Nu het herfst begint te worden, krijg ik ’s avonds weer zin in een lekkere, warme stamppot. Eigenlijk zitten mijn vriend en ik alweer een paar weken aan de stampotten. Ik vind het gewoon zó lekker en zó makkelijk. En je kunt er volop mee variëren. Zo hebben wij nu al een paar keer genoten van deze heerlijke Italiaanse spinaziestamppot. Door het toevoegen van basilicum, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en olijfolie krijgt deze Hollandse stamppot een echt Italiaans tintje.
Wij eten deze spinaziestamppot meestal met rundergehakt. Maar dit kun je natuurlijk ook vervangen door vegetarisch gehakt of ander vlees. Verder doe ik er ook altijd wat cherrytomaatjes bij, omdat je van bladgroenten meestal niet echt veel gebruikt in gerechten. Zo krijg je toch nog voldoende groente binnen. Je kunt deze Italiaanse spinaziestamppot uiteraard altijd nog een beetje aanpassen aan jouw smaak door bepaalde ingrediënten te vervangen. Hierover vertel ik meer in de volgende paragraaf. Heb je meteen al zin gekregen in deze smaakvolle stamppot? Klik dan op de knop hierboven en ga direct naar het recept.
De ingrediënten
Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt? En hoe je sommige ingrediënten zou kunnen vervangen? Lees dan verder.
Aardappelen
Gebruik bij voorkeur verse aardappelen, die hebben de beste smaak. Kruimige aardappelen zijn het meest geschikt voor stamppotten, maar het lukt ook wel met stevigere soorten. Aardappelen zijn low FODMAP.
Spinazie
Ook hier geldt weer dat verse spinazie het lekkerst is. Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik voor het gemak ook wel eens diepvriesspinazie gebruik. Ik vind zelf de bladspinazie van Iglo het lekkerst. Waarschijnlijk omdat deze spinazie direct na de oogst wordt ingevroren. Maar meestal koop ik verse spinazie die al gewassen is. Dit scheelt ook weer werk en ik proef eigenlijk geen verschil met spinazie die je nog moet wassen. Als je het FODMAP dieet volgt, koop dan geen babyspinazie want die is slechts beperkt low FODMAP tot 75 gram. Gewone spinazie bevat geen FODMAP’s en kan onbeperkt gegeten worden. Je kunt een gedeelte van de spinazie ook vervangen door rucola.
Cherrytomaatjes
Cherrytomaatjes vind ik qua smaak goed passen bij deze Italiaanse spinaziestamppot. Je kunt ook gewone tomaten gebruiken, maar in dit gerecht vind ik cherrytomaatjes wel het lekkerst. Houd je helemaal niet van tomaten? Of wil je juist wat extra groente toevoegen? Dan kun je er bijvoorbeeld wat olijven, champignons of oesterzwammen bij doen. Alleen champignons uit pot of blik zijn low FODMAP tot 75 gram. Dit komt omdat FODMAP’s oplossen in vocht. Spoel de champignons uit pot of blik daarom wel eerst goed af met water.
Update: Cherrytomaatjes en gewone tomaten zijn in 2022 opnieuw getest. Cherrytomaatjes blijken vaak toch meer fructose te bevatten en zijn nu slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram voor 2 personen proberen. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose.
Basilicum
Verse basilicum geeft deze stamppot een echt Italiaans tintje. Je kunt ook gedroogde basilicum kopen, maar die smaakt minder sterk en minder lekker dan verse. Sommige kruiden kun je prima vervangen door gedroogde kruiden. Maar basilicum bevat veel vluchtige smaakbestanddelen die voor een gedeelte vervliegen tijdens het droogproces. Om dezelfde reden voeg je verse basilicum pas ook aan het einde van de bereidingstijd van een gerecht toe. Op deze manier behoud je de meeste smaak. Ik koop zelf altijd een basilicumplant omdat je die meerdere keren kunt gebruiken. Als je de plant goed verzorgt, groeien de blaadjes namelijk vanzelf weer aan. Basilicum is low FODMAP.
Parmezaanse of andere (Italiaanse) kaas
In een Italiaanse spinaziestamppot mag een echte Italiaanse kaas natuurlijk niet ontbreken! Parmezaanse kaas is één van de bekendste Italiaanse kaassoorten en heeft door het lange rijpingsproces een lekkere pittige smaak. Door de sterke smaak heb je er meestal maar weinig van nodig in een gerecht. Een andere Italiaanse kaas die je zou kunnen gebruiken is Grana Padano. Omdat deze kaas een iets korter rijpingsproces heeft, is hij ook iets minder sterk van smaak. Je zou ook gewone Hollandse kaas kunnen gebruiken. Kies dan wel voor (extra) belegen of oude kaas. Deze komt qua smaak het dichtst in de buurt van de hierboven genoemde kaassoorten. Omdat al deze kazen een lang rijpingsproces hebben gehad, zit er meestal geen lactose meer in. Je kunt dit checken op het etiket. Als er 0 gram suikers in zit, dan zit er geen lactose (= melksuiker) in. Parmezaanse kaas is om deze reden low FODMAP.
Pijnboompitten of noten
Ook pijnboompitten passen heel goed bij deze Italiaanse stamppot. Ik rooster ze altijd even een paar minuten zodat ze nog meer smaak krijgen en een lekkere ‘bite’ geven aan dit gerecht. Pijnboompitten zijn low FODMAP tot 14 gram per portie. Ze kunnen heel soms sporen van gluten of lactose bevatten, dus check bij een gluten- of ernstige lactose-intolerantie de allergie-informatie op het etiket. Je zou ze ook kunnen vervangen door walnoten, pecannoten, paranoten of hazelnoten. Heb je niks van dit alles in huis? Geen probleem, want deze stamppot smaakt zonder pijnboompitten of noten ook al heel lekker!
Gehakt of ander/vegetarisch vlees
Ik vind zelf rundergehakt altijd erg lekker in combinatie met spinazie. Maar ik heb deze stamppot ook al eens gemaakt met kip. Je zou ook parmaham toe kunnen voegen, rauw in stukjes gescheurd of krokant gebakken in de koekenpan. Spekjes of (gerookte) zalm heb ik nog nooit geprobeerd, maar smaken er denk ik ook lekker bij. Eet je liever geen vlees? Dan kun je bijvoorbeeld (extra) walnoten toevoegen of bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH gebruiken. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken. Hardgekookte eieren smaken ook altijd erg goed bij spinazie.
Olijfolie (met een smaakje)
Om de stamppot lekker smeuïg te maken, voeg ik altijd nog een beetje extra vierge olijfolie toe. Voor nog meer smaak kun je Monini extra vierge olijfolie met pesto gebruiken. Dit is olijfolie waar nog wat basilicum, pijnboompitten en aroma aan toegevoegd is. Ik gebruik deze zelf ook altijd graag voor het maken van pesto. Het is ook erg lekker om olijfolie met knoflooksmaak door de stamppot te doen. Knoflookolie is in tegenstelling tot knoflook wel low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook onderin de fles zitten, kun je er een zeefje voor houden bij het uitgieten. Meestal blijven de stukjes knoflook echter wel in de fles zitten.
Andere lekkere stamppotten
Ben jij ook zo dol op stampotten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
Heb jij deze Italiaanse spinaziestamppot gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere stamppot en diner recepten.
Italiaanse spinaziestamppot
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Diner, StamppotCuisine: Hollands, ItaliaansDifficulty: Makkelijk2
personen15
minuten20
minutenEen makkelijk en snel recept voor een spinaziestamppot met verse basilicum, Parmezaanse kaas, cherrytomaatjes, rundergehakt en geroosterde pijnboompitten. Een heerlijke Hollandse stamppot met een Italiaans tintje! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept.
Ingrediënten
500 gram (iets) kruimige aardappelen
250 gram verse spinazie of diepvries (blad)spinazie
90 tot 120 gram cherrytomaatjes (zie notities)
15 gram basilicum
20 gram pijnboompitten (of noten, zie notities)
klein beetje (knoflook)olie
200 gram gekruid rundergehakt (of kruid het zelf met wat peper en zout, of bv. de gehaktkruiden van Verstegen, zie ook de notities)
flinke scheut lactosevrije melk
1 flinke eetlepel extra vierge (knoflook) olijfolie of Monini extra vierge olijfolie met pesto
25 gram geraspte Parmezaanse (of andere pittige oude) kaas
peper en zout
Bereidingswijze
- Schil en was de aardappelen. Snijd in stukken en kook in weinig water in ongeveer 20 minuten gaar. Ga ondertussen verder met de rest.
- Als je ongewassen spinazie hebt gekocht, was deze dan eerst en laat goed uitlekken in een vergiet. Was ook de cherrytomaatjes en de basilicum.
- Halveer de cherrytomaatjes en snijd de basilicumblaadjes in grove reepjes.
- Verhit nu een wokpan of grote koekenpan zonder vet en rooster de pijnboompitten (of noten) een paar minuten tot ze een beetje bruin worden. Laat vervolgens afkoelen op een bordje.
- Giet vervolgens een klein scheutje (knoflook)olie in de pan en braad het gekruide gehakt rul en gaar.
- Als de spinazie erg grof is, kun je die ondertussen iets kleiner snijden of verwijder alleen erg grote of dikke stelen. Gebruik je diepvriesspinazie? Ontdooi deze ondertussen in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Als het gehakt gaar is en de aardappelen ook bijna klaar zijn, doe je de verse spinazie in gedeeltes bij het gehakt zodat het een beetje kan slinken. Voeg daarna ook de cherrytomaatjes toe.
- Giet nu de aardappelen af en stamp fijn met een pureestamper. Doe er een flinke scheut lactosevrije melk, een flinke eetlepel olijfolie (met een smaakje), de geraspte kaas en wat peper en zout bij. Verwarm het nog even op laag vuur en meng ondertussen het gehakt-groente mengsel erdoor.
- Meng als laatste de basilicum erdoor en verdeel de stamppot over 2 borden. Serveer met de pijnboompitjes en eventueel nog wat extra geraspte kaas en geniet!
Notities
- FODMAP: Koop geen babyspinazie, want die is in tegenstelling tot gewone spinazie maar beperkt low FODMAP. Update: Cherrytomaatjes zijn in 2022 opnieuw getest. Cherrytomaatjes blijken vaak toch meer fructose te bevatten en zijn nu slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram voor 2 personen proberen. Pijnboompitten zijn low FODMAP tot 14 gram per portie. Knoflookolie is low FODMAP. Houd eventueel een zeefje eronder bij het uitgieten om stukjes knoflook op te vangen. Let er op dat gekruid gehakt FODMAP’s kan bevatten zoals ui of knoflook. Het Fries rundergehakt van Jumbo bevat geen FODMAP’s. Of kruid het gehakt zelf. Parmezaanse kaas en andere oude, harde kazen zijn low FODMAP omdat deze door het lange rijpingsproces geen of zeer weinig lactose bevatten.
- Glutenvrij/lactosevrij: Pijnboompitten (en noten) zijn meestal gluten- en lactosevrij, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Gekruid gehakt bevat meestal geen gluten of lactose, maar check ook hier voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Je kunt het gehakt ook zelf kruiden met wat peper en zout of met de Verstegen kruidenmix voor gehakt, die is gluten- en lactosevrij. Geraspte, oude kaas is glutenvrij en bevat door het lange rijpingsproces meestal ook geen lactose meer. Je kunt dit checken in de voedingswaardentabel op het etiket. Als de koolhydraten en suikers op 0 gram staan, zit er geen lactose in.
- Variatietips: De cherrytomaatjes kun je ook vervangen door gewone tomaten, maar die smaken er wel iets minder lekker bij. Let op dat ook gewone tomaten opnieuw zijn getest en nu low FODMAP zijn tot 65 gram! Extra of andere groente die je toe zou kunnen voegen, zijn rucola, olijven, oesterzwammen of champignons (alleen uit pot en afgespoeld met water zijn l.f. tot 75 gram). Het gehakt kun je vervangen door (gerookte) kip, spekjes, parmaham (rauw of krokant gebakken) of (gerookte) zalm. Let er op dat gerookte kip en spekjes knoflook of ui kunnen bevatten. Geschikte producten zijn: gerookte kipfilet van Zandvliet, AH kipfiletreepjes, AH Biologisch gerookte kipfilet en gerookte spekreepjes van Jumbo. Liever vegetarisch? Kies dan bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken. Het is ook lekker om er hardgekookte eieren bij te serveren. Of vervang de pijnboompitten eens door walnoten, pecannoten, paranoten of hazelnoten. Gebruik niet meer dan 10 gram noten per persoon om het low FODMAP te houden.
10 reacties
Lindsey Boonen
Wat een leuk recept!
Ik ga deze zeker en vast proberen aangezien ik dit nog helemaal niet kende.
En nu ik glutenvrije en koemelkeiwitvrije recepten moet verzinnen bleef ik vaak op hetzelfde steken.
Deze site ontdekken is dus echt een geschenk!
Henriëtte
Dankje Lindsey! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Natasja
Dit recept heb ik opgeslagen op mijn pinterest en wil ik snel gaan maken, lijkt me heel lekker en verrassend!
Henriëtte
Dankje Natasja! Wij eten het momenteel bijna elke week wel een keer. Dus dat zegt vast genoeg!
Margriet Riemeijer
Ziet er erg lekker uit! Ik ga hem zeker snel uitproberen. Heerlijke variatie 👍
Henriëtte
Dankjewel Margriet! Laat je nog eens weten wat je ervan vond?
Anita te Gussinklo
Dat ziet er zeker lekker uit, deze ga ik van de week maken.
Henriëtte
Bedankt Anita! Ben benieuwd wat je ervan vindt.
Margje
Tomaten zijn opnieuw getest en bevatten wel fodmaps. Info is te vinden in de Monash app.
Henriëtte
Klopt Margje, je hebt helemaal gelijk. Ik ben al een tijdje ziek en ben er helaas nog niet aan toe gekomen om dit aan te passen in mijn recepten. Mijn excuses daarvoor. Cherrytomaten blijken nu low FODMAP te zijn tot 45 gram per persoon en in 60 gram zit een matige hoeveelheid fructose. Ik heb er zelf overigens nooit klachten van gehad. Je kunt ze eventueel vervangen door gewone tomaten (tot 65 gram p.p.) of door trostomaten (69 gram p.p.). Maar als je net als ik nooit klachten ervan kreeg, kun je ze gewoon zo blijven eten natuurlijk.