Koffie cheesecake met chocolade (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)
Dessert,  Recepten,  Taarten

Koffie cheesecake met chocolade (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Ik drink nu al een tijdje geen koffie meer. Tijdens het FODMAP dieet mag je wel 1 kopje (instant) koffie per keer, maar dan moet ik speciaal voor mij alleen lactosevrije koffiemelk aanschaffen. Ik drink dan net zo lief een lekker kopje thee. Maar ik moet toegeven dat ik soms toch wel weer eens zin krijg in een ‘bakkie’. Vooral wanneer mijn vriend een pot verse koffie heeft gezet en het geurige aroma mij tegemoet komt.

Dat bracht me op het idee om eens een taart te maken met de smaak van koffie. Ik ben gek op cheesecake en chocolade en voeg hier dan een vleugje koffie aan toe, en het is een ‘match made in heaven’! Okee, misschien overdrijf ik een beetje, maar het is echt een hele lekkere koffie cheesecake geworden. De bodem is gemaakt van lekkere knapperige glutenvrije koekjes met een beetje cacao. De vulling is lekker romig met een subtiele koffiesmaak. En als topping heb ik gekozen voor een heerlijk zachte chocolade ganache met een vleugje koffie. Mijn ‘testteam’ was het er unaniem over eens dat deze taart echt goed smaakt. Wanneer ik een recept bedenk, moet ik er vaak nog wel wat aan sleutelen voordat ik er tevreden mee ben. Maar deze koffie cheesecake was in één keer goed!

Koffie cheesecake met chocolade

De ingrediënten

Voor de bodem heb ik gekozen voor de glutenvrije digestive koekjes van Schär. Deze koekjes bevatten wel een beetje sojameel maar zijn toch low fodmap, omdat sojameel is toegestaan als het niet tot de hoofdingrediënten van een product hoort. De koekjes zijn ook lactosevrij. Verder heb ik nog wat cacaopoeder toegevoegd aan de koekbodem. Cacaopoeder is van nature glutenvrij en lactosevrij. Maar door het productieproces kunnen er toch onbedoeld sporen van gluten en/of lactose in terecht komen. Op mijn busje cacao wordt alleen gewaarschuwd voor sporen van melk. Maar pas toch op als je volledig gluten- en/of lactosevrij moet eten. Voor het FODMAP dieet is dit geen probleem. Als je gluten- en lactosevrije chocoladekoekjes kunt vinden, kun je die ook gebruiken. De roomboter in het recept is voor het FODMAP dieet geen probleem. Eet jij echter volledig lactosevrij? Dan kun je kiezen voor lactosevrije margarine. Deze margarine bevat lupinebloem en is daarom niet geschikt tijdens het FODMAP dieet.

Voor de koffiesmaak in de roomkaasvulling heb ik zakjes oploskoffie van Nescafé Gold gebruikt. Oploskoffie is glutenvrij en low fodmap tot 4 gram per portie. Er staat geen informatie op het doosje of het ook lactosevrij is of sporen van melk kan bevatten, maar in de ingrediëntenlijst staan in ieder geval geen melkproducten of lactose vermeld.

Wat de pure chocolade betreft, let dan op welk merk je koopt. Soms zit er toch lactose of melk in. Meestal is dit echter zo weinig dat de meeste mensen met een lactose-intolerantie hier niks van zullen merken. Tenzij je misschien een hele reep opeet. Ook kunnen er sporen van gluten in zitten. Pure chocolade is low fodmap tot 30 gram. De mokkaboontjes kunnen ook sporen van melk bevatten. Mokkaboontjes bestaan voor het grootste deel uit pure chocolade met gemalen koffiebonen. Omdat zowel chocolade als koffie beperkt low fodmap zijn en de taart zelf ook chocolade en oploskoffie bevat, heb ik nagerekend of er niet teveel in zit. En je kunt gerust zijn, als je de taart in minimaal 8 stukjes snijdt, is er niks aan de hand. Zelfs als je de taart in 6 stukjes zou snijden, zit je nog goed. Maar omdat een overmaat aan vet en suiker ook klachten kunnen geven bij PDS, raad ik dit af.

Genoeg over de ingrediënten. Tijd voor het recept! Ik hoop dat jij net zo van deze taart zult genieten als ik en mijn ‘testteam’. Niemand zal proeven dat het low fodmap, glutenvrij en lactosevrij is!

Koffie cheesecake met chocolade (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: TaartDifficulty: Makkelijk
Porties

8

stukjes
Bereidingstijd

30

minuten
Baktijd

80

minuten
(Af)koeltijd

4

uur

Een heerlijke romige koffie cheesecake met een subtiele koffiesmaak en een fluweelzachte topping van chocolade ganache (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij).

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee
  • Bodem:
  • 150 gram gluten- en lactosevrije digestive koekjes (bv. Schär, bij AH, Jumbo, Holland & Barrett)

  • 1 eetlepel cacaopoeder (6 gram)

  • 1 eetlepel lichte basterdsuiker of rietsuiker (10 gram)

  • 60 gram roomboter of margarine (zie notities)

  • Vulling:
  • 400 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur (bv. Arla, bij AH en Jumbo)

  • 100 gram lactosevrije kwark, op kamertemperatuur (bv. Arla, bij AH en Jumbo)

  • 50 gram lactosevrije houdbare slagroom, op kamertemperatuur (bv. MinusL, bij AH en Jumbo)

  • 120 gram fijne kristalsuiker of poedersuiker

  • 3 eetlepels oploskoffie (bv. Nescafé Gold, 6 sticks of 11 gram)

  • 1 eetlepel (glutenvrije) maïzena (8 gram)

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 2 eieren, op kamertemperatuur (maat M)

  • 1 eidooier, op kamertemperatuur

  • Topping:
  • 100 gram pure chocolade (zie notities)

  • 100 gram lactosevrije houdbare slagroom (bv. MinusL, bij AH en Jumbo)

  • 1 theelepel oploskoffie

  • 25 gram roomboter of margarine

  • Garnering (optioneel):
  • 40 gram mokkaboontjes (Jumbo)

Bereidingswijze

  • Bodem:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bodem van een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee met bakpapier.
  • Maal de koekjes fijn in een foodprocessor of in het hakmolentje van een staafmixer, of doe de koekjes in een grote diepvrieszak en sla ze fijn met een deegroller.
  • Smelt de boter op middellaag vuur. Haal van het vuur en meng dit met de suiker, de cacaopoeder en de fijngemalen koekjes.
  • Doe dit mengsel op de bodem van de taartvorm en druk goed aan met een lepel of met de hand.
  • Bak de koekbodem ongeveer 10 minuten voor. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen. Draai de oventemperatuur terug naar 140 °C.
  • Vulling:
  • Los de koffie op in 1 eetlepel heet water.
  • Pak een kom en meng hierin de roomkaas, kwark, slagroom, suiker, koffie, maïzena en het vanille-extract met een pollepel of spatel door elkaar tot er geen klontjes meer zijn.
  • Spatel als laatste voorzichtig de eieren en de eidooier er 1 voor 1 door. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht in komt.
  • Vet de randen van de springvorm licht in met wat boter.
  • Giet de vulling op de taartbodem en tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet nu de taart in de oven en bak in 70 tot 75 minuten gaar. De taart is klaar als de bovenkant gestold is. In het midden mag het nog een beetje wiebelig zijn als je de vorm beweegt.
  • Laat de taart eerst 1 uur afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier. Vervolgens 1 á 1½ uur verder af laten koelen op kamertemperatuur. Laat daarna de taart nog 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Ongeveer 20 minuten vóórdat de taart uit de koelkast mag, kun je beginnen met het maken van de topping.
  • Topping:
  • Breek de chocolade in kleine stukjes.
  • Verwarm de slagroom op middelhoog vuur tot het net niet kookt. Haal dan van het vuur en roer de oploskoffie erdoor tot het opgelost is.
  • Meng dan de chocolade en de boter erdoor. Blijf net zo lang roeren tot het weer een egaal mengsel wordt.
  • Laat het mengsel ongeveer 15 minuten afkoelen (het moet wel vloeibaar blijven) en giet dan over de cheesecake en zet weer minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Garnering:
  • Garneer de taart na het opstijven in de koelkast met de mokkaboontjes.

Notities

  • Baktip: Gebruik maatlepels voor het afmeten van de ingrediënten.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Eet jij volledig lactosevrij? Koop dan lactosevrije margarine. Maïzena kan sporen van gluten bevatten. Eet jij volledig glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije maïzena. Zowel pure chocolade als mokkaboontjes kunnen sporen van gluten of lactose bevatten. Eet jij volledig gluten-/lactosevrij, laat dan de mokkaboontjes weg en koop gluten- en lactosevrije chocolade.
  • FODMAP: Oploskoffie is low fodmap tot 4 gram per portie. Pure chocolade is low fodmap tot 30 gram per portie. Als je de taart in minimaal 8 stukjes snijdt, blijf je hier met gemak onder.
  • Serveertip: Haal de taart bij voorkeur een half uur voor serveren uit de koelkast (als het hoogzomer is, kan dit korter!).
  • Bewaartip: Je kunt de taart ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.