Chocoladetaart met frambozen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Cake,  Feestdagen,  Recepten,  Taarten

Chocoladetaart met frambozen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Het recept voor deze chocoladetaart met frambozen had ik eigenlijk al voor de Kerst met jullie willen delen. Maar ik was toen nog niet helemaal tevreden over het resultaat. Na een paar aanpassingen ben ik nu wel heel erg tevreden. Sterker nog, ik denk dat dit één van mijn lekkerste taartrecepten is! Ook mijn ‘testteam’ vond de taart heerlijk. Dus ik weet zeker dat je bijvoorbeeld met Valentijnsdag hier ook iemand heel erg blij mee kunt maken!

De taart bestaat uit twee lagen heerlijke, smeuïge chocoladecake met een vulling van chocolade ganache en frambozencompote en verse frambozen bovenop. Het recept is simpel, maar het kost wel wat tijd voordat de taart af is. Je kunt de taart namelijk pas afmaken als de cake helemaal afgekoeld is en de ganache is opgesteven. Maar je kunt ook alle onderdelen een dag eerder maken, en de volgende dag de taart samenstellen. Bewaar de ongedecoreerde cake dan wel op kamertemperatuur. Lijkt deze overheerlijke chocoladetaart met frambozen jou ook wel wat? Ga dan direct aan de slag met het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze chocoladetaart met frambozen? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.

Glutenvrij meel

Bij het bakken met glutenvrij meel is bekend dat je de beste bakresulaten krijgt met een mix van verschillende meelsoorten. Kant-en-klare glutenvrije meelmixen bevatten vaak hele goede bakeigenschappen door een ideale mix van meelsoorten en ook door de toevoeging van zetmelen (bv. aardappel, mais, tapioca) en verdikkingsmiddelen (bv. xanthaangom, johannesbroodpitmeel). Zetmelen zorgen net als verdikkingsmiddelen voor wat meer binding om zo het gebrek aan gluten op te vangen. Ik gebruik tegenwoordig meestal het glutenvrije meel van Doves Farm Freee, maar je kunt bijvoorbeeld ook Schär Mix it Universal gebruiken. Beide meelmixen zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Amandelmeel

De basis voor deze chocoladetaart is een chocoladecake. Ik heb de afgelopen jaren al heel wat glutenvrije cakes gebakken. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat je de lekkerste cakes bakt door toevoeging van een klein beetje amandelmeel. Amandelmeel geeft glutenvrije cakes een betere smaak. Daarnaast zorgt het vet uit de amandelen er tevens voor dat de cake wat smeuïger wordt. Amandelmeel is low FODMAP tot 24 gram per portie en kan sporen van gluten bevatten. Koop bij een glutenintolerantie glutenvrij amandelmeel. Je kunt het amandelmeel ook weglaten en vervangen door extra glutenvrij meel. De cake is dan echter wel iets minder goed van smaak en iets droger en kruimeliger, maar nog steeds goed te eten.

Chocoladetaart met frambozen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Xanthaangom

Xanthaangom is vaak een onmisbaar ingrediënt in glutenvrije baksels. Het is niet goedkoop, maar je kunt er jaren mee vooruit. Het is een verdikkingsmiddel dat deels de werking van gluten kan vervangen. Het zorgt voor een betere textuur en viscositeit in glutenvrije baksels. Bij cake zorgt het bijvoorbeeld voor een smeuïge cake die niet snel droog wordt en minder snel kruimelt. Xanthaangom zit vaak ook al in glutenvrije meelmixen, maar voor sommige baksels zoals cake is dit vaak net iets te weinig. Voeg echter niet meer toe dan in het recept wordt aangegeven, want teveel xanthaangom kan een rubber-achtig resultaat geven! Xanthaangom is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Cacaopoeder

Om de chocoladetaart zijn chocoladesmaak te geven, gebruikte ik cacaopoeder. Soms wordt er ook gesmolten chocolade in een chocoladetaart of chocoladecake gebruikt, maar ik was bang dat de taart dan veel te machtig zou worden. Ik gebruik namelijk ook al chocolade in de ganache vulling. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram per portie, maar wordt pas vanaf 200 gram hoog in FODMAP’s. Het kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte merken.

Lactosevrije yoghurt en melk

Lactosevrije yoghurt en melk zijn ook vaak goede toevoegingen in glutenvrije baksels. Je kunt hierdoor vaak ook wat minder vet toevoegen. De lactosevrije melk zou je ook kunnen vervangen door plantaardige melk, zoals rijstdrink of amandeldrink. Sojadrink op basis van de hele sojaboon is niet geschikt voor het FODMAP dieet. Gebruik bij een glutenintolerantie ook geen haverdrink, omdat dit (sporen van) gluten kan bevatten. De yoghurt heb ik nog nooit vervangen door plantaardige yoghurt, mede omdat de meeste plantaardige soorten niet geschikt zijn voor het FODMAP dieet. Maar ik denk wel dat dit kan.

Plantaardige olie

Bij deze chocoladetaart krijg ik de beste bakresulaten met plantaardige olie in plaats van boter. Ik gebruikte arachide-olie, maar je kunt ook zonnebloemolie of olijfolie (geen extra vierge) gebruiken. Plantaardige olie is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Als je toch liever roomboter of margarine wilt gebruiken, smelt het dan eerst in de magnetron.

Chocoladetaart met frambozen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Eieren

De eieren zorgen voor een lekkere luchtige taart. Eieren worden ook wel eens vervangen door chiazaad of gebroken lijnzaad met water, maar dat heb ik bij dit recept nog nooit geprobeerd. Eieren zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Basterdsuiker

Baksels met cacaopoeder hebben altijd net even wat meer suiker nodig dan normaal. Dat komt omdat ongezoete cacaopoeder een vrij bittere smaak heeft. Toch heb ik geprobeerd de hoeveelheid suiker zo laag mogelijk te houden. De chocolade ganache en de frambozencompote maken het geheel zoet genoeg. Ik gebruikte in dit recept lichte basterdsuiker omdat lichte basterdsuiker nog wat inverstsuikerstroop en karamel bevat. Dit zorgt voor wat meer vocht waardoor het gebak minder snel uitdroogt, en het heeft een lekkere smaak. Je kunt ook witte basterdsuiker gebruiken, maar dat heeft iets minder smaak. Als je donkere basterdsuiker gebruikt, dan wordt de taart ook donkerder van kleur.

Ganache

In een echte chocoladetaart hoort ook echte chocolade. Daarom maakte ik een luchtige ganache voor de vulling en topping van deze taart. Ganache is een mengsel van slagroom en chocolade. Ik gebruikte pure chocolade omdat dit zeer weinig tot geen lactose bevat. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie en bevat pas vanaf 80 gram een matige hoeveelheid lactose. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je ook lactosevrije chocolade gebruiken. Bij een glutenintolerantie kun je pure chocolade van bijvoorbeeld Delicata of AH Bio kopen. Ik voegde ook nog wat roomboter toe voor een nog romigere ganache. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije margarine gebruiken. De poedersuiker kun je eventueel weglaten, maar mijn ‘testteam’ vond de ganache zo het lekkerst.

Frambozencompote

De chocoladetaart bevat ook nog een laagje frambozencompote. De frisse smaak van de frambozen combineert heel goed met de romige en pure chocoladesmaak. Voor de compote gebruikte ik diepvries frambozen. Daarnaast garneerde ik de taart met nog wat verse frambozen. Hier kun je geen diepvries frambozen voor gebruiken. Frambozen zijn low FODMAP tot 60 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Je zou de frambozen ook kunnen vervangen door aardbeien (l.f. tot 65 gram) of blauwe bessen (l.f. tot 125 gram).

Meer lekkere taarten

Vind jij ook dat een lekker stukje taart af en toe moet kunnen? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze chocoladetaart met frambozen gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of op mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere taart recepten.

Chocoladetaart met frambozen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Cake, Feestdagen, Taarten, Valentijnsdag, Kerst
Porties

10-12

stukjes
Bereidingstijd

55

minuten
Baktijd

40-45

minuten

Deze heerlijke chocoladetaart moet je echt eens geproefd hebben! De taart bestaat uit 2 lagen lekkere smeuïge chocoladecake, gevuld met een laagje romige en luchtige chocolade ganache en een friszoete frambozencompote. De topping bestaat uit een extra laag chocolade ganache en nog wat verse frambozen. Echt hemels! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 22 of 23 cm doorsnee
  • Chocoladecake:
  • 100 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur

  • 50 gram lactosevrije melk, op kamertemperatuur

  • 175 gram plantaardige olie, op kamertemperatuur (bv. arachide-, of zonnebloemolie)

  • 3 eieren (M), op kamertemperatuur

  • 150 gram glutenvrije meelmix (bv. Doves Farm Freee plain white flour of Schär Mix It Universal)

  • 50 gram amandelmeel (zie notities)

  • 50 gram cacaopoeder (zie notities)

  • 3 theelepels (12 gram) bakpoeder

  • 1 theelepel (3 gram) xanthaangom (bv. van Peak’s of Holland and Barrett)

  • ½ theelepel zout

  • 1 zakje vanillesuiker of 2 theelepels vanille-extract

  • 225 gram lichte basterdsuiker

  • Frambozencompote:
  • 200 gram (diepvries)frambozen, ontdooid (zie notities)

  • 35 gram suiker

  • 1 flinke theelepel maizena (zie notities)

  • Ganache:
  • 200 gram lactosevrije slagroom

  • 200 gram pure chocolade (zie notities)

  • 50 gram roomboter of margarine, op kamertemperatuur (zie notities)

