Boerenkool-broccoli stamppot met worst en spekjes op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Recepten,  Stamppot

Boerenkool-broccoli stamppot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De klassieke boerenkool stamppot in een nieuw jasje! Met deze boerenkool-broccoli stamppot zet je weer eens wat anders op tafel. Ik maak deze stamppot nu al een tijdje in plaats van gewone boerenkool stamppot en ben er helemaal verzot op! De smaak van boerenkool en broccoli past perfect bij elkaar en je krijgt zo ook wat meer groente binnen. Ik doe er altijd een stukje rookworst bij en uitgebakken spekjes. De stamppot breng ik dan op smaak met het vet van de spekjes, een flinke eetlepel mosterd en wat bieslook. Echt heerlijk!

Mocht je nou niet van broccoli houden, dan kun je deze ook gewoon weglaten. Ook dan is dit een heerlijke stamppot. De broccoli smaak komt trouwens niet heel sterk naar voren, dus je zou het eerst eens kunnen proberen. Het recept is super simpel en lekker snel klaar. Wil jij deze boerenkool-broccoli stamppot ook maken? Klik dan op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan, of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingediënten

Hieronder bespreek ik de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze boerenkool-broccoli stamppot. En ik geef tips over hoe je ze eventueel zou kunnen vervangen.

Boerenkool

Eén van de hoofdingrediënten van deze stamppot is boerenkool. Boerenkool is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, bèta-caroteen (of provitamine A) en calcium, en bevat veel vezels. Boerenkool is dus heel gezond en is ook nog low FODMAP. Het is de enige koolsoort die je onbeperkt kunt eten tijdens het FODMAP dieet. Ik koop zelf altijd gewassen en fijngesneden boerenkool uit het koelschap, omdat dit makkelijk is en ik weinig verschil proef met verse boerenkool. Ik koop dan een grote verpakking van 500 gram en vries de andere helft in. Maar je kunt natuurlijk ook verse boerenkool gebruiken.

Broccoli

Vergeleken met andere warme maaltijden gebruik je in een boerenkool stamppot altijd vrij weinig groente. Ik heb wel eens geprobeerd wat meer boerenkool te gebruiken dan 250 gram op 500 gram aardappelen, maar bij meer dan 300 gram werd het al minder lekker. Je krijgt dan een minder fijne structuur en een te overheersende boerenkoolsmaak. Toch wilde ik graag wat meer groente in deze stamppot stoppen en dacht dat broccoli misschien wel een lekkere toevoeging zou zijn. En dat bleek inderdaad te kloppen! Broccoli is net als boerenkool rijk aan vitamine C, bèta-caroteen, calcium en vezels. Zo krijg je dus nog meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen! Broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie, en bevatten pas vanaf 240 gram een matige hoeveelheid fructose. Als je niet van broccoli houdt, kun je het trouwens ook weglaten. Omdat ik meer boerenkool dan broccoli gebruik is de smaak echter niet heel overheersend, dus je zou het eens kunnen proberen.

Aardappelen

In een stamppot kunnen de aardappelen uiteraard niet ontbreken. Voor een stamppot kun je het beste iets kruimige aardappelen gebruiken. Ik gebruik zelf altijd het liefst verse aardappelen. Je kunt ook geschilde en voorgekookte stamppot aardappelen uit het koelschap kopen. Maar ik vind zelf dat hier altijd weinig smaak aan zit. Aardappelen bevatten geen FODMAP’s en kunnen dus onbeperkt gegeten worden.

Boerenkool-broccoli stamppot met worst en spekjes op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Worst

Bij een klassieke boerenkool stamppot wordt altijd worst gegeten. Bij deze boerenkool-broccoli stamppot vind ik worst ook heel erg lekker. Ik hou zelf niet van hele vette worst en koop daarom altijd de Unox Extra Magere Rookworst. Deze rookworst is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij, net als de meeste Unox rookworsten. Er zijn echter een paar uitzonderingen. De vegetarische rookworst en de Proeverij rookworst van Unox bevatten FODMAP’s. En de kip rookworst van Unox is niet helemaal glutenvrij. Rookworsten van huismerken (het eigen merk van een supermarkt) zijn meestal wel glutenvrij en lactosevrij maar bevatten vaak niet-gespecificeerde specerijen. Dat wil zeggen dat er niet tussen haakjes achter staat welke specerijen er zijn gebruikt. Er kan dan knoflook of uipoeder in zitten waardoor het niet low FODMAP is. Daarom koop ik altijd Unox. Ik heb nog niet een vegetarische rookworst gevonden die low FODMAP is, maar je zou de worst weg kunnen laten en alleen vegetarische spekjes kunnen gebruiken.

Spekjes

Uitgebakken spekjes geven altijd lekker veel smaak aan een gerecht. En het vet dat vrijkomt bij het bakken, kun je weer gebruiken om de stamppot smeuïger te maken en op smaak te brengen. Spekreepjes zijn vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij, maar kunnen wel FODMAP’s bevatten zoals niet-gespecificeerde specerijen. Net als in sommige rookworsten, kan dit betekenen dat er dan knoflook of uipoeder in zit. De gerookte spekreepjes van de Jumbo, AH bacon reepjes en de magere kalkoen spekreepjes van AH zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ik gebruik zelf overigens wel spekreepjes met niet-gespecificeerde specerijen en krijg er geen last van. Je kunt dit voor jezelf ook uitproberen als je de eliminatie-en herintroductiefase achter de rug hebt. Eet je liever vegetarisch? Dan kun je bij het FODMAP dieet kiezen voor de plantaardige spekjes van Vivera. Volg je een lactose- en glutenvrij dieet? Dan kun je de vegan spekjes van AH gebruiken.

Mosterd

Sinds ik het FODMAP dieet volg en ik een heleboel smaakmakers zoals knoflook en ui niet meer kan gebruiken, ben ik steeds vaker mosterd gaan gebruiken. Mosterd is namelijk eveneens een hele goede smaakmaker. Maar ook vóórdat ik met het dieet begon, gebruikte ik al mosterd in de boerenkool stamppot. Het smaakt er gewoon heel goed bij. Ik gebruik meestal Dijon mosterd vanwege de lekkere pittige smaak. Voor zover ik weet zijn alle merken Dijon mosterd gluten- en lactosevrij. Dijon mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie, maar bevat pas vanaf 230 (!) gram een matige hoeveelheid fructanen en galactanen. 

Bieslook

Ook bieslook gebruik ik vaak als smaakmaker in gerechten. Het heeft een lichte ui-achtige smaak en past daardoor heel goed in deze stamppot. In dit recept gebruik ik gevriesdroogde bieslook omdat ik geregeld stamppotten eet en ik niet altijd verse kruiden in huis heb. Bovendien wilde ik deze keer een recept maken voor een snelle, makkelijke en betaalbare maaltijd. En verse kruiden zijn in verhouding met gedroogde een stuk duurder. Dat komt omdat je van gedroogde kruiden veel minder nodig hebt. Ik koop de meeste kruiden altijd bij de Aldi omdat je hier een stuk goedkoper uit bent. Zo betaal je slechts €0,99 voor 12,5 gram gevriesdroogde bieslook. Dit komt volgens het etiket overeen met 87,5 gram verse bieslook. Als je toch liever verse bieslook gebruikt, houd er dan dus rekening dat je meer zult moeten toevoegen dan gedroogde. (Gedroogde) bieslook is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Lactosevrije of plantaardige melk

In stamppotten wordt vaak melk gebruikt om het wat smeuïger te maken. Ik gebruik zelf meestal lactosevrije (half)volle melk. Maar je kunt ook plantaardige melk gebruiken. Omdat je maar een scheutje melk nodig hebt voor dit gerecht, zijn alle plantaardige melksoorten geschikt bij het FODMAP dieet behalve sojamelk. Bij een glutenintolerantie is havermelk niet geschikt.

Andere lekkere stamppotten

Ben jij ook zo dol op stampotten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze boerenkool-broccoli stamppot gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere stamppot en diner recepten.

Boerenkool-broccoli stamppot
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, StamppotCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een heerlijke boerenkool-broccoli stamppot met worst, spekjes, mosterd en bieslook. Weer eens wat anders dan de klassieke boerenkool stamppot! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 500 gram (iets) kruimige aardappelen

  • 250 gram fijngesneden boerenkool

  • 150 gram broccoliroosjes (zie notities, kun je evt. weglaten als je niet van broccoli houdt)

  • 100 gram spekjes (zie notities, bv. de gerookte spekreepjes van de Jumbo of AH bacon reepjes)

  • een halve rookworst (zie notities, bv. Unox Extra Magere of Unox Gelderse rookworst)

  • scheut lactosevrije melk

  • 1 flinke eetlepel ge(vries)droogde bieslook (als je verse bieslook hebt, gebruik dan iets meer)

  • 1 flinke eetlepel Dijon mosterd (bv. Marne)

  • snufje peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen en snijd in stukken. Als je verse boerenkool gebruikt, was deze dan ook en snijd fijn. Doe dit samen in een grote pan met water en breng aan de kook. Laat vervolgens zachtjes 20 minuten door koken.
  • Was ondertussen de broccoli en snijd in kleine stukjes of roosjes.
  • Laat de broccoli de laatste 8 minuten mee koken met de boerenkool en aardappelen.
  • Als je de broccoli hebt toegevoegd, verhit dan een koekenpan zonder vet en bak de spekjes uit in ongeveer 5 tot 7 minuten.
  • Verwarm ondertussen de rookworst in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Als de groenten en aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Doe er een scheutje melk, de bieslook en de mosterd bij en stamp fijn.
  • Verwarm de stamppot nog even op laag vuur en meng ondertussen de spekjes en het spekvet door de stamppot. Voeg naar smaak nog een snufje peper en zout toe.
  • Snijd de worst door de helft. (Je kunt de andere helft invriezen, wel eerst goed af laten koelen, de volgende keer kun je de worst even een paar minuten in de pan met de stamppot doen.) Snijd de halve worst in plakjes en meng door de stamppot of serveer er los bij. Verdeel de stamppot nu over 2 borden en geniet!

Notities

  • FODMAP: Boerenkool, aardappelen en bieslook bevatten geen FODMAP’s. Broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie en bevatten pas vanaf 240 gram een matige hoeveelheid fructose. Spekjes kunnen FODMAP’s bevatten in de vorm van niet-gespecificeerde specerijen. De gerookte spekreepjes van de Jumbo, AH bacon reepjes en de magere kalkoen spekreepjes van AH zijn low FODMAP. De rookworsten van Unox zijn low FODMAP, behalve de vegetarische en de Proeverij worst. Dijon mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie, maar bevat pas vanaf 230 (!) gram een matige hoeveelheid fructanen en galactanen. 
  • Glutenvrij/lactosevrij: Spekjes zijn vrijwel altijd gluten- en lactosevrij. De rookworsten van Unox zijn gluten- en lactosevrij, behalve de kip rookworst welke gluten bevat. Dijon mosterd is voor zover ik weet gluten- en lactosevrij.
  • Variatietips: Als je niet van broccoli houdt, kun je deze gewoon weglaten. Als je liever vegetarisch wilt eten, kun je bij het FODMAP dieet de spekjes vervangen door de plantaardige spekjes van Vivera (kan sporen bevatten van gluten en melk). Als je een gluten- en lactosevrij dieet volgt, kun je de vegan spekjes van AH (bevat FODMAP’s) gebruiken. De vegetarische rookworst van Unox is alleen geschikt bij een gluten- en lactosevrij dieet. Voor het FODMAP dieet heb ik nog geen geschikte vegetarische rookworst gevonden. In plaats van lactosevrije koemelk, kun je ook plantaardige melk gebruiken. Gebruik geen sojamelk bij het FODMAP dieet en geen havermelk bij een glutenintolerantie.

14 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.