Havermoutpap met chocolade en pinda's in een kom (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Ontbijt,  Recepten,  Tussendoortje

Snickers havermoutpap (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Als je net als ik verslaafd bent aan de combinatie van pinda’s en chocolade, dan is deze havermoutpap echt iets voor jou! Eigenlijk was ik nooit zo dol op havermoutpap, omdat de structuur mij te slijmerig of lijm-achtig is. Sorry voor de havermoutliefhebbers, maar ik weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven 😁. Maar sinds ik erachter ben gekomen dat havermoutpap door de toevoeging van pindakaas juist lekker romig wordt, ben ik om!

Voeg daar nog wat pure chocola en pinda’s aan toe en mijn ochtend kan niet meer stuk! Met nog een beetje karamelstroop of ahornsiroop is het bijna alsof je een warme gesmolten Snickers zit te eten. Okee, dat is misschien wat overdreven, maar het is absoluut een heerlijk ontbijt. Ook eet ik het ’s avonds wel eens als ik zin heb in iets lekkers maar toch verantwoords. Lijkt jou deze warme Snickers havermoutpap ook wel wat? Scroll dan direct door naar dit heerlijke recept.

Havermoutpap met chocolade en pinda's in een kom (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Meer lekkere warme ontbijtrecepten

Zin in nog meer verantwoorde lekkere warme ontbijtjes? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze Snickers havermoutpap gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.

Snickers havermoutpap (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

1

persoon
Bereidingstijd

10

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een heerlijke romige, warme havermoutpap met pindakaas, chocolade en karamelstroop of ahornsiroop. Bijna alsof je een warme Snickers zit te eten! Lekker als ontbijt of als verantwoord tussendoortje. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor 1 kom:
  • 40 gram havermout (zie notities)

  • 150 ml (of gram) lactosevrije melk

  • 50 ml (of gram) water

  • 1 eetlepel of 15 gram 100% pindakaas (naturel of met stukjes)

  • snufje zout

  • Toppings:
  • 10 gram (karamel)stroop (Van Gilse) of ahornsiroop

  • 10 gram ongezouten pinda’s

  • 10 gram pure chocolate chips of pure chocolade in stukjes gehakt (zie notities)

  • optioneel: stukjes fruit (bv. banaan, aardbei, blauwe bessen, zie notities)

Bereidingswijze

  • Doe havermout, melk, water, pindakaas en een snufje zout in een pannetje en breng onder af en toe roeren aan de kook. Zet het vuur wat lager zodra het kookt en laat de havermout al roerend indikken tot een pap. Dit duurt meestal maar een paar minuten. (Of: meng de ingrediënten in een hoge kom en verwarm in de magnetron in ongeveer 2 minuten op 900 Watt, roer daarna goed door en laat nog een paar minuten staan).
  • Haal de havermoutpap van het fornuis zodra het de gewenste dikte heeft en schenk in een kom. Laat het nog een paar minuten staan.
  • Meng dan de stroop of ahornsiroop erdoor. Strooi de pinda’s en chocola er bovenop (niet erdoor heen mengen, zo blijven de pinda’s lekker knapperig en de chocola proef je dan ook beter). En dan genieten maar!!

Notities

  • FODMAP: Havermout is low FODMAP tot 50 gram per portie. Pindakaas en ahornsiroop zijn allebei low FODMAP tot 50 gram per portie. Keukenstroop is nog niet getest maar zowel de gewone als de karamelstroop van Van Gilse bevatten geen FODMAP-rijke ingrediënten. Pure chocolade en pure chocolate chips zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Pinda’s zijn low FODMAP tot 28 gram per portie. Een stevige gele banaan is low FODMAP tot 95 gram per portie en een (over)rijpe banaan met zwarte vlekjes is low FODMAP tot 37 gram per portie. Aardbeien zijn low FODMAP tot 65 gram per portie. Blauwe bessen blijven low FODMAP tot 500 gram per portie.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havermout bevat van nature geen gluten maar kan tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde havermout zoals AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Pindakaas zonder toevoegingen (100%) is glutenvrij en lactosevrij. De gewone stroop en karamelstroop van Van Gilse bevatten geen gluten of lactose. Dit geldt ook voor ahornsiroop. De pure chocolate chips van Dr. Oetker en de pure chocolade druppels van AH zijn allebei glutenvrij maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Bij de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit echter geen problemen geven. In sommige chocoladerepen kunnen naast sporen van lactose of melk ook sporen van gluten zitten. Lees daarom altijd de allergie-informatie op de verpakking. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken. Ongezouten pinda’s bevatten meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *