Kruidenboter (low fodmap, lactosevrij en glutenvrij)
Bijgerecht,  Recepten

Kruidenboter (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Als je het FODMAP dieet volgt, kun je geen knoflook of producten met knoflook erin eten. Knoflook bevat namelijk zeer veel fructanen, een FODMAP-groep waar mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom last van kunnen krijgen. Zelfs een hele kleine hoeveelheid knoflook kan al klachten geven. Een uitzondering hierop is knoflookolie. FODMAP’s lossen op in water, maar niet in olie of vet. Daarom is knoflookolie wel toegestaan tijdens het FODMAP dieet, mits de stukjes knoflook eruit zijn gehaald.

De meeste kruidenboters bevatten ook knoflook. Een hoeveelheid van 20 gram is nog low FODMAP, maar dat is niet veel. Ik heb er ook mijn bedenkingen bij omdat kruiden- en knoflookboters vaak naast knoflook ook ui en lactose (allebei FODMAP’s) bevatten. Ik waag me er daarom liever maar niet aan. Ook als je volledig glutenvrij moet eten kun je het beter niet in de winkel kopen, want er kunnen sporen van gluten in zitten. Je kunt het dus maar beter zelf maken. Minstens net zo lekker en je kunt zelf bepalen wat erin gaat!

Als je het FODMAP dieet volgt, kun je gewoon roomboter eten. Er zit namelijk nauwelijks lactose in roomboter (tussen de 0,5 en 1 gram per 100 gram). Ook bij een lactose-intolerantie zal roomboter meestal geen klachten geven. Eet jij echter volledig lactosevrij? Dan kun je o.a. kiezen voor de lactosevrije plantenmargarine van AH. Deze is ook glutenvrij, maar niet low FODMAP vanwege de lupinebloem. De margarine van Jumbo is lactosevrij, glutenvrij en low FODMAP.

Verder kun je zelf bepalen welke kruiden je er aan toe wilt voegen. Je kan het simpel houden en alleen wat verse, fijngesneden bieslook toevoegen en wat peper en zout. Of voeg er nog extra kruiden aan toe, zoals (verse) peterselie en/of kleine ringetjes bosui. Voor een Italiaanse kruidenboter kun je kiezen voor Italiaanse kruiden uit een potje (let op FODMAP’s zoals knoflook en ui), of verse kruiden zoals basilicum, oregano, tijm of rozemarijn. Wil je echt een knoflooksmaak? Meng dan ook een scheutje knoflookolie door de boter. Genoeg variaties dus.

Onderstaand recept is genoeg voor op 1 gluten- en lactosevrij stokbrood. Lekker bij een soep, zoals deze wortelsoep, of op een gluten- en lactosevrij toastje.

Ik ben benieuwd naar jouw variaties op deze kruidenboter. Laat je hieronder weten wat je er van vond?

Kruidenboter (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: BijgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

5

minuten

Een romige kruidenboter met verschillende variaties, zoals verse bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden. Lekker bij stokbrood en soep of op een toastje. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

 • 50 gram roomboter of margarine, op kamertemperatuur (zie notities)

 • handje verse bieslook (zie ook bij de variatietips in de notities)

 • optioneel: verse of gedroogde peterselie

 • optioneel: scheutje knoflookolie (zie notities)

 • peper

 • zout

Bereidingswijze

 • Snijd de bieslook en eventueel de verse peterselie fijn.
 • Meng de boter met de kruiden en eventueel wat knoflookolie, en breng op smaak met wat peper en zout.
 • Proef of het goed is en voeg eventueel extra peper, zout of kruiden toe.
 • Zet in de koelkast en haal ongeveer 20 minuten voor gebruik weer uit de koeling.

Notities

 • FODMAP: Deze kruidenboter bevat geen FODMAP’s, maar een overmaat aan vet kan ook klachten geven bij PDS. Neem er dus niet teveel van.
 • Lactosevrij/glutenvrij: Omdat roomboter heel weinig lactose bevat zal dit bij een lactose-intolerantie meestal geen klachten geven. Eet jij echter volledig lactosevrij? Dan kun je kiezen voor de lactosevrije plantenmargarine van AH. Deze is ook glutenvrij, maar niet low FODMAP vanwege de lupinebloem. De margarine van Jumbo is lactosevrij, glutenvrij en low FODMAP.
 • Variatietips: In plaats van bieslook en/of peterselie kun je ook fijngesneden bosuitjes (alleen het groene deel is low FODMAP) toevoegen. Gebruik voor een Italiaanse kruidenboter verse Italiaanse kruiden (zoals basilicum, oregano, tijm of rozemarijn) of Italiaanse kruiden uit een potje (let op FODMAP’s zoals knoflook en ui). Wil je toch graag een kruidenboter met knoflooksmaak en volg je het FODMAP dieet, dan kun je een scheutje knoflookolie toevoegen. Let op dat er geen stukjes knoflook uit de fles komen. Hou eventueel een zeefje eronder bij het uitgieten. Als je alleen lactosevrij of glutenvrij hoeft te eten, kun je uiteraard ook verse knoflook toevoegen.
 • Serveertips: Smeer deze kruidenboter op gluten- en lactosevrij stokbrood en serveer het bij een soep of barbecue, of smeer het op een gluten- en lactosevrij toastje.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *