Glutenvrije kerststol (low fodmap, lactosevrij) - blijebuikrecepten.nl
Brood,  Feestdagen,  Recepten

Glutenvrije Kerststol (low FODMAP, lactosevrij, gistvrij)

In de supermarkten is het aanbod van glutenvrije kerststollen nog niet zo groot. Ook bevatten ze vaak nog wel FODMAP’s, zoals inuline en sorbitol. Maar zelf een kerststol maken leek mij toch een heel gedoe, met gist en rijzen enzo. Terwijl we het allemaal vaak al druk genoeg hebben rond de feestdagen. Daarom heb ik nu een heel makkelijk en snel recept bedacht voor een heerlijke glutenvrije kerststol met amandelspijs. Je kunt het ook eten als paasstol, want dat is precies hetzelfde! Het enige verschil is dat er op een paasstol geen poedersuiker wordt gestrooid. Weet je dat ook weer!

De ingrediënten

Om ervoor te zorgen dat de kerststol ook low FODMAP is, heb ik de hoeveelheid gedroogd fruit en noten beperkt gehouden. Ben je erg gevoelig voor fructanen? Dan kun je de gedroogde ananas weglaten of vervangen door een zelfde hoeveelheid rozijnen/cranberry’s. Gedroogde ananas is namelijk beperkt low FODMAP. Neem bij het gebruik van gedroogde ananas ook niet meer dan 1 plakje per keer. Als je alleen rozijnen en gedroogde cranberry’s gebruikt en niet heel gevoelig bent voor fructanen, kun je 2 plakjes eten.

Amandelspijs kan natuurlijk ook niet ontbreken in een kerststol. Je kunt kant-en-klare of zelfgemaakte amandelspijs gebruiken. Houd er rekening mee dat zelfgemaakte amandelspijs een paar dagen moet ‘rusten’ om op smaak te komen. Eet jij volledig glutenvrij? Maak dan zelf amandelspijs met glutenvrij amandelmeel. Je kunt ook het amandelspijs van AH kopen. Dit amandelspijs is glutenvrij. Amandelmeel is low FODMAP tot 24 gram per portie. Deze kerststol bevat spijs met 100 gram gemalen amandelen of amandelmeel. Dat is ongeveer 8 gram per plakje. Voor de vulling heb ik verder gekozen voor noten die maar heel weinig FODMAP’s bevatten, namelijk walnoten en paranoten (Brazil nuts).

Glutenvrije kerststol op een plank (low fodmap, lactosevrij) - blijebuikrecepten.nl

Om ervoor te zorgen dat de kerststol niet te droog en kruimelig wordt, heb ik nog xanthaangom (een verdikkingsmiddel) toegevoegd. Dit maakt echt het verschil! Ik heb het eerst zonder geprobeerd omdat er ook al xanthaangom in de broodmix zit. Maar de stol bleef toen naar mijn smaak iets te droog en te kruimelig. Door het toevoegen van een heel klein beetje xanthaangom is het brood lekker mals van structuur en blijft het ook langer vers.

Update: de broodmix die ik in dit recept gebruikte is inmiddels niet meer verkrijgbaar. De enige glutenvrije broodmix die ik kon vinden die ook geschikt is voor het FODMAP dieet is de glutenvrije witte broodmix van Doves Farm. Je kunt ook Schär Mix It Universal gebruiken, maar een broodmix geeft het beste resultaat.

Heb jij deze glutenvrije kerststol gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor de feestdagen.

Glutenvrije Kerststol (low FODMAP, lactosevrij, gistvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Brood, Feestdagen, Kerst, PasenDifficulty: Makkelijk
Porties

12

plakjes
Bereidingstijd

25

minuten
Baktijd

35

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een heerlijke glutenvrije kerststol met amandelspijs. Ook low FODMAP, lactosevrij en gistvrij.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat het gedroogde fruit wellen in een kommetje met heet water en hak of breek de noten in stukjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakevorm van 25 cm met bakpapier.
  • Smelt de boter in de magnetron (ongeveer 40 seconden).
  • Breek de eieren boven een kom en kluts ze even los.
  • Pak een ander kommetje en kneed hierin met de hand een klein beetje van het ei door de amandelspijs tot het wat smeuïger is, ongeveer 10 tot 20 gram. Meng er eventueel ook nog wat (extra) citroenrasp door voor een frissere smaak. Maak er nu een dunne rol van die net iets kleiner is dan de cakevorm en leg even aan de kant.
  • Pak de kom met eieren en meng hier met een (pol)lepel of spatel de yoghurt en de gesmolten boter door tot een egaal mengsel.
  • Giet het kommetje met het gedroogde fruit af en laat uitlekken tussen een paar velletjes keukenpapier.
  • Meng in een andere kom het meel, de suiker, kaneel, eventueel wat citroenrasp, het bakpoeder, zout en xanthaangom door elkaar.
  • Spatel of roer nu kort het ‘droge’ mengsel door het ‘natte’ mengsel tot het net gemengd is. En spatel vervolgens de noten en het gedroogde fruit er door.
  • Doe nu ongeveer de helft van het deeg in de cakevorm. Leg hier de rol amandelspijs op en druk een beetje aan. Doe de rest van het deeg er bovenop en druk weer een beetje aan.
  • Strooi er eventueel nog een handje amandelschaafsel over heen en zet ongeveer 35 minuten in de oven tot de kerststol mooi goudbruin is. Haal na 10 minuten uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi de kerststol na het afkoelen eventueel met nog wat poedersuiker en geniet!

Notities

  • FODMAP: Rozijnen zijn low FODMAP tot 13 gram en cranberry’s tot 15 gram per portie. Gedroogde ananas is maar beperkt low FODMAP tot 25 gram per portie. Ben je erg gevoelig voor fructanen of zit je nog in de eliminatie- of herintroductiefase van het dieet? Laat de ananas dan weg of vervang door extra rozijnen/cranberry’s. Eet dan maar 1 plakje per keer. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Amandelspijs bestaat voor de helft uit amandelmeel. Amandelmeel is low FODMAP tot 24 gram per portie. Als je niet meer in de eliminatie- of herintroductiefase van het dieet zit, kun je ook 2 plakjes kerststol proberen. Update: de broodmix die ik in dit recept gebruikte is inmiddels niet meer verkrijgbaar. De enige glutenvrije broodmix die ik kon vinden die ook geschikt is voor het FODMAP dieet is de glutenvrije witte broodmix van Doves Farm. Je kunt ook Schär Mix It Universal gebruiken, maar een broodmix geeft het beste resultaat.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Gedroogde cranberry’s en gedroogde/gesuikerde ananas kunnen sporen van gluten of melk/lactose bevatten. De aangeduide merken in de ingrediëntenlijst zijn gluten-en lactosevrij. Rozijnen en noten zijn vrijwel altijd gluten- en lactosevrij. Check eventeel voor de zekerheid het etiket. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie lactosevrije margarine. Kant-en-klare amandelspijs kan sporen van gluten en melk bevatten, zoals die van dr. Oetker. De amandelspijs van AH is wel glutenvrij en lactosevrij. Je kunt ook zelf het amandelspijs maken met gluten- en lactosevrij amandelmeel. Sommige glutenvrije broodmixen bevatten lactose. De witte broodmix van Doves Farm en van Schär zijn glutenvrij en lactosevrij.
  • Bewaartips: Goed verpakt in vershoudfolie kun je de kerststol op kamertemperatuur ongeveer 3 dagen bewaren. Je kunt het ook in plakjes invriezen.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *