Dit heerlijke Mexicaanse gerecht komt bij ons met enige regelmaat op de eettafel als het weekend is. Waarom? Omdat het gewoon zo makkelijk, snel en lekker is! Vroeger aten wij ook wel eens Mexicaanse taco’s, maar een groot nadeel van die dingen vind ik het feit dat na één hap alles naast je bord belandt. Of nog erger, op de grond of op je schoot! Gelukkig heeft 1 fabrikant daar een tijdje geleden iets op gevonden, namelijk taco tubs. Dat zijn ook taco’s, maar dan in een handzamere vorm waardoor ze niet zo snel breken.
Geweldige uitvinding, want het werkt! En omdat taco tubs net als gewone taco’s gemaakt zijn van maismeel, zonnebloemolie en zout, zijn ze ook geschikt voor mensen die een glutenvrij, lactosevrij of FODMAP dieet volgen. Helaas geldt dit niet voor de meeste kruidenmixen en overige ingrediënten voor Mexicaanse taco’s. Daarom heb ik in de loop der tijd mijn eigen variant bedacht. Hoog tijd dus om dit recept nu te delen. Zo kunnen jullie net als ik ook weer genieten van dit heerlijke Mexicaanse gerecht!
Serveertips en bereidingstips
Wij eten dit gerecht meestal met z’n tweeën als avondeten. Maar je kunt het ook als bijgerecht of borrelhapje serveren voor meerdere personen. Houd er wel rekening mee dat taco tubs, doordat ze aan de bovenkant open zijn, vrij snel afkoelen. Eet ze daarom het liefst direct na de bereiding, of leg de gevulde taco tubs in een ovenschaal (eventueel met wat geraspte kaas erover) en schuif ze nog even de warme oven in.

Ik vind de gevulde taco tubs zelf het lekkerst met nog wat oude geraspte kaas erover en een paar dotjes lactosevrije Griekse yoghurt erop. Hmmm!!! Je kunt ook lactosevrije crème fraîche gebruiken en eventueel nog wat fijngesneden ijsbergsla er op doen. Serveer de koude toppings bij voorkeur apart in schaaltjes, want als je ze er direct op doet koelt het erg snel af. Geraspte kaas doe ik er wel direct op zodat het nog lekker een beetje kan smelten.
Meer Mexicaanse gerechten
Ben jij ook zo dol op de Mexicaanse keuken? Deze Mexicaanse gerechten zijn al een tijdje zowel bij mij als bij jullie favoriet:
Heb jij deze Mexicaanse taco tubs met gehakt gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten.
Mexicaanse taco tubs met gehakt (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Bijgerecht, Diner, FeestdagenCuisine: MexicaansDifficulty: Makkelijk2-10
personen15
minuten12-15
minutenEen snel en simpel eenpansgerecht voor overheerlijke Mexicaanse taco tubs met gehakt, een zelfgemaakte kruidenmix, paprika, tomaat, mais en kaas. Je kunt ook gewone taco schelpen gebruiken, maar taco tubs breken wat minder snel en zijn dus wat handzamer om te eten😉! Lekker als avondeten voor 2 à 3 personen of serveer het als hapje voor bij de borrel of als bijgerecht voor 5 tot 10 personen. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
10 Santa Maria mini taco tubs (of 6 taco’s)
1 groene paprika
120 gram tomaat (= 2 kleine of 1 grote, zie notities)
1 klein blikje mais (150 gram, zie notities)
beetje (knoflook)olie
200 à 250 gram ongekruid rundergehakt
50 ml water
- Mexicaanse kruidenmix:
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel gerookte paprikapoeder
½ theelepel gedroogde oregano
½ theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
snufje chilipoeder (of iets meer als je van echt pittig houdt)
- Toppings (optioneel):
oude of belegen geraspte kaas (zie notities)
fijngesneden ijsbergsla
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 125 °C.
- Was de paprika en tomaat en snijd in stukjes. Spoel de mais goed af met water en laat even uitlekken.
- Verhit een beetje (knoflook)olie in een grote koekenpan en bak het gehakt rul en gaar.
- Doe ook meteen de taco’s in de oven (mini taco tubs 10 minuten, taco’s 15 minuten) en meng ondertussen de kruiden in een kopje.
- Voeg als het gehakt gaar is de stukjes paprika en tomaat toe en bak dit 2 minuten mee.
- Voeg dan de kruiden en het water toe en roer goed door. Verwarm het geheel nog 5 à 6 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de mais nog even toe.
- Haal de taco tubs uit de oven en schep het gehaktmengsel erin. Serveer met de toppings en eet ze daarna direct. Geniet ervan!
“TIP: Taco tubs koelen snel af. Wil je ze wat langer warmhouden? Leg de gevulde taco tubs, eventueel bestrooid met geraspte kaas, in een ovenschaal en zet de schaal nog even een paar minuten in de warme oven.”
Notities
- FODMAP: Taco’s blijven zelfs tot 500 gram nog laag in FODMAP’s. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie. Mais uit blik of pot is low FODMAP tot 75 gram per portie. Omdat FODMAP’s voor een deel kunnen oplossen in het vocht is het van belang dat je de mais goed afspoelt onder de kraan. Knoflookolie is in tegenstelling tot verse of gedroogde knoflook wel low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook in de olie zitten, houd er dan een zeefje onder bij het uitgieten. Ijsbergsla is low FODMAP tot 75 gram per portie.
- Glutenvrij/lactosevrij: Oude of belegen gele kaas bevat door het lange rijpingsproces geen lactose meer. Ook alle overige ingrediënten in dit recept bevatten meestal geen gluten of lactose.
- Variatietips: Mais kun je vervangen door rode kidneybonen. Rode kidneybonen uit pot of blik zijn low FODMAP tot 86 gram per portie. Spoel ze net als mais wel goed af met water. Eet je liever rode paprika? Houd er dan rekening mee dat rode paprika slechts low FODMAP is tot 43 gram per portie. Je kunt eventueel ook nog wat bosui toevoegen. Alleen het groene deel is low FODMAP tot 75 gram per portie. Eet je liever vegan? Dan kun je vegan gehakt, vegan kaas en haver fraîche of plantaardige crème fraîche kiezen. Let op: check het etiket voor gluten, lactose of FODMAP’s. Voor het FODMAP dieet kun je ook in mijn low FODMAP diner lijst kijken voor geschikte producten.