Ananas cheesecake in glaasjes (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Feestdagen,  Recepten

Ananas cheesecake in een glaasje (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ben je nog op zoek naar een lekker en makkelijk dessert voor de feestdagen? Of wil je jezelf en anderen gewoon eens verwennen met een lekker toetje? Wat denk je van deze heerlijke ananas cheesecake in een glaasje? Dit nagerecht is lekker romig door de roomkaas, maar door toevoeging van yoghurt niet te zwaar op de maag. Heerlijk in combinatie met de ananas en de knapperige koekkruimels. En het leukste is, dat je dit no bake cheesecake dessert in 10 minuten hebt gemaakt! Het moet wel even opstijven in de koelkast, maar je kunt het al 1 of 2 dagen van tevoren maken. Nog een pluspuntje: niemand zal proeven dat het gluten- en lactosevrij is!

De ingrediënten

Je kunt verschillende gluten- en lactosevrije koekjes gebruiken. Zoals de Digestive koekjes van Schär of de speculaasjes van Schär. De Digestives van Schär zijn ook low FODMAP, maar de speculaasjes van Schär zijn vanwege het lupinemeel niet low FODMAP. De glutenvrije speculaasjes van AH zijn wel low FODMAP.

Ik heb voor dit dessert ananas uit blik gebruikt. Kies bij voorkeur ananas op sap en niet op siroop. Bij die laatste is er suiker toegevoegd. Bovendien is ananas op siroop slechts low FODMAP tot 65 gram en ananas op sap tot 90 gram. Ananas uit blik is wel volledig glutenvrij en lactosevrij. Uiteraard kun je ook verse ananas gebruiken of ananas uit het koel- of vriesvak. Verse ananas is low FODMAP tot 140 gram per portie. Maar of je nu vers of uit blik kiest, in beide gevallen blijft 1 portie ananas cheesecake low FODMAP.

Low fodmap ananas cheescake in een glaasje

Om de cheesecake iets steviger te maken, heb ik nog een beetje xanthaangom toegevoegd. Xanthaangom is een verdikkingsmiddel dat vaak in glutenvrije baksels wordt gebruikt om de functie van gluten deels te vervangen. Het kan echter ook heel goed gebruikt worden in kwarktaart en no bake cheesecake om het steviger en luchtiger te maken. Je zou het ook kunnen vervangen door een zakje Klopfix (slagroomversteviger). Dit zorgt voor een iets minder stevig mengsel. Maar omdat deze cheesecake in glaasjes wordt geserveerd, kun je het ook zonder verdikkingsmiddelen maken. Ik hou er zelf gewoon van dat het wat dikker en steviger is. Zowel xanthaangom als Klopfix is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Wie ga jij gelukkig maken met dit heerlijke dessert? Het is zo eenvoudig om te maken en je kunt het al 1 of 2 dagen eerder bereiden. Dus je hebt geen excuus meer om niet eens een luxe toetje voor te schotelen aan jouw gasten of gezinsleden! Laat je mij in een reactie hieronder weten wat jij en anderen ervan vonden? Ik ben benieuwd! Kun jij geen genoeg krijgen van cheesecakes? Wat dacht je van een koffie cheesecake met chocolade?

Ananas cheesecake in een glaasje
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: DessertDifficulty: Makkelijk
Porties

4

glaasjes
Bereidingstijd

10

minuten
Koeltijd

2

uur

Een heerlijk en supermakkelijk ananas cheesecake dessert in glaasjes. Lekker romig door de roomkaas, en niet te zwaar op de maag door toevoeging van yoghurt. No bake en in 10 minuten klaar! Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

  • Voor 4 glaasjes of potjes:
  • 80 gram gluten- en lactosevrije koekjes (bv. Schär Digestive)

  • 200 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur

  • 140 gram ananas (uitlekgewicht uit blik of vers, zie notities)

  • 150 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur

  • 2 theelepels vers citroensap (ongeveer 10 gram)

  • 30 gram witte basterdsuiker (bij verse ananas misschien iets meer)

  • optioneel: ½ theelepel xanthaangom of 1 zakje Klopfix (zie notities)

Bereidingswijze

  • Gebruik je ananas uit blik? Giet de ananas af en laat dan uitlekken tussen een paar velletjes keukenpapier. Gebruik je verse ananas? Snijd dan eerst de verse ananas in stukjes en laat eventueel ook uitlekken als hij erg sappig is.
  • Verkruimel de koekjes en verdeel over de glaasjes.
  • Mix de roomkaas even los met de mixer op de laagste stand of met een handgarde en zet aan de kant.
  • Weeg nu 85 gram ananas af en maal fijn met een staafmixer of blender.
  • Doe de gepureerde ananas, de yoghurt, het citroensap, de suiker en eventueel de xanthaangom of Klopfix bij de roomkaas en mix tot een mooi egaal mengsel.
  • Verdeel de vulling over de glaasjes en garneer met de overgebleven stukjes ananas. Zet nu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Notities

  • Bereidingstips: Je kunt de koekkruimels ook mengen met gesmolten roomboter (dit is low FODMAP en lactose-arm) of met lactosevrije margarine. Gebruik dan 25 gram boter. Gebruik xanthaangom of Klopfix om de cheesecake wat steviger te maken. Je kunt het echter ook weglaten.
  • FODMAP: Verse ananas is low FODMAP tot 140 gram per portie. Ananas uit blik op sap is low FODMAP tot 90 gram en ananas op siroop tot 65 gram per portie. Hier blijf je ruimschoots onder. Eén van de adviezen bij het Prikkelbare Darm Syndroom is om niet te grote hoeveelheden voedsel in één keer te nuttigen. Het is daarom beter om minimaal een half uur na het hoofdgerecht pas een dessert te nemen.
  • Serveertips: Gebruik lange dessertlepels zodat je bij elke hap ook wat koekkruimels mee kunt ‘pakken’.
  • Bewaartip: Je kunt dit dessert al 1 of 2 dagen van tevoren maken. Dek de glaasjes dan af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik.

6 reacties

    • Henriëtte

      Hallo Samia,

      Bedankt voor jouw reactie. Klopfix kun je veilig gebruiken. Het is glutenvrij, lactosevrij en bevat geen FODMAP’s. Ik zoek van alle ingrediënten die ik gebruik altijd zorgvuldig uit of ze geschikt zijn voor mijn recepten. Als er wel gluten, lactose of FODMAP’s in zitten, zal ik dit altijd vermelden.

      Met vriendelijke groet,
      Henriëtte

  • Samia

    Bedankt voor jou snelle reactie,

    Ik volg jou nu en ga van alles proberen. De cheesecake heb ik nu gemaakt. En het was super lekker. 1000xbedankt
    Grtjs

  • Ingrid

    Hoi ik zou hier voor mijn verjaardag wel een taart van willen maken. Zou dat ook kunnen? Zal even puzzelen worden met verhoudingen denk ik. Maar klopfix is dan ws niet stevig genoeg?

    • Henriëtte

      Hoi Ingrid,
      Klopfix is dan inderdaad niet genoeg, tenzij je de yoghurt door opgeklopte lactosevrije slagroom vervangt. Ik heb ook een recept voor een monchoutaart die ik nog niet online heb gezet. Ik gebruik hier altijd 200 gram l.v. roomkaas voor, 250 ml l.v. opgeklopte slagroom (goed koelen van te voren!), 75 gram witte basterdsuiker, 1 t.l. vanille-extract, 2 zakjes Klopfix en sap van een halve citroen. Of kijk eens bij dit recept: https://blijebuikrecepten.nl/ananas-kokos-kwarktaart-low-fodmap-lactosevrij-glutenvrij/. Deze kwarktaart maak ik met een combinatie van Klopfix en xanthaangom en er staan onder het recept ook tips om dit eventueel te vervangen door gelatine. Misschien heb je hier iets aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *