Witlofstamppot met brie en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)
Diner,  Recepten,  Stamppot

Witlofstamppot met brie en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Ik eet stamppotten bijna het hele jaar door. Alleen wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden stijgt, ruil ik mijn dampend hete stamppot in voor een lekkere frisse salade! Neem nou deze heerlijke witlofstamppot met brie en walnoten. Een ideaal lentestamppotje toch? Je kunt deze stamppot trouwens eten wanneer je wilt, want witlof is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar. Doordat brie nog een beetje lactose bevat, is dit gerecht niet geheel lactosevrij. Voor het FODMAP dieet en de meeste mensen met een lactose-intolerantie is dit geen probleem. Maar ik vond dat ik het toch even moest melden door dit gerecht lactose-arm in plaats van lactosevrij te noemen.

Ik maakte deze stamppot met witlof uit de wok zodat de witlof iets minder bitter is en lekker knapperig blijft. De brie en de walnoten smaken erg goed bij witlof. Als je net als ik ook graag nog wat vlees bij de warme maaltijd eet, kun je er nog gebakken hamblokjes door doen. Houd je niet van brie of kun je dit niet eten, dan kun je de brie ook vervangen door blokjes oude kaas. Harde, belegen kazen bevatten geen lactose meer door het rijpingsproces. Ik maak deze witlofstamppot ook vaak met geraspte kaas. Als je dit erdoor heen roert dan smelt het zo lekker. Net een kaassaus, maar dan veel makkelijker! Je ziet het, je kunt alle kanten op met dit recept. Heb je al zin gekregen in deze lekkere witlofstamppot? Kijk dan snel bij het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Witlof is een ideale groente voor het FODMAP dieet. Het bevat namelijk helemaal geen FODMAP’s waardoor je het onbeperkt kunt eten. Niet iedereen houdt echter van de enigszins bittere smaak van witlof. Maar de rassen die tegenwoordig worden gekweekt zijn al een stuk minder bitter. Ook kun je de witlof minder bitter maken door het te wokken, eventueel met een scheutje honing (of ahornsiroop voor het FODMAP dieet). De kern van de witlof en de groene of gele punt schijnen de bitterste delen te zijn en kunnen daarom verwijderd worden.

Witlofstamppot met brie en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

De wat bittere smaak van witlof kan ook wat gemaskeerd worden door het te combineren met andere smaken. Zo voegde ik onder andere brie toe vanwege de romige en zachte smaak. Brie bevat vaak nog wel een beetje lactose, meestal minder dan 0,5 gram per 100 gram. Voor het FODMAP dieet en voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, kun je de brie ook vervangen door oude blokjes kaas of geraspte oude kaas. Harde, belegen kazen bevatten door het rijpingsproces geen lactose meer.

Walnoten smaken altijd erg goed in combinatie met brie en passen qua smaak ook goed bij witlof. Ik rooster walnoten altijd eerst een paar minuten in een koekenpan zodat ze lekker knapperig worden en die heerlijke karakteristieke notensmaak krijgen. Verder voegde ik nog een beetje mosterd toe voor wat extra pit. Mosterd bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid altijd de allergie-informatie op het etiket. Mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie.

Je kunt deze stamppot zonder vlees eten, maar ik koos ervoor om er nog gebakken hamblokjes aan toe te voegen. Witlof en ham gaan altijd goed samen. Voor zover ik tot nu toe heb kunnen vinden, zijn alle kant-en-klare hamblokjes low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Heb jij deze witlofstamppot met brie en walnoten gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Ben je ook zo gek op stamppotten? Kijk dan ook eens bij mijn recept voor hutspot. Of check mijn andere diner recepten.

Witlofstamppot met brie en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactose-arm)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, StamppotCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten

Witlofstamppot met brie, walnoten, gebakken hamblokjes en een vleugje mosterd. Een heerlijke Hollandse stamppot die je het hele jaar door kunt eten. Staat in ongeveer 30 minuten al op tafel! Low FODMAP, glutenvrij en lactose-arm. Ook met lactosevrije opties.

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen

  • 40 gram walnoten (zie notities)

  • 125 gram hamblokjes

  • optioneel: scheutje ahornsiroop (of honing als je niet het FODMAP dieet hoeft te volgen)

  • 3 stronkjes witlof

  • 80 gram brie, op kamertemperatuur (zie ook de variatietips voor lactosevrije opties)

  • 2 theelepels mosterd (zie notities)

  • flinke scheut lactosevrije melk

  • klontje roomboter of lactosevrije margarine

  • snuf peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen en snijd in stukken. Kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit ondertussen een wokpan zonder vet en rooster de walnoten al omscheppend zo’n 5 minuten tot ze lekker beginnen te ruiken. Laat ze afkoelen op een bordje.
  • Was nu de witlof en snijd een stukje van de onderkant af. Snijd de witlof doormidden en verwijder de harde bittere kern. Snijd vervolgens in reepjes.
  • Verhit dan wat olie of boter in de wokpan en bak de hamblokjes een paar minuten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Doe dan eventueel een scheutje ahornsiroop erbij (tegen de bitterheid) en wok dan de witlofreepjes in 4 á 5 minuten beetgaar.
  • Snijd ondertussen de brie in plakjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp fijn. Voeg de mosterd, een scheut melk, een klontje boter en nog wat peper en zout toe en meng tot een smeuïge aardappelpuree.
  • Roer vervolgens de witlof en de hamblokjes erdoor en serveer met de plakjes brie en walnoten bovenop. Eet smakelijk!

Notities

  • FODMAP: Aardappelen en witlof bevatten allebei geen FODMAP’s. Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Kant-en-klare hamblokjes bevatten over het algemeen geen FODMAP’s. Mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. Roomboter is low FODMAP. Brie is low FODMAP tot 40 gram per portie, maar dit is vooral gebaseerd op het hoge vetpercentage van brie. Een overmaat aan vet kan namelijk ook de darmen prikkelen.
  • Lactosevrij/glutenvrij: Walnoten kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. De walnoten van bv. AH zijn gluten-, en lactosevrij. Kant-en-klare hamblokjes bevatten over het algemeen geen gluten of lactose. Mosterd kan heel soms sporen van gluten bevatten. Check voor de zekerheid dus de allergie-informatie op het etiket. Brie bevat maar een kleine hoeveelheid lactose en wordt daarom bij een lactose-intolerantie meestal goed verdragen. Heb je een ernstige lactose-intolerantie? Kijk dan bij de variatietips hieronder.
  • Variatietips: In plaats van brie kun je ook kiezen voor blokjes oude kaas of geraspte oude kaas. Harde, belegen kazen bevatten door het rijpingsproces geen lactose meer. Jonge, harde kazen kunnnen nog een klein beetje lactose bevatten. Omdat harde kaas minder snel smelt, is het bij deze kaassoort lekkerder om het door de stamppot heen te roeren. De hamblokjes zou je kunnen vervangen door kalkoen spekreepjes of gewone spekreepjes.

13 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *