Paasbroodjes op een etagère (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Brood,  Feestdagen,  Muffins,  Ontbijt,  Recepten

Paasbroodjes zonder gist (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Tijdens de feestdagen zijn er in de supermarkten nog steeds weinig producten voor mensen die low FODMAP, glutenvrij of lactosevrij moeten eten. Daarom leek het mij leuk om met een recept voor Pasen aan de slag te gaan. Een paasstol hoefde ik niet meer te bedenken, want ik heb al een recept voor een kerststol op mijn blog staan. Het enige verschil tussen deze twee is, dat een kerststol nog wordt bestoven met poedersuiker en een paasstol niet. Dus ben ik iets anders gaan bedenken. Uiteindelijk zijn het deze paasbroodjes zonder gist geworden. Zonder de gist hoeven ze niet te rijzen en zijn ze lekker snel klaar!

Ik heb nog even zitten twijfelen of ik ze paasbroodjes of paasmuffins zou gaan noemen. Ik maakte ze namelijk in een muffinbakvorm, waardoor ze op muffins lijken. Maar omdat er bijna geen suiker in zit, behalve dan in de amandelspijs, kun je ze heel goed eten als kleine broodjes bij het paasontbijt of tijdens de paasbrunch. Maar ze smaken ook net zo goed bij de koffie of thee hoor! Ik heb de paasbroodjes gevuld met gedroogde cranberry’s en amandelspijs. Door balletjes te maken van de amandelspijs en ze boven op de broodjes te doen, lijken het wel kleine eitjes. Je maakt de broodjes extra lekker door er nog wat citroenglazuur op te doen. Maar dit kun je ook weglaten als je wilt. Vlak na het bakken zijn de broodjes het lekkerst. Maar laat ze wel eerst even afkoelen voordat je het glazuur erop doet.

De ingrediënten

Ik heb deze paasbroodjes gemaakt met Schär Mix It Universal. Dit meel is universeel en kun je gebruiken voor onder andere cake, koek, pasta en brood. Het is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Je kunt ook een glutenvrije broodmix gebruiken, zoals de glutenvrije broodmix wit van Doves Farm. Let op dat glutenvrije broodmixen nog wel lactose of andere FODMAP’s kunnen bevatten. Ik heb zelf de broodjes ook een keer gemaakt met de bruine broodmix van AH (deze mix is inmiddels niet meer low FODMAP!). De broodjes worden dan wel iets minder mooi, wat bobbelig aan de oppervlakte. Maar minstens net zo lekker!

Om de broodjes lekker smeuïg te maken, heb ik lactosevrije yoghurt en een beetje roomboter gebruikt. Roomboter bevat bijna geen lactose maar als je wilt, kun je het ook vervangen door lactosevrije margarine.

Verder heb ik nog wat gedroogde cranberry’s toegevoegd. Je kunt ze ook vervangen door rozijnen of gewoon weg laten. Gedroogde cranberry’s zijn low FODMAP tot 15 gram per portie en rozijnen tot 13 gram. Ik heb de hoeveelheid laag gehouden, zodat je zelfs 2 broodjes achter elkaar kunt eten. Let op dat gedroogde cranberry’s en rozijnen soms sporen van gluten of lactose kunnen bevatten.

Paasbroodjes met amandelspijs en glazuur (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De amandelspijs kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Houd er rekening mee dat zelfgemaakte amandelspijs eerst een paar dagen moet ‘rijpen’ om op smaak te komen. Amandelspijs bestaat voor ongeveer de helft uit gemalen amandelen. Gemalen amandelen, oftewel amandelmeel, is low FODMAP tot 24 gram per portie. Eén paasbroodje bevat ongeveer 17 gram amandelspijs en dus 8,5 gram amandelmeel. Je zou dus zelfs 2 broodjes kunnen eten. Kant-en-klare amandelspijs kan sporen van gluten of melk bevatten. Als je een glutenintolerantie hebt, kun je zelf amandelspijs maken met glutenvrij amandelmeel volgens dit recept.

Ik heb ook nog een klein beetje xanthaangom toegevoegd. Dit is een verdikkingsmiddel dat vaak in glutenvrije meelmixen zit om de functie van gluten deels te vervangen. Er zit ook al een verdikkingsmiddel in het meel dat ik heb gebruikt. Maar voor sommige recepten is de hoeveelheid verdikkingsmiddel net iets te weinig. Ik heb het ook zonder geprobeerd, maar dan zijn de broodjes de volgende dag al een stuk droger. Je kunt de xanthaangom ook weglaten en dezelfde dag het restant invriezen. Warm ze dan bevroren even op in de magnetron, en je hebt weer heerlijke broodjes! Ook als je ze wat langer hebt bewaard en ze zijn droog geworden, kun je ze even opwarmen in de magnetron. Ik vond dat zelf erg lekker. En het glazuur bleef er bij mij gewoon op zitten. Kijk ook bij de baktips en bewaartips onderaan het recept.

Heb jij deze paasbroodjes zonder gist gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Wil je liever een paasstol maken? Kijk dan bij mijn recept voor een kerststol. Het enige verschil tussen een kerststol en een paasstol is namelijk de poedersuiker bovenop!

Paasbroodjes zonder gist (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Brood, Feestdagen, Muffins, OntbijtDifficulty: Makkelijk
Porties

12

stuks
Bereidingstijd

40

minuten
Baktijd

20

minuten

Makkelijke paasbroodjes zonder gist met amandelspijs, cranberry’s en citroenglazuur. Lekker bij het paasontbijt, de paasbrunch of bij een kopje koffie of thee. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor 12 broodjes:
  • 200 gram Schär Mix It Universal (zie notities voor andere opties)

  • 30 gram witte basterdsuiker

  • rasp van 1 citroen

  • 1 theelepel kaneel

  • ¼ theelepel zout

  • ¼ theelepel xanthaangom (optioneel, zie notities)

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 75 gram gesmolten roomboter (of margarine, zie notities)

  • 250 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur

  • 2 eieren (M), op kamertemperatuur

  • Vulling:
  • 200 gram amandelspijs (kant-en-klare of zelfgemaakt, zie notities)

  • 1 ei (10-20 gram)

  • optioneel: beetje citroenrasp

  • 75 gram gedroogde cranberry’s en/of rozijnen (zie notities)

  • Topping:
  • 50 gram poedersuiker

  • 2 theelepels citroensap

Bereidingswijze

  • Laat de cranberry’s of rozijnen wellen in een kommetje met heet water.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een muffinbakblik in. Bestuif het blik ook nog met wat glutenvrije bloem zodat de broodjes er straks makkelijk uit komen. Klop overtollige bloem eruit.
  • Smelt de boter in de magnetron en zet even aan de kant.
  • Was en boen de citroen schoon en rasp de schil.
  • Verkruimel de amandelspijs met de hand en kneed er een beetje ei door (ongeveer 10 tot 20 gram) tot het wat smeuïger is. Doe een beetje van de citroenrasp erbij (bij zelfgemaakt spijs hoeft dit niet als dit er al door zit). Rol een lange streng van de spijs en snijdt in 12 gelijke stukjes. Rol hier balletjes van en leg even aan de kant.
  • Meng voor de broodjes de droge ingrediënten door elkaar in een kom.
  • Meng de gesmolten boter, yoghurt en eieren in een andere kom tot een egaal mengsel.
  • Doe nu de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng kort tot een egaal beslag.
  • Giet de cranberry’s of rozijnen af, dep goed droog en spatel door het beslag.
  • Vul het muffinbakblik met het beslag en druk overal een spijsballetje in.
  • Schuif het bakblik nu in het midden van de oven en bak in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Als een satéprikker (bijna helemaal) schoon uit de broodjes komt, zijn ze klaar.
  • Laat de broodjes ongeveer 10 minuten afkoelen in het bakblik en haal ze daarna eruit. Ik doe dit altijd met een lepel. Laat de broodjes verder afkoelen op een rooster.
  • Topping:
  • Als de paasbroodjes zijn afgekoeld, meng je de poedersuiker eerst met 1 theelepel citroensap. Doe dan beetje bij beetje nog ongeveer 1 theelepel erbij. Blijf goed roeren tot het net vloeibaar is. Verdeel met een een lepeltje sliertjes glazuur over de broodjes en laat even drogen. Eet smakelijk!

Notities

  • Baktips: In plaats van Schär Mix It Universal kun je ook een glutenvrije broodmix gebruiken. Let bij het FODMAP dieet wel op dat er nog FODMAP’s in kunnen zitten. Je kunt ook de glutenvrije zelfrijzende bakmix van AH gebruiken, maar laat dan wel het bakpoeder in het recept weg. De xanthaangom zorgt ervoor dat de broodjes minder snel droog worden. Je kunt het ook weglaten, maar eet ze dan dezelfde dag op of kijk bij de bewaartips hieronder. Xanthaangom kun je bij de grotere AH’s kopen of bij Holland & Barrett.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat weinig lactose en wordt bij een lactose-intolerantie vaak goed verdragen. Je kunt het echter ook vervangen door lactosevrije margarine zoals Blue Band of AH plantenmargarine (bevatten allebei wel FODMAP’s). Kant-en-klare amandelspijs kan sporen van gluten of melk bevatten. De amandelspijs van AH is wel gluten- en lactosevrij. Als je een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie hebt, kun je ook zelf amandelspijs maken met gluten-, en lactosevrij amandelmeel volgens dit recept. Houd er wel rekening mee dat zelfgemaakte amandelspijs een paar dagen moet ‘rijpen’ om op smaak te komen. Gedroogde cranberry’s en rozijnen kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. AH Cranberries zijn gluten-, en lactosevrij. Bij AH zijn alle rozijnen gluten-, en lactosevrij behalve de Bio Sultana rozijnen.
  • FODMAP: Roomboter bevat bijna geen lactose en is daarom low FODMAP. Kies je toch liever margarine, kies dan bv. Jumbo margarine. Deze margarine is low FODMAP en lactosevrij. Amandelmeel is low FODMAP tot 24 gram per portie. Amandelspijs bestaat voor ongeveer de helft uit gemalen amandelen. Daarom is 48 gram amandelspijs low FODMAP. Er zit ongeveer 17 gram amandelspijs in 1 broodje. Je kunt dus wel 2 broodjes achter elkaar eten. Gedroogde cranberry’s zijn low FODMAP tot 15 gram per portie en rozijnen tot 13 gram. Er zit ongeveer 6 gram cranberry’s of rozijnen in 1 broodje.
  • Bewaartips: Als je geen xanthaangom toevoegt, bewaar de broodjes dan niet langer dan een dag of vries direct dezelfde dag de overgebleven broodjes in. Als je wel xanthaangom toevoegt, kun je de broodjes 2 á 3 dagen bewaren. Bewaar ze goed verpakt op kamertemperatuur. Zijn ze toch wat droger geworden? Warm de broodjes dan even op in de magnetron. Dan heb je weer heerlijk, warme broodjes die niet droog zijn! Bij mij waren ze na 15 seconden per broodje goed en het glazuur bleef er gewoon op zitten! Warm bevroren broodjes ongeveer 30 seconden per broodje op in de magnetron, en je hebt weer warme en verse broodjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *