Heb je wel eens gehoord van polenta? Polenta is een Italiaans gerecht waarbij mais(gries)meel wordt gekookt tot een soort pap. Deze pap wordt vaak in plaats van zoiets als aardappelpuree gegeten. Als je deze pap laat afkoelen en indikken, dan kun je het in stukken snijden en bakken. Ik kwam laatst nog een half zakje polenta meel tegen in mijn keukenkastje dat al bijna over de datum was. Ik had het eens gebruikt om een pizza mee te maken, maar dat was niet zo’n succes. Toen bedacht ik me dat ik altijd nog eens polentafriet wilde maken. En daar heb ik geen spijt van gehad. Ik verwachtte er niet zoveel van, maar het was erg lekker! Ik vond het ook een stuk lichter verteerbaar dan gewone friet. Maar dat kan ook komen doordat ik er nu geen mayonaise bij at..!
Ik heb de polentafriet in de oven bereid omdat het dan minder vet is dan gefrituurde of gebakken friet. Maar als je wilt, kun je het ook in de frituur of koekenpan bereiden. Ik heb het nog op smaak gebracht met o.a. rozemarijn en Parmezaanse kaas. Verder heb ik er verse zalmfilet en een spinaziesalade bij geserveerd. Zo heb je een heerlijke en gezonde warme maaltijd! Maar je kunt natuurlijk ook alleen de frietjes maken. Houd er wel rekening mee dat de gekookte polenta een tijdje moet opstijven in de koelkast. Ben je al benieuwd geworden naar het recept? Scroll dan naar beneden of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
Let er bij de aankoop van polenta op dat er 2 verschillende soorten zijn, snelkook of voorgekookte polenta en de traditionele polenta. Traditionele polenta moet veel langer gekookt worden, meestal wel 40 minuten. Voorgekookte of snelkook polenta hoeft meestal maar 3 tot 10 minuten te koken. Die laatste moet je hebben. Het is niet altijd geheel duidelijk om welke soort het gaat, maar vaak kun je dit bij de gebruiksaanwijzing wel zien. Maismeel of polenta is low FODMAP, lactosevrij en van nature glutenvrij, maar kan soms sporen van gluten bevatten. Naturelmente Polenta en Joannusmolen Maisgries Polenta zijn glutenvrij. Ik gebruikte polenta van Holland & Barrett maar die is niet geheel glutenvrij.
Ik heb de polenta op smaak gebracht met wat peper en zout, rozemarijn en Parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas bevat door het rijpingsproces meestal geen lactose meer. Je kunt dit checken op het etiket. Als in de voedingswaardetabel de koolhydraten en suikers op 0 gram staan, dan zit er geen lactose (melksuikers) meer in. AH Biologische Parmigiano Reggiano is volledig low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.
De spinaziesalade heb ik gemaakt met verse spinazie, cherrytomaatjes, olijven en geroosterde pijnboompitten. Spinazie en olijven zijn volledig low FODMAP. Als je niet van olijven houdt, kun je ze trouwens ook gewoon weglaten. Cherrytomaten zijn low FODMAP tot 45 gram per portie en bevatten vanaf 60 gram een matige hoeveelheid fructose (dit was eerst anders maar is gewijzigd in 2022). Je kunt ze ook vervangen door gewone tomaten. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose. Hier kun je dus iets meer van gebruiken. Pijnboompitten zijn glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP tot 1 eetlepel (14 gram) per portie.
Als dressing heb ik Deli Di Paolo Vinaigrette gebruikt. Hier zit 65% balsamico-azijn in, dit is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. Hier blijf je ruim onder. Je kunt ook de variant met citroen kiezen. Deze zijn allebei lactosevrij en glutenvrij. Het is trouwens ook lekker om nog wat Parmezaanse kaas, witte (lactosevrije/plantaardige) kaasblokjes of feta toe te voegen aan de salade.
Als je het FODMAP dieet al een tijdje volgt, ben je er inmiddels vast al achter dat een kruidenmix voor vis altijd FODMAP’s bevat zoals knoflook of ui. Gelukkig is er maar heel weinig voor nodig om vis lekker te kruiden. Voor het kruiden van zalm gebruik ik gewoon wat peper, zout en gedroogde dille. Je kunt natuurlijk ook verse dille gebruiken, of het zelfs weglaten. Het is ook lekker om er nog wat citroen bij te doen.
Heb jij deze polentafriet met zalm en spinaziesalade gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner en salade recepten.
Polentafriet met zalm en spinaziesalade (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Bijgerecht, Diner, SaladeCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk2
personen30
minuten1
uur30
minutenPolentafriet met rozemarijn en Parmezaanse kaas. Weer eens wat anders dan gewone friet! Lekker bij verse zalmfilet met dille en een spinaziesalade met cherrytomaatjes, geroosterde pijnboompitten en olijven. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Polentafriet:
100 gram snelkook polenta (zie notities)
400 ml water (dit kan verschillen per merk, check de gebruiksaanwijzing op de verpakking)
klontje roomboter of (lactosevrije) margarine
30 gram Parmezaanse kaas, poeder of geraspt (zie notities)
flinke snuf peper en zout
1 flinke eetlepel gedroogde (of verse) rozemarijn
(olijf)olie
- Spinaziesalade:
2 eetlepels pijnboompitten (zie notities)
90 tot 120 gram cherrytomaatjes of gewone tomaten (zie notities)
150 gram (koel)verse spinazie
60 gram olijven, in plakjes
1 flinke eetlepel Deli Di Paolo Vinaigrette (zie notities)
optioneel: Parmezaanse kaas of witte (plantaardige) kaasblokjes/feta (zie notities)
- Zalm:
2 verse zalmfilets
peper en zout
gedroogde (of verse) dille
Bereidingswijze
- Polentafriet:
- Breng het water aan de kook in een pannetje met dikke bodem. LET OP: de hoeveelheid water kan verschillen per merk. Volg de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg zodra het water kookt de polenta er al roerend aan toe.
- Breng weer aan de kook en blijf roeren. Laat het zachtjes koken gedurende ongeveer 5 minuten (of volg de aanwijzingen op de verpakking), en blijf nog steeds roeren. Als het een mooie dikke pap is dan is het klaar. Een houten pollepel moet er bijna rechtop in blijven staan.
- Haal dan van het vuur en roer het klontje boter, de Parmezaanse kaas, de rozemarijn en een flinke snuf peper en zout erdoor. Proef of het op smaak is en voeg zo nodig nog wat extra peper en zout toe.
- Verdeel het nu over een met bakpapier beklede bakplaat, ovenschaal of snijplank. Leg er een stuk vershoudfolie op om goed aan te kunnen drukken tot ongeveer 1 cm dikte.
- Zet het nu minimaal 1 uur in de koelkast om op te laten stijven.
- Verwarm daarna de oven voor op 200 °C. Snijd de polenta in frieten van 1 cm dikte en leg ze op een met bakpapier bleklede bakplaat.
- Pak een bakkwastje en bestrijk de frieten met een beetje (olijf)olie of druppel het gewoon erover heen. Zet nu in de oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten en keer halverwege de tijd de frieten even om. Ondertussen kun je nu verder met de salade.
- Spinaziesalade:
- Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de pijnboompitten een paar minuten tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Laat ze dan afkoelen op een bordje.
- Was de cherrytomaatjes of de tomaten en eventueel de spinazie (ik gebruikte gewassen spinazie uit het koelvak). Laat de spinazie goed uitlekken en snijd of scheur desgewenst kleiner. Halveer de cherrytomaatjes of snijd de tomaat in stukjes, en snijd de olijven in plakjes (ik kocht ze al in plakjes gesneden).
- Doe de spinazie, tomaatjes en olijven (en eventueel de kaas) in een kom en meng met de vinaigrette. Strooi de pijnboompitten pas vlak voor serveren erover, dan blijven ze lekker knapperig. Zet de salade nu in de koelkast tot gebruik. Als de polentafriet nog ongeveer 8 minuten in de oven moet, kun je verder met de zalm.
- Zalm:
- Dep de zalmfilets droog met een stukje keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout, peper en dille. Verhit een beetje boter en/of olie in een koekenpan en bak de zalmfilets in ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar. Keer ze halverwege om. Serveer met de spinaziesalade en de polentafriet en geniet!
Notities
- FODMAP: Polenta en roomboter zijn low FODMAP. Parmezaanse kaas bevat door het rijpingsproces meestal geen lactose meer. Daarom is het low FODMAP. Pijnboompitten zijn low FODMAP tot 1 eetlepel (14 gram) per portie. Spinazie en olijven zijn volledig low FODMAP. Balsamico-azijn is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. De vinaigrette van Deli Di Paolo bevat 65% balsamico-azijn. Hier blijf je dus ruim onder. Witte kaas of feta bevat maar een heel klein beetje lactose en is low FODMAP tot 40 gram per portie. Je kunt ook plantaardige witte kaas kopen. Update: Cherrytomaatjes en gewone tomaten zijn in 2022 opnieuw getest. Cherrytomaatjes zijn nu slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes of 130 gram gewone tomaat voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram cherrytomaatjes of 150 gram gewone tomaten voor 2 personen proberen.
- Glutenvrij/lactosevrij: Bij een glutenintolerantie kun je glutenvrije polenta kopen, zoals Naturelmente Polenta en Joannusmolen Maisgries Polenta. Parmezaanse kaas bevat door het rijpingsproces meestal geen lactose meer. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je bijvoorbeeld AH Biologische Parmigiano Reggiano kopen. Wil je ook graag witte kaas of feta toevoegen aan de salade, houd er dan rekening mee dat dit nog een klein beetje lactose kan bevatten. Bij een ernstige lactose-intolerantie zou je de plantaardige witte kaas van Violife kunnen gebruiken.
- Bewaartip: Je kunt de ongebakken polentafriet ook heel goed invriezen. Je hoeft ze niet te ontdooien voor gebruik. Ze moeten dan alleen een paar minuten langer in de oven.