Vroeger at ik nog wel eens een Bounty. De combinatie van kokos en chocolade vond ik erg lekker, maar ik vond ze ook erg zoet. Op een gegeven moment waren er ook Bounty’s met pure chocolade. Omdat ze hierdoor wat minder zoet smaakten, werden deze Bounty’s mijn favoriet. Maar later kon ik ze niet meer vinden en heb ik ze eigenlijk nooit meer gegeten. Toen ik laatst echter een Bountytaart had gemaakt, kreeg ik ineens ook weer eens zin in een Bounty. Maar sinds ik het FODMAP dieet volg en ik erachter ben gekomen dat ik sterk reageer op lactose kan ik geen Bounty’s meer eten. De echte Bounty bevat namelijk erg veel lactose.
Daarom leek het mij een leuk idee om een Bounty te maken die ik wél kan eten. En dat is me gelukt. Het is erg lang geleden dat ik voor het laatst een echte Bounty heb gehad, maar volgens mij komen deze Bounty’s er qua smaak heel dicht bij in de buurt. Het enige nadeel is dat je er maar één tegelijk van kunt eten als je het FODMAP dieet volgt. En dat is best moeilijk, aangezien ze erg lekker zijn! Omdat Bounty’s echter niet heel gezond zijn, is dat misschien maar goed ook! Heb jij ook weer eens zin in een lekkere Bounty? Ga dan aan de slag met dit simpele recept. Wil je nog iets meer weten over de ingrediënten die ik heb gebruikt, lees dan verder.
Let op! Ik gebruik gezoete gecondenseerde kokosmelk in dit recept. Dit type kokosmelk is nog niet getest op FODMAP’s. Probeer dit recept daarom bij voorkeur pas na de herintroductiefase van het dieet. Lees hieronder waarom ik denk dat je er toch gerust een beetje van kan eten.
De ingrediënten
Voor de kokosvulling heb ik gezoete gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Deze kokosmelk is geheel lactose- en glutenvrij. Kokosmelk is in verschillende varianten door de Monash University getest op FODMAP’s. Gecondenseerde kokosmelk is helaas nog niet getest. Daarom kun je deze Bounty’s beter pas na de herintroductiefase van het dieet proberen. Maar eigenlijk is het niks anders dan kokosmelk waar rietsuiker aan toegevoegd is en wat vervolgens is ingedikt door het te verhitten. Door dit indampingsproces is gezoete gecondenseerde kokosmelk sterker geconcentreerd. Maar in tegenstelling tot gewone kokosmelk bestaat de gezoete gecondenseerde kokosmelk voor ongeveer de helft uit suiker. Hierdoor wordt het percentage kokos weer lager. Al met al denk ik dat het wat FODMAP’s betreft ongeveer vergelijkbaar is met gewone kokosmelk.

Omdat er ook kokosrasp in de vulling zit, is slechts één Bounty per keer low FODMAP. Zowel kokosmelk als kokosrasp bevat namelijk sorbitol. Kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie. Bij kokosmelk hangt het dus af van de variant die je gebruikt. Ik vind dit zelf niet helemaal duidelijk in de Monash app en ga daarom altijd maar uit van de laagste waarde die wordt genoemd, namelijk 60 gram. Één Bounty bevat 15 gram kokosmelk en 15 gram kokosrasp. Pas op als je volledig glutenvrij moet eten. Kokos is van nature glutenvrij, maar kan door de productie-omgeving toch onbedoeld sporen van gluten bevatten. Check daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. Voor het FODMAP dieet zijn sporen van gluten geen probleem.
Ik maakte deze Bounty’s met pure chocolade. Pure chocolade is vaak glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Daarnaast kan pure chocolade een klein beetje lactose bevatten. Dit verschilt ook per merk. Bij een lactose-intolerantie is een klein stukje meestal geen probleem. Heb je echter een ernstige lactose-intolerantie, dan kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram. Één Bounty bevat 17 gram chocolade en is dus binnen de grenzen. Je kunt ook (lactosevrije) melkchocolade gebruiken. Melkchocolade is low FODMAP tot 20 gram per portie.
Heb jij deze Bounty’s gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor tussendoortjes. Mocht je nou niet weten wat je met het restant gecondenseerde kokosmelk moet doen, dan kun je bijvoorbeeld een heerlijke Bountytaart maken.
Bounty’s (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk12
stuks20
minuten75
minutenHeerlijke, zelfgemaakte Bounty’s met een echte kokossmaak en omhuld met pure chocolade. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
175 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk (Nature’s Charm, bij AH of Jumbo, zie notities)
175 gram kokosrasp (zie notities)
200 gram (lactosevrije) pure chocolade (zie notities)
Bereidingswijze
- Doe de gezoete gecondenseerde kokosmelk in een kom en roer met een (pol)lepel de kokosrasp erdoor. Meng net zolang totdat het een plakkerig samenhangend geheel wordt.
- Pak een kleine bakvorm of plastic bakje van ongeveer 10 x 18 cm of 13 x 14 cm en leg er een stukje bakpapier of vershoudfolie in. Zo kun je het er straks makkelijk uit tillen.
- Doe hier het kokosmengsel in en druk stevig aan met een lepel. Zet het nu ongeveer 30 minuten in de diepvries.
- Haal daarna uit de diepvries en snijd in 12 repen. Zet het weer terug in de diepvries en laat de repen nog 15 minuten opstijven.
- Breek daarna de chocolade in kleine stukjes. Doe dit in een klein hoog kommetje en verwarm het in de magnetron. Roer het elke 20 seconden om en stop zodra er nog maar een paar kleine stukjes chocolade te zien zijn. Blijf dan nog even roeren tot alles gesmolten is. Bij mijn magnetron duurde het in totaal 1 minuut en 40 seconden.
- Haal nu de kokosreepjes uit de diepvries. Leg een vel bakpapier klaar om de Bounty’s op uit te laten harden. Doop een lange kant van een reepje in de chocolade. Leg daarna met de natte kant op een vork, hou boven het kommetje en giet met een lepeltje in je andere hand de chocolade er over heen. Laat even uitlekken en leg op het bakpapier.
- Als je alle repen hebt bedekt met de chocolade kun je ze laten uitharden op kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer een uur. Of zet ze een half uur in de koelkast.
Notities
- FODMAP: Gezoete gecondenseerde kokosmelk is nog niet getest op FODMAP’s. Probeer dit recept daarom bij voorkeur pas na de herintroductiefase van het dieet. Gewone kokosmelk is low FODMAP tot 60 gram per portie en gedroogde kokosrasp tot 30 gram. Pure chocolade is ook low FODMAP tot 30 gram. Één Bounty bevat 15 gram kokosmelk, 15 gram kokosrasp en 17 gram pure chocolade. Eet maximaal 1 Bounty per keer.
- Glutenvrij/lactosevrij: Kokosmelk is gluten- en lactosevrij. Kokosrasp kan soms sporen van gluten of melk bevatten. De kokosrasp van Take One bevat geen gluten of lactose. Pure chocolade kan soms lactose en nog sporen van gluten bevatten. Eet jij volledig gluten- of lactosevrij? Gebruik dan bijvoorbeeld de pure chocolade van Bonvita. De pure chocolade van Delicata is alleen glutenvrij.
- Bewaartips: Je kunt de Bounty’s ongeveer 5 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook heel goed invriezen.
- Tip voor restanten: Met het restant gezoete gecondenseerde kokosmelk kun je een heerlijke Bountytaart maken!