Pastinaakcake met roomkaasglazuur (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Cake,  Recepten,  Taarten

Pastinaakcake (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Heb je al eens van een pastinaakcake gehoord? Het is net zoiets als een carrot cake of worteltaart, maar dan met geraspte pastinaak in plaats van wortel. Ik kan je verzekeren dat het een hele lekkere cake is! Net als in een carrot cake proef je de toegevoegde groente in deze pastinaakcake eigenlijk nauwelijks. Maar de pastinaak zorgt wel voor natuurlijke zoetheid en een smeuïge, compacte structuur. Voor extra smeuïgheid heb ik nog een banaan toegevoegd. Door de banaan en de pastinaak hoeft er niet zoveel suiker toegevoegd te worden als er normaal vaak wordt gedaan in een carrot cake.

Ook wordt er vaak heel veel poedersuiker gebruikt in een roomkaasglazuur. Dit zorgt er namelijk voor dat het glazuur wat dikker wordt. Ik heb veel minder poedersuiker gebruikt, omdat ik niet van een mierzoet glazuur houd. Om ervoor te zorgen dat het glazuur niet te dun wordt, heb ik nog wel een beetje boter toegevoegd. De hoeveelheid vet in de cake heb ik laag kunnen houden door een gedeelte van de olie in de cake te vervangen door yoghurt.

Uiteindelijk is het een lekkere, smeuïge en kruidige pastinaakcake geworden met een fris en romig roomkaasglazuur, gegarneerd met knapperige walnoten en pecannoten. Heb ik je al lekker gemaakt? Ga dan snel naar het recept, of lees eerst nog extra informatie over de ingrediënten.

De ingrediënten

Pastinaak is volledig low FODMAP en is dus een perfecte groente om te gebruiken in het FODMAP dieet. Het heeft een zoete, iets anijsachtige smaak. Wil je liever een carrot cake maken? Vervang dan de pastinaak gewoon door wortel. Ook wortel is volledig low FODMAP.

De walnoten en pecannoten die ik heb gebruikt, gaan zowel in de cake als bovenop het glazuur. Je kunt er ook voor kiezen om alleen walnoten of alleen pecannoten te gebruiken. Het is het lekkerst om de noten eerst even te roosteren, maar dit hoeft niet persé. Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram, en pecannoten tot 20 gram. Hier blijf je makkelijk onder.

Pastinaakcake met roomkaasglazuur, walnoten en pecannoten (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Voor wat extra natuurlijke zoetheid en smeuïgheid heb ik nog een banaan toegevoegd. Gebruik een lekkere rijpe banaan, die zijn het zoetst. Rijpe bananen zijn slechts low FODMAP tot 35 gram. Maar ook hier blijf je ruim onder.

Verder heb ik de pastinaakcake op smaak gebracht met citroenrasp, kaneel, nootmuskaat en wat gember. Vaak gaan er nog rozijnen in een carrot cake. Maar omdat ik wat anders wilde maken dan een carrot cake heb ik de rozijnen vervangen door stukjes ananas. Ook erg lekker! Ananas is bovendien low FODMAP tot 140 gram, terwijl rozijnen maar tot 13 gram low FODMAP zijn. Als je wilt, kun je echter de ananas vervangen door rozijnen. Bananen, noten en rozijnen bevatten wel allemaal fructanen. Als je erg gevoelig bent voor fructanen, dan kun je beter ananas gebruiken.

Het roomkaasglazuur is niet te zoet, en lekker fris door het toevoegen van een beetje citroensap. Houd er rekening mee dat het glazuur eerst nog wel even moet opstijven in de koelkast. Ik vergat dat de eerste keer, daarom zie je op mijn foto’s dat het glazuur iets is uitgelopen. Maar omdat ik dit eigenlijk wel mooi vond, heb ik geen nieuwe foto’s gemaakt!

Laat je mij weten of de cake gesmaakt heeft? Je kunt hieronder een reactie achterlaten of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.

Pastinaakcake (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Taarten, CakeDifficulty: Makkelijk
Porties

10-12

stukjes
Bereidingstijd

40

minuten
Baktijd

50

minuten

Een makkelijk recept voor een lekkere, smeuïge en kruidige pastinaakcake met ananas, walnoten, pecannoten, citroen en een lekker fris roomkaasglazuur. Weer eens iets anders dan een carrotcake! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij, maar niemand zal dat proeven!

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 22 – 24 cm doorsnee
  • Cake:
  • 250 gram pastinaak (zie ook de variatietips)

  • 100 gram ananas uit blik

  • rasp van 1 citroen

  • 100 gram walnoten en/of pecannoten (zie notities)

  • 1 rijpe banaan (100 gram)

  • 100 gram olie (bv. arachide-olie of zonnebloemolie)

  • 65 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur (bv. Arla)

  • 2 eieren (M), op kamertemperatuur

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 200 gram AH Vrij van Gluten zelfrijzend bakmeel

  • 130 gram lichte basterdsuiker

  • 2 theelepels kaneel

  • ½ theelepel nootmuskaat

  • ¼ theelepel gemberpoeder

  • ½ theelepel zout

  • ¼ theelepel baksoda

  • Topping:
  • 200 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur

  • 60 gram roomboter of margarine, op kamertemperatuur (zie notities)

  • 60 gram poedersuiker

  • sap van een halve citroen (25 gram)

Bereidingswijze

  • Cake:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 22 á 24 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zodra de oven op temperatuur is, kun je ervoor kiezen om de noten eerst te roosteren gedurende 8 á 10 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat. Hier worden ze lekker knapperig van en ze krijgen zo meer smaak. Als ze klaar zijn schuif je het bakpapier met de noten op een rooster om af te laten koelen.
  • Snijd de ananas in kleine stukjes en laat uitlekken tussen een paar velletjes keukenpapier.
  • Schraap en was de pastinaken schoon en rasp ze op een groffe rasp. Laat ook de geraspte pastinaak even drogen tussen een paar velletjes keukenpapier.
  • Was en boen de citroen goed schoon en rasp de schil boven een kom.
  • Prak de banaan fijn en voeg dit samen met de olie, yoghurt, eieren en vanille-extract toe aan de kom met citroenrasp. Meng met een (pol)lepel of spatel goed door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Meng in een andere kom het meel, de suiker, kaneel, nootmuskaat, gember, zout en baksoda door elkaar.
  • Breek de noten in stukjes, maar houd ongeveer 12 hele noten apart. Bewaar de hele noten in een afgesloten bakje tot het serveren van de cake.
  • Meng nu de ‘droge’ ingrediënten door de ‘natte’ ingrediënten. Spatel vervolgens de pastinaak, ananas en de stukjes noot erdoor.
  • Spatel het beslag in de vorm en strijk glad. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog beslag aan de prikker hangen, bak de cake dan nog 5 minuten langer. Laat de cake na het bakken 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder daarna de springvorm en laat verder afkoelen op een rooster. Ga ondertussen verder met de topping.
  • Topping:
  • Mix de boter in de keukenmachine of met een handmixer tot het zacht en luchtig is.
  • Zeef de poedersuiker erboven en voeg de roomkaas en het citroensap toe.
  • Mix dit tot een egaal en luchtig mengsel zonder klontjes. Begin op de laagste stand en mix daarna een paar minuten op de hoogste stand. Neem de bodem goed mee, anders kan daar boter achterblijven.
  • Zet het roomkaasglazuur vervolgens even in de koelkast om op te stijven.
  • Garneer de cake pas vlak voor serveren met het roomkaasglazuur en de noten. Klop het roomkaasmengsel nog even een beetje los voor gebruik.

Notities

  • Variatietips: Heb je liever een carrot cake? Vervang dan de pastinaak door wortel en de citroen (rasp en sap) door sinaasappel. De kaneel, nootmuskaat en gember kun je vervangen door 2 theelepels speculaaskruiden. De ananas kun je vervangen door rozijnen of gedroogde cranberry’s. Maak je liever muffins? Bak ze dan in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Je kunt er 14 tot 16 muffins uit halen.
  • FODMAP: Walnoten zijn low FODMAP tot 30 gram, en pecannoten tot 20 gram. Hier blijf je makkelijk onder. Rijpe bananen zijn low FODMAP tot 35 gram. Ook hier blijf je ruim onder.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Noten kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. De walnoten en pecannoten van AH zijn gluten-, en lactosevrij. Verdraag jij helemaal geen lactose? Gebruik dan Blue Band margarine voor het roomkaasglazuur.
  • Bewaartips: De cake blijft het lekkerst als je hem goed afgedekt op kamertemperatuur bewaart. Zo kun je de cake ongeveer 3 dagen bewaren. Het roomkaasglazuur moet uiteraard wel in de koelkast worden bewaard. Breng het glazuur pas vlak voor serveren aan op de cake. Bewaar de cake mét glazuur wel in de koelkast en laat een half uur op kamertemperatuur komen voordat je hem weer serveert.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.