Cranberry compote in een glazen pot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Basis,  Bijgerecht,  Feestdagen,  Recepten

Cranberry compote (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Cranberry’s vind ik op de één of andere manier echt bij de Kerst horen. Deze prachtige glanzende en dieprode bessen mogen dan rauw misschien niet te eten zijn, je kunt er wel een heerlijke compote of saus van maken. Cranberry compote of cranberrysaus smaakt bijvoorbeeld erg goed bij vlees, zoals kalkoen, kip, wild of varkensvlees. Maar het is ook erg lekker om het te verwerken in een taart, cake of dessert. Een perfect basisgerecht dus om te gebruiken voor het kerstdiner!

Ik ben uiteraard al even bezig met het uittesten van recepten voor de feestdagen en deze cranberry compote was één van de eerste gerechten die ik maakte. Ik heb de compote niet te zoet gemaakt, zodat je het goed kunt combineren met zowel hartige als zoete gerechten. Ik heb de cranberry compote zelf bijvoorbeeld gebruikt voor een heerlijk recept met varkenshaas uit de oven. Mijn recepten zullen overigens de komende tijd allemaal in het teken staan van Kerst. Dus houd mijn website goed in de gaten! Wil je alvast deze heerlijke cranberry compote maken? Klik dan op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze cranberry compote? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.

Cranberry’s

Verse cranberry’s hebben een vrij zure smaak waardoor de meeste mensen de bessen niet zo zullen eten. Daarom worden verse cranberry’s meestal verwerkt in een compote, saus of sap. Door het toevoegen van suiker en eventueel wat andere smaakmakers krijgt het een heerlijke friszoete smaak. Verse cranberry’s zijn onlangs getest op FODMAP’s en blijken low FODMAP te zijn tot 50 gram per portie. Pas vanaf 135 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructanen.

Suiker

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hebben cranberry’s echt wat suiker nodig om de zure smaak te compenseren. In sommige recepten voor cranberry compote wordt wel erg veel suiker gebruikt. Ik heb de hoeveelheid suiker redelijk laag gehouden en vond de compote zo al zoet genoeg. Maar je kunt natuurlijk altijd iets meer (of minder) toevoegen. Ik gebruikte gewone kristalsuiker, maar dit kun je bijvoorbeeld ook vervangen door rietsuiker of ahornsiroop. Deze zoetmiddelen zijn alledrie geschikt voor het FODMAP dieet.

Cranberry compote in een glazen pot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Sinaasappelsap

Voor een compote hoef je niet veel vocht toe te voegen. Je kunt hiervoor water gebruiken, maar het leek mij lekkerder om vers sinaasappelsap te gebruiken. Versgeperst sinaasappelsap is low FODMAP tot 120 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Ik heb mijn compote vrij dik gehouden, maar je kunt altijd nog wat meer vocht toevoegen. Ook kun je heel makkelijk een cranberrysaus in plaats van een compote maken door wat meer vocht toe te voegen. Je kunt de saus eventueel nog wat gladder maken door het te pureren met een staafmixer.

Extra smaakmakers

Ik heb deze cranberry compote vrij simpel gehouden zodat het qua smaak overal bij past. Maar je kunt ook nog extra smaakmakers toevoegen als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een kaneelstokje of steranijs mee laten koken, of wat merg van een vanillestokje of vanille-extract toevoegen of een combinatie hiervan.

Serveertips

Cranberry compote kun je bij heel veel gerechten serveren, zoals bij vlees, taarten, cakes, het ontbijt of desserts. Serveer het bijvoorbeeld eens bij één van deze gerechten:

Heb jij deze cranberry compote gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor bijgerechten en de feestdagen.

