Kwarkcake met frambozen en citroen op een gouden bord (low fodmap, lactosevrij en glutenvrij)
Cake,  Feestdagen,  Recepten,  Taarten

Kwarkcake met frambozen en citroen (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Het is weer bijna Valentijnsdag💕! Wil jij ook graag iets liefs doen voor iemand van wie je houdt? Maak dan deze lekkere, frisse kwarkcake met frambozen en citroen! Door het gebruik van kwark zit er minder vet in, waardoor je een lichte en smeuïge cake krijgt. Ook de topping bovenop is gemaakt van kwark met een vleugje citroen. Deze kwarkcake is dus niet alleen lekker, maar ook nog verantwoord! En het is heel makkelijk te maken.

Om het helemaal af te maken heb ik de cake nog versierd met een hartje van frambozen en chocoladeschaafsel van Ruby chocolade. Ruby chocolade is chocolade met een roze kleur en fruitige smaak verkregen door een ander bewerkings-, en fermentatieproces van de cacaobonen. Ruby chocolade is nog niet getest op fodmaps, maar lijkt qua samenstelling nog het meeste op melkchocolade. Melkchocolade is low FODMAP tot 20 gram per portie. Ik gebruik echter maar 10 gram voor de hele taart. Je kunt natuurlijk ook andere smaken chocolade kiezen. In plaats van frambozen is de taart ook erg lekker met blauwe bessen of aardbeien. Ben je benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.

Kwarkcake met frambozen en citroen op een bord (low fodmap,lactosevrij en glutenvrij)

Laat je mij weten of de kwarkcake gesmaakt heeft? Je kunt hieronder een reactie achterlaten of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.

Kwarkcake met frambozen en citroen (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: cake, Feestdagen, TaartenDifficulty: Makkelijk
Porties

8-10

stukjes
Bereidingstijd

20

minuten
Baktijd

60

minuten

Een makkelijk recept voor een lekkere frisse kwarkcake met frambozen en citroen. Een ideaal taartje voor Valentijnsdag💕! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee
  • Cake:
  • 150 gram lactosevrije kwark, op kamertemperatuur

  • 3 eieren (M), op kamertemperatuur

  • 100 gram olie (bv. arachide-, of zonnebloemolie)

  • 1 citroen (rasp en 2 eetlepels sap)

  • 175 gram fijne kristalsuiker

  • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker, of 1 theelepel vanille-extract

  • ½ theelepel zout

  • 225 gram AH Vrij van Gluten zelfrijzend bakmeel (zie notities)

  • 125 gram verse frambozen (zie notities)

  • Topping:
  • 25 gram kokosolie (zie notities)

  • 200 gram lactosevrije kwark, op kamertemperatuur

  • rasp van 1 citroen

  • 40 gram poedersuiker

  • 10 gram Ruby chocolade (bv. van Delicata, zie notities)

  • 125 gram verse frambozen

Bereidingswijze

  • Cake:
  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe alle ingrediënten behalve het meel en de frambozen in een kom en mix tot het goed gemengd is.
  • Zeef nu het meel boven de kom en mix of spatel dit er kort door tot er geen klontjes meer te zien zijn.
  • Verdeel nu ongeveer de helft van het beslag over de bodem van de springvorm en druk hier voorzichtig de helft van de frambozen in. Spatel de andere helft van het beslag erover en strijk glad. Druk de resterende frambozen voorzichtig in het beslag.
  • Bak de cake in ongeveer 50 tot 60 minuten gaar en goudbruin. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog beslag aan de prikker hangen, bak de cake dan nog 5 minuten langer.
  • Laat de cake na het bakken 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder daarna de springvorm en laat verder afkoelen op een rooster. Ga ondertussen verder met de topping.
  • Topping:
  • Smelt de kokosolie in de magnetron (ongeveer 40 seconden).
  • Doe de kwark in een kom.
  • Was en boen de citroen goed schoon en rasp hem boven de kom. Zeef dan de poedersuiker boven de kom.
  • Doe de gesmolten kokosolie erbij en meng goed door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Zet het mengsel nu in de koelkast om op te stijven.
  • Roer het kwarkmengsel nog even een beetje los voor gebruik. Verdeel het pas vlak voor het serveren over de volledig afgekoelde cake. Zet de cake met topping weer even in de koelkast en schaaf dan ondertussen de chocolade met een dunschiller of kaasschaaf. Haal de cake weer uit de koeling en versier met de frambozen en het chocoladeschaafsel en serveer!

Notities

  • Variatietips: Vervang de frambozen ook eens door blauwe bessen (l.f. tot 125 gram p.p.) of aardbeien (l.f. tot 65 gram p.p.) of een combinatie hiervan. In plaats van Ruby chocolade kun je ook andere smaken chocolade gebruiken.
  • Baktips: In plaats van glutenvrij zelfrijzend bakmeel kun je ook kiezen voor Schär Mix It Universal. Voeg dan ook nog 2 theelepels bakpoeder toe. Ik heb de cake gebakken in een springvorm van 20 cm doorsnee. Wil je een hogere cake, gebruik dan een vorm van 18 cm doorsnee. De cake zal dan waarschijnlijk iets langer in de oven moeten. Frambozen kun je beter niet wassen, omdat ze zich dan vol zuigen met water. Veeg indien nodig voorzichtig schoon met een doekje of borsteltje. Heb je geen kokosolie in huis voor de topping? Gebruik dan de dubbele hoeveelheid gesmolten boter.
  • FODMAP: Frambozen zijn low FODMAP tot 60 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Ruby chocolade is niet getest op fodmaps maar is qua samenstelling vergelijkbaar met melkchocolade. Melkchocolade is low FODMAP tot 20 gram per portie. Er wordt echter maar 10 gram gebruikt voor de hele taart, dus de hoeveelheid lactose per stukje taart zal verwaarloosbaar zijn.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Ruby chocolade bevat lactose en kan sporen van gluten bevatten. Er wordt echter maar 10 gram gebruikt voor de hele taart, dus de hoeveelheid lactose per stukje taart zal verwaarloosbaar zijn. Verdraag jij helemaal geen gluten of lactose? Gebruik dan bv. de chocolade van Maître Mathis of Bonvita. Of laat de chocolade weg.
  • Bewaartips: De cake blijft het lekkerst als je hem goed afgedekt op kamertemperatuur bewaart. Zo kun je de cake ongeveer 2 á 3 dagen bewaren. De kwarktopping moet uiteraard wel in de koelkast worden bewaard. Breng de topping pas vlak voor serveren aan op de cake. Bewaar de cake mét topping wel in de koelkast en laat een half uur op kamertemperatuur komen voordat je hem weer serveert.

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *