Bountytaart (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Recepten,  Taarten

Bountytaart (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Hou jij van kokos, chocolade en Oreo koekjes? Dan is deze Bountytaart echt iets voor jou! Zoals de naam al doet vermoeden, smaakt deze taart echt naar een Bounty. Voor de bodem gebruikte ik gluten- en lactosevrije Oreo koekjes. Hier bovenop komt een heerlijke, zoete kokosvulling. En als topping heb ik gekozen voor een fluweelzachte chocolade ganache. Het recept is simpel en je hebt er geen oven voor nodig. Ook ideaal dus tijdens de hete zomermaanden. En kun je na deze Bountytaart maar geen genoeg krijgen van de heerlijke combinatie van kokos en chocolade? Dan heb ik ook nog een recept voor zelfgemaakte Bounty’s! Maar eerst aan de slag met deze tropische verwennerij! Of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.

Let op! Ik gebruik gezoete gecondenseerde kokosmelk in dit recept. Dit type kokosmelk is nog niet getest op FODMAP’s. Probeer dit recept daarom bij voorkeur pas na de herintroductiefase van het dieet. Lees hieronder waarom ik denk dat je er toch gerust een beetje van kan eten.

De ingrediënten

Zoals ik al noemde, heb ik voor de bodem van deze Bountytaart gluten- en lactosevrije Oreo koekjes gebruikt. Als je hier niet van houdt of als je ze niet kunt vinden, dan kun je ook ‘gewone’ glutenvrije koekjes gebruiken en mengen met een eetlepel cacaopoeder (zie variatietips). Let op dat er verschillende merken glutenvrije Oreo koekjes zijn, waarbij sommige wel lactose kunnen bevatten. Ik kocht de koekjes van het merk AH Glutenvrij. Deze kunnen alleen sporen van melk bevatten. Meestal wordt hiermee bedoeld dat het in een fabriek is geproduceerd waar ook producten worden gemaakt die melk bevatten. Hierdoor kunnen onbedoeld toch sporen van melk in het product komen. Dit is meestal alleen een probleem voor mensen die een koemelk-allergie hebben.

Bountytaart (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Voor de kokosvulling heb ik gezoete gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Deze kokosmelk is geheel lactose- en glutenvrij. Kokosmelk is in verschillende varianten door de Monash University getest op FODMAP’s. Gecondenseerde kokosmelk is helaas nog niet getest. Daarom kun je deze taart beter pas na de herintroductiefase van het dieet proberen. Maar eigenlijk is het niks anders dan kokosmelk waar rietsuiker aan toegevoegd is en wat vervolgens is ingedikt door het te verhitten. Door dit indampingsproces is gezoete gecondenseerde kokosmelk sterker geconcentreerd. Maar in tegenstelling tot gewone kokosmelk bestaat de gezoete gecondenseerde kokosmelk voor ongeveer de helft uit suiker. Hierdoor wordt het percentage kokos weer lager. Al met al denk ik dat het wat FODMAP’s betreft ongeveer vergelijkbaar is met gewone kokosmelk.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik er echter niet veel van gebruikt. Mede omdat er ook kokosrasp in de taart zit. Beide bevatten sorbitol. Kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie. Bij kokosmelk hangt het dus af van de variant die je gebruikt. Ik vind dit zelf niet helemaal duidelijk in de Monash app en ga daarom altijd maar uit van de laagste waarde die wordt genoemd, namelijk 60 gram. Als je de taart in 8 stukjes verdeelt, krijg je maar 15 gram kokosmelk en 15 gram kokosrasp binnen. Pas op als je volledig glutenvrij moet eten. Kokos is van nature glutenvrij, maar kan door de productie-omgeving toch onbedoeld sporen van gluten bevatten. Check daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. Voor het FODMAP dieet zijn sporen van gluten geen probleem.

Bountytaart (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De chocolade ganache maakte ik van pure chocolade en lactosevrije slagroom. Pure chocolade is vaak glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Daarnaast kan pure chocolade een klein beetje lactose bevatten. Dit verschilt ook per merk. Bij een lactose-intolerantie is een klein stukje meestal geen probleem. Heb je echter een ernstige lactose-intolerantie, dan kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram. Eén stukje taart bevat 19 gram chocolade en is dus binnen de grenzen. Wil je liever (lactosevrije) melkchocolade gebruiken? Let op dat je dan minder slagroom nodig hebt. Kijk hiervoor bij de variatietips.

Heb jij deze Bountytaart gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere taart recepten. Mocht je nou niet weten wat je met het restant gecondenseerde kokosmelk moet doen, dan kun je bijvoorbeeld zelf heerlijke Bounty’s maken.

Bountytaart (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: TaartenDifficulty: Makkelijk
Porties

8

stukjes
Bereidingstijd

25

minuten
Koeltijd

4

uur

Deze heerlijke Bountytaart heeft een knapperige Oreo koekbodem, een romige kokosvulling en een fluweelzachte chocoladetopping en smaakt echt naar een Bounty! Het recept is simpel en je hebt er geen oven voor nodig. Een ideaal taartje voor de zomer dus! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 18 cm
  • Bodem:
  • 200 gram AH Glutenvrij Double cookies (zie variatietips voor andere opties)

  • 50 gram roomboter of margarine (zie notities)

  • Kokosvulling:
  • 125 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk (Nature’s Charm, bij AH of Jumbo, zie notities)

  • 125 gram kokosrasp (zie notities)

  • Ganache:
  • 150 gram (lactosevrije) pure chocolade (zie notities)

  • 150 gram lactosevrije houdbare slagroom (bv. MinusL, bij AH of Jumbo)

  • Garnering (optioneel):
  • kokosrasp of (geroosterde) kokossnippers

Bereidingswijze

  • Bodem:
  • Bekleed de bodem van een springvorm van 18 cm doorsnee met bakpapier.
  • Maal de koekjes fijn in een keukenmachine, blender of in het hakmolentje van een staafmixer.
  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur of in de magnetron.
  • Haal de pan van het vuur zodra de boter gesmolten is en meng dit goed met de vermalen koekjes.
  • Doe het koekmengsel op de bodem van de springvorm en druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel of met de hand.
  • Zet de springvorm nu ongeveer 10 minuten in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
  • Kokosvulling:
  • Doe de kokosmelk en de kokosrasp in een kom en meng dit goed door elkaar met een (pol)lepel totdat er een plakkerig en egaal mengsel ontstaat.
  • Haal de springvorm uit de koelkast en schep het kokosmengsel op de bodem. Verdeel dit goed over de koekbodem en druk stevig aan met een lepel.
  • Zet de springvorm weer terug in de koelkast.
  • Ganache:
  • Breek de chocolade in kleine stukjes.
  • Verwarm de slagroom in een pannetje maar laat het niet koken. Haal dan van het vuur.
  • Doe de chocolade bij de slagroom en roer snel door (anders kan de chocolade verbranden). Blijf net zo lang roeren tot het weer een egaal mengsel wordt.
  • Laat het mengsel nu even afkoelen tot het lauwwarm is. Het moet wel vloeibaar blijven.
  • Giet dan de chocolade ganache over de kokosvulling en zet de taart weer terug in de koelkast. Laat de taart nu ongeveer 4 uur opstijven.
  • Snijd daarna de taart met een mesje los van de rand voordat je de springvorm verwijdert. Strooi eventueel nog wat kokosrasp of (geroosterde) kokossnippers erover en geniet!

Notities

  • FODMAP: Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Gezoete gecondenseerde kokosmelk is nog niet getest op FODMAP’s. Probeer deze taart daarom bij voorkeur pas na de herintroductiefase van het dieet. Gewone kokosmelk is low FODMAP tot 60 gram per portie en gedroogde kokosrasp tot 30 gram. Pure chocolade is ook low FODMAP tot 30 gram. Als je de taart in 8 stukjes snijdt, zit er 15 gram kokosmelk, 15 gram kokosrasp en 19 gram pure chocolade in 1 stukje.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat zeer weinig lactose en geeft meestal geen problemen bij een lactose-intolerantie. Heb je een ernstige intolerantie, gebruik dan lactosevrije margarine. Kokosmelk is gluten- en lactosevrij. Kokosrasp en kokossnippers kunnen soms sporen van gluten of melk bevatten. De kokosrasp en kokossnippers van Take One bevatten geen gluten of lactose. Pure chocolade kan soms lactose en nog sporen van gluten bevatten. Eet jij volledig gluten- of lactosevrij? Gebruik dan bijvoorbeeld de pure chocolade van Bonvita.
  • Variatietips: Gebruik je liever andere glutenvrije koekjes? Houd er dan rekening mee dat er meestal meer boter nodig zal zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij de koekbodem van mijn After Eight cheesecake. Wil je voor de ganache liever melkchocolade gebruiken? Gebruik dan maar 100 gram slagroom. Melkchocolade is namelijk minder hard dan pure chocolade. De ganache zou anders te zacht blijven. De ganache laag wordt dan dus wel iets minder hoog, maar blijft nog steeds low FODMAP. Melkchocolade is low FODMAP tot 20 gram. Je kunt ook lactosevrije melkchocolade gebruiken.
  • Bewaartips: Je kunt de taart ongeveer 3 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Tip voor restanten: Met het restant gezoete gecondenseerde kokosmelk kun je heerlijke Bounty’s maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.