Cranberry compote
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Basis, Bijgerecht, Feestdagen, KerstDifficulty: Makkelijk
Porties

6-8

personen
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

5-8

minuten

Een heerlijke, friszoete cranberry compote met een vleugje sinaasappel. Een ideaal gerecht voor de feestdagen zoals Kerst. Serveer het warm bij vlees, of verwerk het in taarten, cakes of in een dessert. Met dit recept maak je het binnen een handomdraai zelf! En je kunt het al een tijdje van tevoren bereiden. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor 1 grote pot vol:
  • 300 gram verse cranberry’s (zie notities)

  • 1 sinaasappel

  • ±45 gram (riet)suiker of ahornsiroop

  • optioneel: 1 kaneelstokje of 1 theelepel kaneel (of zie variatietips)

Bereidingswijze

  • Was de cranberry’s en doe ze in een pan. Snijd de sinaasappel door de helft en pers één helft uit (ongeveer 40 gram sap).
  • Voeg het sinaasappelsap, de suiker (of ahornsiroop) en eventueel een kaneelstokje of kaneelpoeder toe aan de cranberry’s en breng dit al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur iets lager zodra het kookt, maar blijf roeren. Als je op middelhoog vuur blijft roeren, duurt het meestal maar een minuut of 5 totdat de cranberry’s kapot gaan en er een gelei-achtige compote ontstaat. Als je het vuur wat lager hebt gedaan, kan het een paar minuten langer duren. Voeg eventueel nog wat extra sinaasappelsap toe als je de compote te dik vindt. De compote dikt nog een beetje in bij het afkoelen.
  • Haal de compote van het vuur zodra het de voor jou gewenste consistentie heeft. Ik vind het zelf het lekkerst als er nog wat cranberry’s zichtbaar zijn.
  • Proef voorzichtig of je het zoet genoeg vindt en voeg zo nodig wat extra zoetmiddel toe. Als je de compote bij een dessert, cake of taart wilt serveren, is het vaak lekkerder om nog wat meer zoetmiddel toe te voegen. Haal, indien van toepassing, het kaneelstokje eruit en giet de compote in een grote (evt. gesteriliseerde) pot. Laat afkoelen (tenzij je het direct warm wilt serveren) en bewaar dan in de koelkast tot gebruik.

Notities

  • FODMAP: Verse cranberry’s zijn low FODMAP tot 50 gram per portie en bevatten vanaf 135 gram een matige hoeveelheid fructanen. Eet daarom maximaal 50 gram cranberry compote per portie. Je mag nog iets meer omdat er ook andere ingrediënten in de compote zitten zonder FODMAP’s. Maar omdat je de compote vaak ergens anders bij serveert waar ook fructanen in kunnen zitten, lijkt mij dit een ‘veiligere’ portiegrootte. Versgeperst sinaasappelsap is low FODMAP tot 120 gram per portie. Hier blijf je ruim onder.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Dit recept is volledig gluten- en lactosevrij.
  • Variatietips: Naast kaneel kun je ook een beetje merg van een vanillestokje of een theelepel vanille-extract toevoegen. Of kook 1 à 2 stuks steranijs mee. Je kunt ook nog wat sinaasappelrasp toevoegen. Het sinaasappelsap kun je ook vervangen door citroensap, limoensap of water. Als je liever een cranberrysaus wilt maken, voeg dan wat extra sap of water toe en pureer de cranberry’s na het koken eventueel fijn met een staafmixer.
  • Serveertips: Serveer de cranberry compote warm bij vlees, zoals kalkoen, kip, wild of varkensvlees, zoals in mijn recept voor varkenshaas met cranberry compote. Of verwerk het in een dessert, cake of taart, zoals in een cheesecake, kwarktaart of in mijn kruimelrepen. Het is ook lekker bij het ontbijt, zoals door de yoghurt of kwark, of bij mijn gezonde pancakes of havermouttaartjes. Als je het FODMAP dieet volgt of nog wel een beetje lactose verdraagt, is het ook erg lekker om de cranberry compote te serveren op een glutenvrij toastje met brie. Brie is low FODMAP tot 40 gram, oftewel 2 plakken, per portie.
  • Bewaartips: Je kunt de cranberry compote 1 tot 2 weken in een afgesloten pot in de koelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer. Als je de cranberry compote in een gesteriliseerde (uitgekookte) pot doet, direct afsluit en zo laat afkoelen, kun je het nog veel langer bewaren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *