Kwarkbol met cranberry's en dadels (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Brood,  Cake,  Feestdagen,  Ontbijt,  Recepten,  Tussendoortje

Kwarkbol (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ken je die heerlijke, luchtige grote kwarkbollen van de bakker met een suikerlaagje bovenop? Het wordt ook wel een kwarkbrood genoemd, maar de structuur heeft meer weg van een cake. Door de kwark krijg je een lekkere frisse en luchtige bol, die is gevuld met rozijnen of gedroogde cranberry’s. Toen ik nog niet zoveel last had van het Prikkelbare Darm Syndroom en nog niet het FODMAP dieet volgde, haalden mijn vriend en ik er zo nu en dan één. Heerlijk vond ik dat! Maar omdat er geen glutenvrije kwarkbollen verkrijgbaar zijn, had ik er nu al jaren geen meer gegeten.

Ik vond het altijd erg lekker bij de Paasbrunch. Daarom leek het mij nu een goed moment om zelf een recept te bedenken voor een glutenvrije kwarkbol. Voor de vulling koos ik voor gedroogde cranberry’s en stukjes dadel, omdat die in grotere hoeveelheden low FODMAP zijn dan rozijnen. Verder voegde ik nog een beetje amandelmeel toe voor een betere smaak en structuur, en wat vanillesuiker voor een heerlijke zoete vanillesmaak. Lactosevrije kwark zorgt er bovendien voor dat de kwarkbol lekker luchtig en smeuïg wordt. Lijkt dit jou ook wat? Het recept is echt supersimpel en snel klaar!

Bereidingstips

Wil je graag deze kwarkbol maken maar twijfel je of bepaalde ingrediënten vervangen kunnen worden? Lees dan eerst de bereidingstips.

Glutenvrij meel en amandelmeel

Ik heb deze kwarkbol met verschillende combinaties van glutenvrije melen gemaakt, maar de beste was wat mij betreft de combinatie van een kant-en-klare glutenvrije meelmix met een beetje amandelmeel. Amandelmeel zorgt voor een wat smeuïgere structuur en geeft ook een betere smaak. Omdat amandelmeel slechts beperkt low FODMAP is, heb ik echter maar weinig gebruikt. Als je coeliakie hebt, let er dan op dat je glutenvrij amandelmeel koopt.

Je kunt het amandelmeel ook vervangen door een zelfde hoeveelheid extra glutenvrij meel, maar de kwarkbol krijgt dan wel een iets drogere structuur en een iets minder goede smaak. Vries de (gesneden) bol dan bij voorkeur nog dezelfde dag in. Als je alleen zelfrijzend glutenvrij bakmeel in huis hebt, voeg dan slechts 2 theelepels bakpoeder toe in plaats van een heel zakje.

Kwarkbol met cranberry's en dadels (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Gedroogd fruit

In een kwarkbol hoort traditiegetrouw ook wat gedroogd fruit zoals rozijnen. Ik koos voor gedroogde cranberry’s en stukjes gedroogde dadels omdat die in grotere hoeveelheden low FODMAP zijn dan rozijnen. Je kunt de gedroogde cranberry’s echter ook vervangen door rozijnen aangezien ik hier maar een klein beetje van heb gebruikt.

Ik voeg voor het grootste deel dadels toe omdat dit het enige gedroogde fruit is dat in een flinke portiegrootte low FODMAP is. Als je erg gevoelig bent voor fructanen (de koolhydraatgroep in gedroogd fruit die vaak voor klachten kan zorgen) of nog in de eliminatiefase van het dieet zit, eet dan maximaal 1 stukje kwarkbol per keer. Gedroogd fruit kan soms sporen van gluten bevatten. Check bij coeliakie dus altijd de allergie-informatie op de verpakking.

Lactosevrije kwark

In een kwarkbol zit uiteraard ook kwark. Tenminste, dat zou je denken. Maar tot mijn grote verbazing zit er in de kwarkbollen van de bakker geen verse kwark maar kwarkpoeder, kwark aroma en nog een heleboel E-nummers!!! Nog een reden om gewoon zelf een kwarkbol te bakken dus!

Ik gebruikte lactosevrije magere kwark, maar als je lactosevrije volle kwark kunt vinden dan is dit ook goed. Ik denk dat je de kwark ook wel zou kunnen vervangen door stevige lactosevrije Griekse yoghurt. Maar ik heb dit zelf nog niet geprobeerd.

Roomboter of margarine

Voor een betere structuur en smaak gebruikte ik nog een klein beetje roomboter. Roomboter bevat zeer weinig lactose en is daarom geschikt voor het FODMAP dieet en ook voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je dit vervangen door margarine. Let er op dat ook margarine soms FODMAP’s of lactose kan bevatten. Ik denk dat je het in dit recept ook wel kunt vervangen door plantaardige olie.

Kwarkbol met cranberry's en dadels (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Witte basterdsuiker en vanillesuiker

Ik gebruik witte basterdsuiker in deze kwarkbol omdat basterdsuiker zorgt voor een zachte en smeuïge structuur in baksels. Maar omdat er slechts weinig suiker in dit recept gaat, kan je het denk ik ook wel vervangen door gewone kristalsuiker. Daarnaast gebruik ik nog een zakje vanillesuiker voor een heerlijke vanillesmaak. Je kunt dit ook vervangen door 2 theelepels vloeibaar vanille-extract.

Na het bakken kun je de kwarkbol nog bestrijken met gesmolten boter en bestrooien met kristalsuiker of poedersuiker. Ik geef hier juist de voorkeur aan kristalsuiker omdat dit zorgt voor een iets krokant laagje. Vlak voor het serveren kun je er eventueel ook nog wat poedersuiker over strooien voor een mooi effect.

Xanthaangom

Xanthaangom zorgt in glutenvrije baksels voor een betere structuur en elasticiteit. Je kunt het zien als een soort van vervanger voor gluten. Door het gebruik van xanthaangom wordt de kwarkbol minder snel droog en kun je hem langer bewaren. Je koopt het o.a. bij Holland & Barrett of bij deonlinedrogist.nl. Je kunt het ook weglaten, maar houd dan rekening met een iets drogere structuur. Vries overgebleven stukjes kwarkbol dan bij voorkeur dezelfde dag nog in. Kijk ook bij de bewaartips hieronder.

Ik heb ook nog geëxperimenteerd met het vervangen van de xanthaangom (en het amandelmeel) door een banaan. Ik gebruikte hierbij 250 gram glutenvrij meel, 100 gram rijpe geprakte banaan en 30 gram basterdsuiker. De overige ingrediënten heb ik niet aangepast. De kwarkbol bleef dan ook redelijk smeuïg maar je proeft de banaan wel. Mijn vriend vond dit juist lekker!

Bewaartips

Een kwarkbol is vlak na het bakken het allerlekkerst. Ik vind het zelf vooral (lauw)warm superlekker. Maar als je de kwarkbol met xanthaangom hebt gemaakt, wordt het wel minder snel droog. Je kunt dan de kwarkbol goed verpakt op kamertemperatuur zo’n 2 à 3 dagen bewaren.

Je kunt de kwarkbol ook heel goed invriezen. Snijd de bol dan eerst in punten en verpak de punten dan in diepvrieszakjes. Of vries de gehele bol in met stukjes bakpapier tussen de gesneden puntjes in een bewaardoos of grote zak. Als je zin hebt in een stukje kwarkbol dan kun je een bevroren puntje in ongeveer 40 à 50 seconden op 900 Watt opwarmen in de magnetron. Of warm een bevroren puntje in ongeveer 10 à 13 minuten op in de oven op 180°C, dan krijg je weer een lekker krokant suikerkorstje!

Heb je de kwarkbol op kamertemperatuur bewaard maar is hij iets te droog geworden? Verwarm een gesneden puntje dan ongeveer 20 seconden op 900 Watt in de magnetron, of als je een knapperig suikerkorstje wil 5 à 7 minuten op 180°C in de oven. Zo smaakt de kwarkbol weer goed!

Meer lekkere brunch recepten

Ben je op zoek naar nog meer lekkers voor een feestelijke brunch, lunch of ontbijt dat in jouw dieet past? Kijk dan eens bij deze recepten:

Heb jij deze kwarkbol gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtreceptenlunchrecepten en recepten voor de feestdagen.

Kwarkbol (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Brood, Cake, Feestdagen, Ontbijt, TussendoortjeCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

8-10

stukjes
Bereidingstijd

30

minuten
Baktijd

30-40

minuten

Zin in een luchtige en frisse kwarkbol met een vleugje amandel en vanillesmaak, een vulling van gedroogd fruit en een gesuikerd korstje? Met dit makkelijke recept heb je zonder dure keukenmachines in een mum van tijd je eigen verse kwarkbol gebakken! Lekker bij het ontbijt, de (Paas)brunch of als tussendoortje bij de koffie of thee. Eet direct een warm puntje zo of met een beetje (lactosevrije) boter en aardbeienjam. Low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en gistvrij.

Ingrediënten

  • Voor een ronde springvorm van 18 of 20 cm doornee:
  • 100 gram gedroogde ontpitte dadels (zie notities)

  • 50 gram gedroogde cranberry’s of rozijnen (zie notities)

  • 50 gram roomboter of margarine (zie notities)

  • 250 gram lactosevrije (magere) kwark, op kamertemperatuur

  • 2 eieren (M), op kamertemperatuur

  • 50 gram witte basterdsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

  • 200 gram glutenvrije meelmix (bv. Schär Mix It Universal, Doves Farm Freee plain white flour of Koopmans glutenvrij basismeel)

  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)

  • ½ theelepel zout

  • ½ theelepel xanthaangom (voor een betere structuur en langere houdbaarheid)

  • 50 gram amandelmeel (zie notities)

  • Suikerlaagje (optioneel):
  • klontje boter of margarine

  • kristalsuiker (of poedersuiker)

Bereidingswijze

  • Snijd de dadels in stukjes en laat daarna samen met de cranberry’s of rozijnen wellen in een kommetje met heet water.
  • Smelt de roomboter of margarine (dit gaat het snelst in de magnetron, ongeveer 50 seconden op 900 Watt) en zet even aan de kant.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 18 of 20 cm in met bakspray, boter of olie en bekleed de bodem en eventueel ook de randen met bakpapier.
  • Spatel de kwark, eieren, basterdsuiker, vanillesuiker en gesmolten boter door elkaar tot het een egaal mengsel is.
  • Pak een andere kom en zeef hierboven achtereenvolgens het meel, bakpoeder, zout, xanthaangom en het amandelmeel. Amandelmeel wil vaak wat moeilijker zeven. Wat achterblijft in de zeef druk ik er zoveel mogelijk met een lepel door. Het restant kun je gewoon zo in de kom doen. Meng de droge ingrediënten nu goed door elkaar.
  • Giet het gedroogd fruit af, laat even uitlekken en dep het nog wat droger tussen een paar velletjes keukenpapier of tussen een schone theedoek. Meng het gedroogd fruit dan door het meelmengsel.
  • Meng het kwarkmengsel nu door het meelmengsel met een stevige spatel of pollepel. Het is een bijna deegachtig beslag dus dit zal een beetje spierkracht vereisen 💪. Zorg dat je ook de bodem goed meeneemt, maar stop zodra het een egaal mengsel is.
  • Schep het mengsel in de springvorm en probeer het een beetje glad te strijken. Het hoeft niet helemaal mooi glad te zijn, als het deeg maar goed verdeeld is over de vorm.
  • Schuif de springvorm nu in de oven en bak in ongeveer 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Bij mij duurde het 30 minuten in een springvorm van 20 cm, en 35 minuten in een springvorm van 18 cm. De kwarkbol kan na 25 à 30 minuten soms iets te bruin worden. Dek de bol dan even af met een stuk bakpapier of aluminiumfolie. Test met een satéprikker of de kwarkbol gaar is door hem in het midden te steken. Als er nog nat deeg aan zit kun je de kwarkbol nog een paar minuten langer bakken.
  • Bestrijk de kwarkbol direct na het bakken met een klontje gesmolten boter of margarine en strooi er vervolgens royaal wat kristalsuiker (of poedersuiker) over. Haal de kwarkbol na 10 minuten uit de springvorm en laat nog iets verder afkoelen op een rooster.

    TIP: De kwarkbol is het allerlekkerst als je hem dezelfde dag nog (lauwwarm) opeet. Is de kwarkbol daarna iets droger geworden? Verwarm dan een puntje 20 seconden in de magnetron op 900 Watt, of voor een lekker krokant suikerkorstje 5 à 7 minuten op 180°C in de oven. Zo smaakt de kwarkbol weer goed! Kijk ook bij de bewaartips die in blog hierboven gegeven worden.”

Notities

  • FODMAP: Gedroogde dadels zijn low FODMAP tot 30 gram per portie, gedroogde cranberry’s tot 15 gram en rozijnen tot 13 gram. Let op dat er geen appelsap is toegevoegd aan de gedroogde cranberry’s. Als je erg gevoelig bent voor fructanen of nog in de eliminatiefase van het dieet zit, eet dan maximaal 1 stukje kwarkbol per keer. Roomboter bevat zeer weinig lactose en is daarom low FODMAP. Ook margarine is low FODMAP. Amandelmeel is low FODMAP tot 33 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Alle overige ingrediënten zijn low FODMAP of bevatten helemaal geen FODMAP’s.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Gedroogde cranberry’s kunnen sporen van gluten of melk/lactose bevatten. De cranberries van AH (niet de Bio!) zijn gluten-en lactosevrij. Rozijnen en gedroogde dadels zijn vrijwel altijd gluten- en lactosevrij, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Roomboter bevat zeer weinig lactose en wordt daarom meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie lactosevrije margarine. Amandelmeel is van nature glutenvrij maar kan sporen van gluten bevatten. Koop bij coeliakie glutenvrij amandelmeel van bv. AH of Jumbo. Alle overige ingrediënten zijn glutenvrij en lactosevrij.
  • Bewaartips en bereidingstips: In de blog boven het recept kun je lezen hoe je deze kwarkbol het beste kunt bewaren en of je bepaalde ingrediënten desgewenst kunt vervangen.
  • Serveertips: Een kwarkbol is op de dag dat hij gebakken is het allerlekkerst. Maar ook de dag erna is het nog prima te eten (vooral met xanthaangom). Je kunt er eventueel vlak voor het serveren nog wat (extra) poedersuiker overheen strooien. Je kunt de kwarkbol prima (lauwwarm) eten zonder iets ertussen. Of smeer een beetje roomboter of margarine en eventueel nog een beetje aardbeienjam op een puntje kwarkbol. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *