Oosterse boerenkoolstamppot met kip, champignons, bosuitjes, spek en sesamzaadjes op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Recepten,  Stamppot

Oosterse boerenkoolstamppot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ben jij ook een beetje uitgekeken op de klassieke boerenkoolstamppot met rookworst? Of heb je net als ik gewoon wel eens zin in iets anders? Probeer dan deze heerlijke Oosterse boerenkoolstamppot eens! Het is een boerenkoolstamppot met kipdijfiletreepjes, champignons, bosuitjes, ketjap en sambal. Geserveerd met stukjes krokant gebakken ontbijtspek en geroosterde sesamzaadjes. Een Hollandse stamppot met een Oosterse twist. Echt een feestje voor je smaakpapillen! En in 30 minuten al op tafel. Ga jij deze stamppot ook maken? Je zult er geen spijt van krijgen! Kijk ook bij de variatietips voor bijvoorbeeld vegan opties.

Oosterse boerenkoolstamppot met kip, champignons, bosuitjes, spek en sesamzaadjes op een bord (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Meer lekkere stamppotten

Heb je met dit koude gure weer zin gekregen in nog meer lekkere stampotten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze Oosterse boerenkoolstamppot gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) . Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere stamppot recepten en diner recepten.

Oosterse boerenkoolstamppot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, StamppotCuisine: Hollands, OostersDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een heerlijke Oosterse boerenkoolstamppot met kipdijfiletreepjes, champignons, bosuitjes, ketjap en sambal. Geserveerd met stukjes krokant gebakken ontbijtspek en geroosterde sesamzaadjes. Een Hollandse stamppot met een Oosterse twist. Echt een feestje voor je smaakpapillen! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Kijk ook bij de variatietips onder het recept voor bijvoorbeeld vegan opties.

Ingrediënten

  • 500 gram (iets) kruimige aardappelen

  • 250 gram fijngesneden boerenkool (vers of uit het koelvak)

  • 150 gram champignons uit pot (of verse oesterzwammen, zie notities)

  • 3 à 4 bosuitjes (alleen het groene deel is low FODMAP)

  • optioneel: 1 eetlepel sesamzaadjes (zie notities)

  • optioneel: 50 gram ontbijtspek of bacon (± 5 à 6 plakjes, zie notities)

  • 200 gram kipdijfilet(reepjes)

  • peper en zout

  • 1 eetlepel ketjap manis (zie notities)

  • 1 theelepel gembersiroop (of ahornsiroop/stroop)

  • ½ theelepel sambal oelek

  • flinke scheut lactosevrije of plantaardige melk

  • klontje boter/plantaardige margarine of 1 eetlepel olijfolie extra vierge (zie notities)

  • flinke snuf witte peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen en snijd in stukken. Als je verse boerenkool hebt gekocht, was de boerenkool en snijd dan fijn. Doe dit samen in een grote pan met water en breng aan de kook. Laat vervolgens in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar koken.
  • Spoel ondertussen de champignons af onder de kraan en laat uitlekken tussen keukenpapier of een schone theedoek. (Oesterzwammen niet wassen, maar schoonwrijven met keukenpapier of een borsteltje en eventueel wat kleiner snijden). Was de groene stengels van de bosuitjes en snijd in ringetjes.
  • Verhit een grote koekenpan zonder vet en rooster de sesamzaadjes een paar minuutjes tot ze wat bruiner worden en lekker gaan ruiken. Laat het daarna afkoelen op een bordje.
  • Doe daarna de plakjes spek in de koekenpan (ook zonder vet) en bak ze in een paar minuten krokant. Schep het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de champignons nu een paar minuten in het spekvet tot ze een beetje bruin worden. Dit lukt het beste als je de champignons niet te vaak omschept.
  • Snijd ondertussen de kipdijfilet in reepjes en doe het daarna bij de champignons in de koekenpan. Strooi wat peper en zout over het mengsel en bak ongeveer 5 minuten tot de kip gaar is.
  • Giet de boerenkool met aardappelen af en laat zonder deksel nog even uitdampen in de pan.
  • Bak tot slot ⅔ van de bosuitjes nog 2 minuutjes met de kip en champignons mee en voeg dan 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel gembersiroop en een halve theelepel sambal toe (of meer als je van lekker pittig houdt). Meng goed door elkaar en zet het vuur nu wat lager.
  • Stamp de boerenkool en aardappelen op een laag vuur fijn met een flinke scheut lactosevrije of plantaardige melk, een klontje boter, margarine of olijfolie en een flinke snuf witte peper en zout.
  • Schep de boerenkoolstamppot in de borden en verdeel het mengsel uit de koekenpan erover heen. Breek het spek in stukken en leg hier boven op. Garneer tot slot met de rest van de bosuitjes en het geroosterde sesamzaad en geniet!

Notities

  • FODMAP: Boerenkool, aardappelen, champignons uit pot of blik en verse oesterzwammen zijn low FODMAP. Verse champignons bevatten veel FODMAP’s, maar FODMAP’s kunnen oplossen in water. Bij champignons uit een pot of blik zijn de FODMAP’s grotendeels opgelost in het vocht. Spoel ze daarom wel eerst goed af onder de kraan zodat je de FODMAP’s wegspoelt. De groene stengels van de bosui/lente-ui zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Sesamzaad is low FODMAP tot 1 eetlepel (11 gram) per portie. Ontbijtspek of bacon kan soms FODMAP’s bevatten zoals ui of knoflook. Kijk hier voor geschikte merken. Ketjap manis is low FODMAP tot 1 eetlepel (20 gram) per portie. Gembersiroop is niet getest op FODMAP’s maar bestaat voornamelijk uit water met suiker en een klein beetje gember. Gember en suiker bevatten geen FODMAP’s. Sommige merken gembersiroop bevatten melasse. Melasse is slechts low FODMAP tot 5 gram per portie, maar er zit meestal minder dan 3 gram melasse in 100 gram gembersiroop. Je kunt het eventueel ook vervangen door ahornsiroop of gewone keukenstroop. Sambal oelek bestaat meestal voornamelijk uit gemalen chilipepers met wat zout en conserveermiddelen. Rode chilipeper is low FODMAP tot 28 gram per portie. Roomboter, plantaardige margarine en olijfolie zijn low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Sesamzaad kan soms sporen van gluten bevatten. Geschikte merken bij coeliakie zijn o.a.: AH Sesamzaad en Verstegen Sesamzaad. Ontbijtspek en bacon bevatten vrijwel nooit gluten of lactose, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Ketjap manis kan (sporen van) gluten bevatten. Gebruik bij coeliakie bijvoorbeeld.: Go-Tan Ketjap Bio Glutenvrij of Inproba ketjap manis. Roomboter bevat maar een heel klein beetje lactose en wordt daarom meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je olijfolie of lactosevrije margarine gebruiken, zoals de plantaardige margarine van AH of Jumbo. Gembersiroop en sambal oelek zijn glutenvrij en lactosevrij.
  • Variatietips: Vervang (een deel van) de boerenkool eens door andijvie of paksoi (l.f. tot 75 gram p.p.). Andijvie en paksoi slechts een paar minuten verwarmen of wokken. In plaats van champignons of oesterzwammen kun je ook blokjes courgette (l.f. tot 65 gram p.p.) of taugé gebruiken. Taugé slechts een paar minuten wokken/bakken. Of vervang een deel van de aardappelen eens door zoete aardappel (l.f. tot 75 gram p.p.). In plaats van geroosterde sesamzaadjes kun je geroosterd amandelschaafsel of pinda’s gebruiken. Voor een vegan maaltijd kun je het spek weglaten en de kip vervangen door blokjes tempeh (l.f. tot 100 gram p.p.) of stevige tofu (l.f. tot 170 gram p.p.). Gebruik daarnaast plantaardige margarine of olijfolie en plantaardige melk (zoals amandelmelk of rijstmelk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *