Wortelsoep (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)
Diner,  Recepten,  Soep

Wortelsoep met gember en spekjes (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een echte liefhebber van soep ben geweest. Als ik al soep at, dan was het meestal kant-en-klare soep uit een pakje, zakje of uit blik. Meestal zat er te veel zout en smaakversterkers in en te weinig groente. Ook kreeg ik er vaak buikpijn van. Nu weet ik dat dit komt doordat er bijna altijd FODMAP’s in kant-en-klare soep zit, zoals knoflook, ui, tarwe en lactose. Maar sinds ik het FODMAP dieet volg en niet veel bewerkte producten meer kan eten, kook ik veel meer zelf met verse ingrediënten. Het kost wat meer tijd, maar het is echt de moeite waard. Zelfs soep vind ik nu lekker!

Neem nou deze heerlijke wortelsoep, die vol van smaak is door de verse gember, spekjes, bieslook en bosuitjes. De wortels en het sinaasappelsap geven deze wortelsoep daarnaast een zachte, frisse smaak. En door de toevoeging van lactosevrije slagroom is de soep ook nog eens lekker romig. De soep kan gegeten worden als maaltijdsoep als je er nog iets bij serveert, zoals gluten- en lactosevrij stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.

De ingrediënten

Er zit lekker veel groente in deze soep. Uiteraard wortels, maar ook nog zoete aardappel, en bosuitjes/lente-uitjes (alleen het groene deel is low FODMAP). Omdat zoete aardappel low FODMAP is tot 75 gram per persoon, kun je niet meer dan de helft van de soep eten. Heb je geen zin om hier op te moeten letten of ben je bang dat je toch teveel binnenkrijgt? Dan kun je de zoete aardappel ook vervangen door extra wortel.

De basis van deze soep maak je met een bouillon. De meeste bouillonblokjes bevatten FODMAP’s en/of gluten of lactose. Maar als je goed zoekt, zijn er geschikte blokjes te vinden. Hoef je alleen FODMAP’s te vermijden, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Maggi kippenbouillonblokjes minder zout of de Knorr rundvlees bouillonblokjes. Hier kunnen sporen van tarwe of melk in zitten, maar dat is voor het FODMAP dieet geen probleem omdat het om zeer kleine hoeveelheden gaat. Volg je niet het FODMAP dieet, maar eet jij volledig gluten- of lactosevrij? Koop dan bijvoorbeeld de kippenbouillonblokjes van Knorr of de bouillonblokjes van Zonnatura. In deze blokjes zit trouwens wel ui, en zijn daarom niet geschikt voor het FODMAP dieet.

Wortelsoep (low fodmap, glutenvrij, lactosevrij)

Verder heb ik de wortelsoep op smaak gebracht met verse gemberwortel, verse bieslook, zout, peper, paprikapoeder en een beetje sinaasapelsap. Ook de spekjes geven deze soep veel smaak. Let er bij het FODMAP dieet op dat er geen knoflook of ui in de spekjes zit. Soms staat er alleen ‘kruiden en/of specerijen’ op het etiket. Dan kan er knoflook of ui in zitten. Kijk in mijn low FODMAP diner lijst voor geschikte merken of plantaardige alternatieven.

Omdat knoflook wel veel smaak aan een gerecht kan geven, heb ik gebruik gemaakt van knoflookolie. FODMAP’s kunnen niet oplossen in vet of olie, daarom is knoflookolie wel toegestaan, mits er geen stukjes knoflook in zitten. Er zitten vaak wel stukjes knoflook in de olie die je in de winkel koopt. Ze zitten erin voor de smaak en blijven meestal wel onderin de fles zitten. Voor de zekerheid kun je bij het uitschenken er een zeefje voor houden om eventuele stukjes knoflook op te vangen. Om er een lekkere romige soep van te maken, heb ik nog lactosevrije slagroom toegevoegd. Je zou het ook weg kunnen laten of vervangen door lactosevrije of plantaardige kookroom of door kokosmelk.

Al zin gekregen in deze heerlijke soep? Lees dan snel verder voor het recept. Laat je het mij weten wat je er van vond?

Wortelsoep met gember en spekjes (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Soep, HoofdgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten

Een smaakvolle, romige wortelsoep met gember, bosuitjes, bieslook en spekjes. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 400 gram wortels (ongeveer 4 middelgrote)

  • 150 gram zoete aardappel (ongeveer 1 middelgrote, zie notities)

  • 20 gram verse gemberwortel

  • 500 ml water

  • 1 kippenbouillonblokje (zie notities voor geschikte varianten)

  • 3 stengels bosui/lente-ui (alleen het groene deel is low FODMAP)

  • handjevol verse bieslook

  • knoflookolie (zie notities)

  • 100 gram spekreepjes (zie notities)

  • 3 eetlepels sap van 1 sinaasappel

  • peper en zout

  • 1½ theelepel paprikapoeder (gebruik maatlepels)

  • 50 – 75 ml lactosevrije slagroom of kookroom (bv. van MinusL, zie notities)

Bereidingswijze

  • Schil en was de wortels, zoete aardappel en gember en snijd in stukjes.
  • Zet een grote pan met 500 ml water op het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg zodra het kookt het bouillonblokje, de wortel, zoete aardappel en gember toe en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen tot de groenten gaar zijn.
  • Was ondertussen de bosui en snijd het groene deel in kleine ringetjes. En snijd de bieslook fijn.
  • Verhit een scheutje knoflookolie in een koekenpan en fruit hier ongeveer ⅔ van de bosui en de bieslook in aan. Voeg na een paar minuten de spekreepjes toe en bak krokant.
  • Pers ondertussen de sinaasappel uit.
  • Als de groenten gaar zijn, maal je ze fijn met een staafmixer.
  • Voeg de paprikapoeder toe en peper en zout naar smaak. Voeg nu ook de gebakken spekreepjes, bosuitjes en bieslook toe en het sinaasappelsap. Roer goed door en proef of het op smaak is. Voeg zo nodig nog wat extra zout en peper toe.
  • Roer als laatste de slagroom erdoor, maar bewaar een beetje voor de garnering.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de rest van de bosuitjes en de slagroom.
  • Serveer met wat gluten- en lactosevrij stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter en geniet!

Notities

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *