Wentelteefjes met aardbeien op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Brood,  Lunch,  Ontbijt,  Recepten

Wentelteefjes (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Wentelteefjes, wie kent ze niet! Het is een gerecht van vroeger toen men het zich niet kon veroorloven om voedsel zoals oud brood weg te gooien. Als brood te droog was om nog te eten, wentelde men het in een mengsel van eieren en melk. Vervolgens werd het brood gebakken en eventueel bestrooid met wat suiker. Waar het woord ‘teef’ naar refereert, is niet helemaal duidelijk. Maar het had toen vast een andere betekenis dan nu! Waarschijnlijk is het een oude benaming voor een soort gebak. Tegenwoordig worden wentelteefjes niet meer gemaakt uit armoede, maar gewoon omdat het een heel smakelijk gerecht is.

Glutenvrij brood is, net als oud brood, vaak wat droog en smaakloos en is daarom heel geschikt om wentelteefjes van te maken. Ik ben zelf niet zo dol op glutenvrij brood, maar deze wentelteefjes eet ik graag! Ik doe er altijd nog wat kaneel bij en serveer ze met vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen of banaan. Je kunt er ook nog wat lactosevrije kwark of yoghurt bij serveren. Of doe er wat poedersuiker, ahornsiroop of stroop op. Zo maak je er een echt verwenontbijt van! Ook lekker als lunch of dessert. Klik op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan. Of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten en hoe je er vegan wentelteefjes van kunt maken.

De ingrediënten

Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze wentelteefjes? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.

Glutenvrij brood

Wentelteefjes worden meestal gemaakt van oud brood omdat dit het beste vocht opneemt. Glutenvrij brood is van zichzelf vaak al vrij droog en kan ook goed vocht opnemen als het nog niet oud is. Als je het FODMAP dieet volgt, houd er dan rekening mee dat niet elk glutenvrij brood geschikt is. Ik gebruikte Schär Landbrot Mehrkorn, ook wel Pain Campagnard aux Graines genoemd. In de Monash app heet dit brood Schär Deli Style Seeded. Ander brood dat je bij het FODMAP dieet kunt gebruiken is: Schär Pain Campagnard (app: Deli Style Sourdough), Schär Meisterbäckers Vital (app: Wholesome Vitality Loaf), Schär Meisterbäckers Mehrkorn (app: Wholesome Seeded Loaf), Schär Meisterbäckers Classic (app: Wholesome White Loaf), Yam Donker Meerzaden Brood, Yam Licht Meerzaden Brood en Yam Bruin Brood. Deze broden zijn ook allemaal lactosevrij en op 2 na ook vegan. Schär Meisterbäckers Mehrkorn en Classic zijn niet vegan.

Wentelteefjes met aardbeien op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Lactosevrije of plantaardige melk

Ik gebruikte lactosevrije melk om het brood in te weken, maar je kunt ook plantaardige melk gebruiken. Amandeldrink is low FODMAP tot 250 ml, rijstdrink tot 200 ml en haverdrink tot 100 ml per portie. Amandeldrink en rijstdrink zijn tevens glutenvrij. Sojadrink is ook glutenvrij. Maar omdat sojadrink in Nederland altijd op basis is van sojabonen (en niet op basis van soja-eiwit) is het niet geschikt voor het FODMAP dieet. Haverdrink kan sporen van gluten bevatten. Plantaardige melk is altijd vegan en lactosevrij.

Ei of vegan optie

Om ervoor te zorgen dat het met melk doordrenkte brood niet uit elkaar valt, wordt er altijd nog wat ei toegevoegd. Maar er is ook een manier om er vegan wentelteefjes van te maken. Vervang het ei door 50 ml extra plantaardige melk en voeg dan nog 2 eetlepels maizena of glutenvrije bloem toe. De totale hoeveelheid vocht blijft dan gelijk en de maizena of bloem zorgt voor binding. Duryea Maizena is glutenvrij, lactosevrij en vegan.

Suiker

Er wordt meestal ook nog wat suiker toegevoegd aan het ei-melkmengsel. In sommige recepten wordt er wel heel veel suiker gebruikt. Ik gebruikte niet zo veel suiker, maar je kunt er ook voor kiezen om de suiker helemaal weg te laten. Of doe er alleen wat (poeder)suiker, ahornsiroop of stroop over na het bakken. Zoetmiddelen die je bij het FODMAP dieet kunt gebruiken, zijn: kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker, poedersuiker, ahornsiroop, stroop of rijstsiroop. Deze zoetmiddelen zijn ook allemaal glutenvrij, lactosevrij en vegan.

Wentelteefjes met aardbeien op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Kaneel of andere smaakmakers

Ook voegde ik nog wat kaneel toe aan het ei-melkmengsel. Je kunt dit ook weglaten of vervangen door speculaaskruiden of vanille-extract. Kaneel, speculaaskruiden en vanille-extract zijn low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en vegan. Ik vind het zelf ook lekker om er na het bakken nog wat extra kaneel over te strooien.

Roomboter of margarine

Wentelteefjes zijn het lekkerst als je ze ruim in de roomboter bakt. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Roomboter bevat tussen de 0,5 en 1 gram lactose per 100 gram. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen nog tot 1 gram lactose per portie verdragen. Ik gebruik voor dit gerecht 15 gram roomboter voor 2 personen. Dit komt neer op maximaal 0,075 gram lactose per persoon. Bij een ernstige lactose-intolerantie of een veganistisch dieet kun je natuurlijk ook plantaardige margarine gebruiken.

Toppings

Ik heb al wat toppings genoemd die je kunt gebruiken. Maar toch noem ik hier nog even al mijn favoriete toppings. Bijvoorbeeld vers fruit, zoals aardbeien (l.f. tot 65 gram), frambozen (l.f. tot 60 gram), blauwe bessen (l.f. tot 125 gram) of banaan (rijp l.f. tot 35 gram, onrijp tot 100 gram). Vers fruit is ook lekker in combinatie met lactosevrije of plantaardige yoghurt of kwark. Plantaardige yoghurt of kwark kan nog wel gluten of FODMAP’s bevatten. Of doe er eens wat poedersuiker, ahornsiroop, stroop, rijstsiroop, pure chocoladepasta (let op gluten/lactose/vegan) of jam (van FODMAP-arm fruit) op.

Nog meer recepten met glutenvrij brood

Ben je op zoek naar nog meer ideeën om glutenvrij brood smakelijker te maken? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze wentelteefjes gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of op mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijt recepten, lunch recepten en brood recepten.

Wentelteefjes (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Brood, Lunch, OntbijtDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

15

minuten

Vind je glutenvrij brood droog en smaakloos, of heb je nog oud brood over? Maak er heerlijke wentelteefjes van! Serveer ze met vers fruit, een beetje yoghurt of kwark, of doe er nog wat poedersuiker, ahornsiroop of stroop over. Zo heb je een heerlijk verwenontbijt! Of eet het eens als lunch of als dessert. Low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en met vegan opties.

Ingrediënten

  • 1 ei (zie notities voor vegan optie)

  • 100 ml lactosevrije of plantaardige melk (zie notities)

  • 15 gram suiker

  • ½ theelepel kaneel

  • 4 sneetjes glutenvrij brood (zie notities)

  • 15 gram roomboter of margarine (zie notities)

  • Toppings (optioneel):
  • vers fruit (zie notities)

  • lactosevrije of plantaardige yoghurt of kwark (zie notities)

  • (poeder)suiker, basterdsuiker, rietsuiker, ahornsiroop, stroop of rijstsiroop

  • pure chocoladepasta of hazelnootpasta (zie notities)

  • jam (zie notities)

Bereidingswijze

  • Kluts het ei los in een brede kom, schaal of diep bord en meng met de melk, suiker en kaneel.
  • Laat nu 2 sneetjes brood een paar minuutjes in het mengsel weken (1 voor 1 mag ook, maar duurt iets langer). Draai ze zo nu en dan voorzichtig om. Stapel ze dan voorzichtig op een bord en laat dan de andere 2 sneetjes brood weken. Leg ze daarna op de 2 sneetjes in het bord en giet het overgebleven vocht over de stapel brood heen.
  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en laat de boter of margarine erin smelten. Bij mij passen er net 4 sneetjes brood in één koekenpan.
  • Bak de sneetjes brood ongeveer 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn en leg ze dan op 2 borden. Serveer met één of meerdere van je favoriete toppings en geniet!

Notities

  • FODMAP: Als je plantaardige melk wilt gebruiken, kies dan amandeldrink (l.f. tot 250 ml), rijstdrink (l.f. tot 200 ml) of haverdrink (l.f. tot 100 ml). Glutenvrij brood dat geschikt is voor het FODMAP dieet, is o.a.: Schär Landbrot Mehrkorn, Schär Pain Campagnard, Schär Meisterbäckers Vital, Schär Meisterbäckers Mehrkorn, Schär Meisterbäckers Classic, Yam Donker Meerzaden Brood, Yam Licht Meerzaden Brood en Yam Bruin Brood. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Als je toch liever margarine wilt gebruiken, koop dan bv. Jumbo margarine. Deze margarine bevat geen lactose of andere FODMAP’s. Vers fruit dat je erbij kunt serveren, zijn: aardbeien (l.f. tot 65 gram), frambozen (l.f. tot 60 gram), blauwe bessen (l.f. tot 125 gram) of banaan (onrijp l.f. tot 100 gram, rijp tot 35 gram). Als je er plantaardige yoghurt of kwark bij wilt serveren, kies dan varianten op basis van kokosmelk of haver (Oatly). Wentelteefjes zijn ook lekker met aardbeienjam (l.f. tot 40 gram), frambozenjam (l.f. tot 40 gram), pure chocoladepasta (bv. van AH, Venz of Jumbo Bio) of hazelnootpasta (bv. La Vida Vegan of So Vegan So Fine).
  • Glutenvrij/lactosevrij: Als je plantaardige melk wilt gebruiken en een glutenvrij dieet volgt, kun je amandeldrink, rijstdrink of sojadrink gebruiken. Plantaardige melk is altijd lactosevrij. De glutenvrije broden die hierboven (bij ‘FODMAP’) worden genoemd, zijn ook allemaal lactosevrij. Roomboter bevat tussen de 0,5 en 1 gram lactose per 100 gram. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen nog tot 1 gram lactose per portie verdragen. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je plantaardige margarine gebruiken, bv. AH Plantenmargarine of Blue Band (bevat wel FODMAP’s). Deze 2 margarines zijn ook glutenvrij en vegan. Als je er plantaardige yoghurt of kwark bij wilt serveren, let er dan op dat er soms (sporen van) gluten in kan zitten. Chocoladepasta en hazelnootpasta bevatten vaak lactose of gluten. Nutella Hazelnootpasta, AH Hazelnootpasta, La Vida Vegan Pure Chocoladepasta en AH Chocospread zijn glutenvrij maar kunnen wel (sporen van) lactose bevatten. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je de hazelnootpasta van MinusL kopen. Deze kan nog wel sporen van gluten bevatten. Gluten- en lactosevrije varianten zijn: Damhert en De Rit.
  • Vegan: Als je de wentelteefjes vegan wilt maken, kun je het ei vervangen door 50 ml extra plantaardige melk en voeg dan nog 2 eetlepels maizena of glutenvrije bloem toe. Duryea Maizena is glutenvrij, lactosevrij en vegan. Het glutenvrije brood dat hierboven (bij ‘FODMAP’) wordt genoemd is op 2 na allemaal vegan. Schär Meisterbäckers Mehrkorn en Classic zijn niet vegan. Gebruik plantaardige margarine, zoals Blue Band, om in te bakken. Als je er vegan chocoladepasta of hazelnootpasta bij wilt serveren, kun je de merken La Vida Vegan en So Vegan So Fine gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *