Meloen ijs in een glas (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Recepten,  Tussendoortje

Meloen ijs (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Eindelijk hebben we weer wat mooier zomerweer. En daar hoort natuurlijk een lekker verkoelend ijsje bij! Daarom heb ik nu een recept bedacht voor lekker fris meloen ijs met lemon curd en kwark. Als je mijn blog al wat langer volgt, is het je vast al opgevallen dat ik dol ben op de combinatie van lemon curd en kwark. In dit meloen ijs zorgt het voor een wat frisser en tegelijkertijd ook iets romiger resultaat. Daarnaast smaakt het gewoon erg goed in combinatie met de meloen. Op de lemon curd na is dit ijs ook best nog gezond. Na 1 portie heb je meteen de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit binnen!

En het mooiste is, dat je dit ijs zonder ijsmachine kunt maken! Het enige waar je even om moet denken, is dat je de meloen van te voren in stukjes snijdt en in de diepvries legt. Daarna is het een kwestie van alles bij elkaar gooien in de keukenmachine, even laten draaien, en smullen maar! Je kunt ook ander fruit gebruiken, zolang het maar bevroren is. Heb je direct zin in ijs, maar heb je niks in de diepvries liggen? Dan kun je altijd nog wat diepvriesfruit uit de supermarkt halen. Kijk bij de variatietips onderaan het recept voor fruit dat geschikt is tijdens het FODMAP dieet. Al zin gekregen in dit supermakkelijk en verfrissend meloen ijs? Kijk dan snel bij het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Meloen

Ik gebruikte de Cantaloupe meloen omdat deze low FODMAP is tot 120 gram per portie. Je kunt ook honingmeloen gebruiken, maar die is slechts low FODMAP tot 90 gram per portie. De Galia meloen is volgens mij nog niet getest op FODMAP’s, maar ik zie hem soms wel op lijsten van diëtisten staan. Volgens deze lijsten zou de Galia meloen ook tot 90 gram low FODMAP zijn. Kies je liever ander fruit of fruit dat volledig low FODMAP is? Kijk dan bij de variatietips onderaan het recept.

Meloen ijs in glaasjes (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Lemon curd

Lemon curd gebruikte ik om het meloen ijs wat zoeter en romiger te maken. Ook smaakt de citroen lekker fris in combinatie met de meloen. Ik gebruikte deze keer kant-en-klare lemon curd uit de winkel van het merk Bonne Maman. Deze lemon curd is low FODMAP en glutenvrij, maar bevat nog wel een heel klein beetje lactose door de roomboter die er in zit. Dit zal voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen probleem zijn. Maar als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, dan kun je mijn recept gebruiken voor lactosevrije lemon curd.

Lactosevrije kwark

Lactosevrije magere kwark zorgt tevens voor een lekker fris ijs. Je zou het ook kunnen vervangen door lactosevrije yoghurt.

Ahornsiroop

Ik voegde nog een beetje ahornsiroop toe, maar je kunt dit ook weglaten. Ik vond het meloen ijs zonder de ahornsiroop nog net niet zoet genoeg. Ik had ook meer lemon curd toe kunnen voegen, maar ik denk dat de smaak van de lemon curd dan te overheersend wordt. Daarom koos ik voor ahornsiroop. Ahornsiroop is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Tips voor restjes

Ben je net als ik tegen voedselverspilling en weet je niet wat je met het restant meloen moet doen? Gebruik het dan bijvoorbeeld in mijn maaltijdsalade met meloen en parmaham. Of snijd meteen de hele meloen in stukjes en vries het per 200 gram in. Zo kun je nog eens dit recept voor meloen ijs maken. Heb je nog lemon curd en kwark over? Dan heb ik nog diverse recepten waar je dit voor kunt gebruiken, bijvoorbeeld:

Heb jij dit meloen ijs gemaakt? Of heb je het ijs gemaakt met ander fruit? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere dessert recepten.

Meloen ijs (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, Tussendoortje, IjsDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

10

minuten
Bereidingstijd

5

minuten

Heerlijk verfrissend meloen ijs met lemon curd en kwark. Met bevroren fruit in 5 minuten klaar zonder ijsmachine! Ook lekker met ander fruit (kijk bij de variatietips onderaan het recept). Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

  • 200 gram Cantaloupe meloen (ongeveer een halve kleine meloen, zie notities)

  • 100 gram lactosevrije kwark (of l.v. yoghurt)

  • 2 eetlepels (40 gram) lemon curd (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie notities)

  • optioneel: 1 eetlepel (20 gram) ahornsiroop

Bereidingswijze

  • Snijd de meloen door de helft en schep met een lepel de zaadjes uit één helft. Snijd dan het vruchtvlees in kleine blokjes of schep er met een lepel kleine stukjes uit. Weeg dan 200 gram meloen af, doe in een bakje of diepvrieszak en leg dit minimaal 4 uur in de diepvries. (Kijk hieronder bij de bewaartips voor het restant meloen.)
  • Als de stukjes meloen helemaal bevroren zijn, doe je ze samen met de kwark en de lemon curd in een krachtige keukenmachine of blender. Maal fijn tot het een gladde en egale massa is. Proef of je het zoet genoeg vindt en voeg zo nodig nog wat ahornsiroop toe.
  • Het ijs is wat zachter dan je misschien gewend bent, maar dit hoort zo. Voor wat steviger ijs zou je het nog 15 tot 30 minuten in de vriezer kunnen zetten. Maar het lekkerste is om het direct te serveren. Verdeel het ijs vervolgens over 2 kommetjes, spuit er eventueel nog een toefje lactosevrije slagroom op en geniet!

Notities

  • FODMAP: De Cantaloupe meloen is low FODMAP tot 120 gram. Als je ongeveer de helft van dit ijs eet, blijft het low FODMAP. Je kunt het eventueel vervangen door honingmeloen, maar houd er dan rekening mee dat deze maar low FODMAP is tot 90 gram. De Galia meloen is niet getest door de Monash University, maar zou volgens sommige diëtistenlijsten ook low FODMAP zijn tot 90 gram. Kijk bij de variatietips hieronder als je ander fruit wilt gebruiken.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Lemon curd van Bonne Maman is glutenvrij, maar bevat vanwege de roomboter nog wel een heel klein beetje lactose. Dit zal echter voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je ook zelf lactosevrije lemon curd maken. Je kunt ook lemon curd van het merk Chivers kopen. Ik kan hier zelf geen gluten of lactose in ontdekken, maar vind deze lemon curd een beetje chemisch smaken.
  • Variatietips: Je kunt de meloen vervangen door ander fruit, zoals aardbeien (l.f. tot 65 gram), ananas (l.f. tot 140 gram), kiwi (l.f. tot 150 gram) of frambozen (l.f. tot 60 gram). Omdat frambozen en aardbeien maar beperkt low FODMAP zijn, kun je ze combineren met ander fruit. Gebruik dan bijvoorbeeld 100 gram kiwi en 100 gram frambozen (bij 2 personen) om het low FODMAP te houden. Je kunt ook diepvriesfruit gebruiken, zodat je het fruit niet eerst zelf hoeft in te vriezen.
  • Bewaartips: Het restant meloen kun je goed verpakt maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor mijn maaltijdsalade met meloen en parmaham. Of snijd het ook direct in stukjes en vries in voor een andere keer. Het ijs zelf kun je het beste direct op eten. Omdat dit ijs zonder ijsmachine wordt gemaakt, kunnen er namelijk sneller ijskristallen in ontstaan zodra je het weer invriest.
  • Serveertips: Serveer het ijs bij voorkeur direct. Ook lekker met een toefje lactosevrije slagroom. Wil je er nog vers fruit bij serveren, kies dan voor FODMAP-arm fruit en gebruik maar een kleine hoeveelheid. Bij PDS wordt geadviseerd om niet meer dan 150 gram fruit per keer te eten en dit niet vlak na een grote maaltijd te nuttigen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *