Ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar recepten voor het ontbijt of naar tussendoortjes die zowel gezond als lekker zijn. Daarom leek het mij leuk om eens een gezonde kwarktaart te maken. Je ziet ze wel vaker voorbij komen op internet en social media. Meestal worden er dan dadels gebruikt in de bodem. Je krijgt dan zo’n plakkerige zachte bodem waar ik niet zo dol op ben. En een bodem van koekjes vind ik dan weer niet gezond genoeg.
Daarom ging ik op zoek naar een gezonde kwarktaart zonder dadels, zonder koekjes en zonder slagroom. En ja hoor, ik kwam er één tegen op boodschappen.nl. De bodem is gemaakt van o.a. havermout met noten, en de kwarklaag is gemaakt van kwark met aardbeien. Ik heb dit recept als uitgangspunt gebruikt, maar heb wel het één en ander aangepast om er een FODMAP-arme, lactosevrije en glutenvrije kwarktaart van te maken. Verder heb ik de havermoutbodem iets aangepast naar eigen smaak, en heb ik het nog wat voedzamer en krokanter gemaakt door meer noten toe te voegen. Zo kun je het als een volwaardig ontbijt eten. En wie wil dat nou niet? Taart als ontbijt! Ik ben er dol op!
Maar je kunt deze gezonde kwarktaart ook heel goed als verantwoord tussendoortje eten of als nagerecht. Ik neem dan zelf wel een kleiner puntje als bij het ontbijt, anders is het wel heel vullend. Voor de vulling kun je zowel verse aardbeien als aardbeien uit de diepvries gebruiken. Of probeer eens ander fruit, zoals blauwe bessen, frambozen of een combinatie hiervan. Als je ook nog wat fruit bovenop de taart wilt, gebruik dan bij voorkeur vers fruit. Kijk bij de notities onderaan het recept voor de low FODMAP portiegroottes, of hoe je een vegan kwarktaart kunt maken. Let op: sommige fruitsoorten bevatten een enzym dat gelatine af kan breken. Hieronder kun je er meer over lezen.
Werken met gelatine
Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst nooit zo fan was van kwarktaarten met gelatine. Ten eerste vond ik de structuur van de kwarktaart daardoor te glibberig en te stevig worden, en de smaak werd er ook niet beter van. Maar ik ben er nu achter gekomen dat je gewoon niet te veel gelatine moet gebruiken. Echter, een ander probleem dat ik met gelatine had, is dat het soms ging klonteren als ik het toevoegde aan de kwark. Ik heb dit even uitgezocht en dit kan dus 3 oorzaken hebben:
- Je hebt de gelatine niet goed op laten lossen in de warme vloeistof voordat je het verder ging verwerken.
- Of de gelatine en de warme vloeistof waarin je het hebt opgelost is al te ver afgekoeld en begint al te geleren/binden op het moment dat je het toevoegt aan de kwark of resterende vloeistof.
- Of de kwark/resterende vloeistof waar je het gelatinemengsel aan toevoegt is te koud waardoor het mengsel ook te snel gaat geleren en klontjes vormt.
Met de volgende algemene tips voor het gebruiken van gelatine kan het niet meer mis gaan:
- Leg de gelatineblaadjes één voor één in een kom met koud water en zorg ervoor dat je ze minimaal 10 minuten laat weken.
- Knijp daarna het water uit de gelatineblaadjes en los de blaadjes al roerend op in een warme, maar niet kokende vloeistof. Gebruik minimaal 5 eetlepels vloeistof. Blijf roeren tot alle blaadjes zijn opgelost en het een egaal mengsel is.
- Laat daarna kort afkoelen tot lauwwarm. Niet te lang, want dan begint de gelatine al te binden.
- Zorg ervoor dat de kwark niet te koud is en voeg dan het (iets) afgekoelde gelatinemengsel al roerend toe.
- Blijf roeren tot het een klontvrij en egaal mengsel is, maar werk wel snel.
- Giet de vulling op de taartbodem en zet nu minimaal 3 à 4 uur of liefst een nacht in de koelkast om op te stijven.
- Wil je graag een kwarktaart met verse kiwi, ananas of papaya erin? Deze fruitsoorten bevatten een enzym dat gelatine af kan breken. Door het verse fruit eerst kort te koken of te blancheren wordt het enzym onwerkzaam gemaakt en kun je het toch verwerken met gelatine. Of koop fruit uit blik, dat is namelijk al verhit.
Mocht je ondanks deze tips toch nog klontjes hebben? Giet dan wat warm water in een grote bak of pan waar je kom in past. Zet de kom hierin (houd de kom goed vast) en blijf stevig roeren of mixen tot de klontjes weg zijn. Of verwarm het mengsel al roerend op een laag vuur.
Heb jij deze gezonde kwarktaart gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten, taartrecepten en tussendoortjes.
Gezonde kwarktaart (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Course: Dessert, Ontbijt, Taarten, TussendoortjeCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk6 tot 8
stukjes30
minuten3 tot 4
uurEen heerlijke frisse en gezonde aardbeien kwarktaart met krokante havermout-noten bodem voor het ontbijt! Ook lekker als gezond tussendoortje of dessert. Kijk bij de variatietips onderaan het recept als je ander fruit wilt gebruiken, of liever een vegan kwarktaart wilt. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.
Ingrediënten
- Voor een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee
- Bodem:
100 gram havermout of havervlokken (zie notities)
60 gram ongezouten noten (geen pistache of cashew bij het FODMAP dieet)
50 gram roomboter, margarine of kokosolie (zie notities)
3 eetlepels (of 60 gram) ahornsiroop, stroop of rijstsiroop
1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
klein snufje zout
- Kwarklaag:
6 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
300 gram verse of ontdooide diepvries aardbeien (zie notities voor ander fruit)
2 à 3 eetlepels ahornsiroop, stroop, rijstsiroop of suiker
500 gram lactosevrije kwark, bij voorkeur niet te koud (bv. van AH of Arla)
optioneel: 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
- Toppings (optioneel):
vers fruit (zie notities)
toefjes lactosevrije slagroom (is natuurlijk wel wat minder gezond!)
blaadjes munt
geraspte (lactosevrije en glutenvrije) chocolade (is wel minder gezond)
Bereidingswijze
- Bodem:
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Ik gebruikte een bakvorm van 18 cm doorsnee voor een mooie hoge taart met een lekkere dikke bodem. In een vorm van 20 cm doorsnee wordt de taart iets lager en de bodem iets dunner.
- Maal de havermout met de noten iets fijner in een keukenmachine (of het hakmolentje van je staafmixer) tot het een soort grof meel lijkt. Ik liet het zelf iets te grof waardoor de bodem sneller gaat kruimelen 🙈.
- Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur en rooster hierin al omscheppend de gemalen havermout en noten in 3 à 4 minuten (hoeft niet, maar geeft wel meer smaak). Doe dan de boter, siroop/stroop, kaneel (of speculaaskruiden) en een snufje zout erbij en blijf roeren tot de boter gesmolten is en het grove kruimels worden.
- Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met een lepel. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om uit te harden.
- Kwarklaag:
- Leg de blaadjes gelatine één voor één in een bakje met koud water en laat minimaal 10 minuten weken.
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes (als je verse gebruikt) en pureer dan de aardbeien tot moes in de keukenmachine of met de staafmixer.
- Verwarm de helft van de aardbeienmoes samen met het zoetmiddel in een pannetje. Laat het (net) niet koken. Haal dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in de warme aardbeienmoes. Laat kort afkoelen.
- Meng met een spatel eerst de resterende aardbeienmoes en het eventuele vanille-extract door de kwark. Giet daarna al roerend het iets afgekoelde aardbeien-gelatine mengsel erbij. Blijf roeren tot het een egaal mengsel is en stort daarna op de taartbodem. Laat de kwarktaart nu minimaal 3 tot 4 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast.
- Snijd de randen van de taart los met een dun mes voordat je de springvorm verwijdert. En garneer bij voorkeur pas vlak voor het serveren met de toppings.
Notities
- FODMAP: Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Noten die je kunt kiezen, zijn: walnoten (tot 30 gram), pecannoten (tot 20 gram), paranoten (tot 40 gram), macadamianoten (tot 40 gram), hazelnoten (tot 15 gram) of amandelen (tot 12 gram). Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Kokosolie is ook low FODMAP. Margarine kan soms lactose of FODMAP’s bevatten. Ahornsiroop, gewone schenkstroop/keukenstroop en rijstsiroop zijn low FODMAP. Gelatineblaadjes bestaan voor 100% uit eiwitten afkomstig uit het collageen van de botten en het kraakbeen van (meestal) varkens. Eiwitten zijn geen koolhydraten en zijn dus low FODMAP. Aardbeien zijn low FODMAP tot 65 gram per portie. Als je de taart in 6 stukken snijdt, dan bevat één stukje taart 50 gram aardbeien. Je kunt dan nog 15 gram aardbeien (=ongeveer 1 aardbei) als garnering gebruiken. Kijk ook bij de variatietips hieronder.
- Glutenvrij/lactosevrij: Havermout bevat van nature geen gluten maar kan tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde havermout, zoals AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Ongezouten noten zijn vrijwel altijd gluten- en lactosevrij. Check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Roomboter bevat zeer weinig lactose en wordt daarom meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie kokosolie of lactosevrije margarine bv. van Jumbo of AH, deze margarines zijn ook glutenvrij. Roomboter en kokosolie zijn altijd glutenvrij. Ahornsiroop, rijstsiroop en gewone stroop zijn glutenvrij en lactosevrij. Gelatine van Dr. Oetker is glutenvrij en lactosevrij.
- Vegan: Liever een vegan kwarktaart? Gebruik dan plantaardige margarine of kokosolie voor de bodem. De gelatine kun je vervangen door agar-agar of vegatine van Dr. Oetker. Kijk op de verpakking hoe je het moet bereiden. Als je het moet mengen met een vloeistof als water, dan kun je het in dit geval mengen met het gepureerde fruit vóórdat je het gaat verhitten. Voor de kwarklaag kun je gebruik maken van plantaardige kwark (niet bij het FODMAP dieet!) of plantaardige kokosyoghurt (low FODMAP tot 125 gram p.p.)
- Variatietips: Als je nog vers fruit op de taart wilt of de taart met ander fruit wilt bereiden, houd dan bij het FODMAP dieet rekening met de volgende portiegroottes: aardbeien (tot 65 gram), frambozen (tot 58 gram), blauwe bessen (tot 125 gram), sinaasappel (tot 130 gram), mandarijn (tot 90 gram), stevige niet te rijpe banaan (tot 100 gram), rijpe banaan met zwarte vlekjes (tot 35 gram), kiwi (tot 150 gram), ananas vers (tot 140 gram), ananas uit blik op sap (tot 90 gram), ananas uit blik op siroop (tot 65 gram), papaya (tot 140 gram). Let op: verse kiwi, ananas en papaya altijd eerst verhitten voordat je het met gelatine mengt!
- Bereidingstips: Vind je het moeilijk of spannend om met gelatine te werken? Kijk dan bij de tips die onder het kopje ‘werken met gelatine’ worden besproken.
- Bewaartips: Je kunt de kwarktaart ongeveer 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.