  • 20 gram poedersuiker

  • Topping (optioneel)
  • ± 75 gram verse frambozen

Bereidingswijze

  • Chocoladecake:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde springvorm van 22 of 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng de yoghurt, melk, de olie en de eieren met een pollepel of spatel in een kom tot een egaal mengsel.
  • Zeef dan de rest van de ingrediënten boven de kom, behalve de basterdsuiker. Amandelmeel wil soms wat moeilijker zeven. Wat achterblijft in de zeef druk ik er zoveel mogelijk met een lepel door. Het restant kun je gewoon zo door het beslag doen.
  • Doe tot slot de basterdsuiker erbij en meng weer tot een egaal beslag. Doe het beslag in de springvorm en strijk glad. Zet in de oven en bak in ongeveer 40 tot 50 minuten gaar. Je kunt nu ondertussen de frambozencompote maken. Als je denkt dat de cake gaar is, prik dan met een satéprikker in het midden van de cake. Blijft er nog nat beslag aan de prikker hangen, bak de cake dan nog 5 minuten langer.
  • Laat de cake eerst 15 minuten afkoelen in de vorm. Snijd dan de randen van de cake voorzichtig los, maar laat de vorm erom heen. Leg nu een rooster op de vorm, leg je hand erop en draai de cake om. Verwijder nu de vorm en laat de cake verder afkoelen. Je krijgt zo een mooie platte cake. Leg er na 45 minuten een schone theedoek over.
  • Frambozencompote:
  • Doe de frambozen in een pannetje met de suiker en breng al roerend aan de kook. Als je verse frambozen gebruikt, kun je nog een eetlepel water toevoegen.
  • Doe een flinke theelepel maizena in een kopje en los dit op in 1 à 2 theelepels koud water. Voeg dit toe zodra de frambozen koken en laat dan al roerend 2 à 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de frambozencompote daarna in een schaaltje en laat 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast om verder op te laten stijven.
  • Ganache:
  • Omdat de cake nog een tijdje moet afkoelen, kun je het beste pas beginnen met de ganache als de cake net uit de oven is. Doe de slagroom in een pannetje en verhit tot net onder het kookpunt. Zodra het een beetje begint te borrelen, haal je het van het vuur. Breek of hak de chocolade in stukjes en roer door de slagroom. Blijf net zo lang roeren tot het een mooi egaal mengsel wordt en roer dan de boter erdoor. Zeef tot slot de poedersuiker erboven en meng dit er ook goed door.
  • Laat het nu 30 minuten afkoelen en zet dan nog 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Klop de ganache daarna luchtig tot het lichter van kleur wordt. Als de ganache nog te stijf is omdat je het langer in de koelkast hebt bewaard, laat dan eerst ongeveer 15 à 20 minuten op temperatuur komen.
  • Taart samenstellen:
  • Snijd daarna de volledig afgekoelde cake horizontaal doormidden. Dit wil het beste met een taartsnijder, maar je kunt het ook met een groot scherp mes doen. Til voorzichtig de bovenste helft eraf en verdeel nu 175 gram ganache over de onderste helft. Dit wil het beste met een spatel, schraper of een spuitzak met grote spuitmond.
  • Verdeel hier weer de frambozencompote over en laat nog een beetje ruimte aan de randen vrij. De compote kan er anders uitlopen.
  • Leg de bovenste plak er weer voorzichtig op en smeer of spuit nu de rest van de ganache over de bovenkant van de taart. Garneer eventueel nog met wat verse frambozen en zet vervolgens nog 15 tot 20 minuten in de koelkast om op te stijven. En daarna is het genieten geblazen!

Notities

  • FODMAP: Amandelmeel is low FODMAP tot 24 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram per portie. Frambozen zijn low FODMAP tot 60 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie en bevat pas vanaf 80 gram een matige hoeveelheid lactose. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Amandelmeel is van nature glutenvrij maar kan sporen van gluten bevatten. Koop bij een glutenintolerantie glutenvrij amandelmeel van bv. AH of Jumbo. Cacaopoeder kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De volgende 3 merken zijn glutenvrij en lactosevrij: Blooker, Droste en Australian. Maizena is van nature glutenvrij maar kan soms ook sporen van gluten of melk bevatten. Maizena van het merk Duryea is gluten- en lactosevrij. Als je heel erg gevoelig bent voor lactose, kun je lactosevrije pure chocolade gebruiken van bv. Bonvita. Bij een glutenintolerantie kun je pure chocolade van bv. Delicata of AH Bio kopen. Roomboter bevat zeer weinig lactose en wordt daarom meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie lactosevrije margarine
  • Bereidingstips: Je kunt de cake, de ganache en de compote ook al een dag eerder maken en pas op de dag van serveren de ganache luchtig kloppen en de taart samenstellen. Bewaar de ongedecoreerde cake goed afgedekt op kamertemperatuur en de ganache en de compote in de koelkast. Haal de ganache ongeveer 15 à 20 minuten voor je hem gaat opkloppen en verwerken uit de koelkast.
  • Bewaartips: Bewaar de gedecoreerde taart in de koelkast in een bewaardoos of in de vorm afgedekt met vershoudfolie. De taart blijft zo in ieder geval 3 dagen goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *