Pompoenbrood (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)
Brood,  Cake,  Recepten,  Tussendoortje

Pompoenbrood (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ik zat laatst te bedenken wat ik allemaal met een pompoen kon maken. Zo probeerde ik op internet wat ideeën op te doen en stuitte hierbij op een pompoenbrood of ‘pumpkin bread’. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt al jaren een bekend fenomeen te zijn in de wereld van foodbloggers. Ik loop dus blijkbaar ‘een beetje’ achter. Maar ik heb er direct werk van gemaakt en mijn eigen heerlijke recept voor pompoenbrood bedacht! De meeste pompoenbroden lijken qua samenstelling heel veel op een bananenbrood. Maar in plaats van bananenpuree voeg je nu pompoenpuree toe. Net zoals in een bananenbrood de banaan een deel van de suiker en het vet vervangt, zorgt ook pompoen voor een zoet en smeuïg resultaat. Omdat pompoen echter minder zoet is dan banaan, heb ik iets meer suiker toegevoegd dan meestal nodig is in een bananenbrood.

Er zijn ook recepten waarbij er helemaal geen suiker wordt toegevoegd. Dan is het meer een echt brood. Voeg je wel suiker toe, dan heeft het meer weg van een cake. In mijn pompoenbrood is de pompoensmaak niet heel duidelijk aanwezig. Ik hou niet van een te overheersende pompoensmaak. Je zou mijn pompoenbrood qua smaak nog het beste kunnen vergelijken met een kruidcake. Hij is lekker kruidig door de speculaaskruiden, smeuïg door de pompoen en zoet, maar niet te zoet. Verder heb ik er nog rozijnen en pompoenpitten aan toegevoegd. Je kunt de plakjes ook goed invriezen, zodat je op elk moment een heerlijk verantwoord tussendoortje hebt.

De ingrediënten

Ik heb een kleine oranje pompoen, de Hokkaido pompoen, gebruikt voor dit recept. De Hokkaido pompoen is niet getest op FODMAP’s, maar ik krijg er geen klachten van. Je zou dit ook voor jezelf kunnen testen. Als je nog in de eliminatie-, of herintroductiefase van het FODMAP dieet zit, kun je de Kabocha pompoen gebruiken. Dit is de enige pompoen die is getest en helemaal geen FODMAP’s bevat. Voor dit recept moet de pompoen eerst gegaard en gepureerd worden. Je zou dit al een dag of een paar dagen eerder kunnen doen volgens dit recept.

Met de meelsoorten kun je variëren als je wilt. Ik heb gekozen voor de helft glutenvrije bloem en de helft boekweitmeel. Boekweitmeel heeft een wat nootachtige smaak en past daardoor goed in kruidige recepten. De smaak kan iets overheersend zijn en wordt om die reden meestal in combinatie met andere meelsoorten gebruikt. Boekweitmeel is van nature glutenvrij, maar kan sporen van gluten (en soms ook sporen van lactose) bevatten. Bij coeliakie kun je glutenvrij boekweitmeel gebruiken van bijvoorbeeld AH of Holland & Barrett. Je kunt ook alleen glutenvrije bloem gebruiken.

Pompoenbrood (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Om er een lekker kruidig pompoenbrood van te maken heb ik er speculaaskruiden aan toegevoegd. En verder nog rozijnen voor wat extra zoetheid. Rozijnen zijn low FODMAP tot 13 gram per portie. Als je het brood in 12 plakjes zou snijden, zou je in principe 2 plakjes kunnen eten. Dit zou neer komen op 12,5 gram rozijnen. Maar de rozijnen zullen nooit helemaal evenredig verdeeld zijn, waardoor het ene plakje meer rozijnen kan bevatten dan het andere plakje. Ik raad je dus aan om het maar bij 1 plakje te houden. Je zou wel wat dikkere plakken kunnen snijden. Als je het brood in 10 plakjes snijdt, krijg je ongeveer 7,5 gram rozijnen binnen per plakje. De meeste rozijnen zijn gluten,- en lactosevrij, maar check altijd voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Bij de Albert Heijn kun je deze informatie ook in de webshop vinden.

Tot slot heb ik nog wat pompoenpitten toegevoegd. Pompoenpitten zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels en bevatten veel verschillende mineralen, waaronder magnesium, ijzer, mangaan, fosfor en zink. Pompoenpitten zijn low FODMAP tot 23 gram. Hier blijf je met gemak onder. Pompoenpitten kunnen sporen van gluten of lactose bevatten. Als je volledig gluten- of lactosevrij moet eten, kun je bijvoorbeeld de kleine bakjes pompoenpitten van AH kopen. Sporen van gluten of lactose zijn geen probleem bij het FODMAP dieet.

Probeer dit makkelijke recept voor een heerlijk kruidig pompoenbrood, zodat je jezelf kunt verwennen met een lekker en verantwoord tussendoortje! Je kunt het pompoenbrood ook heel goed invriezen, zodat je er nog langer van kunt genieten. Ik ben benieuwd of je het net zo lekker vindt als ik! Zoek je nog meer recepten met pompoen? Wat dacht je van een heerlijke pompoentaart?

Pompoenbrood (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Tussendoortje, CakeDifficulty: Makkelijk
Porties

10-12

plakjes
Bereidingstijd

15

minuten
Baktijd

60

minuten

Een kruidig en smeuïg pompoenbrood (of pompoencake) met rozijnen en pompoenpitten. Je hele huis zal heerlijk ruiken na het bakken van dit lekkere en verantwoorde tussendoortje! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor een cakevorm van 25 cm
  • 75 gram rozijnen

  • 300 gram pompoenpuree (volgens recept), op kamertemperatuur

  • 3 eieren (M), op kamertemperatuur

  • 75 gram plantaardige olie of gesmolten roomboter

  • 75 gram plantaardige of lactosevrije melk, op kamertemperatuur (zie notities)

  • 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker

  • 100 gram glutenvrije bloem (bv. Schär Mix it Universal, bij Holland & Barrett)

  • 100 gram boekweitmeel (bv. van Holland & Barrett of AH, zie notities)

  • ½ theelepel xanthaangom (optioneel, zie notities)

  • 100 gram donkere basterdsuiker

  • 2 theelepels speculaaskruiden

  • ½ theelepel zout

  • 2 theelepels bakpoeder

  • ¼ theelepel baksoda

  • 75 gram pompoenpitten (zie notities)

Bereidingswijze

  • Bereid de pompoenpuree volgens recept. Dit kan al eerder gemaakt worden.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cakevorm van 25 cm met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je het pompoenbrood straks makkelijker uit de vorm kunt halen.
  • Als je boter gebruikt, smelt deze dan in een schaaltje in de magnetron (ongeveer 30 seconden).
  • Laat de rozijnen wellen in een kommetje met heet water.
  • Pak een kom en meng hierin de pompoenpuree, de eieren, de olie of gesmolten boter, de plantaardige of lactosevrije melk en het vanille-extract tot een egaal mengsel. Dit kan gewoon met een pollepel of spatel.
  • Meng in een andere kom de glutenvrije bloem, het boekweitmeel, eventueel de xanthaangom, de basterdsuiker, de speculaaskruiden, het zout, het bakpoeder en de baksoda.
  • Giet de rozijnen af en laat ze uitlekken tussen een paar velletjes keukenpapier.
  • Roer nu de ‘droge’ ingrediënten door de ‘natte’ ingrediënten met een pollepel of spatel tot het net gemengd is.
  • Houd een handje pompoenpitten apart en spatel de rest van de pompoenpitten en de rozijnen kort door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm, strijk glad en bestrooi met de rest van de pompoenpitten.
  • Bak in ongeveer 60 tot 70 minuten gaar. Check na 60 minuten met een satéprikker of het pompoenbrood gaar is. Prik een paar keer in het brood. Blijft er (bijna) niks meer aan de prikker hangen, dan is het brood klaar.
  • Haal het brood na ongeveer 10 minuten uit de cakevorm. Je kunt het brood er gemakkelijk uit tillen met het bakpapier. Laat nu verder afkoelen op een rooster.

Notities

  • Baktips: Gebruik maatlepels i.p.v. ‘gewone’ theelepels voor het afmeten van ingrediënten. Je kunt de pompoenpuree al een dag of paar dagen eerder bereiden. Je kunt variëren met de meelsoorten. Gebruik je een meelsoort zonder verdikkingsmiddelen (zoals xanthaangom), dan kan het brood wat kruimelig zijn en sneller uitdrogen. Voeg in dit geval bij voorkeur nog 1 theelepel xanthaangom toe. Xanthaangom geeft meer binding en vervangt zo deels de functie van gluten. Gebruik je net als ik maar voor de helft een meelsoort zonder verdikkingsmiddelen, voeg dan een halve theelepel xanthaangom toe. Gebruik je alleen maar glutenvrije bloem waar al een verdikkingsmiddel aan toe is gevoegd (zoals bij Schär Mix it Universal), voeg dan geen xanthaangom meer toe!
  • FODMAP: Rozijnen zijn low FODMAP tot 13 gram per portie. Pompoenpitten zijn low FODMAP tot 23 gram per portie. Als je maar 1 plakje per keer eet, blijf je hier makkelijk onder. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Wil je graag plantaardige melk gebruiken, koop dan geen sojamelk. Sojamelk wordt in Nederland bijna altijd gemaakt van sojabonen en die zijn rijk aan FODMAP’s (galactanen). Geschikte plantaardige melksoorten zijn rijstmelk, amandelmelk en havermelk.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Boekweitmeel en pompoenpitten kunnen sporen van gluten en lactose bevatten. Eet jij volledig gluten- of lactosevrij, gebruik dan gluten- en lactosevrij boekweitmeel en gluten- en lactosevrije pompoenpitten. Roomboter bevat nauwelijks lactose. Eet jij echter volledig lactosevrij? Dan kun je kiezen voor plantaardige olie.
  • Bewaartips: Je kunt het pompoenbrood ongeveer 3 dagen goed verpakt in huishoudfolie bewaren op kamertemperatuur. Of vries het brood per plakje in.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *