Chocolate chip baked oats in een schaaltje met aardbeien (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)
Ontbijt,  Recepten,  Tussendoortje

Chocolate chip baked oats (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Ik zag het al een tijdje regelmatig voorbij komen: de TikTok trend ‘baked oats’, oftewel gebakken havermout. En aangezien ik dol ben op havermout ontbijtjes, moest ik dit natuurlijk ook eens proberen. En oei oei, wat is dit toch lekker! Ik heb verschillende versies uitgeprobeerd en aangepast, zodat het ook past binnen een glutenvrij, lactosevrij en FODMAP dieet. Uiteindelijk werd het deze chocolate chip baked oats, die zelfs vegan is als je plantaardige melk gebruikt. De versie met ei vond ik minder lekker en teveel naar ei smaken. Maar door een beetje bakpoeder toe te voegen, krijg je toch een cake-achtige structuur.

Door de chocolate chips is het net alsof je een warme chocolate chip cake zit te eten als ontbijt! Ik eet deze baked oats meestal met wat lactosevrije kwark en verse aardbeien. Echt een heerlijke combinatie! Heb je ‘s ochtends niet zoveel tijd? Dan kun je het ook in de magnetron maken. Dan wordt het een soort mugcake. Het recept is voor 2 personen, maar je kunt ook 1 portie in de koelkast bewaren en de volgende dag weer even opwarmen in de oven of magnetron. Vers uit de oven is wel het lekkerst! Deze chocolate chip baked oats is ook lekker als tussendoortje! Kijk snel bij het recept, of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Havermout/havervlokken

Het hoofdbestanddeel van deze chocolate chip baked oats is uiteraard havermout of havervlokken. Omdat je alles fijnmaalt, kun je ook havermeel gebruiken. Haver is van nature glutenvrij, maar wordt vaak wel in een productie-omgeving verwerkt waar het in contact kan komen met glutenbevattende granen of melkproducten. Kies daarom bij een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie gluten- en lactosevrije havervlokkenhavermout of havermeel. Havermout is low FODMAP tot 50 gram per portie.

Banaan

Omdat zowel banaan als havermout fructanen bevat, heb ik maar een klein beetje banaan gebruikt. Hierdoor proef je de banaan niet echt, maar zorgt het wel voor een mooie en een beetje kleffe structuur. Een beetje zoals een bananenbrood. Tevens zorgt de banaan voor wat extra zoetheid. Als je erg gevoelig bent voor fructanen, gebruik dan een banaan die nog een beetje groen is. Onrijpe bananen zijn low FODMAP tot 100 gram en rijpe bananen tot 35 gram.

Chocolate chip baked oats in een schaaltje met aardbeien (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Lactosevrije of plantaardige melk

Om havermout te kunnen bakken, heb je behalve de banaan nog meer ‘natte’ ingrediënten nodig. Ik gebruikte hiervoor lactosevrije melk. Maar je kunt ook plantaardige melk gebruiken, zoals rijstdrink of amandeldrink. Gebruik bij het FODMAP dieet liever geen haverdrink omdat dit ook fructanen bevat. De totale hoeveelheid fructanen kan dan te hoog worden. Ook kan haverdrink (sporen van) gluten bevatten. Sojadrink op basis van de hele sojaboon is eveneens niet geschikt bij het FODMAP dieet.

Ahornsiroop of ander zoetmiddel

Ik gebruikte nog een klein beetje ahornsiroop om het net iets zoeter te maken. Omdat de chocolate chips en de banaan ook al voor zoetheid zorgen, zou je het eventueel weg kunnen laten. Je kunt het ook vervangen door andere zoetmiddelen zoals (riet)suiker of basterdsuiker. Houd er dan rekening mee dat suiker zoeter is dan ahornsiroop. Gebruik bij het FODMAP dieet geen honing of agavesiroop.

Chocolate chips of pure chocolade

De chocolate chips zorgen niet alleen voor zoetheid, maar ook voor extra smaak. Omdat je de baked oats warm eet, is de chocolade binnenin nog lekker gesmolten! Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram en kan (sporen van) gluten of lactose bevatten. De pure chocolate chips van Dr. Oetker of AH zijn allebei glutenvrij maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij en vegan. Je zult de chocola dan nog wel zelf in stukjes moeten hakken.

Chocolate chip baked oats in een schaaltje met aardbeien (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Toppings

Je kunt deze chocolate chip baked oats natuurlijk zó eten, maar het is ook lekker om er nog wat vers fruit of lactosevrije kwark of yoghurt bij te doen. Ik vind het zelf erg lekker om er lactosevrije kwark en verse aardbeien bij te doen. Kies bij het FODMAP dieet bij voorkeur fruit dat geen tot weinig FODMAP’s bevat, omdat er ook al banaan en havermout in de baked oats zit. Aardbeien, druiven, mandarijntjes en sinaasappels bevatten geen FODMAP’s en zijn daarom de beste keuze. Houd er bij het FODMAP dieet ook rekening mee dat plantaardige yoghurt of kwark meestal niet geschikt is. Kokosyoghurt is beperkt low FODMAP tot 125 gram.

Update: Aardbeien en druiven zijn onlangs opnieuw getest. Aardbeien blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie en druiven tot 30 gram. Als je de herintroductiefase al achter de rug hebt en altijd zonder klachten aardbeien of druiven kon eten, dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen.

Meer lekkere havermout ontbijtjes

Ben jij ook zo dol op havermout ontbijtjes? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze chocolate chip baked oats gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.

Chocolate chip baked oats
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Recipe by HenriëtteCourse: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

5

minuten
Baktijd oven

20-25

minuten
Baktijd magnetron

2-3

minuten

CHOCOLATE CHIP BAKED OATS! Een heerlijk warm en cake-achtig havermout ontbijt met banaan en stukjes gesmolten chocolade. Bak het 20 minuten in de oven voor een iets kleffe structuur of een paar minuten langer voor een wat stevigere structuur. Of bereid het in de magnetron voor een snel en bijna net zo lekker ontbijt! Ook lekker als tussendoortje. Low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij én vegan.

Ingrediënten

 • Voor 2 kleine bakvormpjes/ovenschaaltjes van 10-12 cm doorsnee:
 • 150 ml lactosevrije of plantaardige melk (zie notities)

 • 80 gram banaan (= ongeveer 1 kleine banaan, zie notities)

 • 80 gram (glutenvrije) havervlokken of havermout (zie notities)

 • 1 theelepel bakpoeder

 • snufje zout

 • 1 theelepel vanille-extract

 • 2 theelepels (14 gram) ahornsiroop of ander zoetmiddel

 • 40 gram pure chocolate chips of pure chocolade in stukjes gehakt (zie notities)

 • Toppings (optioneel):
 • fruit (zie notities)

 • lactosevrije kwark of yoghurt (zie notities)

Bereidingswijze OVEN

 • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet 2 kleine bakvormpjes of ovenschaaltjes lichtjes in. Ik gebruikte 2 ramekins van 10 cm doorsnee.
 • Doe alle ingrediënten, behalve de chocolate chips, in een blender, keukenmachine of de maatbeker van een staafmixer en maal alles fijn tot een glad beslag.
 • Roer nu 30 gram van de chocolate chips door het beslag en verdeel over de 2 vormpjes.
 • Strooi de resterende chocolate chips erover en zet de vormpjes nu ongeveer 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. De baktijd is mede afhankelijk van het type bakvorm en de oven. Houd de korte tijd aan voor een wat kleffere structuur (dit kan dus iets korter of langer zijn dan 20 minuten) en de langere tijd voor een wat vastere cake-structuur (dit kan dus iets korter of langer zijn dan 25 minuten).
 • Laat de baked oats even een beetje afkoelen en serveer dan direct. TIP: Deze chocolate chip baked oats smaakt erg goed in combinatie met verse aardbeien en lactosevrije kwark!
 • BEREIDINGSWIJZE MAGNETRON
 • Doe alle ingrediënten, behalve de chocolate chips, in een blender, keukenmachine of de maatbeker van een staafmixer en maal alles fijn tot een glad beslag.
 • Roer nu 30 gram van de chocolate chips door het beslag en verdeel over 2 magnetronbestendige schaaltjes of grote bekers.
 • Strooi de resterende chocolate chips erover en zet de schaaltjes of bekers nu ongeveer 2 tot 3 minuten in de magnetron op 900 Watt. De baktijd is mede afhankelijk van het materiaal en de grootte van de schaaltjes of bekers en het type magnetron. Houd de korte tijd aan voor een wat kleffere structuur (dit kan dus iets korter of langer zijn dan 2 minuten) en de langere tijd voor een wat vastere cake-structuur (dit kan dus iets korter of langer zijn dan 3 minuten).
 • Haal de baked oats met ovenwanten uit de magnetron, laat even een beetje afkoelen en serveer dan direct. TIP: Deze chocolate chip baked oats smaakt erg goed in combinatie met verse aardbeien en lactosevrije kwark!

Notities

 • FODMAP: Je kunt deze baked oats maken met lactosevrije of plantaardige melk. Plantaardige melk die geschikt is voor het FODMAP dieet is rijstdrink of amandeldrink. Haverdrink is low FODMAP tot 125 gram en kan in dit recept stapeling van fructanen geven. Sojadrink op basis van de hele sojaboon is eveneens niet geschikt. Onrijpe banaan is low FODMAP tot 100 gram en rijpe banaan tot 35 gram per portie. Als je erg gevoelig bent voor fructanen, gebruik dan een banaan die nog een beetje groen is. Havermout of havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Pure chocolade en pure chocolate chips zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Wil je er nog wat extra fruit bij eten? Doe dan maximaal 100 gram en kies bij voorkeur fruit dat geen tot weinig FODMAP’s bevat, omdat er ook al banaan en havermout in de baked oats zit. Mandarijntjes, sinaasappels en kiwi’s bevatten weinig tot geen FODMAP’s en zijn daarom de beste keuze. Update: Aardbeien en druiven zijn onlangs opnieuw getest. Aardbeien blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie en druiven tot 30 gram. Als je de herintroductiefase al achter de rug hebt en altijd zonder klachten aardbeien of druiven kon eten, dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen. Houd er bij het FODMAP dieet ook rekening mee dat plantaardige yoghurt of kwark meestal niet geschikt is. Kokosyoghurt is beperkt low FODMAP tot 125 gram.
 • Glutenvrij/lactosevrij: Plantaardige melk kan soms (sporen van) gluten bevatten. Dit is vooral vaak het geval bij haverdrink. Check daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. Haver is van nature glutenvrij, maar kan sporen van gluten of melk bevatten. Kies daarom bij een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie gluten- en lactosevrije havervlokkenhavermout of havermeel. De pure chocolate chips van Dr. Oetker en AH zijn glutenvrij maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij en vegan. De chocoladereep van het merk Alter Eco is glutenvrij en vegan.
 • Vegan: Gebruik plantaardige melk om deze baked oats vegan te maken. Pure chocolate chips en pure chocolade zijn vaak niet volledig vegan. Je kunt dit checken in de webshop van Albert Heijn. De pure chocolade van het merk Alter Eco is vegan en van het merk Bonvita is vegan, lactosevrij en glutenvrij.
 • Bewaartips: Heb je 2 porties voor jezelf gemaakt? Dan kun je 1 portie ongeveer 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Warm het weer even op in de oven (ik gok zo’n 5-8 minuten) of magnetron (30-40 seconden).

6 reacties

 • Annelien

  Oeee wat lijkt dit me heerlijk!! Deze ga ik zeker een keertje maken. Ik eet al elke ochtend ‘saaie’ havermout maar ik begin er een beetje zat van te worden, dus dit is een top recept om een keer te proberen voor de verandering. 😋

  • Henriëtte

   Dankjewel Annelien! Ik had net als jij genoeg van mijn standaard ontbijt met yoghurt en havermout en toen heb ik dit recept bedacht. Het is nu één van mijn favoriete ontbijtjes of tussendoortjes.

 • Maaike Manheim

  Oehhhhh ik hou heel erg van baked oats en deze variant klinkt heel erg lekker! Ik zou dit soort dingen vaker moeten eten ipv toch voor de snelle cracker of boterham te gaan! Dank voor de inspiratie!

  • Henriëtte

   Dankje Maaike! Wat grappig dat de reactie van iedereen op dit recept begint met ‘oeeeh’, haha! En ik moet eerlijk toegeven dat ik ook vaak voor snelle ontbijtjes ga. Maar zodra ik deze baked oats weer eens gegeten heb, ben ik weer helemaal overtuigd dat het de extra moeite waard is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *