gram gesmolten kokosolie of roomboter/margarine (zie notities)

  • 50 gram ahornsiroop

  • ½ theelepel kaneel

  • snufje zout

  • Toppings:
  • lemon curd (zelfgemaakt of kant-en-klaar, zie notities)

  • lactosevrije kwark

  • verse aardbeien (zie notities)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet 5 á 6 taartvormpjes of (de helft van) een muffinbakblik in met wat olie of boter.
  • Bij grove havervlokken kun je ervoor kiezen eerst de helft van de vlokken fijn te malen, zodat het deeg wat makkelijker in de vormpjes te krijgen is. Ik heb het zonder fijnmalen in de vormpjes gekregen, maar het kost wel iets meer moeite.
  • Smelt de kokosolie of boter in de magnetron.
  • Pak een kom en meng alle ingrediënten voor de taartjes door elkaar.
  • Verdeel nu met een lepel het mengsel over de vormpjes en druk met natte vingers of een nat theelepeltje goed aan. Eerst de bodem goed aandrukken en dan de randen. De bodem moet niet te dik worden, anders wordt het niet zo krokant.
  • Zet de taartjes nu ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen in de vormpjes.
  • Als de taartjes helemaal zijn afgekoeld, kun je ze vullen met de kwark, lemon curd en aardbeien. Of kijk voor andere toppings bij de variatietips. Eet de taartjes bij voorkeur met een vorkje en niet uit de hand, als je tenminste niet wilt dat het halve taartje op je schoot belandt! 😁

Notities

  • FODMAP: Havervlokken en havermout zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Als je 6 taartjes maakt, bevat 1 taartje ongeveer 23 gram havervlokken of havermout. Kokosolie en roomboter zijn low FODMAP. Let bij margarine op fodmaps zoals lupinebloem en weipoeder (lactose). Lemon curd is low FODMAP. Update: Aardbeien zijn onlangs opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie. Dit zijn ongeveer 5 middelgrote aardbeien.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havervlokken en havermout zijn van nature glutenvrij, maar kunnen tijdens het productieproces ‘besmet’ raken met gluten en soms ook met lactose. De Volkoren Havervlokken en de Volkoren Havermout van AH Glutenvrij zijn allebei vrij van gluten en lactose. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie kokosolie of lactosevrije margarine zoals Blue Band. Lemon curd van Bonne Maman is glutenvrij, maar bevat vanwege de roomboter nog wel een beetje lactose. Je kunt ook zelf lactosevrije lemon curd maken.
  • Variatietips: Vul de taartjes ook eens met lactosevrije vanille kwark, aardbeienkwark of roomkaas. Of maak een mix van lactosevrije roomkaas en yoghurt (yoghurt is anders wat te dun). Gebruik in plaats van lemon curd eens aardbeienjam (l.f. tot 40 gram), frambozenjam (l.f. tot 40 gram), pure chocoladepasta (bevat vaak nog wel sporen van gluten en lactose) of pindakaas. Of kies voor ander fruit zoals kiwi’s, druiven (l.f. tot 30 gram), frambozen (l.f. tot 60 gram), sinaasappel, mandarijntjes of ananas.
  • Bewaartips: De havermout taartjes blijven in een bewaardoos op kamertemperatuur (zonder vulling) ongeveer 4 dagen lekker krokant.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *