Aardbeienmousse in een glaasje (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Recepten

Aardbeienmousse (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Ondanks dat het nog lang geen zomer is, had ik ineens zin in een lekker zomers toetje met aardbeien en slagroom. Je kunt natuurlijk gewoon aardbeien in een schaaltje doen met een toef slagroom erop. Maar dit dessert kost slechts een beetje meer moeite en is zo lekker! Een aardbeienmousse wordt normaal gesproken gemaakt van aardbeien en slagroom. Maar om het wat minder machtig te maken, heb ik een deel van de slagroom vervangen door kwark. Hierdoor doet deze aardbeienmousse qua smaak ook heel erg denken aan een aardbeien kwarktaart, maar dan nog romiger!

Klinkt goed toch? Ik maakte dit dessert trouwens voor Valentijnsdag en was van plan om de aardbeien in de vorm van een hartje te snijden. Maar ik had op You Tube al eens filmpjes voorbij zien komen waarin er aardbeienroosjes werden gemaakt. Dit leek mij ook een leuk idee. Helaas zijn ze niet zo goed gelukt. Ik kwam er al snel achter dat je niet alleen grote aardbeien moet hebben, maar dat ze ook stevig moeten zijn. Mijn aardbeien waren al niet zo supervers meer, en dus te zacht om mooi te kunnen bewerken. Dus wil je mooie roosjes maken, zorg dan dat je grote en stevige aardbeien koopt!

Aardbeienmousse met aardbeien (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Later bedacht ik me dat het misschien ook heel erg lekker is om de aardbeienmousse te garneren met nog wat (lactosevrije) witte chocoladeschaafsel of chocoladekrullen. Witte chocolade is low FODMAP tot 25 gram per portie, maar je hebt maar heel weinig nodig om schaafsel of krullen te maken.

Denk er trouwens wel om dat je minimaal 4 uur (en zelfs bij voorkeur een avond) van tevoren de slagroom, en het liefst ook de kloppers/garde(s) en een kom in de koelkast zet. Lactosevrije slagroom is vaak namelijk wat moeilijker stijf te kloppen. Een zakje Klopfix kan ook wonderen doen.

Update: Aardbeien zijn onlangs opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie. Dit dessert bevat 50 gram aardbeien per portie. Voor de garnering kun je dan maximaal ongeveer 1 middelgrote aardbei (15 gram) per persoon gebruiken. Als je de herintroductiefase al achter de rug hebt en altijd zonder klachten aardbeien kon eten, dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen.

Wil jij ook de zomer in huis halen? Ga dan snel aan de slag met deze heerlijke, romige aardbeienmousse! Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten of het gesmaakt heeft. Of maak een foto van jouw creatie en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere desserts.

Aardbeienmousse
(low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: DessertDifficulty: Makkelijk
Porties

4

schaaltjes
Bereidingstijd

15

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een heerlijke, romige aardbeienmousse. Door de kwark is het niet te machtig en proeft dit toetje als een aardbeien kwarktaart, maar dan nog romiger! Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

  • Voor 4 schaaltjes of glaasjes:
  • 200 ml lactosevrije slagroom (minimaal 4 uur gekoeld!*)

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 25 gram poedersuiker, gezeefd

  • 1 zakje Klopfix (optioneel)

  • 200 gram aardbeien (zie notities)

  • 200 gram lactosevrije kwark (bv. Arla Lactofree)

  • extra aardbeien voor garnering, maximaal 60 gram (zie notities)

  • 15 gram (lactosevrije) witte chocolade (optioneel, zie notities)

Bereidingswijze

  • *Doe de slagroom, en het liefst ook de kom en de kloppers/garde(s) alvast een paar uur van te voren in de koelkast, bij voorkeur zelfs een dag eerder. Dit zorgt ervoor dat je de slagroom goed stijf kunt kloppen. Ben je het vergeten? Geen nood, zet het dan allemaal 20 tot 30 minuten in de vriezer.
  • Klop de slagroom. Begin op de laagste stand en voer geleidelijk de snelheid op. Voeg als het al wat luchtig begint te worden de vanillesuiker, de gezeefde poedersuiker en eventueel de Klopfix toe. Stop met kloppen als het net een beetje stijf wordt. Zet dan de kom weer even in de koelkast.
  • Was nu de aardbeien (en een paar extra voor de garnering) en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. Pureer de aardbeien voor de mousse met een staafmixer of blender.
  • Haal dan de slagroom uit de koelkast en voeg hier de kwark en de aardbeienpuree aan toe. Mix het geheel nog even kort tot een egaal en luchtig mengsel.
  • Verdeel de aardbeienmousse over de schaaltjes. Wil je ook graag aardbeien tegen de zijkanten van het glas? Snijd dan een paar aardbeien in plakjes. Doe vervolgens een beetje mousse in de schaaltjes en zet hier de plakjes aardbei in, rechtop tegen de kant. Schep nu voorzichtig de rest van de mousse erin en zet weer even in de koelkast.
  • Snijd de rest van de aardbeien in plakjes, hartjes, of maak er mooie roosjes van volgens dit filmpje.
  • Wil je de mousse ook nog graag garneren met chocolade? Pak dan een dunschiller of kaasschaaf en schraap langs de zijkant van de reep. Als je langs de lange kant van de reep schaaft, dan krijg je mooie krullen.
  • Haal de schaaltjes nu uit de koelkast en garneer met de aardbeien en eventueel het chocoladeschaafsel en serveer.

Notities

  • Variatietips: In plaats van kwark kun je ook lactosevrije yoghurt gebruiken. De mousse wordt dan wel iets minder stevig. In plaats van witte chocolade kun je natuurlijk ook melkchocolade of pure chocolade gebruiken.
  • FODMAP: Update: Aardbeien zijn onlangs opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie. Dit dessert bevat 50 gram aardbeien per portie. Voor de garnering kun je dan maximaal ongeveer 1 middelgrote aardbei (15 gram) per persoon gebruiken. Als je de herintroductiefase al achter de rug hebt en altijd zonder klachten aardbeien kon eten, dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen. Witte chocolade is low FODMAP tot 25 gram. Hier blijf je ruim onder. Je kunt ook lactosevrije witte chocolade van Maître Mathis gebruiken. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom wordt geadviseerd om niet te grote hoeveelheden voedsel in één keer te nuttigen. Het is daarom beter om minimaal een half uur na het hoofdgerecht pas een dessert te nemen.
  • Lactosevrij/glutenvrij: Witte chocolade bevat lactose en kan sporen van gluten bevatten. Er wordt echter nog geen 4 gram gebruikt per portie, dus de hoeveelheid lactose per persoon zal zeer laag zijn. Verdraag jij helemaal geen gluten of lactose? Gebruik dan bv. de chocolade van Maître Mathis of Bonvita. Of laat de chocolade weg.
  • Bewaartip: Je kunt dit dessert al 1 dag (misschien zelfs 2 dagen) van tevoren maken. Dek de schaaltjes dan af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik. Garneer de mousse pas vlak voor het serveren met de extra aardbeien en het chocoladeschaafsel.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *