Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een echte liefhebber van soep ben geweest. Als ik al soep at, dan was het meestal kant-en-klare soep uit een pakje, zakje of uit blik. Meestal zat er te veel zout en smaakversterkers in en te weinig groente. Ook kreeg ik er vaak buikpijn van. Nu weet ik dat dit komt doordat er bijna altijd FODMAP’s in kant-en-klare soep zit, zoals knoflook, ui, tarwe en lactose. Maar sinds ik het FODMAP dieet volg en niet veel bewerkte producten meer kan eten, kook ik veel meer zelf met verse ingrediënten. Het kost wat meer tijd, maar het is echt de moeite waard. Zelfs soep vind ik nu lekker!
Neem nou deze heerlijke wortelsoep, die vol van smaak is door de verse gember, spekjes, bieslook en bosuitjes. De wortels en het sinaasappelsap geven deze wortelsoep daarnaast een zachte, frisse smaak. En door de toevoeging van lactosevrije slagroom is de soep ook nog eens lekker romig. De soep kan gegeten worden als maaltijdsoep als je er nog iets bij serveert, zoals gluten- en lactosevrij stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.
De ingrediënten
Er zit lekker veel groente in deze soep. Uiteraard wortels, maar ook nog zoete aardappel, en bosuitjes/lente-uitjes (alleen het groene deel is low FODMAP). Omdat zoete aardappel low FODMAP is tot 75 gram per persoon, kun je niet meer dan de helft van de soep eten. Heb je geen zin om hier op te moeten letten of ben je bang dat je toch teveel binnenkrijgt? Dan kun je de zoete aardappel ook vervangen door extra wortel.
De basis van deze soep maak je met een bouillon. De meeste bouillonblokjes bevatten FODMAP’s en/of gluten of lactose. Maar als je goed zoekt, zijn er geschikte blokjes te vinden. Hoef je alleen FODMAP’s te vermijden, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Maggi kippenbouillonblokjes minder zout of de Knorr rundvlees bouillonblokjes. Hier kunnen sporen van tarwe of melk in zitten, maar dat is voor het FODMAP dieet geen probleem omdat het om zeer kleine hoeveelheden gaat. Volg je niet het FODMAP dieet, maar eet jij volledig gluten- of lactosevrij? Koop dan bijvoorbeeld de kippenbouillonblokjes van Knorr of de bouillonblokjes van Zonnatura. In deze blokjes zit trouwens wel ui, en zijn daarom niet geschikt voor het FODMAP dieet.
Verder heb ik de wortelsoep op smaak gebracht met verse gemberwortel, verse bieslook, zout, peper, paprikapoeder en een beetje sinaasapelsap. Ook de spekjes geven deze soep veel smaak. Let er bij het FODMAP dieet op dat er geen knoflook of ui in de spekjes zit. Soms staat er alleen ‘kruiden en/of specerijen’ op het etiket. Dan kan er knoflook of ui in zitten. Kijk in mijn low FODMAP diner lijst voor geschikte merken of plantaardige alternatieven.
Omdat knoflook wel veel smaak aan een gerecht kan geven, heb ik gebruik gemaakt van knoflookolie. FODMAP’s kunnen niet oplossen in vet of olie, daarom is knoflookolie wel toegestaan, mits er geen stukjes knoflook in zitten. Er zitten vaak wel stukjes knoflook in de olie die je in de winkel koopt. Ze zitten erin voor de smaak en blijven meestal wel onderin de fles zitten. Voor de zekerheid kun je bij het uitschenken er een zeefje voor houden om eventuele stukjes knoflook op te vangen. Om er een lekkere romige soep van te maken, heb ik nog lactosevrije slagroom toegevoegd. Je zou het ook weg kunnen laten of vervangen door lactosevrije of plantaardige kookroom of door kokosmelk.
Al zin gekregen in deze heerlijke soep? Lees dan snel verder voor het recept. Laat je het mij weten wat je er van vond?
Wortelsoep met gember en spekjes (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)
Course: Soep, HoofdgerechtDifficulty: Makkelijk2
personen15
minuten20
minutenEen smaakvolle, romige wortelsoep met gember, bosuitjes, bieslook en spekjes. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
400 gram wortels (ongeveer 4 middelgrote)
150 gram zoete aardappel (ongeveer 1 middelgrote, zie notities)
20 gram verse gemberwortel
500 ml water
1 kippenbouillonblokje (zie notities voor geschikte varianten)
3 stengels bosui/lente-ui (alleen het groene deel is low FODMAP)
handjevol verse bieslook
knoflookolie (zie notities)
100 gram spekreepjes (zie notities)
3 eetlepels sap van 1 sinaasappel
peper en zout
1½ theelepel paprikapoeder (gebruik maatlepels)
50 – 75 ml lactosevrije slagroom of kookroom (bv. van MinusL, zie notities)
Bereidingswijze
- Schil en was de wortels, zoete aardappel en gember en snijd in stukjes.
- Zet een grote pan met 500 ml water op het vuur en breng aan de kook.
- Voeg zodra het kookt het bouillonblokje, de wortel, zoete aardappel en gember toe en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen tot de groenten gaar zijn.
- Was ondertussen de bosui en snijd het groene deel in kleine ringetjes. En snijd de bieslook fijn.
- Verhit een scheutje knoflookolie in een koekenpan en fruit hier ongeveer ⅔ van de bosui en de bieslook in aan. Voeg na een paar minuten de spekreepjes toe en bak krokant.
- Pers ondertussen de sinaasappel uit.
- Als de groenten gaar zijn, maal je ze fijn met een staafmixer.
- Voeg de paprikapoeder toe en peper en zout naar smaak. Voeg nu ook de gebakken spekreepjes, bosuitjes en bieslook toe en het sinaasappelsap. Roer goed door en proef of het op smaak is. Voeg zo nodig nog wat extra zout en peper toe.
- Roer als laatste de slagroom erdoor, maar bewaar een beetje voor de garnering.
- Schep de soep in kommen en garneer met de rest van de bosuitjes en de slagroom.
- Serveer met wat gluten- en lactosevrij stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter en geniet!
Notities
- FODMAP: Zoete aardappel is low FODMAP tot 75 gram per portie. Eet daarom niet meer dan de helft van de soep. Gebruik een bouillonblokje zonder FODMAP’s, zoals de Maggi kippenbouillonblokjes minder zout of Knorr rundvlees bouillonblokjes. Knoflookolie is low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Je kunt het o.a. kopen bij de Xenos, Action of AH. Let op dat de stukjes knoflook niet uit de fles komen. Hou eventueel een zeefje eronder bij het uitgieten. Koop spekreepjes zonder FODMAP’s. Kijk hier voor geschikte varianten. Vers geperst sinaasappelsap is low FODMAP tot 70 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Alle overige ingrediënten zijn low FODMAP. In plaats van lactosevrije slagroom of lactosevrije kookroom kun je ook plantaardige kookroom gebruiken zoals Oatly Haver Cuisine of AH Haver Keuken. Hier zitten wel sporen van gluten in, maar dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. AH Kokos Keuken is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Je kunt in dit recept ook gewone kokosmelk gebruiken. Liever een vleesvervanger? De plantaardige spekjes van Vivera zijn low FODMAP, maar kunnen nog wel sporen van gluten of melk bevatten. AH Terra plantaardige spekjes zijn glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Hoef je niet low FODMAP te eten maar wel glutenvrij en/of lactosevrij? Gebruik dan bijvoorbeeld de kippenbouillonblokjes van Knorr of de bouillonblokjes van Zonnatura. Alle overige ingrediënten zijn vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij. In plaats van lactosevrije slagroom of lactosevrije kookroom kun je ook plantaardige kookroom gebruiken zoals Oatly Haver Cuisine of AH Haver Keuken. Deze kookromen kunnen nog wel sporen van gluten bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je de plantaardige kookroom van Blue Band gebruiken. Deze kookroom is naast glutenvrij ook lactosevrij, maar is vanwege de linzen waarschijnlijk niet geschikt voor het FODMAP-dieet. AH Kokos Keuken is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Je kunt in dit recept ook gewone kokosmelk gebruiken. Liever een vleesvervanger? AH Terra plantaardige spekjes zijn glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP.
- Serveertip: Lekker met gluten- en lactosevrij stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.
4 reacties
Martijn
Werkelijk waar een fantastische soep. Heb ervan genoten. Bedankt voor dit recept!
Henriëtte
Bedankt voor jouw leuke reactie Martijn! Ik heb zelf deze soep ook al meerdere malen gemaakt, want hij valt ook hier zeer in de smaak!
Erna Steg
Héérlijk deze soep. Ook heel goed zonder vlees te eten… dit is een blijvertje!
Henriëtte
Wat leuk Erna en dankjewel!