Glaasjes met MonChou, cranberry compote, koekkruimels en witte chocolade op een gouden dienblad in kerstsfeer (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Feestdagen,  Recepten,  Taarten,  Tussendoortje

MonChoutaart in een glaasje (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Vorig jaar maakte ik voor het kerstdessert deze overheerlijke MonChoutaart in een glaasje. Iedereen is altijd dol op MonChoutaart (toch?). En het is een makkelijk nagerecht dat je al 1 of 2 dagen van te voren kunt maken. Ik vind het daarom een ideaal toetje voor de feestdagen dat ik graag met jullie wil delen.

Met de smaken kun je variëren zodat je iedere keer weer een ander dessert op tafel kunt zetten. Ik combineerde de MonChoutaart met cranberry compote, witte (lactosevrije) chocolade en glutenvrije speculaasjes. Maar je kunt bijvoorbeeld ook compote van frambozen, aardbeien of blauwe bessen maken, of gewoon vers fruit erbij serveren. Hieronder staan nog meer variatietips en bereidingstips. Bij de notities onder het recept staat ook nog informatie over waar je rekening mee moet houden bij o.a. het FODMAP dieet.

Bereidingstips en variatietips

De enige lactosevrije slagroom (op basis van echte koemelk) die ik tot nu toe kan vinden, is de houdbare slagroom van MinusL. Ik zet zelf de slagroom altijd een dag van te voren in de koelkast. Zorg er in ieder geval voor dat de slagroom minimaal 4 uur gekoeld is. Anders kun je de slagroom niet goed stijf kloppen. Als je het vergeten bent, leg dan het pakje ongeveer 20 tot 30 minuten in de diepvries. Je kunt de kom en de kloppers of garde ook het beste even in de koelkast te zetten. Dit zorg ervoor dat je de slagroom nog beter stijf kunt kloppen. Ik gebruik ook altijd nog een zakje Klopfix om het goed op te kunnen kloppen. Maar omdat de MonChoutaart in glaasjes wordt geserveerd, zou je dit ook weg kunnen laten.

Glaasjes met MonChou, cranberry compote, koekkruimels en witte chocolade op een gouden dienblad in kerstsfeer (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Ik maakte de cranberry compote zelf volgens dit recept. Omdat het voor een dessert is, voegde ik nu wat meer suiker toe dan in het recept staat, ongeveer 80 gram voor een pot vol. Je kunt dit al 1 tot 2 weken eerder maken. Je kunt ook de whole cranberry sauce van Ocean Spray gebruiken. Die is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Een tijdje terug maakte ik al eens een frambozencompote voor mijn chocoladetaart in dit recept. Die smaakt ook heel goed bij dit MonChoutaart dessert. Je kunt in plaats van frambozen ook aardbeien, blauwe bessen of een combinatie hiervan gebruiken. Wil je wat meer gemak? Koop dan taartvulling uit een pot of blik. De taart en vlaaivulling aardbeien van HAK is geschikt voor het FODMAP dieet. Ik vind deze zelf wel wat aan de zoete kant, maar het is wel makkelijk. Dit product is tevens glutenvrij en lactosevrij.

Voor de koeklaag gebruikte ik de glutenvrije speculaasjes van AH. Ik heb vorige week ook eens de glutenvrije speculaasjes van de Jumbo gehaald. Op de verpakking stonden geen FODMAP-rijke ingrediënten. Maar als ik deze speculaasjes in de webshop op zoek dan staat er dat er melkpoeder in zit. Dit komt dus niet overeen met de verpakking. Ik kan dus niet zeggen of deze speculaasjes ook lactosevrij zijn. In de speculaasjes van AH kunnen alleen sporen van lactose zitten. Dit is voor het FODMAP dieet geen probleem en voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie ook niet. De glutenvrije speculaasjes van Schär zijn niet geschikt voor het FODMAP dieet omdat hier lupinemeel in zit. Deze speculaasjes zijn wel glutenvrij en lactosevrij. Andere glutenvrije koekjes die je kunt gebruiken zijn bv. Schär digestive of Schär choco chip cookies. Deze zijn sinds kort zelfs allebei FODMAP-gecertificeerd.

Glaasjes met MonChou, cranberry compote, koekkruimels en witte chocolade op een gouden dienblad in kerstsfeer (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Om deze MonChoutaart in een glaasje helemaal af te maken kun je er nog wat witte chocolade schaafsel overheen strooien. Doe dit bij voorkeur pas vlak voor het serveren zodat de chocolade knapperig en mooi wit blijft. Gewone witte chocolade is low FODMAP tot 25 gram per portie. Maar ik gebruik slechts 15 gram voor 4 personen. Dit is dus nog geen 4 gram per persoon. Ik ben zelf heel gevoelig voor lactose, maar kreeg hier geen last van. Als je echt volledig lactosevrij wilt eten, kun je bv. de witte chocolade van Maître Mathis op basis van rijstmelk gebruiken. Deze reep is ook low FODMAP en glutenvrij. Hoef je alleen glutenvrij (en/of low FODMAP) te eten, dan kun je bv. de witte chocolade van Delicata of AH Bio kopen.

Meer lekkere desserts

Ben je op zoek naar nog meer lekkere en feestelijke desserts? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze MonChoutaart in een glaasje gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor desserts en de feestdagen.

MonChoutaart in een glaasje
(low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, Feestdagen, Taarten, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Bereidingstijd

20

minuten
Koeltijd

2

uur

Een heerlijk romig en supermakkelijk MonChoutaart dessert in glaasjes met friszoete cranberry compote, knapperige speculaasjes en witte chocolade! En nog makkelijker: je kunt het alvast een dag van te voren bereiden. Ideaal toch? Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Als je zelf cranberry compote wilt maken, bereid dit dan eerst volgens dit recept. Voeg wat meer suiker toe dan in het recept wordt genoemd. Ik gebruikte 80 gram i.p.v. 45 gram, maar dit hangt ook af van hoe zuur de cranberry’s zijn. Zorg dat het goed afgekoeld is en bij voorkeur al wat steviger is geworden in de koelkast. Je kunt het al 1 tot 2 weken eerder maken.
  • Doe dan de roomkaas, slagroom, basterdsuiker en eventueel het vanille-extract en de Klopfix in een kom en klop tot het een luchtig en stevig mengsel is. Zet het vervolgens weer even in de koelkast.
  • Verkruimel nu 1 speculaasje per glaasje en doe dit op de bodem.
  • Haal het roomkaas mengsel weer uit de koelkast en verdeel dan de helft van het mengsel (ongeveer 130 gram) over de 4 glaasjes.
  • Verdeel dan ⅔ van de cranberry compote (ongeveer 100 gram) over de 4 glaasjes.
  • Verkruimel hier weer 1 speculaasje boven per glas.
  • Verdeel dan de rest van het roomkaas mengsel over de koekkruimels.
  • Schep het restant cranberry compote hier bovenop en zet dan de glaasjes ongeveer 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Als je de MonChou toetjes nog wilt garneren met witte chocolade, doe dit dan bij voorkeur pas vlak voor het serveren. Schraap met een dunschiller of kaasschaaf langs de zijkant van de reep chocola en maak zo wat chocoladeschaafsel. Strooi het over het dessert en geniet!

Notities

  • FODMAP: De glutenvrije speculaasjes van AH zijn low FODMAP. De glutenvrije speculaasjes van Schär zijn niet geschikt voor het FODMAP dieet omdat hier lupinemeel in zit. Andere low FODMAP koekjes zijn bv. Schär digestive of Schär choco chip cookies. Verse cranberry’s zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Kijk ook bij de variatietips hieronder voor andere opties. Witte chocolade is low FODMAP tot 25 gram per portie. Ik gebruik echter maar 4 gram per persoon. Eén van de adviezen bij het Prikkelbare Darm Syndroom is om niet te grote hoeveelheden voedsel in één keer te nuttigen. Het is daarom beter om minimaal een half uur na het hoofdgerecht pas dit dessert te nemen.
  • Glutenvrij/lactosevrij: In de glutenvrije speculaasjes van AH kunnen sporen van lactose zitten. Dit zal echter bij de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen klachten geven. Andere gluten- en lactosevrije koekjes die je kunt gebruiken zijn bv. Schär speculoos en Schär digestive. Als je volledig lactosevrij moet eten, kun je o.a. de witte chocolade gebruiken van Maître Mathis of Bonvita, beide op basis van rijstmelk. Deze repen zijn ook glutenvrij. Hoef je alleen glutenvrij te eten, dan kun je bv. de witte chocolade van Delicata of AH Bio kopen. Alle overige ingrediënten zijn glutenvrij en lactosevrij.
  • Variatietips: In plaats van cranberry compote kun je bijvoorbeeld frambozencompote maken volgens dit recept. Je kunt de frambozen ook vervangen door aardbeien, blauwe bessen of een combinatie hiervan. Frambozen zijn low FODMAP tot 58 gram per portie, aardbeien tot 65 gram en blauwe bessen tot 125 gram. Wil je wat meer gemak? Koop dan taartvulling uit een pot of blik. De taart en vlaaivulling aardbeien van HAK is geschikt voor het FODMAP dieet. Ik vind deze zelf wel wat aan de zoete kant. Dit product is tevens glutenvrij en lactosevrij. Je zou de cranberry compote ook nog kunnen vervangen door lemon curd (zelfgemaakte of kant-en-klare). Andere opties voor glutenvrije koekjes staan hierboven genoemd per dieet. In plaats van witte chocolade kun je ook melkchocolade (low FODMAP tot 20 gram) of pure chocolade (low FODMAP tot 30 gram) gebruiken. Delicata en AH Bio zijn glutenvrij. Maître Mathis (alleen de witte is ook low FODMAP!) en Bonvita zijn lactosevrij en glutenvrij.
  • Bewaartips: Je kunt dit dessert al 1 dag eerder maken. Dek de glaasjes dan af met een stukje vershoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik. Als je het 2 dagen eerder wilt maken, gebruik dan wel het zakje Klopfix. Dit zorgt ervoor dat het toetje stevig blijft en de koekbodem minder snel zompig wordt. Strooi het chocoladeschaafsel altijd pas vlak voor het serveren erop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *