Pastinaak-mosterdsoep met parmaham, oesterzwammen, peterselie en stokbrood met kaas (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Recepten,  Soep

Pastinaak-mosterdsoep (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Pastinaken zijn weer in het seizoen! Ze zijn meestal wel jaarrond verkrijgbaar, maar het oorspronkelijke seizoen is van november tot en met januari. Ze komen dan gewoon uit Nederland en zijn dus lekker vers. Ik heb deze ‘vergeten groente’ eigenlijk pas ontdekt toen ik met het FODMAP dieet begon. Omdat er veel groenten zijn die FODMAP’s bevatten, moest ik op zoek naar groenten die geen FODMAP’s bevatten. En zo kwam ik onder andere uit op pastinaken. Ik had ze nog nooit gegeten, maar was al snel verkocht toen ik de zoete, iets anijsachtige smaak proefde. Ik maakte er eerder al eens een heerlijke smeuïge pastinaakcake mee. Maar het leek mij nu een leuk idee om er eens een soep van te maken.

Uiteindelijk is het deze heerlijke smaakvolle pastinaak-mosterdsoep geworden. De zachte anijsachtige smaak van de pastinaak combineert perfect met de scherpe smaak van mosterd. Ik voegde er ook nog wat krokant gebakken parmaham, oesterzwammen en bosuitjes aan toe. Zo krijg je een maaltijdsoep die niet alleen heel veel smaak heeft, maar ook nog heel veel groente bevat. Ik serveerde er glutenvrij stokbrood bij met pittige, gesmolten kaas uit de oven. Echt ‘comfort food’ als je het mij vraagt! Heb jij ook zin gekregen in deze heerlijke pastinaak-mosterdsoep? Klik dan op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan, of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze pastinaak-mosterdsoep? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.

Pastinaak

Het hoofdingrediënt van deze soep is uiteraard pastinaak. Pastinaak is de voorganger van de winterwortel en wordt daarom ook wel ‘witte peen’ genoemd. Pastinaken bestaan al heel lang en worden ook wel een ‘vergeten groente’ genoemd. Dit komt omdat pastinaken steeds minder vaak gegeten worden. Maar tegenwoordig kom je ze weer wat vaker tegen in recepten. En dat is ook niet zo gek gezien de rijke smaak die pastinaak kan toevoegen aan een gerecht! Ze hebben net als wortels een licht zoete smaak, maar daarnaast heeft pastinaak ook nog een hele kenmerkende anijsachtige smaak. Deze smaak komt goed tot zijn recht in deze soep en pastinaken bevatten bovendien helemaal geen FODMAP’s.

Oesterzwammen

Voor wat extra ‘bite’ en smaak voegde ik nog gebakken oesterzwammen toe. Ook krijg je zo natuurlijk wat extra groente binnen. Je kunt ze ook vervangen door champignons. Houd er bij het FODMAP dieet rekening mee dat alleen champignons uit pot low FODMAP zijn. De FODMAP’s lossen namelijk voor een groot deel op in het vocht. Spoel ze daarom wel eerst goed af. Je kunt dan 75 gram champignons zonder problemen eten. Vanaf 200 gram bevatten champignons uit pot een matige hoeveelheid mannitol. Oesterzwammen bevatten pas vanaf 1 kg een matige hoeveelheid FODMAP’s. Als je niet van oesterzwammen of champignons houdt, kun je ze ook weglaten.

Bosui

Ui is vaak een echte smaakmaker in gerechten als soep. Maar omdat ui erg FODMAP-rijk is en bovendien de soep al heel veel smaak heeft, koos ik voor bosui. Bosui (ook wel lente-ui of salade-ui genoemd) heeft een lichte uiensmaak en voegt net dat beetje extra toe. Alleen de groene stengels van de bosui bevatten geen FODMAP’s.

Parmaham

Gebakken parmaham voegt een lekker ‘krokantje’ en ‘zoutje’ toe aan deze soep. Parmaham is gedroogde rauwe ham en bestaat altijd uit slechts 2 ingrediënten, namelijk puur varkensvlees en een beetje zout. Om die reden is parmaham, ook wel Prosciutto di Parma genoemd, altijd glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Je zou het ook kunnen vervangen door serranoham, ontbijtspek, bacon of spekjes. Ham en spek zijn vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij, maar kunnen wel FODMAP’s bevatten in de vorm van specerijen. Als er op de verpakking niet staat vermeld welke specerijen er zijn gebruikt, kan er namelijk knoflook of ui in zitten. Kijk op deze lijst voor geschikte producten voor het FODMAP dieet. .

Pastinaak-mosterdsoep met parmaham, oesterzwammen, peterselie en stokbrood met kaas (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Bouillon

Soep wordt meestal gemaakt met bouillon als basis. Ik gebruikte hiervoor de kippenbouillonblokjes met natuurlijke ingrediënten van Maggi. Deze bouillonblokjes bevatten geen FODMAP’s. Ze bevatten wel een heel klein beetje tarwe en kunnen sporen van melk bevatten. Voor het FODMAP dieet is dit absoluut geen probleem. Het is immers geen FODMAP-vrij dieet maar een low (laag) FODMAP dieet. Ook zijn sporen van melk meestal geen probleem bij een lactose-intolerantie. Dit wordt echter vermeld voor mensen met een koemelkallergie, bij wie een klein beetje melk soms al ernstige gevolgen kan hebben. Bij een glutenintolerantie kun je de kippenbouillonblokjes van Knorr of de groentebouillonblokjes van Zonnatura gebruiken. Deze bouillonblokjes zijn ook lactosevrij maar niet low FODMAP vanwege de ui.

Room

Voor een lekkere romige soep voeg je nog wat lactosevrije slagroom of lactosevrije kookroom toe. Met lactosevrije slagroom krijg je het romigste resultaat, omdat deze een vetpercentage heeft van 30%. Lactosevrije kookroom geeft met een vetpercentage van 15% een iets minder romig resultaat, maar smaakt ook erg lekker. Mag het van jou nog wel iets minder vet? Gebruik dan lactosevrije (half)volle melk. De soep is dan natuurlijk wel wat minder romig. Gebruik je liever plantaardige room? Kies dan bij het FODMAP dieet voor Oatly Haver Cuisine. Deze is ook lactosevrij, maar kan nog wel sporen van gluten bevatten. Voor het FODMAP dieet is dit geen probleem. Bij een glutenintolerantie kun je de plantaardige kookroom van Blue Band gebruiken. Deze kookroom is ook lactosevrij, maar is vanwege de linzen waarschijnlijk niet geschikt voor het FODMAP-dieet.

Mosterd

In een pastinaak-mosterdsoep mag de mosterd natuurlijk niet ontbreken! De scherpe smaak van de mosterd combineert heel goed met de zachte anijsachtige smaak van de pastinaak en de room. Ik gebruik maar een klein beetje zodat de smaak van mosterd niet overheerst. Ik gebruik hiervoor Dijon mosterd vanwege de lekkere pittige smaak. Alle merken Dijon mosterd die ik kon vinden zijn gluten- en lactosevrij. Dijon mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie, maar bevat pas vanaf 230 (!) gram een matige hoeveelheid fructanen en galactanen. De originele Franse Dijon mosterd bevat volgens de Monash app zelfs zo weinig FODMAP’s dat je het onbeperkt kunt eten. Alhoewel ik niet echt snap wat ze met de originele Dijon mosterd bedoelen, aangezien de naam Dijon mosterd niet beschermd is en dus overal gemaakt mag worden. Maar goed, dat even terzijde.

Stokbrood met kaas

Bij soep hoort eigenlijk ook lekker warm stokbrood uit de oven. Omdat ik glutenvrij (stok)brood altijd minder lekker vind dan ‘gewoon’ stokbrood, verzin ik vaak manieren om het extra lekker te maken. Deze keer sneed ik het stokbrood voor het afbakken in stukjes. De sneetjes stokbrood besmeerde ik vervolgens met wat extra vierge olijfolie en daarna bestrooide ik ze met pittige oude kaas. Als je ze daarna op een rooster in de oven afbakt, krijg je een heerlijk smaakvol stokbrood met gesmolten kaas! Je kunt er ook voor kiezen om het stokbrood gewoon zo af te bakken en er bijvoorbeeld wat zelfgemaakte kruidenboter bij te doen.

Andere lekkere maaltijdsoepen

Ben jij ook zo dol op maaltijdsoepen? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze pastinaak-mosterdsoep gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere soep recepten.

Pastinaak-mosterdsoep
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, Soep, MaaltijdsoepCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten

Een smaakvolle, romige pastinaak-mosterdsoep met krokant gebakken parmaham, oesterzwammen, bosuitjes en verse peterselie. Serveer er nog warm stokbrood bij met pittige gesmolten kaas uit de oven en je hebt echt een maaltijdsoep die onder de noemer ‘comfort food’ valt! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak

  • 150 gram oesterzwammen

  • 3 à 4 bosuitjes (alleen de groene stengels zijn low FODMAP)

  • 15 gram verse peterselie

  • 500 ml water

  • 1 bouillonblokje (zie notities voor geschikte varianten)

  • beetje (knoflook)olie

  • 70 gram parmaham (zie ook de variatietips)

  • 1 eetlepel Dijon mosterd

  • 100 ml lactosevrije slagroom of kookroom, op kamertemperatuur

  • peper en zout

  • optioneel: Parmezaanse of andere pittige oude kaas, geraspt of poeder (zie notities)

  • Stokbrood met kaas uit de oven (optioneel):
  • 1 gluten- en lactosevrij stokbrood van Schär

  • extra vierge olijfolie

  • pittige geraspte kaas (zoals Grana Padano of Parmezaanse kaas)

Bereidingswijze

  • Schraap en was de pastinaken schoon en snijd in stukken. De oesterzwammen kun je schoonmaken met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Maak ze niet schoon onder de kraan, want dan zuigen ze zich vol met water en smaken ze een stuk minder lekker. Snijd eventueel de harde steeltjes eraf en snijd ze in stukken/reepjes. Was dan de groene stengels van de bosuitjes en snijd in kleine ringetjes. Snijd tot slot de peterselie fijn.
  • Als je ook het stokbrood met kaas maakt, haal dan het rooster uit de oven en verwarm de oven voor op 200 °C. Leg voor de zekerheid een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven voor als de kaas gaat druppen. Breng ondertussen 500 ml (of gram) water aan de kook in een grote pan.
  • Als het water kookt, verkruimel dan het bouillonblokje erboven en roer goed door. Voeg dan de pastinaken toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de pastinaak zachtjes gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Verhit ondertussen een koekenpan met een klein beetje (knoflook)olie en bak de parmaham in ongeveer 5 tot 7 minuten krokant. Laat daarna uitlekken tussen een paar velletjes keukenpapier. Bak dan de oesterzwammen in het vet van de parmaham in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar. Voeg de laatste 3 minuten ook de bosuitjes toe.
  • Als je het stokbrood met kaas erbij serveert, kun je ondertussen het stokbrood in stukjes snijden en op het rooster leggen. Besprenkel de sneetjes brood met olijfolie of strijk de olie erover met een bakkwast. Strooi dan de geraspte kaas erover en zet het rooster 5 tot 7 minuten in de oven tot het brood goudbruin is en de kaas gesmolten is.
  • Als de oesterzwammen en de bosuitjes klaar zijn, doe je het vuur uit.
  • Als de pastinaak gaar is, haal dan de pan van het vuur en maal de pastinaak fijn met een staafmixer. Meng dan de mosterd, de room en een flinke snuf peper en zout erdoor. Proef of het op smaak is en voeg zo nodig nog wat extra peper, zout of mosterd toe.
  • Breek dan de parmaham in stukjes en roer samen met de oesterzwammen, bosuitjes en de peterselie door de soep. Verdeel over 2 kommen en garneer naar wens met nog wat extra peterselie en/of een beetje Parmezaanse of andere pittige kaas. Serveer eventueel het stokbrood met kaas erbij en geniet!

Notities

  • FODMAP: Oesterzwammen zijn low FODMAP tot 75 gram per portie maar bevatten pas vanaf 1 kg een matige hoeveelheid mannitol. Bouillonblokjes zonder FODMAP’s zijn: Maggi kippenbouillon met natuurlijke ingrediënten of Maggi minder zout kippenbouillon. Dijon mosterd is low FODMAP tot 1 eetlepel per portie, maar bevat pas vanaf 230 (!) gram een matige hoeveelheid fructanen en galactanen. Parmezaanse kaas en andere oude, harde kazen zijn low FODMAP omdat deze door het lange rijpingsproces geen of zeer weinig lactose bevatten.
  • Glutenvrij/lactosevrij: De kippenbouillonblokjes van Knorr en de groentebouillonblokjes van Zonnatura zijn gluten- en lactosevrij. Alle merken Dijon mosterd die ik kon vinden zijn gluten- en lactosevrij. Parmezaanse kaas is glutenvrij en bevat door het lange rijpingsproces meestal ook geen lactose meer. Je kunt dit checken in de voedingswaardentabel op het etiket. Als de koolhydraten en suikers op 0 gram staan, zit er geen lactose in. 
  • Variatietips: Oesterzwammen kun je vervangen door champignons. Bij het FODMAP dieet zijn alleen champignons uit pot low FODMAP tot 75 gram per portie. Dit komt omdat FODMAP’s kunnen oplossen in water. Spoel ze daarom eerst goed af. Parmaham zou je kunnen vervangen door serranoham, ontbijtspek, bacon of spekjes. Ham en spek zijn vrijwel altijd glutenvrij en lactosevrij, maar kunnen wel FODMAP’s bevatten in de vorm van specerijen. Als er op de verpakking niet staat vermeld welke specerijen er zijn gebruikt, kan er namelijk knoflook of ui in zitten. Kijk op deze lijst voor geschikte producten voor het FODMAP dieet. De lactosevrije slagroom of kookroom kun je ook vervangen door lactosevrije (half)volle melk. De soep wordt dan natuurlijk wel wat minder romig. Heb je liever een plantaardige kookroom? Kies dan bij het FODMAP dieet of een lactosevrij dieet voor Oatly Haver Cuisine. Deze kookroom kan nog wel sporen van gluten bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je de plantaardige kookroom van Blue Band gebruiken. Deze kookroom is ook lactosevrij, maar is vanwege de linzen waarschijnlijk niet geschikt voor het FODMAP-dieet. Het stokbrood kun je ook serveren met zelfgemaakte kruidenboter.

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.