Deze lasagne bolognese met roomkaas hebben mijn vriend en ik het afgelopen jaar al een aantal keren gegeten. Toch was het er nog nooit van gekomen om het recept online te zetten. Daar moest hoognodig eens verandering in komen, want deze lasagne is zo ontzettend lekker! Zelfs mensen die geen specifiek dieet hoeven te volgen, zijn dol op deze lasagne met roomkaas!
Bij de meeste recepten voor lasagne wordt er eerst een bechamelsaus gemaakt. Maar wist je dat er in het traditionele recept voor lasagne helemaal geen bechamelsaus wordt gebruikt? Ik vind het zelf altijd maar een gedoe om bechamelsaus te maken en ik ben er ook niet eens zo dol op. Daarom verving ik het door lactosevrije roomkaas. Dat is niet alleen veel makkelijker, maar ook nog eens heel erg lekker! Verder deed ik er gehakt door, lekker veel groenten, een simpele zelfgemaakte tomatensaus en kaas. Loop het water je al in de mond? Ga dan met de knop hierboven direct naar het recept, of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze lasagne bolognese met roomkaas? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.
Glutenvrije lasagnebladen
Ik gebruik altijd de glutenvrije lasagnebladen van AH. Maar je kunt ook de glutenvrije lasagnebladen van Jumbo gebruiken. Deze bladen zijn ook lactosevrij en low FODMAP. Je kunt online nog meer merken vinden, maar die zijn vaak een stuk duurder en zijn net als AH en Jumbo meestal gemaakt met een combinatie van maismeel en rijstmeel. Ik proef zelf eigenlijk geen verschil met ‘gewone’ lasagnebladen, terwijl ik dat met andere pastasoorten vaak wel proef. Je kunt het daarom gerust voorschotelen aan mensen die niet glutenvrij hoeven te eten. Waar je wel even op moet letten, is dat de lasagnebladen goed bedekt moeten zijn met saus. De bladen koken namelijk gaar in de saus. Het gebeurde bij mij ook wel eens dat er een stukje uitstak waar geen saus op zat. Dit wordt dan niet gaar en blijft hard. Denk daar dus goed om.
Gehakt
In een lasagne bolognese hoort natuurlijk ook een beetje gehakt. Ik gebruik zelf altijd het liefst gekruid rundergehakt. Als je gekruid gehakt koopt, let er bij het FODMAP dieet dan op dat er geen knoflook of ui in zit. Het Fries rundergehakt van Jumbo bevat geen FODMAP’s. Je kunt ook zelf het gehakt kruiden met wat peper en zout of met bijvoorbeeld de gehaktkruiden van Verstegen. Deze kruidenmix is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Voor een vegetarische maaltijd kun je bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH gebruiken. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken.
Tomatensaus
Voor de tomatensaus gebruik ik tomatenblokjes met basilicum en oregano van Heinz. Tomaat uit blik of pak is low FODMAP tot 100 gram per portie. Vanaf 138 gram bevat het een matige hoeveelheid fructose. Je kunt ook een ander merk tomatenblokjes kopen, maar let op dat er geen knoflook of ui is toegevoegd. Tomaat uit een blik of pak is altijd glutenvrij en lactosevrij.
Kruiden
Ik gebruik meestal alleen wat gedroogde oregano, paprikapoeder en wat peper en zout om de tomatensaus op smaak te brengen. Paprikapoeder is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. De gedroogde oregano kun je ook vervangen door gedroogde Italiaanse kruiden. Let er bij het FODMAP dieet op dat sommige varianten knoflook of ui kunnen bevatten. De Italiaanse kruiden van Verstegen in de glazen pot zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ik vind zelf oregano toch het lekkerst. Gedroogde oregano is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Je kunt eventueel ook nog wat verse basilicum toevoegen. Gedroogde basilicum kan ook, maar verse basilicum is veel sterker en beter van smaak.
Tomaten
Update: Verse tomaten zijn in 2022 opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram. Ik gebruikte eerst in dit recept 3 verse tomaten. Maar omdat dit in combinatie met de tomatenblokjes uit blik of pak te veel fructose kan bevatten, heb ik dit aangepast naar 1 tomaat.
Overige groenten
Update: Paprika’s zijn in 2022 ook opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s (fructose) blijken te bevatten. Ik gebruikte eerst 1 rode paprika in dit recept. Maar als je erg gevoelig bent voor fructose kun je het beste kiezen voor groene paprika. Rode paprika is namelijk slechts low FODMAP tot 43 gram en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid frustose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat pas vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen (dus geen fructose!).
Daarnaast voegde ik nog wat champignons toe. Houd er bij het FODMAP dieet rekening mee dat alleen champignons uit een pot of blik low FODMAP zijn. De FODMAP’s lossen namelijk voor een groot deel op in het vocht. Spoel ze daarom wel eerst goed af. Je kunt dan 75 gram champignons zonder problemen eten. Je kunt ze ook vervangen door oesterzwammen. Oesterzwammen bevatten pas vanaf 1 kilo een matige hoeveelheid FODMAP’s. Ik voegde ook nog wat bosuitjes toe. Alleen het groene deel van de bosui is low FODMAP. Andere groenten die je toe zou kunnen voegen zijn bijvoorbeeld wortel en spinazie. Deze groenten bevatten allebei geen FODMAP’s.
Lactosevrije roomkaas
In plaats van bechamelsaus gebruik ik lactosevrije roomkaas. Ik koop altijd de lactosevrije roomkaas van Arla. Deze is onder andere verkrijgbaar bij AH en Jumbo. Sommige Jumbo filialen verkopen ook lactosevrije roomkaas van MinusL. Je kunt ook lactosevrije crème fraîche gebruiken, of plantaardige roomkaas zoals van het merk Violife of Oatly. De plantaardige roomkaas van Oatly kan wel sporen van gluten bevatten.
Geraspte kaas
Ik gebruik wat geraspte kaas door de roomkaas zodat het in de oven een soort romige kaassaus wordt. Daarnaast strooi ik nog geraspte kaas over de lasagne. Voor een lekker krokant en goudbruin kaaskorstje gebruik ik altijd de geraspte kaas voor ovengratin van AH. Deze kaas is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Je kunt uiteraard ook andere geraspte kaas gebruiken, zoals Parmezaanse kaas. Geraspte kaas is meestal lactosevrij en glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Als de suikers in de voedingswaardentabel op 0 gram staat, zit er geen melksuiker (lactose) in. Er zitten vaak wel koolhydraten in geraspte kaas, maar die zijn meestal afkomstig van het maiszetmeel dat aan geraspte kaas wordt toegevoegd.
Meer lekkere ovenschotels
Ben jij ook zo dol op ovenschotels? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
Heb jij deze lasagne bolognese met roomkaas gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten en recepten voor ovenschotels en pasta’s.
Lasagne bolognese met roomkaas
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Diner, Feestdagen, Ovenschotel, PastaCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk3
personen30
minuten40
minutenEen makkelijk recept voor een heerlijke lasagne bolognese met roomkaas, gehakt, lekker veel groenten, een simpele zelfgemaakte tomatensaus en kaas. Glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP, maar niemand die dat proeft!
Ingrediënten
- Voor 3 personen (kijk voor 4 personen bij de bereidingstips onderaan het recept):
1 paprika (zie notities)
170 gram (uitlekgewicht) champignons uit blik/pot of oesterzwammen (zie notities)
1 tomaat (zie notities)
3 à 4 bosuitjes (alleen de groene stengels)
(knoflook)olie (zie notities)
250 gram gekruid rundergehakt (of kruid zelf met wat peper en zout, of bv. de gehaktkruiden van Verstegen, zie notities)
275 gram tomatenblokjes (bv. Heinz tomatenblokjes met basilicum en oregano, zie notities)
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel paprikapoeder
peper en zout
200 gram lactosevrije roomkaas (bv. Arla Lactofree)
40 gram (pittige) geraspte kaas (zie notities)
peper en zout
extra geraspte kaas, ± 75 gram (bv. geraspte kaas voor ovengratin van AH)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in. Ik gebruikte een ovenschaal van 20 x 28 cm (binnenmaat).
- Was de paprika, de tomaat en de groene stengels van de bosuitjes. Spoel de champignons goed af met water en laat ze uitlekken. (Als je oesterzwammen gebruikt, spoel deze dan niet af onder de kraan maar maak schoon met een stukje keukenpapier. Anders zuigen ze zich vol met water. Snijd de oesterzwammen ook nog wat kleiner). Snijd de paprika in stukjes en de bosui in ringetjes. Snijd de tomaat in stukjes en houd apart voor de saus.
- Verhit een scheutje (knoflook)olie in een wokpan en bak de bosui en de champignons een paar minuten tot de champignons wat geslonken zijn. Voeg dan het gekruide gehakt toe en bak in een paar minuten gaar en rul.
- Maak ondertussen de tomatensaus. Maal de tomatenblokjes en de stukjes verse tomaat fijn met een staafmixer en meng hier dan de oregano, paprikapoeder en een flinke snuf peper en zout door.
- Als het gehakt gaar is, voeg dan de paprika en de tomatensaus toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Meng ondertussen de roomkaas met de geraspte kaas en een snufje peper en zout.
- Kijk ook alvast even hoe je de lasagnebladen het beste in de ovenschaal kunt doen. Als je net als ik een ovenschaal met ronde hoeken hebt, kun je een paar hoekjes van de lasagnebladen afbreken zodat het beter past.
- Zet nu het vuur uit en verdeel een dun laagje tomatensaus (met groente en gehakt) op de bodem van de ovenschaal. Ik doe dit altijd met een soeplepel. Pak 3 lasagnebladen en besmeer de bovenkant met een laagje roomkaasmengsel en leg ze vervolgens op de tomatensaus in de schaal. Verdeel hier weer een dun laagje tomatensaus over. Herhaal dit nog 2 keer tot de lasagnebladen op zijn. Begin en eindig altijd met een laagje tomatensaus en zorg dat de lasagnebladen goed bedekt zijn met de saus. De lasagnebladen koken namelijk gaar in de saus. Onbedekte stukken blijven hard.
- Strooi tot slot nog wat extra geraspte kaas over de lasagne en bak in ongeveer 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Buon Appetito!
Notities
- Bereidingstips: Maak je deze lasagne liever voor 4 personen? Gebruik dan 150 gram extra groenten (bv. 1 grote wortel of spinazie), 350 gram rundergehakt, 400 gram tomatenblokjes, 1 flinke eetlepel oregano, 1 flinke theelepel paprikapoeder, 265 gram l.v. roomkaas, 55 gram geraspte kaas en 12 glutenvrije lasagnebladen. Volg verder het recept zoals hierboven is beschreven. Je kunt ook gewoon het recept voor 3 personen maken en er nog een salade of wat rucola bij serveren.
- FODMAP: Paprika’s zijn in 2022 opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s blijken te bevatten. Ik gebruikte eerst 1 rode paprika in dit recept. Maar om klachten te voorkomen (vooral als je erg gevoelig bent voor fructose) kun je het beste een groene paprika gebruiken, of dit vervangen door wortel. Rode paprika is low FODMAP tot 43 gram en en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid fructose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen. Champignons uit pot of blik zijn low FODMAP tot 75 gram per portie en bevatten vanaf 200 gram een matige hoeveelheid FODMAP’s. De FODMAP’s lossen op in het vocht, zorg daarom dat je ze goed afspoelt met water. Oesterzwammen zijn ook low FODMAP tot 75 gram per portie, maar bevatten pas vanaf 1 kg een matige hoeveelheid FODMAP’s. Tomaten zijn in 2022 ook opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram. Daarom heb ik de hoeveelheid aangepast in het recept. De groene stengels van de bosui bevatten geen FODMAP’s. Knoflookolie is in tegenstelling tot knoflook wel low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook onderin de fles zitten, kun je er een zeefje voor houden bij het uitgieten. Let op dat gekruid rundergehakt FODMAP’s kan bevatten zoals knoflook en ui. Het Fries rundergehakt van Jumbo bevat geen FODMAP’s. Of kruid het gehakt zelf. Tomaat uit een blik of pak is low FODMAP tot 100 gram per portie en bevat vanaf 138 gram een matige hoeveelheid fructose. Let op dat er geen knoflook of ui is toegevoegd aan de tomatenblokjes. Geraspte kaas bevat meestal geen lactose en is daarom low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Gekruid gehakt bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Je kunt het gehakt ook zelf kruiden met wat peper en zout of met de Verstegen kruidenmix voor gehakt, die is glutenvrij en lactosevrij. Tomaat uit een blik of pak is altijd glutenvrij en lactosevrij. Paprikapoeder en gedroogde oregano zijn glutenvrij en lactosevrij. Geraspte kaas is meestal lactosevrij en glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Als de suikers in de voedingswaardentabel op 0 gram staat, zit er geen melksuiker (lactose) in. Er zitten vaak wel koolhydraten in geraspte kaas, maar die zijn meestal afkomstig van het maiszetmeel dat aan geraspte kaas wordt toegevoegd.
- Variatietips: Je kunt ook andere groenten toevoegen zoals wortel en spinazie. Deze groenten bevatten allebei geen FODMAP’s. Voor een vegetarische maaltijd kun je bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH gebruiken. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken. De lactosevrije roomkaas kun je vervangen door lactosevrije crème fraîche of door plantaardige roomkaas zoals van het merk Violife of Oatly. De plantaardige roomkaas van Oatly kan wel sporen van gluten bevatten. De gedroogde oregano kun je vervangen door gedroogde Italiaanse kruiden. Let er bij het FODMAP dieet op dat er geen knoflook of ui in zit. De Italiaanse kruiden van Verstegen in de glazen pot zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Je kunt eventueel ook nog wat verse basilicum toevoegen. Gedroogde basilicum kan ook, maar verse basilicum is veel sterker en beter van smaak. Voeg verse basilicum pas aan het eind van de kooktijd toe. Serveer eventueel nog wat sla of rucola bij de lasagne.
- Bewaartips: Heb je nog een restje lasagne over? Laat het dan goed afkoelen, doe het in een bakje en vries het in. De lasagne is zo 3 maanden houdbaar. Als je van plan bent de lasagne weer te eten, haal het dan de avond van tevoren uit de vriezer en zet in de koelkast. Warm de lasagne de volgende dag op in de oven (ongeveer 15 tot 20 min. op 180 °C) en dek eventueel af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de lasagne te donker wordt. Ben je het vergeten uit de diepvries te halen? Zet de lasagne dan gewoon wat langer in de oven (ongeveer 2x zo lang). Je zou de lasagne ook op kunnen warmen in de magnetron, maar dit gaat vaak wel een beetje ten koste van de kwaliteit.
6 reacties
Steffani
Vandaag de lasange gemaakt.
Hij was heeerlijk lekker fris van smaak was extra voorzichtig met de kruiden dus die mogen volgende keer iets meer maar echt superrrr
Eerste creatie van de fodmaps op naar het volgende gerecht.
Dankje wel voor al joun moeite in al die recepten zo word het koken een heel stuk makkelijker met zon dieet ❤
Henriëtte
Wat ontzettend leuk om te horen Steffani! En graag gedaan hoor!
F. Voorhorst-van den Berg
Vandaag de lasagne gemaakt. De bladen waren wel wat taai. Ik gebruikte die van Peak’s free from.
Het was wel erg lekker.
Er staan erg lekkere recepten op de site. Ik kan voorlopig wel vooruit.
Henriëtte
Leuk om te horen dat het zo goed heeft gesmaakt! Als de lasagnebladen niet helemaal goed bedekt waren met de saus kunnen ze soms inderdaad nog wat taai zijn. Dat komt omdat de bladen alleen gaar kunnen worden door het vocht uit de saus. Je kunt de volgende keer eventueel nog wat water toevoegen aan de saus zodat je wat extra saus hebt. Voeg dan bij voorkeur ook nog een theelepeltje maizena toe voor binding. Anders kan de saus denk ik wat te dun worden.
Fijn om te horen dat je mijn recepten op prijs stelt! 😊
Ricus
Heerlijk gegeten!
Ook een fijne manier waarop de recepten zijn weergegeven. Heel overzichtelijk. Complimenten!
Henriëtte
Dankjewel Ricus! Fijn om te horen!