Pompoenpuree
Basis,  Bijgerecht,  Recepten

Pompoenpuree (Low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Omdat pompoenpuree een echt basisrecept is waar je vele kanten mee op kunt, wil ik je graag tips geven hoe je dit het beste kunt maken. Je kunt pompoen koken, maar ik geef de voorkeur aan roosteren in de oven. De tijd die het in de oven moet, is langer dan de kooktijd. Maar je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Je kunt ondertussen wat anders doen. De voorbereidingstijd is juist korter en makkelijker. Als je pompoen wilt koken, moet je hem eerst schillen en in stukjes snijden. Een rauwe pompoen is erg hard, waardoor dit meestal een vervelend en tijdrovend klusje is. Bij bereiding in de oven hoef je de pompoen alleen maar doormidden te snijden. Na het roosteren is de pompoen zacht geworden en kun je het vruchtvlees er gemakkelijk uit scheppen zonder te schillen of te snijden.

Pompoenpuree

Een ander voordeel van bereiding in de oven is, dat de puree minder waterig wordt. Bij het koken van pompoen blijft er altijd nog wat kookvocht achter in de pompoen. En je houdt vaak ook minder pompoen over dan bij bereiding in de oven. Tevens zou de smaak in de oven beter behouden blijven. Genoeg redenen dus om pompoen in de oven te bereiden!

Let er bij het FODMAP dieet op dat de Kabocha pompoen de enige pompoensoort is die is getest en helemaal geen FODMAP’s bevat. De flespompoen is low FODMAP tot 45 gram per portie. Je kunt ook kant-en-klare pompoenblokjes kopen, maar er wordt niet altijd vermeld om welke pompoensoort het gaat. Staat het er wel op, dan blijkt het altijd om andere soorten te gaan dan de Kabocha pompoen. De Kabocha pompoen is meestal verkrijgbaar van oktober tot en met december. De flespompoen is meestal het hele jaar door verkrijgbaar.

Pompoenpuree blijft in de koelkast ongeveer een week goed. Als je het nodig hebt voor een recept kun je het dus alvast een paar dagen van te voren maken. Je kunt het ook invriezen. Dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Maar de kwaliteit kan wel wat achteruit gaan als het ingevroren is geweest.

Een makkelijk basisrecept voor pompoenpuree. Gebruik het bijvoorbeeld in een heerlijke pompoentaart of voor een pompoenbrood. Of eet de puree als hartig bijgerecht bij de avondmaaltijd.

Pompoenpuree (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Bijgerecht, BasisDifficulty: Makkelijk
Bereidingstijd

10

minuten
Baktijd

45-65

minuten

Een makkelijk basisrecept voor pompoenpuree. Gebruik het in een heerlijke pompoentaart of in een pompoenbrood. Of eet het als hartig bijgerecht bij de maaltijd. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 1 of 2 pompoenen (zie notities)

    TIP: Koop een pompoen die ongeveer twee keer zoveel weegt als dat wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld 400 gram pompoenpuree nodig voor een recept, koop dan een pompoen die minimaal 800 gram weegt.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de pompoen met een groot scherp mes doormidden. Als dit niet lukt (pompoenen kunnen erg hard zijn), leg de pompoen dan eerst in zijn geheel 10 minuten in de oven en snijd daarna door. Schep met een lepel de pitten en de omliggende draden eruit en leg de 2 helften met de open kant naar boven op de bakplaat.
  • Check na 45 à 60 minuten (afhankelijk van de grootte van de pompoen) of de pompoen gaar is met een vork. Als het vruchtvlees en de schil zacht zijn, dan is het goed.
  • Laat even afkoelen en schep dan met een lepel het vruchtvlees eruit. Doe dit in een kom en maal fijn met een staafmixer of doe het in de blender/foodprocessor.
  • Serveer direct bij de maaltijd of laat verder afkoelen en bewaar daarna in een afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.

Notities

  • Baktips: Ben je van plan om binnenkort meerdere recepten te maken waar pompoenpuree voor nodig is? Bereid dan meteen 2 (of meer) pompoenen tegelijk. Koop een pompoen die ongeveer twee keer zoveel weegt als dat wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld 400 gram pompoenpuree nodig voor een recept, koop dan een pompoen die minimaal 800 gram weegt.
  • FODMAP: De Kabocha pompoen is de enige pompoen die getest is en helemaal geen FODMAP’s bevat. Deze pompoen is o.a. verkrijgbaar bij Jumbo (onder de naam groene pompoen) en AH. De flespompoen is low FODMAP tot 45 gram per portie. De kleine oranje Hokkaido pompoenen zijn nog niet getest, maar kan ik zelf zonder problemen gebruiken. Test dit voor jezelf pas na de eliminatiefase.
  • Serveertips: Gebruik de puree voor een heerlijke pompoentaart of pompoenbrood. Of eet het als hartig bijgerecht, bijvoorbeeld met wat zout en peper en een beetje lactosevrije crème fraîche.
  • Bewaartips: Bewaar de pompoenpuree maximaal een week in een afgesloten bakje in de koelkast, of maximaal 3 maanden in de vriezer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *