Kip in zoetzure saus met paprika, ananas en wortel op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Feestdagen,  Recepten,  Rijstgerechten

Kip in zoetzure saus/koe loe kai (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Als je wel eens Chinese afhaalmaaltijden hebt besteld, heb je het vast wel eens op de kaart zien staan: koe loe kai, oftewel kip in zoetzure saus. Misschien heb je het zelfs al eens gegeten. Toen ik nog niet het FODMAP dieet volgde, at ik wel eens koe loe yuk. Koe loe yuk en koe loe kai zijn stukjes varkensvlees (yuk) of kip (kai) in een deegjasje die worden gefrituurd en geserveerd met een zoetzure saus. Ik vond dat altijd erg lekker. Maar dit gerecht bevat meestal gluten en knoflook en is dus niet low FODMAP. Daarom maakte ik zelf een koe loe kai zonder gluten, lactose en FODMAP’s.

Ik koos voor kip omdat kippenvlees vaak wat malser is dan varkensvlees. De zoetzure saus serveer ik met knapperige paprika, wortel en ananas uit de wok. En uiteraard serveer je er ook nog wat rijst bij. Als je geen frituurpan hebt, is dat trouwens geen probleem. Ik heb zelf ook geen frituur en gebruik gewoon een hoge wokpan om de kip in te frituren. Ik vind het recept zelf heel goed gelukt. Zo kunnen mijn vriend en ik toch weer eens genieten van een Chinese (of eigenlijk Kantonese) maaltijd! Heb jij ook zin gekregen in deze heerlijke koe loe kai of kip in zoetzure saus? Ga dan naar het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze kip in zoetzure saus? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.

Kip

De ‘kai’ in ‘koe loe kai’ staat voor kip. Ik gebruik zelf altijd het liefst kipdijfilet omdat dit wat malser is dan gewone kipfilet. Maar omdat de kip in dit gerecht slechts kort wordt verhit en daardoor niet snel droog zal worden, kun je ook gewone kipfilet gebruiken. Je kunt de kip ook vervangen door varkensvlees, dan krijg je koe loe yuk. Maar ik vind zelf kippenvlees wat malser en lekkerder dan varkensvlees. Kip bevat, net als andere naturel vleessoorten, geen FODMAP’s, gluten of lactose.

Sojasaus

De kip wordt voor het frituren eerst op smaak gebracht met wat peper en zout en een beetje sojasaus. Daarnaast gebruik je nog wat sojasaus voor de zoetzure saus. Sojasaus is low FODMAP tot 2 eetlepels per portie. Hier heb ik uiteraard rekening mee gehouden. Sojabonen bevatten normaal gesproken veel FODMAP’s in de vorm van galactanen en fructanen. Maar omdat sojasaus van gefermenteerde sojabonen wordt gemaakt, is de hoeveelheid FODMAP’s veel lager. Sommige bewerkingsprocessen zijn namelijk van invloed op het FODMAP-gehalte van producten. Als je een glutenintolerantie hebt, kun je glutenvrije sojasaus gebruiken. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte merken.

Maizena

Het deegjasje waarin de kip wordt gefrituurd bestaat uit maizena. Dit wordt ook vaak gebruikt in recepten die niet specifiek glutenvrij zijn. Soms wordt er ook bloem gebruikt of een combinatie van maizena en bloem. Wat er in Chinese restaurants wordt gebruikt, weet ik niet. Maar ik vind de smaak met maizena heel dicht in de buurt komen van het ‘originele’ recept. Ik gebruik ook nog een klein beetje maizena om de saus mee te binden. Maizena of maiszetmeel is van nature glutenvrij maar kan door het productieproces soms sporen van gluten of melk bevatten. Maizena van het merk Duryea is gluten- en lactosevrij. Voor het FODMAP dieet zijn ‘sporen van’ nooit een probleem en kun je dus ook andere merken gebruiken.

Ei

Voor het deegjasje wordt ook nog ei gebruikt. Toen ik dit gerecht laatst weer eens wilde maken, kwam ik ‘s avonds pas tot de ontdekking dat ik geen ei meer in huis had. Ik heb het toen zonder ei gemaakt en dat lukte ook! Maar omdat ik de kip in een deegjasje mét ei toch iets malser en lekkerder vond, heb ik het wel in het recept gelaten. Maar mocht je een keer geen ei in huis hebben, dan kun je het eens zonder proberen. Eieren bevatten overigens geen FODMAP’s.

Gembersiroop

Voor de zoetzure saus gebruik je onder andere gembersiroop. Gembersiroop is niet getest op FODMAP’s maar bestaat voornamelijk uit water met suiker en een klein beetje gember. Gember en suiker bevatten geen FODMAP’s. Sommige merken gembersiroop bevatten melasse. Melasse is slechts low FODMAP tot 5 gram per portie, maar normaal gesproken zit er nog minder dan 3 gram melasse in 100 gram gembersiroop. En je gebruikt meestal maar hooguit 1 of 2 eetlepels in een recept. Daarom kun je ervan uit gaan dat gembersiroop low FODMAP is. Gembersiroop bevat ook geen gluten of lactose.

Ketchup

Ik gebruik ook een beetje tomatenketchup in de zoetzure saus. Ketchup is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie. Je zult je misschien afvragen waarom je maar zo weinig ketchup mag. Dat komt aan de ene kant door de hoge concentratie tomaten per 100 gram, maar ook door toegevoegde ingrediënten zoals specerijen als knoflook en ui. Er zijn ook merken ketchup zonder ui en knoflook zoals AH tomatenketchup en de tomatenketchup Classico van La Bio Idea. Ketchup is vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij.

Kip in zoetzure saus met paprika, ananas en wortel op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ananas en ananassap

Omdat ik in dit recept ananas uit blik gebruik, had ik bedacht dat het sap misschien wel lekker zou zijn in de zoetzure saus. En dat bleek inderdaad heel erg lekker te zijn. Maar inmiddels is ananas uit blik getest en blijkt er toch verschil te zijn met verse ananas. Ananas op siroop blijkt low FODMAP te zijn tot slechts 65 gram en ananas op sap tot 90 gram. Ik krijg er zelf geen last van als ik zowel de ananas als het sap uit een blikje gebruik. Maar als je nog in de eliminatie- of herintroductiefase van het dieet zit, kun je dit beter nog niet proberen. Ook als je erg gevoelig bent voor fructanen kun je beter niet het sap gebruiken. Je kunt wel alleen de ananas uit blik of verse ananas gebruiken. Verse ananas is low FODMAP tot 140 gram per portie. Ik vind zelf altijd de ananasblokjes van Del Monte het lekkerst. Zorg er wel voor dat je ananas op sap en niet op siroop koopt. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de hoeveelheid FODMAP’s. Ananas uit blik is wel volledig glutenvrij en lactosevrij.

Sinaasappelsap

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, maak ik de zoetzure saus vaak met het ananassap uit het blikje. Maar omdat ananassap nog niet is getest op FODMAP’s, heb ik de zoetzure saus ook al eens gemaakt met sinaasappelsap. Gelukkig smaakt dit eigenlijk net zo lekker, maar je moet er wel één extra ingrediënt voor gebruiken. Sinaasappels zijn low FODMAP tot 130 gram, maar vers geperst sinaasappelsap is low FODMAP tot 70 gram per portie. Hier blijf je echter ruim onder. Als je niet het FODMAP dieet volgt of als je niet (heel erg) gevoelig bent voor fructanen, kun je ook gewoon het ananassap uit een blikje gebruiken.

Limoensap of azijn

In de meeste recepten voor zoetzure saus wordt azijn gebruikt voor de zure smaak. Ik vind het zelf lekkerder om hier limoensap voor te gebruiken. Limoensap is iets minder zuur en geeft ook wat meer smaak. Je zou ook nog citroensap kunnen gebruiken. Maar ik vind zelf dat limoen een meer verfijnd aroma heeft. Heb je echter alleen azijn in huis of citroen, dan kun je die ook gerust gebruiken. Limoensap is low FODMAP tot 250 gram per portie, citroensap tot 125 gram en gewone natuurazijn bevat geen FODMAP’s.

Basterdsuiker

Voor de zoete smaak van zoetzure saus wordt meestal donkerbruine basterdsuiker gebruikt. Donkerbruine basterdsuiker bevat een beetje karamel en geeft daardoor meer smaak dan gewone suiker. Omdat ik ook al zoete gembersiroop gebruik in dit recept hoef je niet heel veel basterdsuiker toe te voegen. Basterdsuiker bevat geen FODMAP’s, gluten of lactose.

Sambal of gember

Ik vind het wel lekker om nog een beetje pit toe te voegen aan de zoetzure saus. Daarom voeg ik altijd nog een half theelepeltje sambal toe. Je kunt dit ook vervangen door een beetje vers geraspte gember. Verse gember bevat geen FODMAP’s. Sambal oelek bestaat meestal voornamelijk uit gemalen chilipepers met wat zout en conserveermiddelen. Rode chilipeper is low FODMAP tot 28 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Sambal oelek bevat geen gluten of lactose. Als je helemaal niet van pittig eten houdt, kun je de sambal of gember ook gewoon weglaten. Houd je juist van lekker pittig, dan kun je nog wat extra sambal of gember toevoegen.

Groente

Standaard wordt er naast ananas meestal rode paprika geserveerd bij de zoetzure saus. Update: Paprika’s zijn in 2022 echter opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s (fructose) blijken te bevatten. Ik gebruikte eerst 1 rode paprika in dit recept. Maar als je gevoelig bent voor fructose of nog in de eliminatiefase van het dieet zit, kun je dit vervangen door groene paprika. Rode paprika is namelijk slechts low FODMAP tot 43 gram en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid frustose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat pas vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen (dus geen fructose!). Ik wilde graag nog wat extra groente toevoegen en koos voor wortel. Wortels bevatten geen FODMAP’s en smaken erg goed bij dit gerecht.

Rijst

Bij kip met zoetzure saus hoor je uiteraard ook nog wat rijst te serveren. Je kunt in principe elke rijstsoort gebruiken die je wilt. Maar kies bij voorkeur geen rijst met extra toevoegingen zoals vezels, want hier kunnen FODMAP’s, gluten of lactose in zitten. Rijst zonder extra toevoegingen is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ik geef zelf altijd de voorkeur aan zilvervliesrijst of basmatirijst, maar je kunt ook gewone witte rijst gebruiken.

Meer lekkere rijstgerechten

Ben jij ook zo dol op rijstgerechten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze kip in zoetzure saus/koe loe kai gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten of rijstgerechten.

Kip in zoetzure saus/koe loe kai
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, RijstgerechtenCuisine: Chinees, Kantonees, AziatischDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

20

minuten
Bereidingstijd

12

minuten

Maak nu zelf de lekkerste koe loe kai, oftewel kip in zoetzure saus, met knapperige paprika, wortel en ananas uit de wok! Voor deze heerlijke Chinese-Kantonese maaltijd maak je zelf de zoetzure saus en wordt de kip in een deegjasje gefrituurd tot het lekker krokant is. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Zoetzure saus:
  • sap van 1 sinaasappel of ananassap uit blik, ± 90 gram (zie notities)

  • sap van 1 limoen of 2 eetlepels natuurazijn

  • 1 eetlepel (glutenvrije) sojasaus (zie notities)

  • 1 eetlepel gembersiroop

  • 2 eetlepels ketchup, ± 25 gram (zie notities)

  • 1 flinke eetlepel donkere basterdsuiker, ± 15 gram

  • snufje zout

  • optioneel: ½ theelepel sambal oelek of 1 cm geraspte verse gember

  • 1 theelepel maizena (zie notities)

  • Kip:
  • 250 gram kip(dij)filet

  • 1 klein ei

  • 1 theelepel (glutenvrije) sojasaus

  • peper en zout

  • 50 gram maizena (zie notities)

  • zonnebloemolie of arachide-olie

  • Overige ingrediënten:
  • 140 gram ananas op sap uit blik (bv. Del Monte) of verse ananas (zie notities)

  • 1 paprika (zie notities)

  • 200 gram wortels

  • 150 gram rijst (bv. basmatirijst, zilvervliesrijst of witte rijst)

Bereidingswijze

  • Als je ananas uit blik gebruikt, laat deze dan eerst uitlekken. Doe dit boven een kom als je tevens het sap wilt gebruiken voor de saus.
  • Als je sinaasappelsap wilt gebruiken, pers dan de sinaasappel uit en eventueel ook de limoen.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten voor de zoetzure saus in een kom en meng goed door elkaar. Zet de saus aan de kant en ga nu verder met de kip.
  • Kluts het ei los in een beker en giet ongeveer de helft (± 20 gram) in een grote kom of een diep bord. Meng met een flinke snuf peper en zout en een theelepel sojasaus.
  • Snijd de kip in blokjes en roer ze dan door het eimengsel. Voeg daarna de maizena toe en roer nog eens goed door.
  • Laat de kip nu even marineren en ga verder met de overige ingrediënten.
  • Was de paprika en snijd in stukjes. Schraap en was de wortels schoon en snijd in kleine plakjes of blokjes. Als je verse ananas gebruikt, snijd deze dan nog in blokjes.
  • Kook de rijst (evt. met een snuf zout) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit een bodempje olie in een wokpan op een grote pit op hoog vuur. Zorg ervoor dat de gehele bodem bedekt is met olie en dat de olie goed heet is. Pas op voor spetters en draag ovenhandschoenen! Voeg dan de kipblokjes toe en bak in ongeveer 4 á 5 minuten aan alle kanten goudbruin en krokant. Schep dan de kipblokjes uit de pan en laat uitlekken tussen keukenpapier. Tip: als je dit gerecht voor meer dan 2 personen maakt, frituur de kip dan in gedeeltes, anders koelt de olie te snel af.
  • Giet nu voorzichtig de overtollige olie af en zet de wokpan weer terug op het vuur. Wok de paprika, wortel en ananas al omscheppend op hoog vuur gedurende 5 minuten.
  • Zet het vuur nu wat lager. Roer de zoetzure saus nog een keer goed door en giet de saus er dan bij. Laat de saus in ongeveer 1 á 2 minuten nog wat indikken. Meng tot slot de kip erdoor.
  • Verdeel de rijst over 2 borden en serveer de kip in zoetzure saus direct. Eet smakelijk!

Notities

  • FODMAP: Kies bij het FODMAP dieet bij voorkeur voor sinaasappelsap i.p.v. ananassap. Vers sinaasappelsap is low FODMAP tot 70 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Ananassap is nog niet getest op FODMAP’s. Limoensap is low FODMAP tot 250 gram per portie. Hier blijf je ook ruim onder. Natuurazijn bevat geen FODMAP’s. Sojasaus is low FODMAP tot 2 eetlepels per portie (42 gram). Sojasaus kan een kleine hoeveelheid tarwe bevatten, maar dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. Ketchup is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie (13 gram). Als je erg gevoelig bent voor fructanen, gebruik dan bij voorkeur ketchup zonder specerijen als knoflook en ui zoals AH tomatenketchup en de tomatenketchup Classico van La Bio Idea. Verse ananas is low FODMAP tot 140 gram per portie. Ananas uit blik op sap is low FODMAP tot 90 gram per portie. Update: Paprika’s zijn in 2022 opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s (fructose) blijken te bevatten. Ik gebruikte eerst 1 rode paprika in dit recept. Maar als je gevoelig bent voor fructose of nog in de eliminatiefase van het dieet zit, kun je dit vervangen door groene paprika. Rode paprika is namelijk slechts low FODMAP tot 43 gram en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid frustose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat pas vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen (dus geen fructose!).
  • Glutenvrij/lactosevrij: Gebruik bij een glutenintolerantie glutenvrije sojasaus zoals: Go-Tan Soy Sauce Gluten freeFairtrade Biologische Sojasaus en Kikkoman Glutenvrije Sojasaus. Maizena is van nature glutenvrij maar kan soms sporen van gluten of melk bevatten. Maizena van het merk Duryea is gluten- en lactosevrij. Alle overige ingrediënten bevatten geen gluten of lactose.

23 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *