Maaltijdsalade met meloen en parmaham (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)
Diner,  Lunch,  Recepten,  Salade

Maaltijdsalade met meloen en parmaham (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

De temperaturen lopen weer flink op deze week en daarom leek het mij een geschikt moment om deze heerlijke maaltijdsalade met meloen en parmaham online te zetten. Als het erg warm weer is, heb ik vaak niet zo’n zin in een bord dampend hete aardappelen. Jij wel? Een lekkere, verfrissende maaltijdsalade heeft dan meer mijn voorkeur. Deze maaltijdsalade met meloen en parmaham eten wij in de zomer regelmatig. Het is onze meest favoriete salade.

Ik had al eens eerder salades voorbij zien komen met de combinatie van meloen en ham. En met enige aanpassingen heb ik er een volledige maaltijd van weten te maken. Ik voegde er nog komkommer, witte kaas (feta), quinoa en walnoten aan toe. Je kunt deze salade daardoor gewoon ‘s avonds eten in plaats van de warme maaltijd. Maar als je wilt, kun je deze salade ook prima eten als lunch of bijgerecht. Neem dan gewoon een kleinere portie of laat een paar ingrediënten weg. Alhoewel… de zoute smaak van de parmaham combineert wel heel goed met het zoete van de meloen. En de walnoten en de quinoa zorgen voor een lekkere ‘crunch’ en ‘bite’. De witte kaas zorgt bovendien nog voor iets ‘romigs’. En de komkommer en de vinaigrette geven er nog een lekker ‘frisje’ aan. Kortom: niks meer aan doen dus eigenlijk!

De ingrediënten

Sla is de basis voor deze maaltijdsalade. Ik gebruikte een krulsla melange, maar je kunt ook een andere slamelange kiezen. Let er bij het FODMAP dieet op dat er geen rode ui aan toegevoegd is. Je kunt uiteraard ook verse sla gebruiken, zoals ijsbergsla of tricolor kluitsla. Bijna alle slasoorten zijn volledig low FODMAP.

Meloen is beperkt low FODMAP. Ik gebruikte de Cantaloupe meloen, deze soort is low FODMAP tot 120 gram per portie. Je kunt ook een honingmeloen gebruiken, die is low FODMAP tot 90 gram per portie. Dit schijnt ook te gelden voor de Galia meloen, alhoewel ik deze niet terug kon vinden in de Monash App. Watermeloen is niet geschikt voor het FODMAP dieet en lijkt mij trouwens ook niet lekker in deze salade.

Maaltijdsalade met meloen en parmaham (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Witte kaas of feta bevat maar een klein beetje lactose en is daarom low FODMAP tot 40 gram per portie. Als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, zou je de plantaardige witte kaas van Violife kunnen gebruiken. Ik gebruikte zelf de witte kaasblokjes van Apetina in de light versie. Deze kaasblokjes zijn erg lekker en bevatten de helft minder vet dan andere soorten.

Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. De meeste walnoten zijn gluten- en lactosevrij.

Quinoa, parmaham en komkommer zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Voor het gemak gebruikte ik voorgestoomde quinoa van Bonduelle. Deze kun je direct toevoegen aan de salade. Je kunt ook de voorgestoomde quinoa van Lassie gebruiken of zelf quinoa koken.

Deli Di Paolo Vinaigrette is de dressing die ik heb gebruikt voor deze maaltijdsalade. Deze vinaigrette bestaat voor 65% uit balsamico-azijn en 35% uit olijfolie. Balsamico-azijn is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. Hier blijf je ruim onder. Je kunt ook de variant met citroen kiezen. Deze zijn allebei lactosevrij en glutenvrij.

Heb jij deze maaltijdsalade met meloen en parmaham gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner en salade recepten.

Maaltijdsalade met meloen en parmaham (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, Lunch, SaladeDifficulty: Makkelijk
Calorieën (p.p.)

500

kcal
Porties

2

personen
Bereidingstijd

15

minuten

Een heerlijke, verfrissende maaltijdsalade met meloen, parmaham, komkommer, witte kaas, walnoten en quinoa. Superlekker op warme zomeravonden in plaats van de warme maaltijd. Maar ook lekker als lunch voor 3 personen. Low FODMAP, glutenvrij en lactose-arm. Ook met lactosevrije optie.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de buitenkant van de meloen en de komkommer eerst goed schoon. Er schijnen veel bacteriën voor te kunnen komen op de schil en die kunnen bij het snijden anders in de meloen en de komkommer terecht komen.
  • Snijd de meloen vervolgens door de helft en bewaar 1 helft verpakt in de koelkast (max. 3 dagen). Snijd de andere helft in schijven en snijd of schep met een lepel de zaadjes eruit en snijd dan het vruchtvlees in blokjes. Verwijder de groene schil van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en snijd dan de komkommer ook in blokjes.
  • Scheur de parmaham in kleinere stukken en breek de walnoten ook in kleinere stukken. Maak de quinoa even los met een vork en laat de blokjes witte kaas even uitlekken.
  • Doe alles in een grote slakom en meng de vinaigrette erdoor. Zet bij voorkeur nog even een kwartiertje of langer in de koelkast om te koelen en geniet!

Notities

  • FODMAP: Let bij het kopen van een slamelange op dat er soms rode ui in zit. Kies dan dus een andere. Cantaloupe meloen is low FODMAP tot 120 gram per portie (honing en Galia meloen tot 90 gram per portie). Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie en witte kaas of feta tot 40 gram. De vinaigrette bevat 65% balsamico-azijn, dit is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. Als je niet meer dan ongeveer de helft van deze salade eet, blijft het low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Walnoten kunnen heel soms sporen van gluten of lactose bevatten. Kijk daarom altijd op het etiket bij de allergie-informatie. De walnoten van bv. AH zijn gluten-, en lactosevrij. Witte kaas of feta bevat nog een klein beetje lactose. Bij een ernstige lactose-intolerantie zou je de plantaardige witte kaas van Violife kunnen gebruiken.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.