Bounty's (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Recepten,  Tussendoortje

Bounty’s (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Vroeger at ik nog wel eens een Bounty. De combinatie van kokos en chocolade vond ik erg lekker, maar ik vond ze ook erg zoet. Op een gegeven moment waren er ook Bounty’s met pure chocolade. Omdat ze hierdoor wat minder zoet smaakten, werden deze Bounty’s mijn favoriet. Maar later kon ik ze niet meer vinden en heb ik ze eigenlijk nooit meer gegeten. Toen ik laatst echter een Bountytaart had gemaakt, kreeg ik ineens ook weer eens zin in een Bounty. Maar sinds ik het FODMAP dieet volg en ik erachter ben gekomen dat ik sterk reageer op lactose kan ik geen Bounty’s meer eten. De echte Bounty bevat namelijk erg veel lactose.

Daarom leek het mij een leuk idee om een Bounty te maken die ik wél kan eten. En dat is me gelukt. Het is erg lang geleden dat ik voor het laatst een echte Bounty heb gehad, maar volgens mij komen deze Bounty’s er qua smaak heel dicht bij in de buurt. Het enige nadeel is dat je er maar één tegelijk van kunt eten als je het FODMAP dieet volgt. En dat is best moeilijk, aangezien ze erg lekker zijn! Omdat Bounty’s echter niet heel gezond zijn, is dat misschien maar goed ook! Heb jij ook weer eens zin in een lekkere Bounty? Ga dan aan de slag met dit simpele recept. Wil je nog iets meer weten over de ingrediënten die ik heb gebruikt, lees dan verder.

De ingrediënten

Voor de kokosvulling heb ik gezoete gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Deze kokosmelk is geheel lactose- en glutenvrij. UPDATE: Toen ik dit recept bedacht was gezoete gecondenseerde kokosmelk nog niet getest op FODMAP’s. Inmiddels is dit wel getest en blijkt het tot mijn grote vreugde low FODMAP te zijn tot 40 gram per portie! Eén Bounty bevat 15 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk en is dus ruim binnen de low FODMAP portie.

Bounty's (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

In een echte Bounty hoort natuurlijk ook nog wat kokosrasp. Kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie en bevat vanaf 45 gram een matige hoeveelheid sorbitol. Eén Bounty bevat 15 gram gecondenseerde kokosmelk en 15 gram kokosrasp. Gelukkig bevat gezoete gecondenseerde kokosmelk (in tegenstelling tot gewone kokosmelk) geen sorbitol maar fructanen (vanaf 85 gram per portie). Pas op als je volledig glutenvrij moet eten. Kokosrasp is van nature glutenvrij, maar kan door de productie-omgeving toch onbedoeld sporen van gluten bevatten. Check daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. Voor het FODMAP dieet zijn sporen van gluten geen probleem.

Ik maakte deze Bounty’s met pure chocolade. Pure chocolade is vaak glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Daarnaast kan pure chocolade een klein beetje lactose bevatten. Dit verschilt ook per merk. Bij een lactose-intolerantie is een klein stukje meestal geen probleem. Heb je echter een ernstige lactose-intolerantie, dan kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram. Één Bounty bevat 17 gram chocolade en is dus binnen de grenzen. Je kunt ook (lactosevrije) melkchocolade gebruiken. Melkchocolade is low FODMAP tot 20 gram per portie.

Heb jij deze Bounty’s gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor tussendoortjes. Mocht je nou niet weten wat je met het restant gecondenseerde kokosmelk moet doen, dan kun je bijvoorbeeld een heerlijke Bountytaart maken.

Bounty’s (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

12

stuks
Bereidingstijd

20

minuten
Koeltijd

75

minuten

Heerlijke, zelfgemaakte Bounty’s met een echte kokossmaak en omhuld met pure chocolade. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

 • 175 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk (Nature’s Charm, bij AH of Jumbo)

 • 175 gram kokosrasp (zie notities)

 • 200 gram (lactosevrije) pure chocolade (zie notities)

Bereidingswijze

 • Doe de gezoete gecondenseerde kokosmelk in een kom en roer met een (pol)lepel de kokosrasp erdoor. Meng net zolang totdat het een plakkerig samenhangend geheel wordt.
 • Pak een kleine bakvorm of plastic bakje van ongeveer 10 x 18 cm of 13 x 14 cm en leg er een stukje bakpapier of vershoudfolie in. Zo kun je het er straks makkelijk uit tillen.
 • Doe hier het kokosmengsel in en druk stevig aan met een lepel. Zet het nu ongeveer 30 minuten in de diepvries.
 • Haal daarna uit de diepvries en snijd in 12 repen. Zet het weer terug in de diepvries en laat de repen nog 15 minuten opstijven.
 • Breek daarna de chocolade in kleine stukjes. Doe dit in een klein hoog kommetje en verwarm het in de magnetron. Roer het elke 20 seconden om en stop zodra er nog maar een paar kleine stukjes chocolade te zien zijn. Blijf dan nog even roeren tot alles gesmolten is. Bij mijn magnetron duurde het in totaal 1 minuut en 40 seconden.
 • Haal nu de kokosreepjes uit de diepvries. Leg een vel bakpapier klaar om de Bounty’s op uit te laten harden. Doop een lange kant van een reepje in de chocolade. Leg daarna met de natte kant op een vork, hou boven het kommetje en giet met een lepeltje in je andere hand de chocolade er over heen. Laat even uitlekken en leg op het bakpapier.
 • Als je alle repen hebt bedekt met de chocolade kun je ze laten uitharden op kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer een uur. Of zet ze een half uur in de koelkast.

Notities

 • FODMAP: UPDATE: Toen ik dit recept bedacht was gezoete gecondenseerde kokosmelk nog niet getest op FODMAP’s. Inmiddels is dit wel getest en blijkt het tot mijn grote vreugde low FODMAP te zijn tot 40 gram per portie! Gedroogde kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram. Pure chocolade is ook low FODMAP tot 30 gram. Eén Bounty bevat 15 gram gecondenseerde kokosmelk, 15 gram kokosrasp en 17 gram pure chocolade. Eet maximaal 1 Bounty per keer.
 • Glutenvrij/lactosevrij: Kokosmelk is gluten- en lactosevrij. Kokosrasp kan soms sporen van gluten of melk bevatten. De kokosrasp van Take One bevat geen gluten of lactose. Pure chocolade kan soms lactose en nog sporen van gluten bevatten. Eet jij volledig gluten- of lactosevrij? Gebruik dan bijvoorbeeld de pure chocolade van Bonvita. De pure chocolade van Delicata is alleen glutenvrij.
 • Bewaartips: Je kunt de Bounty’s ongeveer 5 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook heel goed invriezen.
 • Tip voor restanten: Met het restant gezoete gecondenseerde kokosmelk kun je een heerlijke Bountytaart maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *