(Lactosevrije) slagroom kloppen
Basis,  Bijgerecht

Lactosevrije slagroom kloppen

Omdat veel mensen moeite hebben met het stijf kloppen van (lactosevrije) slagroom, geef ik in deze blog tips die jou kunnen helpen om een stevige en luchtige slagroom te kunnen maken. Het belangrijkste is dat de slagroom goed koud moet zijn om er lucht in te kunnen kloppen. Dit betekent dat houdbare slagroom minimaal een paar uur van te voren in de koelkast geplaatst moet worden. Bij voorkeur zelfs een dag van te voren. Een nog beter resultaat krijg je als je ook de kom waar je in gaat kloppen, en de kloppers/garde(s) van te voren in de koelkast legt.

Voor wat extra stevigheid voeg ik altijd nog slagroomversteviger (Klopfix) en een beetje poedersuiker toe. Hierdoor is de slagroom ook de volgende dag nog mooi stevig. Klop de slagroom nooit te lang door, want dan wordt het boter! Het is de kunst om net niet te kort en net niet te lang door te kloppen zodra de slagroom stevig begint te worden. Krijg je de slagroom niet stijfgeklopt of wordt de slagroom tijdens het kloppen zelfs weer dunner? Dan is de slagroom of het materiaal waar je mee werkt te warm geworden. Zet het dan weer even terug in de koelkast, of nog liever in de vriezer. En probeer het daarna nog eens.

(Lactosevrije) slagroom kloppen

De enige lactosevrije slagroom die ik kon vinden, is de houdbare slagroom van het merk MinusL. Deze slagroom is gewoon gemaakt van koemelk en smaakt daardoor ook hetzelfde als gewone slagroom. Om het lactosevrij te maken, is er het enzym lactase aan toegevoegd. Dit is het enzym dat normaal gesproken in het lichaam wordt aangemaakt om lactose af te kunnen breken. De slagroom van MinusL bevat een vetpercentage van ongeveer 30%. Gewone slagroom heeft vaak een hoger vetpercentage, meestal 35%, waardoor het iets beter stijf te kloppen is. Maar toch hoeft dit geen probleem te zijn als je mijn tips opvolgt.

Sinds ik op deze manier mijn slagroom klop, heb ik geen problemen meer gehad. Behalve dan die ene keer toen het boter werd…! Ik hoop dat jij ook iets hebt aan mijn tips, zodat je straks een heerlijke toef slagroom kunt serveren bij een lekker nagerecht of een stukje taart. Ook jouw gasten kunnen mee genieten, want lactosevrije slagroom proeft precies hetzelfde als gewone slagroom.

(Lactosevrije) slagroom kloppen

Recipe by HenriëtteCourse: Bijgerecht, BasisDifficulty: Makkelijk
Bereidingstijd

10

minuten
Koeltijd

4

uur

Een makkelijk basisrecept voor het stijf kloppen van (lactosevrije) slagroom. Maak er mooie, stevige toefjes slagroom van op jouw favoriete taart. Of serveer het bij een heerlijk nagerecht.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de slagroom, een kom en de kloppers/garde(s) alvast een paar uur van te voren in de koelkast, bij voorkeur zelfs een dag eerder. Dit zorgt ervoor dat je de slagroom goed stijf kunt kloppen. Ben je het vergeten? Geen nood, zet het dan allemaal 20 tot 30 minuten in de vriezer.
  • Leg de Klopfix, de vanillesuiker en de poedersuiker alvast klaar. Ik doe het zelf alledrie in een kopje. En pak je (hand)mixer er vast bij.
  • Haal pas op het laatste moment de slagroom, kom en kloppers uit de koeling en knijp het pakje slagroom goed uit boven de kom. Het vetste deel blijft vaak achter in het pakje. Het vet zorgt er voor dat de slagroom goed opgeklopt kan worden. Knip daarom desnoods het pakje open om de restjes eruit te schrapen.
  • Begin nu met kloppen. Start langzaam en voer de snelheid van het kloppen geleidelijk op. Zo kan er voldoende lucht in komen. Voeg halverwege (wanneer het een beetje luchtig begint te worden) in gedeeltes de Klopfix, het zakje vanillesuiker en de poedersuiker toe.
  • Stop met kloppen zodra de slagroom goed stijf is geworden. Dit kun je zien aan de steeds diepere ‘sporen’ die de kloppers achterlaten in de room. Ook zou de slagroom in pieken moeten blijven staan als je de kloppers eruit omhoog haalt. Klop niet te lang door, want dan krijg je boter!
  • Zet de slagroom weer in de koelkast tot gebruik en garneer een taart bij voorkeur pas vlak voor serveren met toefjes slagroom. Strooi er eventueel nog wat kaneelpoeder over, en geniet!

Notities

  • FODMAP: Gewone opgeklopte slagroom is low fodmap tot 60 gram. Dit komt overeen met 1 flinke toef of 2 kleine toefjes slagroom. Ben je erg gevoelig voor lactose, of heb je naast PDS ook een lactose-intolerantie? Gebruik dan lactosevrije slagroom.
  • Bereidingstip: Als de slagroom niet stijf wil worden of zelfs weer dunner wordt tijdens het kloppen, dan zijn de slagroom en/of de kom en kloppers te warm geworden. Zet dan alles weer even in de koelkast of in de vriezer, en probeer het daarna nog eens.
  • Bewaartip: De slagroom blijft afgedekt in de koelkast ongeveer 2 à 3 dagen stevig.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *