Mexicaanse maaltijdsalade met tomaat, paprika, mais, gerookte kipfilet, quinoa en tortilla chips in een schaal (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Lunch,  Recepten,  Salade

Mexicaanse maaltijdsalade (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Een aantal jaren geleden bedacht ik dit recept voor een kleurrijke Mexicaanse maaltijdsalade. Mijn vriend en ik zijn er dol op en eten deze salade dan ook vrij regelmatig, vooral in de zomer. Maar op de één of andere manier was het er nog nooit van gekomen om het recept op mijn blog te zetten. Aangezien het nog lekker warm weer is, vond ik het nu dus wel eens tijd worden om dat te doen. Het grote voordeel van deze Mexicaanse maaltijdsalade is dat je er geen fornuis of oven voor nodig hebt. Dat scheelt weer met deze hitte!

Omdat het een goed gevulde maaltijdsalade is, kun je het heel goed eten als diner in plaats van de warme maaltijd. Om er een complete maaltijd van te maken, hou ik ervan om ook een beetje vlees toe te voegen. Ik koos voor gerookte kipfilet zodat je niet eerst kip hoeft staan te bakken. Bovendien heeft gerookte kip een smaak die goed past bij het Mexicaanse tintje van deze salade. Soms zitten er FODMAP’s in gerookte kip. Kijk voor geschikte merken bij de notities onderaan het recept. Voor nog meer gemak gebruik ik in deze salade voorgestoomde quinoa die je ook zou kunnen vervangen door voorgestoomde (zilvervlies)rijst. Maar je mag natuurlijk ook zelf eerst quinoa of rijst koken.

Mexicaanse maaltijdsalade met tomaat, paprika, mais, gerookte kipfilet, quinoa en tortilla chips in een schaal (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

En uiteraard mogen groentes ook niet ontbreken. Ik koos ijsbergsla uit een zakje, geroosterde paprika uit een pot, mais uit blik (ook weer lekker makkelijk allemaal! 😆) en verse tomaat. Ik eet zelf liever geen rauwe paprika, want daar krijg ik soms last van. Daarom kies ik voor in salades liever geroosterde paprika uit een pot. Makkelijk, lekker én ik krijg er geen last van. Ook mais kun je bij het FODMAP dieet beter uit blik (of pot) eten omdat een deel van de FODMAP’s oplossen in het vocht. Je kunt daardoor een grotere hoeveelheid ervan eten dan van verse mais of paprika. Spoel groente uit een pot wel goed af met water voor gebruik.

De dressing maakte ik met olijfolie, verse limoen en specerijen. De limoen kun je vervangen door citroen, maar limoen heeft net wat meer smaak. Je kunt zelf bepalen hoe pittig (of niet pittig) je de dressing wilt door wat meer of minder (of geen) chilipoeder toe te voegen. Ik vind het zelf erg lekker om er nog wat pittige geraspte kaas en lactosevrije crème fraîche of haverfraîche bij te serveren. En natuurlijk nog wat tortilla chips of nacho’s! Bij de notities onderaan het recept kun je zien welke varianten geschikt zijn voor jouw dieet.

Loopt het water jou al in de mond? Ga dan lekker aan de slag! Wedden dat dit jouw nieuwe favoriete gerecht wordt? Liever een warme Mexicaanse maaltijd? Kijk dan eens bij mijn recept voor chili con carne met nacho’s.

Meer lekkere maaltijdsalades

Wil je nog meer lekkere maaltijdsalades maken? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze Mexicaanse maaltijdsalade gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere salades en diner recepten.

Mexicaanse maaltijdsalade (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, Lunch, SaladeCuisine: MexicanDifficulty: Easy
Porties

2-3

personen
Bereidingstijd

20

minuten

Een makkelijk en snel recept voor een smaakvolle en kleurrijke Mexicaanse maaltijdsalade. Met ijsbergsla, geroosterde paprika, mais, tomaat, gerookte kipfilet, quinoa en een heerlijke zelfgemaakte dressing van olijfolie, verse limoen en kruidige specerijen. Serveer met tortilla chips, pittige geraspte kaas en wat kloddertjes lactosevrije crème fraîche en geniet! Je hebt er geen fornuis of oven voor nodig en je kunt het zowel eten als hoofdgerecht, bijgerecht of als lunch. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Dressing:
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge

  • 1 flinke eetlepel vers limoensap (of vers citroensap)

  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder

  • ¼ theelepel komijnpoeder

  • ⅛ theelepel (of een flinke snuf) kaneel

  • ⅛ theelepel (of een flinke snuf) zwarte peper

  • ⅛ theelepel (of een flinke snuf) zout

  • ⅛ theelepel (of een flinke snuf) chilipoeder (iets meer of minder mag ook)

  • Salade:
  • 80 tot 90 gram geroosterde of gegrilde paprika uit pot (bv. Royal, zie notities)

  • 75 tot 100 gram mais uit blik of pot (zie notities)

  • 200 gram ijsbergsla

  • 120 gram tomaat (= 2 kleine of 1 grote, zie notities)

  • 125 gram gerookte kipfilet (bv. Zandvliet, zie notities)

  • 125 tot 200 gram gekookte of voorgestoomde quinoa (bv. Lassie kant-en-klaar)

  • Toppings (optioneel):
  • naturel tortilla chips of nacho chips (bv. Santa Maria of AH, zie notities)

  • pittige of oude/belegen geraspte kaas

  • lactosevrije crème fraîche of haver fraîche (bv. Arla Lactofree of AH)

Bereidingswijze

  • Maak eerst de dressing door alle ingrediënten te mengen in een kopje. Gebruik bij voorkeur maatlepels voor het afmeten van de specerijen. Als je niet van pittig houdt, gebruik dan maar een klein snufje chilipoeder of laat eventueel weg.
  • Ga nu verder met de groenten. Spoel de paprika en de mais af onder de kraan en laat daarna uitlekken tussen keukenpapier of een schone theedoek. Ik gebruikte voorgesneden en gewassen ijsbergsla uit een zakje. Gebruik je verse ijsbergsla, laat deze dan na het wassen ook goed uitlekken en snijd in reepjes. Was de tomaat en snijd in blokjes.
  • Snijd de gerookte kipfilet in reepjes of plakjes. Knijp een paar keer in het zakje quinoa om de quinoa los te maken (of gebruik afgekoelde gekookte quinoa) en pak dan een grote schaal of kom.
  • Meng nu alle ingrediënten voor de salade in de schaal of kom en schep voorzichtig de dressing erdoor. Serveer de tortilla chips, crème fraîche en de geraspte kaas er los bij. Zo blijft de chips krokant en kan een ieder voor zichzelf beslissen wat en hoeveel hij of zij er bij wil. Of serveer de salade volgens onderstaande tip.

    TIP: Wil je de salade mooi presenteren in de schaal, kom of direct in de borden? Verdeel dan eerst de ijsbergsla over de bodem. Meng in een andere kom de rest van de ingrediënten voor de salade met de dressing en schep dit in het midden bovenop de ijsbergsla. Steek eventueel nog wat tortilla chips aan de zijkanten zoals op de foto. Doe dit pas vlak voor het serveren zodat de chips krokant blijft. Serveer de crème fraîche en de geraspte kaas er los bij in schaaltjes en geniet!

Notities

  • FODMAP: Verse rode paprika is low FODMAP tot 43 gram per portie. Gegrilde of geroosterde rode paprika uit een pot is low FODMAP tot 50 gram. Als je in de eliminatiefase van het dieet zit kun je het beste de paprika uit een pot eten omdat deze op de groene lijst staat. Mais uit blik of pot is low FODMAP tot 75 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Omdat FODMAP’s voor een deel kunnen oplossen in het vocht is het van belang dat je de paprika en mais goed afspoelt onder de kraan. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie. Gebruik daarom maximaal 120 gram om er zeker van te zijn dat er niet net iets te veel op jouw bord belandt. Ijsbergsla blijft zelfs tot 500 gram nog laag in FODMAP’s. Gerookte kipfilet kan soms FODMAP’s bevatten. Geschikte producten zijn: gerookte kipfilet van Zandvliet en AH Biologisch gerookte kipfilet. Naturel tortilla of nacho chips zijn low FODMAP tot 50 gram per portie.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Alle hierboven genoemde producten en merken zijn glutenvrij en lactosevrij. Oude of belegen gele kaas bevat door het lange rijpingsproces geen lactose meer. Haver fraîche van andere merken kan soms gluten bevatten.
  • Variatietips: Je kunt ook verse rode of groene paprika gebruiken. Als je net als ik niet goed tegen rauwe paprika kunt, bak of grill de paprika dan eerst. In plaats van mais kun je ook rode kidneybonen uit blik (l.f. tot 85 gram p.p.) gebruiken. Tomaat kun je vervangen door cherrytomaatjes (l.f. tot 45 gram p.p.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *