Kruidnoten (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)
Feestdagen,  Recepten,  Tussendoortje

Kruidnoten (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Wanneer ik aan Sinterklaas denk, dan denk ik meteen aan pepernoten. Ik was er als kind al gek op. Zelfs nu ik de 40 gepasseerd ben, ben ik er nog steeds dol op. Maar waarom heeft iedereen het toch altijd over pepernoten, terwijl we eigenlijk kruidnoten bedoelen? Kruidnoten zijn knapperig en gekruid met speculaaskruiden. De echte pepernoten zijn zachter en taaier van structuur en zijn op smaak gebracht met anijs en honing. Ze lijken nog het meest op taaitaai. Waar de spraakverwarring ooit is ontstaan? Ik heb geen idee. Maar ik ga het vanaf nu goed doen en zal ze kruidnoten noemen.

De kruidnoten die ik heb gemaakt zijn heerlijk knapperig en proeven naar echte kruidnootjes. Mijn ‘testteam’ kon in ieder geval niet proeven dat ze glutenvrij zijn! Het recept is genoeg voor 2 bakplaten vol. Dat lijkt misschien veel, maar hier waren ze zomaar op! Ze zijn ook erg lekker als je ze omhuld met een laagje pure chocolade.

De ingrediënten

Ik heb 2 verschillende meelsoorten gebruikt, maar je kunt ook alleen een kant-en-klare glutenvrije meelmix gebruiken voor dit recept. Het boekweitmeel dat ik heb gebruikt, geeft een iets ‘robuustere’ smaak. Gebruik bij voorkeur echter niet meer dan de helft boekweitmeel, omdat de smaak anders te overheersend kan zijn. Boekweitmeel kan sporen van gluten en lactose bevatten. Voor het FODMAP dieet is dit geen probleem. Bij een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie kun je kiezen voor gluten- en lactosevrij boekweitmeel.

Ik krijg ook wel eens de vraag of (speculaas)kruiden en bakpoeder ook gluten of lactose kunnen bevatten. Je kunt dit heel makkelijk zelf checken in de webshop van Albert Heijn. Als je bijvoorbeeld gaat zoeken op ‘bakpoeder’, dan kun je aan de linkerkant van het scherm onder het kopje ‘Allergie’ aanvinken of je een product zonder gluten en zonder lactose zoekt. Zo zie je dat het wijnsteenbakpoeder van het merk Smaakt als enige gluten en lactose kan bevatten. Het bakpoeder van Dr. Oetker en van AH zijn allebei gluten- en lactosevrij.

Roomboter is low FODMAP en geeft ook bij de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen klachten. Krijg jij echter al klachten van hele kleine hoeveelheden lactose? Dan kun je de roomboter vervangen door AH Terra plantaardige margarine of de margarine van Jumbo.

Glutenvrije kruidnoten (low fodmap, lactosevrij)

Je kunt de kruidnoten ook omhullen met een lekker laagje pure chocolade. Bij de baktips onderaan het recept staat hoe je dit het beste kunt doen. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie. Weeg dus van tevoren af hoeveel gram chocolade je gebruikt en deel dit door het aantal kruidnoten, zodat je weet hoeveel gram chocolade je per kruidnoot binnen krijgt. Pure chocolade kan sporen van gluten en lactose bevatten. Heb je een glutenintolerantie of ben je erg gevoelig voor lactose? Dan kun je lactose- en glutenvrije chocolade kopen.

Al zin gekregen in deze heerlijke knapperige kruidnoten? Lees dan snel verder voor het recept. Het recept is genoeg voor 2 bakplaten vol. Dit komt neer op ongeveer 140 kruidnootjes. Dit lijkt misschien veel, maar geloof me, ze zijn zomaar op! Je kunt het deeg echter ook heel goed een paar dagen in de koelkast bewaren, zodat je een gedeelte later nog kunt bakken. Ook erg lekker met een laagje pure chocolade! Op zoek naar nog meer Sinterklaasrecepten? Probeer dan ook eens dit heerlijk gevuld speculaas.

Kruidnoten (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Tussendoortje, Feestdagen, SinterklaasCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

8

Bereidingstijd

30

minuten
Baktijd

20

minuten

Lekkere, knapperige kruidnoten voor Sinterklaasavond, of wanneer je er maar zin in hebt! Iedereen kan gewoon mee genieten, want je proeft niet dat ze glutenvrij zijn. Ook low FODMAP, lactosevrij en vegan opties.

Ingrediënten

Bereidingswijze

 • Deeg:
 • Meng met een (pol)lepel alle droge ingrediënten in een kom.
 • Doe de boter erbij en snijd met 2 messen in kleine stukjes.
 • Voeg 2 eetlepels melk toe en kneed dan snel met de hand tot een samenhangend deeg. Blijft het te droog? Voeg dan nog een eetlepel melk toe. Maak er nu twee ballen van en verpak ze in vershoudfolie. Leg het minimaal een half uur in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 150 °C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
 • Haal 1 bal deeg nu uit de koelkast en draai er kleine knikkertjes van, ongeveer 70 stuks. Is het deeg wat brokkelig? Dan is het iets te koud. Kneed het dan kort nog even door om op temperatuur te komen.
 • Leg de ‘knikkertjes’ op de bakplaat en druk ze een beetje platter met een lepeltje of je duim.
 • Bak de kruidnootjes 20 tot 25 minuten in het midden van de oven en laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster. Dit gaat het makkelijkst door het bakpapier met de kruidnootjes zo van de bakplaat op het rooster te laten glijden.
 • Herhaal bovenstaande stappen voor de andere helft van het deeg of bewaar het deeg 1 of meerdere dagen in de koelkast en maak de kruidnoten later.
 • Wil je nog een paar kruidnoten omhullen met een laagje chocolade? Kijk dan bij de baktips hieronder.

Notities

 • Baktips: Gebruik maatlepels i.p.v. ‘gewone’ theelepels voor het afmeten van ingrediënten. In plaats van boekweitmeel kun je ook ander glutenvrij meel gebruiken zoals rijstmeel of havermeel. Of bak de kruidnoten alleen met 200 gram glutenvrije meelmix (bv. Schär Mix It Universal). Wil je de kruidnoten graag omhullen met een laagje pure chocolade? Breek de chocolade dan in kleine stukjes en doe ze in een klein hoog bakje/kommetje in de magnetron. Roer elke 20 seconden door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Er moeten nog wel een paar stukjes zichtbaar zijn. Roer dan net zolang tot ook de laatste stukjes gesmolten zijn. Wentel de kruidnoten nu door de chocolade met behulp van 2 vorken en laat ze drogen op een stuk bakpapier. Kijk hieronder voor de low FODMAP portiegroottes.
 • Glutenvrij/lactosevrij: Boekweitmeel kan sporen van gluten en lactose bevatten. Eet jij volledig gluten- of lactosevrij, gebruik dan gluten- en lactosevrij boekweitmeel. Of gebruik alleen het glutenvrije meel van Schär. Kies bij een ernstige lactose-intolerantie voor lactosevrije margarine van bv. AH of Jumbo in plaats van roomboter. Wil je ook graag een paar chocoladekruidnootjes maken en kan je zelfs geen sporen van gluten of lactose verdragen? Gebruik dan lactose- en glutenvrije chocolade.
 • FODMAP: Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Wil je ook een paar chocoladekruidnootjes maken? Weeg dan van te voren hoeveel gram chocolade je gebruikt en deel dit door het aantal kruidnoten dat je er mee maakt. Zo weet je hoeveel gram chocolade 1 kruidnoot bevat. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram, melkchocolade tot 20 gram en witte chocolade tot 25 gram.
 • Vegan: Wil je graag vegan kruidnoten maken? Gebruik dan plantaardige margarine zoals AH Terra plantaardige margarine en plantaardige melk zoals amandelmelk of rijstmelk. En eventueel vegan chocolade.
 • Bewaartips: Bewaar de kruidnoten in een goed afgesloten bakje of plastic zakje op kamertemperatuur. Zo blijven ze wel 1 tot 2 weken lekker knapperig.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *