Pasta met tomaten-roomsaus en rucola (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Pasta,  Recepten

Pasta met tomaten-roomsaus (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Heb je net als ik niet altijd zin om heel uitgebreid te koken? Probeer dan eens deze pasta met tomaten-roomsaus. Het is een simpel recept, superlekker en ook nog eens in 20 minuten klaar! Naast een heerlijke tomaten-roomsaus voegde ik nog mager spek, champignons, bosui en verse tomaten toe. Serveer de pasta met wat rucola of sla om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente toe te komen. Wil je nog iets meer weten over de ingrediënten? Lees dan verder of ga meteen aan de slag met dit heerlijke recept!

De ingrediënten

De tomaten-roomsaus maakte ik met lactosevrije slagroom en tomatenpuree uit blik. De slagroom kun je ook vervangen door lactosevrije kookroom, maar ik vind zelf slagroom altijd het lekkerst. Als je het FODMAP dieet volgt, let dan op dat je geen plantaardige kookroom op basis van sojabonen gebruikt. Als je toch graag een plantaardige variant wilt, kun je Haver Cuisine van Oatly gebruiken. Dit is kookroom op basis van havermelk. Havermelk is low FODMAP tot 125 gram per portie. De kookroom van Oatly kan wel sporen van gluten bevatten (alleen van belang bij een glutenintolerantie). Tomatenpuree is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP tot 28 gram per portie.

Update: Ik voegde nog 2 verse tomaten toe in dit recept. Tomaten zijn in 2022 echter opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram. Vanaf 75 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose gebruik dan maximaal 130 gram tomaat voor 2 personen. Hoeveel tomaten dit zijn hangt af van de grootte, maar reken dan op ongeveer anderhalve tomaat.

Verder voegde ik nog champignons en bosui toe. Alleen champignons uit pot of blik zijn geschikt tijdens het FODMAP dieet (tot 75 gram per portie). Verse champignons bevatten een grote hoeveelheid mannitol en een matige hoeveelheid fructanen. Echter, omdat FODMAP’s oplossen in water, bevatten champignons uit een pot of blik pas vanaf 200 gram een matige hoeveelheid mannitol. Zorg er wel voor dat je de champignons goed omspoelt. Je kunt ook verse oesterzwammen gebruiken, die bevatten pas vanaf een kilo een matige hoeveelheid sorbitol en mannitol. Van de bosui zijn alleen de groene delen low FODMAP.

Pasta met tomaten-roomsaus en rucola (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Tot slot deed ik er nog mager gerookt spek door. De zoute smaak van het spek combineert erg goed met de romige tomatensaus. Spek bevat soms specerijen die niet nader gespecificeerd zijn. Omdat er dan een kans bestaat dat er knoflook of ui in zit, wordt dit type spek afgeraden bij het FODMAP dieet. Ik gebruikte zelf ambachtelijk gerookt spek van mijn plaatselijke slager. Het ontbijtspek van Zandvliet komt hier volgens mij het dichtst bij in de buurt. Maar je zou ook de gerookte spekblokjes van Jumbo of de baconreepjes van AH kunnen gebruiken. Voor zover ik weet zitten er geen gluten of lactose in spek.

Ik serveerde er ook nog wat rucola bij. Rucola heeft een kruidige en pittige smaak en past goed bij deze romige pasta. Je kunt ook sla of een slamelange erbij doen. Let op dat er slamelanges zijn waar rode ui aan toegevoegd is. Rode ui is niet low FODMAP. Rucola en sla zijn wel low FODMAP.

Heb jij deze pasta met tomaten-roomsaus gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere pasta recepten en diner recepten.

Pasta met tomaten-roomsaus (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, PastaDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

5

minuten
Bereidingstijd

15

minuten

Pasta met tomaten-roomsaus, tomaten, champignons en spek. Een heerlijke, romige pasta die al in 20 minuten op tafel staat! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de champignons goed om met water en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Was de tomaten en de groene stengels van de bosui. Snijd de tomaten in stukjes en de bosuitjes in kleine ringetjes.
  • Verhit een scheutje (knoflook)olie in een wokpan of koekenpan en bak de bosui en de champignons een minuut of 5 tot de champignons een beetje bruin beginnen te worden.
  • Snijd ondertussen het spek in blokjes (als je een groot stuk spek hebt gekocht) en bak vervolgens mee met de bosui en de champignons.
  • Kook de pasta volgens de verpakking.
  • Als de spekjes na 6 tot 8 minuten gaar zijn, voeg dan de tomaten, tomatenpuree, de slagroom en een flinke snuf peper en zout toe. Roer goed door en verwarm nog 1 á 2 minuten.
  • Giet dan de pasta af en meng met de rest. Serveer met wat rucola en geniet!

Notities

  • FODMAP: Update: Tomaten zijn in 2022 opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram. Vanaf 75 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose gebruik dan maximaal 130 gram tomaat voor 2 personen. Hoeveel tomaten dit zijn hangt af van de grootte, maar reken dan op ongeveer anderhalve tomaat. Champignons uit pot of blik zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Verse champignons zijn hoog in FODMAP’s en zijn daarom niet geschikt om te gebruiken. Je kunt ze wel vervangen door verse oesterzwammen. Knoflookolie is in tegenstelling tot knoflook wel low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook onderin de fles zitten, kun je er een zeefje voor houden bij het uitgieten. Koop spek waarbij de specerijen nader gespecificeerd zijn, zodat je weet dat er geen ui of knoflook in zit. Tomatenpuree uit blik is low FODMAP tot 28 gram per portie. Rucola bevat geen FODMAP’s.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Alle gebruikte ingrediënten zijn gluten- en lactosevrij.
  • Variatietips: Gebruik ook eens oesterzwammen i.p.v. champignons. Extra groente die je kunt toevoegen, zijn courgette (l.f. tot 65 gram), groene paprika (l.f. tot 75 gram) of olijven. Het spek kun je vervangen door kalkoen spekreepjes, kip of gehakt (zelf kruiden met wat peper en zout of de gehaktkruiden van Verstegen of de Aldi).

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *